Títol: El corredor del laberint
Autor: James Dashner
Traductors: Anna Puente i Carles Andreu
Editorial: Fanbooks
Any d’aquesta edició: 2014
Sinopsis: Quan en Thomas es desperta a l’ascensor, l’única cosa que recorda és el seu nom. Està envoltat de nois desconeguts que, com ell, tampoc recorden res del seu passat.
“Encantat de coneixe’t, cagafil. Benvingut a la Clariana”.
Més enllà dels imponents murs de pedra que s’aixequen envoltant la Clariana, hi ha el Laberint, sense límits i sempre canviant. Cada matí, en obrir-se les portes, els corredors busquen una sortida. Mai ningú ha sobreviscut una nit a dins. Llavors arriba una noia. La primera. I el missatge que porta és aterridor.
Títol: Educar, per a què?
Autor: Joan Buades
Editorial: Més Llibres
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Quan vam renunciar a parlar amb passió d’educació, com si no ens hi anés la vida? Què fa que l’hàgim reduït a un afer menor, avorrit, però tanmateix ineludible com a trampolí a una vida professional d’èxit? Per què tractem l’escola com una espècie d’ONG messiànica especialitzada a superar les mil i una insatisfaccions que destil·la el nostre món, des de la falta de respecte general fins a la salvació del planeta? A què treu cap que pràcticament s’hagi extingit la idea de ser mestres?
Grans o joves, segur que no se’ns acabarien les preguntes davant de la perplexitat que ens provoca mirar de cara l’educació d’avui. Fa la sensació que hi ha estudiants i mestres excel·lents, centres potents, metodologies increïblement engrescadores, però que la realitat no va d’això, que poques vegades des que existeix l’ensenyament obligatori havien estat tan desacoblats el camí de l’escola i el de l’entrada al món adult.
Títol: El blat tendre
Autora: Sidonie-Gabrielle Colette
Traductor: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: Viena Edicions
Any de publicació original: 1923
Any de publicació a Petits Plaers: 2019
Sinopsis: En Philippe i la Vinca es coneixen des de la infantesa. Fins ara, han passat les vacances sempre junts, perquè les dues famílies estiuegen a la mateixa casa en un poblet de la Bretanya. I aquest no serà pas diferent: banys al mar, excursions, pícnics, llargues jornades de pesca... però ells ja no són dues criatures, els seus cossos i els seus sentiments estan canviant. Així descobriran l’atracció física i el plaer, però també les responsabilitats del món adult, que els està esperant tan bon punt s’acabin les vacances.
Títol: El club dels sibarites
Autor: Junichirō Tanizaki
Traductor: Albert Nolla
Editorial: Viena Edicions
Any de publicació: octubre 2019
Sinopsis: Cinc aristòcrates es reuneixen periòdicament per degustar plats exquisits i comentar-ne tots els detalls. Aquesta societat gastronòmica sol trobar-se a casa del comte G., el qual exerceix d’amfitrió, o bé en restaurants exòtics on els presenten plats sorprenents amb l’esperança de captivar el paladar de l’anomenat Club dels Sibarites. Però amb el temps cada vegada costa més de sorprendre’ls i tot els sembla una repetició d’allò que ja han tastat altres vegades.
Els límits en la recerca del plaer i el preu que estem disposats a pagar per les nostres obsessions són els temes d’aquest relat que Tanizaki va escriure l’any 1919; una història agredolça sobre el que passa quan ens arrisquem a ser consumits per les nostres passions.
Títol: Ghostopolis
Autor i il·lustrador: Doug TenNapel
Traductora: Muntsa Fenàndez
Editorial: Estrella Polar
Any d’edició: 2012
Sinopsis: Frank Gallows, un funcionari de la Brigada d'Immigració Sobrenatural, envia per error en Garth Hale, un nen de set anys, a l'Altravida. Mentre en Garth explora el món dels esperits damunt d'un cavall esquelet i es retroba amb familiars que ni coneixia, el malvat governador de Ghostopolis: Vaugner, pensa com desfer-se del noi i com aprofitar els seus poders de viu. Alhora, Frank Gallows té pressa per buscar ajuda, retornar en Garth al món dels vius i no perdre la feina... Doug TenNapel, excel·lent il·lustrador, ens captiva amb els seus dibuixos plens d'energia i vitalitat i ens ofereix una història emocionant, plena d'acció i humor. Disney n'està preparant l'adaptació cinematogràfica en què veurem a Hugh Jackman de protagonista.
Títol: El Rosca. Passats de rosca
Autor: Giacomo Pucci
Il·lustrador: Valerio Chiola
Traductora: Mercè Ubach Dorca
Editorial: El Cep i la Nansa
Any de publicació: 2018
Sinopsis: Després de la darrera malifeta, en Rosca, en Dandi, l’Aleta, en Canya i la Setciències, els “males peces” més famosos de l’escola, es converteixen sense esperar-s’ho i a contracor en un comando especial per encàrrec directe del director. Junts, tots cinc, viuran un seguit d’aventures que posen en evidència als ulls dels lectors que tots som rosques: peces petites, però úniques i insubstituïbles quan estan connectades harmònicament en un engranatge col·lectiu.
Títol: De la poma a la pantalla
Autora: Marta Roqueta-Fernàndez
Editorial: Pagès Editors
Any de publicació: setembre 2019
Sinopsis: Què ens diuen la poma de la Blancaneu i la poma del logotip d’Apple sobre com s’organitzen les societats occidentals a l’actualitat?
Com poden els vídeos de YouTube d’una rapera musulmana amb hijab i les fotos a Internet d’una model de Libèria fer trontollar uns cànons de bellesa que daten de l’època colonial?
El llibre presenta conceptes pertanyents al camp de l’antropologia, els estudis culturals i la filosofia amb perspectiva feminista i LGTBI emprant un llenguatge planer i un estil didàctic.
L’objectiu és promoure la reflexió del jovent perquè pugui prendre decisions informades sobre la seva sexualitat, lliures d’imposicions i discriminacions marcades per estereotips de gènere, ètnia, identitat i orientació sexual o diversitat funcional.
Títol: Gran ocell de silenci
Autora: Àfrica Ragel
Editorial: Empúries
Any de publicació: octubre 2019
Sinopsis: El 1880, en ocasió de l’enterrament de la petita Àngela, dos preadolescents es coneixen i neix entre ells un enamorament. Es tracta del Guillem, germà de l’Àngela, i l’Alastair, filla d’un ric escocès resident a Barcelona i de l’Elisabet, una dona atreta per l’espiritisme, un corrent molt propi de l’època, que convivia amb el culte al progrés científic. La relació entre els dos adolescents i els intents del Guillem de comunicar-se amb la seva germana difunta, seran els eixos d’una delicada novel·la d’amor i de misteri amb el teló de fons de la Barcelona del modernisme, que prepara l’Exposició Universal, que viu l’emergència del primer feminisme, descobreix els primers opiacis i veu com emergeixen amb força els corrents espiritistes.
Títol: El ball de l’esclau
Autora: Dolors Garcia i Cornellà
Editorial: Bromera
Il·lustració de la portada: Raquel Carrero
Any de publicació: 2019
Sinopsis: A l’altra banda dels turons, el jove esclau Heli Siri contempla la ciutat de Tàrraco, una de les més importants de l’imperi. Hi arriba amb la companyia de teatre a la qual pertany. De camí a la ciutat, conversa amb la Fúlvia, una teixidora de lli, àvia de la Valèria, la noia que li canviarà la vida. A Tàrraco, l’Heli buscarà fer realitat el seu somni: ser un actor reconegut en la ciutat vibrant de final del segle I dC. Però la recerca no serà gens fàcil per a un esclau com ell, i haurà d’enfrontar-se a les enveges, les amenaces i els càstigs que trobarà pel camí.
Títol: El senyal
Autora: Marta Meneu-Borja
Il·lustradora: Tres Voltes Rebel
Editorial: Bromera
Any de publicació: 2019
Sinopsis: El rellotge del campanar es va aturar, precisament, aquella nit. L’endemà, la plaça de l’Ajuntament s’omplia de gent que protestava, silenciosa, contra el darrer assassinat d’una dona. Joana, Dori, Ivonne i Val, entre moltes altres persones, van participar en una concentració que no expressava només rebuig, sinó també por i cansament davant d’una situació, en el fons, no tan llunyana per a cap d’elles. Perquè el senyal de la violència, aparent o invisible, pot aparéixer en qualsevol racó. Com també hi pot aparéixer el senyal de l’esperança, dels lligams, de les llums que no s’apaguen.
Amb aquesta novel·la coral, Marta Meneu-Borja s’endinsa en la narrativa i ens ofereix un retrat viu de la societat actual, tendre i colpidor alhora. Les vides de Joana, Dori, Ivonne, Val i Maria, subtilment entrellaçades per secrets i experiències compartides, es converteixen en un testimoni literari de la realitat que ens ha tocat viure.
Títol: El ramat perillós
Autor: David Nel·lo
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2019
Sinopsis: La Blanca Marçal ha estat tota la vida professora d’institut. Ara que està a punt de jubilar-se, mira enrere i fa balanç de la seva trajectòria. Ha tingut força encerts, però també ha comès alguns errors. Per les seves classes han passat molts alumnes, alguns de ben problemàtics. Però n’hi ha un que no li marxarà mai del cap: encara recorda el dia que es va fixar per primer cop en el noi que seia a la punta de la segona fila, en Mirko Lloberes... Els inadaptats també són aquells que lluiten incansablement i a contracorrent perquè tot surti bé.
Títol: El meu tiet Patxunguis
Autor: José Ignacio Valenzuela
Il·lustrador: Patricio Betteo
Traductor: Jaume Copons
Editorial: BiraBiro
Any de publicació: 2019
Sinopsis: «Patxunguis!», va exclamar el meu tiet quan em vaig plantar sense avisar a la porta de casa seva. Cridant, sí. Perquè el meu tiet és així: quan una cosa li agrada, apuja el to de veu i acaba cridant perquè s’entusiasma i és feliç. I, a l’inrevés, si hi ha alguna cosa que no li agrada, també t’ho fa saber al màxim volum i res del món no el fa canviar d’opinió. És divertit, però els meus pares no s’hi entenen gens. Bé, ni amb mi, ni amb les mascotes, ni entre ells… Se’n van de viatge tots sols per mirar de solucionar els seus problemes. Mentrestant, jo haig de passar l’estiu amb el meu tiet Nino i les seves trenta mil regles estranyes. De vegades es vesteix de gala sense cap motiu, o fa trucs de màgia i et sorprèn amb coses que ni t’imagines, però sospito que el meu tiet amaga alguna cosa al seu cor… Amb il·lustracions de Patricio Betteo.
Títol: Gust a cacau
Autor: Roger Torres i Graell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Tot comença el 1899, quan el jove Marc Viader, de vint anys, entra a treballar en una ruïnosa lleteria de Barcelona i en no gaire temps aconsegueix fer-la remuntar. Però s'adona que, per incentivar el consum directe de la llet, el primer que ha de fer és posar-la més a l'abast de la gent. Així crea una xarxa comercial, inicialment de parades al carrer i després d'establiments fixos: les granges Viader.
El pas següent és millorar l'elaboració de tots els seus productes, per la qual cosa decideix viatjar per Europa i, estant a Hongria amb el seu fill, tenen ocasió de tastar un batut de llet amb cacau. En aquell gust que els queda als llavis hi ha l'origen del famós Cacaolat.
Título: El tiempo de los magos
Autora: Cressida Cowell
Traductora: Sheherezade Surià
Editorial: Roca Editorial
Año de edición: 2018
Sinopsis: Esta es la historia de un joven Hechicero y de una chica Guerrera que han sido educados desde sus respectivos nacimientos a odiarse el uno al otro, como si fueran veneno; y el apasionante cuento de lo que les sucederá cuando sus mundos colisionen.
El libro perfecto para todos aquellos amantes de la fantasía y las aventuras.
Títol: El tiempo de los magos
Autora: Cressida Cowell
Traductora: Sheherezade Surià
Editorial: Roca Editorial
Any d’edició: 2018
Sinopsis: Esta es la historia de un joven Hechicero y de una chica Guerrera que han sido educados desde sus respectivos nacimientos a odiarse el uno al otro, como si fueran veneno; y el apasionante cuento de lo que les sucederá cuando sus mundos colisionen.
El libro perfecto para todos aquellos amantes de la fantasía y las aventuras.
Title: Good omens
Authors: Terry Pratchett and Neil Gaiman
Publisher: Gollancz (UK) / Workman (US)
Publication date: 1990
Synopsis: There is a hint of Armageddon in the air. According to the Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch (recorded, thankfully, in 1655, before she blew up her entire village and all its inhabitants, who had gathered to watch her burn), the world will end on a Saturday. Next Saturday, in fact. So the Armies of Good and Evil are massing, the four Bikers of the Apocalypse are revving up their mighty hogs and hitting the road, and the world's last two remaining witchfinders are getting ready to Fight the Good Fight. Atlantis is rising. Frogs are falling. Tempers are flaring, and everything appears to be going to Divine Plan.
Except that a somewhat fussy angel and a fast-living demon are not particularly looking forward to the coming Rapture. They've lived amongst Humanity for millennia, and have grown rather fond of the lifestyle. So if Crowley and Aziraphale are going to stop it from happening, they've got to find and kill the AntiChrist (which is a shame, really, as he's a nice kid). There's just one glitch: someone seems to have misplaced him.
Títol: Diari d'un llibreter
Autor: Shaun Bythell
Editorial: Viena Edicions
Traductora: Mar Vidal
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Una lectura especialment recomanada per als que ens ho passem bé perdent-nos per les llibreries. Shaun Bythell, propietari de la llibreria de segona mà The Book Shop, la més gran d’Escòcia, retrata en aquest diari hilarant l’activitat de l’establiment al llarg d’un any, fixant-se especialment en els seus excèntrics treballadors i en els seus no menys sorprenents clients. Però, encara que a totes les pàgines es respira humor escocès, aquest diari vol ser sobretot una reivindicació del comerç local davant la força incommensurable del gegant del capitalisme actual.
Títol: El secret de la riera
Autor: Ignasi Garcia
Il·lustradora: Teresa García
Editorial: Arola Editors
Any d’edició: 2018
Sinopsis: El bosc de Vallcorba és a punt de ser devastat per construir-hi al damunt una urbanització de luxe. L’únic que s‘oposa a aquest projecte és el Robert, llibreter i arqueoleg aficionat. El seu fill, el David, un noi de 15 anys, porta malament la obstinació del seu pare. I es refugia en els seus amics, el Cesc i el Lluis.
El Robert acaba fent un descobriment que pot aturar les obres de la urbanització, i en guarda les proves. Pero l’Aureli Penyafort, el promotor de la urbanització, no esta disposat a abandonar els seus plans, segresta el Robert i proposa al David un intercanvi: el seu pare a canvi de les proves que aturarien les obres. El Cesc i el Lluis s’assabenten del que passa i voldran ajudar-lo. També l’ajudara l’Olga, una companya de classe que els cau fatal als tres, pero que s’ha assabentat del que passa.
Aconseguira el David salvar al seu pare amb l’ajuda de la seva colla? Aconseguira descobrir el secret que amaga la riera?
Títol: El dia dels trífids
Autor: John Wyndham
Traducció: Ramon Folch i Camarasa (revisada el 2019)
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2019
Sinopsis: En Bill Masen és en un hospital de Londres amb el cap embenat i es perd la pluja de meteorits més espectacular que s’hagi pogut veure mai. Però quan finalment es treu les benes dels ulls, l’endemà al matí, es troba que un estrany silenci plana sobre la ciutat i als carrers només hi ha persones cegues que volten, desorientades, i fugen dels trífids, unes plantes grotesques i perilloses de més de dos metres d’alçada. Aviat es toparà amb la Josella, una altra afortunada que també ha conservat la vista, i junts miraran de sobreviure, conscients que el món que coneixien no fa ni vint-i-quatre hores ha desaparegut per sempre.
Título: Desconocidos
Autor: David Lozano
Editorial: Edebé
Año de edición: 2018
Sinopsis: Dos historias, la misma noche y una oscura sospecha.
Dos vidas que se cruzan de madrugada a través de las redes. Dos jóvenes que se entregan a un misterioso juego: compartir sus sueños, ilusiones y temores, pero no su identidad. Pronto darán el siguiente paso: una cita a ciegas. Sin embargo, encontrarse con un desconocido siempre entraña riesgos. Porque todos ocultamos secretos…
Un cadáver. El cuerpo de un muchacho, desfigurado por la violencia de la caída. Una vida joven arruinada para siempre, una muerte que suscita más preguntas que respuestas.
Títol: Desconeguts
Autor: David Lozano
Traducció: Martina Garcia Serra
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2018
Sinopsis: Dues històries, la mateixa nit i una fosca sospita.
Dues vides que es creuen de matinada a través de les xarxes. Dos joves que es lliuren a un joc misteriós: compartir somnis, il·lusions i pors, però no la seva identitat. Aviat donaran el pas següent: una cita a cegues. No obstant, trobar-se amb un desconegut sempre comporta riscos. Perquè tothom amaga secrets…
Un cadàver. El cos d’un noi, desfigurat per la violència de la caiguda. Una vida jove arruïnada per sempre, una mort que suscita més preguntes que respostes.
Título: Eres genial
Autor: Matthew Syed
Idioma: Castellano (también disponible en catalán)
Editorial: Flamboyant
Año de edición: 2019
Sinopsis: Matthew Syed fue deportista olímpico y número 1 en el Reino Unido durante un montón de años. En este libro habla, desde su experiencia personal y con un lenguaje llano, de cómo explotar tu potencial y llegar a ser genial en lo que te propongas. Olvida la idea de “o naces con un don o es imposible conseguir lo que te propongas”.
Los consejos y la guía de Matthew te ayudarán a afrontar tanto los retos más cotidianos (aprobar un examen, actuar en una obra de teatro escolar, hacer trucos con el skate) como los más atrevidos (ser una estrella del pop, ganar un campeonato internacional). Todo es cuestión de cambiar de mentalidad, levantarse del sofá y entrenar tu genialidad.
Títol: Ets genial
Autor: Matthew Syed
Idioma: Català (també disponible en castellà)
Traductora: Maria Cabrera Callís
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2019
Sinopsis: En Matthew Syed va ser esportista olímpic i número 1 al Regne Unit durant una colla d’anys i en aquest llibre parla, des de la seva experiència personal i amb un llenguatge planer, sobre com explotar el teu potencial i arribar a ser genial en allò que et proposis. Oblida la idea de “o neixes amb un do o és impossible assolir allò que et proposes”.
Els consells i el guiatge d’en Matthew t’ajudaran a afrontar tant els reptes més quotidians (aprovar un examen, actuar en una obra de teatre escolar, fer trucs amb l’skate) com els més atrevits (ser una estrella del pop, guanyar un campionat internacional). Tot és qüestió de canviar de mentalitat, aixecar-te del sofà i entrenar la teva genialitat.
Títol: Gilan, la princesa de les serps
Autora: Maria Skiadaresi
Traducció: Montserrat Franquesa i Joaquim Gestí
Editorial: Pagès Editors
Col·lecció: Nandibú Jove
Sinopsis: A les terres del Pròxim Orient, des de segles immemorials, els homes expliquen les gestes de Sahmaran, la llegendària reina de les serps. Gilan, la princesa de les serps és un relat al·legòric, que parla del poder i del seu exercici, de l’amor, de la mort, de la cobdícia i en general de les relacions humanes, adreçat no solament a nens sinó també a adults, que saben que dins d’un conte es pot trobar el sentit de la vida. Una història d’un temps en què les criatures del món no tenien només una forma, sinó que canviaven d’aspecte i de mida segons les circumstàncies.
Title: Fahrenheit 451
Author: Ray Bradbury
Published by: HarperCollins
Publishing date: 2008
Original publishing date: 1953
Sinopsis: The hauntingly prophetic classic novel set in a not-too-distant future where books are burned by a special task force of firemen.
Guy Montag is a fireman. His job is to burn books, which are forbidden, being the source of all discord and unhappiness. Even so, Montag is unhappy; there is discord in his marriage. Are books hidden in his house? The Mechanical Hound of the Fire Department, armed with a lethal hypodermic, escorted by helicopters, is ready to track down those dissidents who defy society to preserve and read books.
Títol: Fahrenheit 451
Títol original en anglès: Fahrenheit 451
Autor: Ray Bradbury
Editorial: HarperCollins
Any d’edició: 2008
Any original d’edició: 1953
Sinopsis: Una novel·la de ciència-ficció en defensa de la literatura i els llibres. Fahrenheit 451 és molt més que una faula sobre un futur aparentment feliç, despreocupat i acolorit, però gris i dominat per l'adotzenament i l'estultícia de la massa. És l'enfrontament entre l'administració d'un estat totpoderós i els rars ciutadans que gosen desafiar les regles que prohibeixen la tinença de llibres i s'enfronten a l'estat totpoderós.
Títol: Dins la capsa meravellosa. Viatge a l’interior de la vida
Autor: Salvador Macip
Il·lustrador: Emilio Urberuaga
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2018
Sinopsis: L’Alícia és una nena molt curiosa. Li agrada entendre-ho tot. Els dies de pluja són els millors, per fer preguntes:
Com sabem si una cosa està viva o no?
Com funciona una cèl·lula?
Què guarda al seu interior?
Acompanya l’Alícia i el seu pare a l’interior de la vida. Deixa’t fascinar pel món de les cèl·lules, l’ADN i els mitocondris. Res sembla complicat si vas de la mà d’un bon guia. Descobreix com és de meravellosa la vida a través de la ciència.
També disponible en castellà
Títol: El far
Autora: Maria Carme Roca
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2018
Sinopsis: Durant una celebració familiar, la Diana constata que la seva mare, la Cinta, no és la persona que sembla. Quin és el secret que amaga? La Diana creu que ha arribat el moment de treure’n l’entrellat i plantar-li cara. Però per a això s’haurà de remuntar als orígens familiars a l’illa de Buda i el seu emblemàtic far de metall, el més alt del món quan es va construir l’any 1864.
La força del mar, de l’amor, de la voluntat i també de l’odi construeixen una novel·la colpidora i sorprenent en un dels indrets més inhòspits del món: el far de l’illa de Buda.
Título: Los mayores villanos (Destripando la historia)
Autores: Pascu y Rodri (Rodrio Septién y Álvaro Pascual)
Editorial: Alfaguara
Año de edición: 2018
Sinopsis: ¿Crees que lo sabes todo sobre los mayores villanos que han marcado la historia a lo largo de los años? ¿Sabes de dónde provienen los grandes mitos de la maldad humana? ¿Crees que la corrupción es solo cosa del presente? Nunca te han contado la historia de esta forma.
Este libro te desvela, te descubre y te destripa el origen de las personas más desleales, infames, indignas y fascinantes de nuestra historia. ¡Con todo el humor y las ilustraciones desternillantes de su famoso canal de YouTube!
Títol: Los mayores villanos (Destripando la historia)
Autors: Pascu i Rodri (Rodrio Septién i Álvaro Pascual)
Editorial: Alfaguara
Any d’edició: 2018
Sinopsis: ¿Crees que lo sabes todo sobre los mayores villanos que han marcado la historia a lo largo de los años? ¿Sabes de dónde provienen los grandes mitos de la maldad humana? ¿Crees que la corrupción es solo cosa del presente? Nunca te han contado la historia de esta forma.
Este libro te desvela, te descubre y te destripa el origen de las personas más desleales, infames, indignas y fascinantes de nuestra historia. ¡Con todo el humor y las ilustraciones desternillantes de su famoso canal de YouTube!
Títol: El fil invisible
Autora: Gemma Lienas
Editorial: El Balancí (Grup 62)
Any d’edició: 2018
Sinopsis: Els dubtes corsequen la Júlia: s’estima de debò el seu marit?, està disposada a ser mare?, enllestirà a temps el guió que està escrivint sobre el veritable paper de la científica Rosalind Franklin en el descobriment de la doble hèlix de l’ADN?
Per fugir de tantes incerteses, accepta la invitació de la seva família francesa i se’n va a passar el mes d’agost a l’illa de Batz, a la costa bretona. Allà, en el vell casalot familiar, a la vora del mar, l’esperen una besàvia imponent, un besoncle estranyament melancòlic i un oncle, llibreter d’antiquari, molt atractiu.
Gràcies a la capacitat d’observació de la Júlia, que capta un detall enigmàtic en unes fotografies antigues, que es remunten a la Segona Guerra Mundial, el que havien de ser unes vacances familiars aviat es converteixen en uns dies d’investigació sobre els seus orígens i la seva identitat. Amb El fil invisible Gemma Lienas ens brinda la història d’una dona que troba en el passat les respostes al seu futur. Una novel·la actual i amb doble trama que ha merescut el 38è Premi BBVA Sant Joan.
Títol: Els viatges de Marco Polo i el seu milió d’històries
Autor: Michael J. Rosen
Il·lustradora: Maria Cristina Pritelli
Traductora: Núria Sales i Rovira
Editorial: Símbol Editors
Sinopsis: Marco Polo va néixer a Venècia en el sí d’una família de comerciants. Als 17 anys, s'embarcà en un viatge de 3 anys i mig i més de 9000 km cap a la Cort de l’Emperador K. Khan. L’emperador va enviar en Marco a missions especials cap a cultures remotes que ni ell mateix coneixia. A la tornada, en Marco va obsequiar el Khan explicant-li històries de tot el que havia vist, durant 17 anys seguits.
Títol: El cementiri dels vius
Autora: Noemí Molinero
Editorial: Gregal
Any d’edició: 2018
Sinopsis: Els pares de la Paula i l’Oriol han llogat una casa nova al poble on estiuegen, just al costat del cementiri. A la vora, en uns terrenys que eren de la família del pare, s’hi està construint una urbanització.
Les obres que s’hi fan han portat molts problemes al poble, sobretot al cementiri, on quatre amics que feia anys que eren morts s’han despertat perquè no podien descansar.
Una nit, els vius i els morts aconsegueixen conèixer-se, i a partir d’aquí estableixen una relació de col·laboració que fa que l’Oriol i la seva germana Paula ajudin els morts a poder tornar a descansar i a recuperar els terrenys del pare.
Títol: El fantasma del Canigó
Autor: José Manuel Blanco Serrano
Editorial: Gregal
Any d’edició: 2018
Sinopsis: El multimilionari Francis Gallart cau fulminat per una bala al bell mig d’una sala envoltat dels seus convidats. La sala era tancada i cap dels presents ha pogut cometre el crim davant dels altres. A més a més, no es troba cap arma a ningú. El tret tampoc no ha pogut entrar des de l’exterior ni des de cap dispositiu ocult a la mansió. La policia es troba desorientada i és incapaç de resoldre aquest trencaclosques.
Marcel Zúñiga, nebot adolescent del difunt, era l’únic dels convidats a la festa que en aquell moment no era present a la sala. Potser per això és també l’únic que té la clau per resoldre el crim.
Title: Diary of a bookseller
Publisher: Profile Books Ltd
Author: Shaun Bythell
Publication date: 2017
Sinopsis: Shaun Bythell owns The Bookshop, Wigtown - Scotland's largest second-hand bookshop. It contains 100,000 books, spread over a mile of shelving, with twisting corridors and roaring fires, and all set in a beautiful, rural town by the edge of the sea. A book-lover's paradise? Well, almost...
In these wry and hilarious diaries, Shaun provides an inside look at the trials and tribulations of life in the book trade, from struggles with eccentric customers to wrangles with his own staff, who include the ski-suit-wearing, bin-foraging Nicky. He takes us with him on buying trips to old estates and auction houses, recommends books (both lost classics and new discoveries), introduces us to the thrill of the unexpected find, and evokes the rhythms and charms of small-town life, always with a sharp and sympathetic eye.
Título: Diario de un librero
Autor: Shaun Bythell
Editorial: Malpaso Ediciones
Traductor: Antonio Lozano
Año de edición: 2018
Sinopsis: “Cuando compré The Bookshop en 2001 tenía una vaga idea de cómo creía que podía funcionar una librería. Ninguna de mis expectativas se cumplió. Siguen sorprendiéndome a diario las preguntas que me hacen los clientes así como las suposiciones que la mayoría de la gente alberga sobre cómo gestionamos este negocio -extrañas conjeturas con las que creen poder adivinar el modo de adquirir los libros o cómo elucubramos los precios de venta al público-. Toda la especie desfila por la tienda: algunos regatean, algunos recomiendan libros, algunos son espectacularmente groseros, otros quieren contarte impúdicamente la historia de su vida, y otros se atreven a sonsacarte detalles de la tuya. Este diario pretende consignar algunos de los encuentros más memorables.” Shaun Bythell
Título: El taller de escritura
Autora: Jincy Willet
Traductora: Eva Sancho González
Editorial: La Factoria de Ideas
Año de edición: 2012
Sinopsis: Amy Gallup conoció el éxito al publicar su primera novela, pero han pasado los años y su brillante carrera literaria, así como su amado marido, han pasado a mejor vida. Lo único que la hace feliz es el taller de escritura que imparte en la universidad.El alumnado del curso de este año parece de lo más corriente: el médico con ínfulas de gran autor, el vago, la guapa, el tímido de gran talento, la pija, el bromista, el listillo... Lo de siempre. Pero un día Amy recibe una llamada amenazante en mitad de la noche y aparecen notas de mal gusto en los trabajos de sus alumnos. Parece que uno de sus estudiantes es un chico muy malo... y cuando un miembro del grupo aparece muerto, todos se convierten en sospechosos.
Títol: El taller de escritura
Autora: Jincy Willet
Traductora: Eva Sancho González
Editorial: La Factoria de Ideas
Any d’edició: 2012
Sinopsis: Amy Gallup conoció el éxito al publicar su primera novela, pero han pasado los años y su brillante carrera literaria, así como su amado marido, han pasado a mejor vida. Lo único que la hace feliz es el taller de escritura que imparte en la universidad.El alumnado del curso de este año parece de lo más corriente: el médico con ínfulas de gran autor, el vago, la guapa, el tímido de gran talento, la pija, el bromista, el listillo... Lo de siempre. Pero un día Amy recibe una llamada amenazante en mitad de la noche y aparecen notas de mal gusto en los trabajos de sus alumnos. Parece que uno de sus estudiantes es un chico muy malo... y cuando un miembro del grupo aparece muerto, todos se convierten en sospechosos.
Títol: Del pretèrit imperfecte al futur simple
Autora: Montse Gort
Editorial: Voliana Edicions
Any d’edició: 2017
Sinopsis: El verb rimar fa temps que se’m conjuga
en un pretèrit rar: “Passat de moda.”
(Fer versos muts seria molt més digne;
farien joc amb un “passat demà”).
Els lloms dels llibres són només attrezzo
i “L’És per ansa” es va cobrint de pols.
-Recordo quan en Brossa em perseguia
amb una “passat de voltes” que era nostre i no retinc-.
Ara conjugo el temps que fa que dura
aquest “present real” –la vida em dicta-.
Present també és presència i sóc aquí
fent versos que no tenen cap futur.
Títol: Els secrets del planeta mots
Autor: Jordi Sedó
Il·lustrador: Ferran Sedó
Editorial: Gregal
Any de publicació: 2018
Sinopsis: Els secrets del planeta Mots és una novel·la juvenil amb intenció didàctica i una original i amena trama argumental.
Molt abans de l’aparició dels éssers humans a la Terra, les paraules viuen en un planeta llunyà agrupades en tribus. Però les relacions entre elles són difícils perquè hi ha enveges i interessos polítics.
Les paraules busquen sense èxit la manera de fer possible la comunicació entre els humans quan aquests existeixin. Per arribar a fer-ho han d’acomplir un misteriós designi, el Conjur dels Set Esdeveniments, que ningú no sap en què consisteix.
Els secrets del planeta Mots és el conjunt de vicissituds per les quals passen les paraules en el seu camí cap a la descoberta d’aquest enigma i cap a la superació de les diferències que se susciten entre elles.
L’autor, a més, aprofita la trama argumental per fer desfilar tota una sèrie de conceptes gramaticals bàsics que, sense adonar-se’n, el lector anirà assimilant d’una manera agradable i sense esforç.
Títol: Ets un merda i ho saps
Autor: Jair Domínguez
Editorial: Ara Llibres
Any d'edición: 2017
Sinopsis: Ep, jove. Tu, sí: tu. Quants anys tens? Et penses que tens tota la vida per davant i que no passa res si dediques les tardes a jugar a la Play i a menjar risketos, oi? Saps quants anys tenia Orson Welles quan va canviar la història del cinema amb Citizen Kane? Vint-i-quatre. Saps quants anys tenien els Beatles quan van fotre potes enlaire el pop amb Revolver? Vint-i-quatre. Saps quants anys tenia Miquel Àngel quan va esculpir el David? Sí, també. Vint-i-quatre. Què vas fer tu als vint-i-quatre? Què has fet a la teva edat, fill? Jo t’ho diré: res de bo. I el pitjor de tot no és això. El pitjor de tot és que ets un merda, i ho saps.
Com ho hem de fer per enfrontar-nos a la dolorosa pressió que ens imposa la història? Hi ha alguna manera d’evitar fracassar com a humans abans de fer els vint-i-quatre anys? Hi ha esperança per als que ja hem superat aquesta edat fatídica? Hi ha esperança. I la trobareu a les pàgines d’aquest manual de supervivència mental.
Título: El hundimiento del muelle
Autor: Mark Haddon
Tradutor: Jaime Blasco Castiñeira
Editorial: Malpaso Ediciones
Año de edición: 2018
Sinopsis: El hundimiento del muelle, que da título a este volumen, es el primero de los relatos que conforman las magistrales nueve historias que nos ofrece Mark Haddon. El desmoronamiento de un muelle en un pueblo turístico es una suerte de matrioska literaria que contiene historias más pequeñas y al tiempo más impactantes: dos niños con una pistola cargada, unos viajeros que buscan aventuras en el Amazonas o una princesa abandonada son algunas de las premisas de estas historias que, como en toda la obra del autor, nos habla de algo más profundo como es la soledad y dificultades para conectar socialmente.
El hundimiento del muelle es una reivindicación de la imaginación y de una literatura que dice mucho más de lo que cuenta.
Títol: Enamora’t, si t’hi atreveixes
Autora: Georgina Esteva
Il·lustradora: Montse Buñuel
Editorial: Gregal
Any d’edició: 2018
Sinopsis: La Bibiana s’enamora bojament d’en Lluc, però és la primera vegada que experimenta aquest sentiment i no sap com afrontar-lo.
Amb l’ajuda de la seva amiga Mariona, descobrirà els primers passos de l’amor, tot i que un seguit de situacions inesperades faran que la relació amb en Lluc es compliqui, sobretot després que aquest mantingui una apassionada aventura d’estiu amb una tercera protagonista, la Júlia.
La història narra el primer amor de l’adolescència, un amor passional difícil de racionalitzar.
Títol: El lladre d’Alexandria
Autor: Pau Joan Hernàndez
Editorial: Baula
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Egipte, 1853.
L’Aziz és un noi orfe que sobreviu com pot pels carrers i els terrats de la ciutat d’Alexandria. La seva vida és plena de perills, aventures i penúries, però no perd l’esperança en un demà millor. Fins que un dia, una topada amb un sinistre personatge l’obligarà a fugir de la ciutat i de tot allò que coneix i a travessar el desert com a servent d’un enigmàtic pelegrí.
Títol: El quadern d’Osiris. Els diaris de Sara Ford
Autora: Montserrat Segura
Il•lustrador: Dani Torrent
Editorial: Edicions Cal•lígraf
Any d’edició: 2017
Sinopsis: La jove Sara Ford rep un diari com a regal el dia del seu aniversari, que bateja amb el nom d’Osiris, en honor al déu egipci que més li agrada. La Sara, tot i que va néixer als Estats Units, viu a l’Egipte misteriós de començament del segle XX, quan arqueòlegs i lladres de tombes es disputaven les troballes més excepcionals que s’amagaven sota la sorra del desert, i una civilització mil·lenària, amb una escriptura de signes jeroglífics, sortia a la llum.
La Sara i el seu germà egipci, el Fosc, viuen, al voltant de l’excavació de la tomba d’un faraó, una història apassionant plena d’aventures perilloses, però que resoldran amb enginy i valentia; una aventura que els farà créixer i els ajudarà a conèixer i estimar aquella misteriosa civilització.
Título: Gorrión Rojo
Autor: Jason Matthews
Traductora: Emilia García-Romeu
Editorial: Lince Ediciones
Año de publicación: 2018
Sinopsis: Dominika Egorova es una joven y bella mujer rusa, que tras la muerte de su padre, es reclutada por los servicios secretos de su país. Pero la han utilizado y ahora quiere infiltrarse en el mundo de poder y privilegios que forma su gobierno.
Debido a sus irresistibles encantos, ingresa en la Escuela Gorrión, donde aprenderá el arte del espionaje seductor, un método muy eficaz para sacar información a espías enemigos.
Dominika tiene la misión de averiguar quién es el «topo» dentro del servicio ruso que ha estado vendiendo información a los norteamericanos, mientras que Nate Nash debe proteger a sus informantes y, al mismo tiempo, intentar reclutar a Dominika para la CIA. En el Gorrión rojo, lo que empieza como un peligroso juego de espionaje termina como una aún más peligrosa historia de amor y de traiciones.
Ambos agentes se embarcarán en una espiral de amenazas, engaños y atracción sexual, poniendo en peligro sus carreras y la seguridad de sus respectivas naciones.
<< Un thriller magistral en el más puro estilo James Bond cuyo autor ha sido agente de la CIA durante más de 35 años>>
Título: Disfraz de héroe
Autor: Josan Hatero
Editorial: Edebé
Año de edición: 2018
Sinopsis: A veces pretender que somos otra persona sirve para armarnos de valor y hacer algo que de otra forma no nos atreveríamos.
En Disfraz de héroe, chico conoce a chica. La chica resulta ser una princesa y hay un dragón que la quiere devorar. Hasta aquí, la historia puede que te resulte familiar, pero las cosas no siempre son lo que parecen; las apariencias suelen engañar.
A veces, escogemos un disfraz que, sin embargo, nos ayuda a ser nosotros mismos. Porque ser uno mismo a menudo exige valentía. Y tú, ¿te atreves?
Títol: El Santo
Autora: Caterina Riba Sanmartí
Il·lustrador: Dani Torrent
Compositora: Laura Casaponsa
Editorial: Edicions Cal·lígraf
Any d’edició: 2017
Sinopsis: "El Santo" és un projecte a sis mans en què el text, les il·lustracions i la música s'embranquen en un diàleg que explora l'ambient enrarit d'un poble rural a través de la mirada d'un nen. La presència d'un home fora de les convencions socials desperta la imaginació desbordant del protagonista, alimentada pels ritus i relats d'un catolicisme que impregna la vida quotidiana.
Títol: El nen que va xatejar amb Jack Sparrow
Autor: Francesc Puigpelat
Il·lustrador: Oriol Malet
Editorial: Bromera
Any d’edició: 2014
Sinopsis: Si algun dia xategeu amb Jack Sparrow, vigileu de dir-li sempre capità! Aquesta és una de les primeres coses que aprèn Martí Blesa quan guanya un concurs per mantenir un xat amb l’actor Johnny Depp, protagonista de les seves pel·lícules preferides, les de Pirates del Carib. Sí, sembla impossible que un nen de dotze anys pugui conversar amb Jack Sparrow, però en Martí ho va aconseguir i després d’això tot va canviar...
Guanyador Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre
Títol: El Llibre de la Marató 2017. La investigació pot canviar la història
Autors: Víctor Amela, Marc Artigau i Queralt, Jenn Díaz, Martí Gironell, Helena Garcia Melero, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Care Santos, Sílvia Soler, Albert Villaró
Il·lustradora: Antònia Arrom
Editorial: Columna
Preu: 10€
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Deu anys després del primer, EL LLIBRE DE LA MARATÓ vol continuar donant suport al projecte solidari de La Marató de TV3, impulsat per La Fundació La Marató i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Víctor Amela, Marc Artigau i Queralt, Jenn Díaz, Martí Gironell, Helena Garcia Melero, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Care Santos, Sílvia Soler i Albert Villaró, de manera desinteressada, han volgut participar-hi cedint els seus relats, les seves paraules, en aquest acte ambiciós de solidaritat i valors per una causa: les malalties infeccioses, com ara l’hepatitis, la sida, la sèpsia, la meningitis, la bronquitis, la pulmonia o la tuberculosi.
Gràcies a l’evolució en la investigació s’han aconseguit grans avenços en la medicina, però cal contribuir a la recaptació de fons per prevenir, tractar i curar aquest tipus de malalties, que, segons els experts, són un greu problema de salut pública i encara ho seran més.
Títol: El gran llibre dels superpoders
Autora: Susanna Isern
Il·lustradora: Rocio Bonilla
Traductora: Anna Llisterri
Editorial: Flamboyant
Sinopsis: El ball, la lectura, l’humor, la creativitat, l’agilitat, les matemàtiques… Tots tenim algun SUPERPODER increïble!
Un SUPERPODER que ens converteix en persones úniques i irrepetibles. Quin és el teu?
Títol: Flush
Autora: Virgina Woolf
Traducció: Jordi Fernando Aloy
Any d’edició: 2017
Editorial: L’Avenç
Sinopsis: Una biografia imaginativa i ben original d’un gos anomenat Flush, un cocker spaniel que és adoptat per la poetessa Elizabeth Barrett Browning i que va a viure amb ella a Londres, lluny de l’ambient rural on s’havia criat. A mesura que conviuen, Flush connecta emocionalment i espiritualment amb la poetessa i tots dos comencen a entendre’s malgrat les barreres del llenguatge. Per a Flush les olors són poesia, però per a Elizabeth la poesia és impossible sense paraules. A través d’aquests dos personatges, mestressa i gos, Woolf verbalitza les seves preocupacions existencials sobre la condició de la dona intel·lectual i ens ofereix una visió crítica sobre l’Anglaterra victoriana, amb la condició de la dona i de la classe social com a eixos.
Títol: Els orangutans
Autor: Joaquim Carbó
Editorial: Males Herbes
Primera edició: 1967
Reedició: 2017
Sinopsis: Políticament incorrecta i decididament gamberra, Els orangutans de Joaquim Carbó, publicada originalment l’any 1967, va ser celebrada per la crítica com la novel·la sobre l’home de barri que mancava a la literatura catalana. Els orangutans narra, en primera persona, un dia en la vida d’un cràpula obsessionat pel sexe, orfe d’un perdedor de la guerra, que se sent obligat a deixar la ciutat per anar a l’enterrament de la seva àvia en un poble de l’interior, on haurà de tenir-se-les amb els seus oncles, triomfadors sota el nou règim. Carbó, en una de les èpoques més arrauxades de la seva carrera, va pintar aquest retrat àcid dels fills del «desarrollisme» franquista, acolorit amb una capacitat d’observació extraordinària. Una sàtira memorable que volem reivindicar amb aquesta edició especial que commemora els 50 anys de l’aparició del llibre.
Títol: El misteri del carrer de les Glicines
Autora: Núria Pradas i Andreu
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2011
Sinopsis: En Marc surt de la feina per anar a trobar-se amb l'Helena, però una noia de cabellera negra i llarga es creua en el seu camí i en Marc la segueix. El noi no arriba mai a la seva cita amb l'Helena. La policia obre una investigació, però l'Helena juntament amb el germà d'en Marc i la Dèlia -una aprenent de novel·lista- no poden estar-se de braços plegats. Amb valentia i resolució acabaran a primera línia de foc d'una tèrbola intriga.
Títol: Germanes, gossos, friquis i altres espècimens
Col·lecció: Periscopi
Autores: Maite Carranza i Júlia Prats
Editorial: Edebé
Any de publicació: 2017
Sinopsis: La perfecta Àngela és suplantada a Dublín per la seva imperfecta germana, la Marina, especialista en embolics i desastres. La Marina es veu ficada en un absurd malentès amb en Patrick, el nòvio irlandès de la seva germana, amb els gossos de Mrs. Higgins, amb els seus hostes sicilians i amb una llunàtica família d’activistes animalistes. I per si fos poc, en C.C., un friqui desesperat, sempre li trastoca tots els plans.
Títol: Els vençuts
Autor: Xavier Benguerel
Editorial: Edicions de 1984
Col·lecció: Mirmanda
Any d’edició: 2014
Sinopsis: Xavier Benguerel va néixer el 1905 a la barriada barcelonina del Poblenou i va viure la guerra civil del primer a l’últim dia. Li va tocar sortir cap a la frontera amb l’allau de fugitius, camí de França. De Barcelona a Girona, de Girona a Agullana, d’Agullana a les Illes, pel coll de Manrella. De les Illes al Voló, a Perpinyà, a Tolosa... i així fins a Marsella. Després cap a Amèrica, l’Argentina, Xile... Va viure a l’exili durant setze anys.
En aquest llibre ens explica la tràgica aventura dels pocs que van poder esquivar els camps de concentració un cop arribats a França i dels molts que per desgràcia hi van anar a parar. Uns episodis dels quals mai en sabrem prou. En la nostra literatura falten encara documents sobre un dels capítols més impressionants de la nostra història. I aquest n’és el més emblemàtic.
La guerra civil espanyola, coneguda i seguida dia a dia arreu del món, deixa de ser notícia un cop triomfa la rebel·lió militar-feixista. Les expectatives que havia generat la defensa de la República queden estroncades, i fatalment les desenes de milers de fugitius es converteixen en una càrrega que no vol ningú. «Ai dels vençuts!», diu la dita clàssica. Aquest llibre parla d’ells.
Xavier Benguerel va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1988. Va morir a Barcelona el 1990.
Títol: Fauna fantàstica del Fluvià
Autor: Carles McCragh
Il·lustrador: Dani Torrent
Editorial: Cal·lígraf
Any d’edició: 2017
Sinopsis: El Fluvià és un riu màgic, i això fa que al seu voltant hi visquin éssers que no es podrien donar en cap altre riu, terra o paratge d’aquest món. D’on li ve aquest delectable encantament, aquesta graciosa característica que el fa ser origen i niu de criatures tan fantàstiques com meravelloses? Segurament de la diversitat i bellesa del paisatge que l’envolta, que va des de les salvatges i frondoses muntanyes, boscos i valls de la Garrotxa, passant per la captivadora plana de l’Empordà, fins a la Mediterrània.
Els qui neguen, amb preteses raons, la seva existència, cap prova en poden aportar; són els qui també ens volen fer dubtar de l’existència de les fades i els elfs. Gent que no veu més enllà del seu nas. Els qui coneixem aquestes bestioles màgiques no tenim la culpa de que s’amaguin tan bé i que es facin invisibles als ulls de qui no vol creure-hi.
"Fauna fantàstica del Fluvià" és una obra per a petits i grans als qui la fantasia i el sentit de l'humor els ajuda a viure, caminant per un món imaginari.
Títol: El gran Moghul
Autor: Josep Maria Ibarra
Col·lecció: La colla del segon soterrani, 2
Editorial: Gregal
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Quatre nois i dues noies formen La Colla del Segon Soterrani, anomenada així pel lloc on està situat el laboratori del professor Joan Salvat, que té la increïble capacitat tecnològica de fer-los viatjar en el temps.
Aquesta segona aventura comença amb el segrest d’un dels membres de la Colla, l’Adrià. Davant l’astorament de la policia i la desesperació dels pares, els dies van passant sense que ningú reclami cap rescat. Però al segon soterrani sí que ha arribat un missatge dels segrestadors, que inexplicablement han tingut notícia de l’existència de la màquina temporal i exigeixen que la Colla faci per ells una gesta pràcticament impossible: robar el gran diamant del Tron del Paó Reial de l’Imperi Moghul de l’Índia, desaparegut el 1747.
Títol: El somriure de Darwin
Autora: Anna Maria Villalonga
Editorial: Llibres del delicte
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Max és un rodamón que viu al carrer amb el seu gos i passa la nit en un caixer automàtic davant del balcó de Noemí, dona callada i solitària que arrossega un terrible fantasma del passat. Noemí té un veí gairebé desconegut, Ivan, un jove malcarat que no li ofereix gaire confiança. Quan un altre vagabund és assassinat dins del caixer que Max freqüenta, ell es converteix en el principal sospitós. Però Noemí es resisteix a acceptar-ho i decideix actuar, mentre les vides dels tres personatges s’entrecreuen insospitadament.
Títol: Estimat Leo, volia escriure’t una carta, però...
Autors: Arguimbau & Arguimbau (Miquel i Daniel Arguimbau, pare i fill)
Editorial: Barcanova
Any edició: 2016
Sinopsis: L’Adrià aprèn a perdre dins i fora del terreny de joc dels sentiments, quan el seu millor amic també s’enamora de la mateixa noia, la Sara.
En la vida, el 10 és un número molt important. El lector haurà de decidir si l'Adrià, la seva família i els seus amics i, fins i tot, els professors i entrenadors es mereixen un reconeixement per les seves actituds i actuacions en el dia a dia.
Hi ha humor? Sens dubte.
I mal rotllo? Doncs, també.
Hi ha desànim, frustració...? Hi ha superació.
Aquest és un llibre per a nois o per a noies? Aquest llibre és per a tu, et diguis Sara o et diguis Adrià...
Títol: Doble mortal
Autors: Salvador Macip i Elisenda Roca
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Una novel·la trepidant, de lectura molt àgil, plena de misteri i amb components romàntics de Salvador Macip i Elisenda Roca.
En Max i la Julieta hauran de trobar el seu germà i amic desaparegut i descobrir el misteri que hi ha darrere de la seva desaparició.
Una carrera a contrarellotge plena de traïcions, suplantacions de personalitat i plans d’assassinat.
Títol: Tots tenim un costat bo o molt bo
Autor: V.V.A.A.
Editorial: ARA Llibres
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Canaris xerraires i esportistes d’elit tossuts, aquarel·les fantasioses, monjos de clausura melòmans, delicats traços a llapis i nens de vitalitat imparable... Relats i dibuixos amb sorpreses, pinzellades d’humor i gotes de tendresa que et faran gaudir d’una lectura inoblidable de la mà d’autors de tant renom com Jordi Basté, Pilarín Bayés, Ignasi Blanch, Jordi Calvís, Toni Cruanyes, Abert Espinosa, Isidre Esteve, Gemma Lienas, Oriol Malet, Joan Mateu, Elisa Munsó, Maria-Antònia Oliver, Marc Pallarès, Sergi Pérez, Ignasi Riera, Joana Santamans, Màrius Serra i Blanca de la Torre.
Un any més, El llibre de La Marató se suma al gran projecte solidari que és La Marató de TV3 –impulsat per la Fundació La Marató i TV3– amb un recull de relats i il·lustracions de destacats escriptors i artistes del nostre país, que, de manera desinteressada, han cedit les seves obres per a la causa. Enguany, coincidint amb els 25 anys de La Marató, celebrem l’ocasió amb un volum amb il·lustracions a tot color i els records dels presentadors de les diferents edicions de La Marató de TV3. Així, trobem noms tan destacats com: Antoni Bassas, Ana Boadas, Neus Bonet, Fina Brunet, Miquel Calçada, Sílvia Cóppulo, Xavi Coral, Toni Cruanyes, Josep Cuní, Òscar Dalmau, Núria Ferré, Lídia Heredia, Mari Pau Huguet, Agnès Marquès, Quim Masferrer, Helena Garcia Melero, Albert Om, Ariadna Oltra, Elisenda Roca, Ramon Pellicer, Espartac Peran, Josep Puigbó, Raquel Sans, Tània Sàrrias, Màrius Serra, Núria Solé i Mònica Terribas.
La Marató de TV3 diu molt de tu. La compra d’aquest llibre ajuda a recaptar fons per investigar tractar els ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.
Títol: El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos
Autora: Joanna Gruda
Editorial: Blackie Books
Any d’edició: 2014
Sinopsis: La història del Julek és tan increïble que només la pot explicar ell. I només ell pot fer-ho amb una mirada de nen: tendra, trista i còmica; de vegades càndida i d’altres massa madura; entre El diari d’Anna Frank i La vida és bella. La mirada d’un nen que canvia tres cops de nom, viatja per tot Europa i pateix el fanatisme de massa banderes. Té dues armes secretes: sap riure i també sap parlar l’idioma dels gossos.
Quan a Joanna Gruda li preguntaven per la increïble història del seu pare acostumava a contestar: «Bé, millor que ens asseguem, això serà llarg i complicat...» De manera que, cansada de repetir el ritual, va decidir posar-la per escrit. El resultat és El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos, una novel·la meravellosa que situa el seu petit protagonista, el Julek, en la categoria de grans herois de la literatura universal com Tom Sawyer i Huckleberry Finn. Amb la diferència que les rocambolesques peripècies del Julek són absolutament reals.
Títol: Els calçotets bruts del dimoni miratort
Autor: Josep Vila Fisas
Editorial: Espai Literari
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Dos consogres, un de sord com una tàpia i l’altre que no hi guipa gens, estan perduts en una illa deserta. Tenen molta por de no poder tornar a casa. Tot i així, l’avi Isaac no perd el bon humor i l’optimisme. En canvi, l’altre, el vell Dimas, no para de queixar-se i remugar contra els dimoniets que creu que sempre li fan la guitza.
L’Isaac, preocupat perquè el seu company està sempre enfadat, el portarà a un lloc fantàstic: el món dels somnis somiats, molt reals quan somies. Està segur que, anant-hi junts, allà trobaran la solució a les seves desgràcies.
I tu… creus que ho aconseguiran?
De 8 a 125 anys
Títol: El gran tractat de la caca
Autor: Joan Antoni Martín Piñol
Il·lustrador i dissenyador: Enric Jardí
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Diuen que la mort ens iguala a tots. Però és fals, perquè hi ha morts plàcides i morts abominablement doloroses. En canvi, la caca és tan democràtica com el fet de respirar. La caca ens iguala i ens agermana. Però la nostra societat, en lloc de celebrar-ho com es mereix, ho amaga com un tabú.
Aquest tractat, com en els casos precedents, els canviarà la vida i els permetrà conèixer encara millor qui som i per què caguem.
Título: “El novembre de Kate”
Autora: Mónica Gutiérrez
Editorial: Roca Editorial
Año de edición: 2016
Sinopsis: Kate vive en un edificio antiguo como su propia tristeza y hace tanto tiempo que se ha dejado llevar por la rutina que ya no recuerda el sentido de los pequeños detalles, la aventura escondida en las sorprendentes pistas cotidianas. Un extraño jardín y una emisora de radio colgada del cielo en una buhardilla de madera constituyen su refugio para ese otoño. Y, sin embargo, aunque en la pequeña ciudad de Coleridge todos ignoren las advertencias de un excéntrico meteorólogo, el tiempo está a punto de cambiar el noviembre de Kate de la mano de un hombre bueno con planes de venganza, un sábado de tortitas y la risa de los argonautas. Una novela feel good ambientada en Inglaterra.
Títol: “El novembre de Kate”
Autora: Mónica Gutiérrez
Editorial: Roca Editorial
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Kate vive en un edificio antiguo como su propia tristeza y hace tanto tiempo que se ha dejado llevar por la rutina que ya no recuerda el sentido de los pequeños detalles, la aventura escondida en las sorprendentes pistas cotidianas. Un extraño jardín y una emisora de radio colgada del cielo en una buhardilla de madera constituyen su refugio para ese otoño. Y, sin embargo, aunque en la pequeña ciudad de Coleridge todos ignoren las advertencias de un excéntrico meteorólogo, el tiempo está a punto de cambiar el noviembre de Kate de la mano de un hombre bueno con planes de venganza, un sábado de tortitas y la risa de los argonautas. Una novela feel good ambientada en Inglaterra.
Títol: El puto consultori sentimental de la iaia
Autor: Jofre Martell
Il·lustrador: Pere Mejan
Editorial: Bridge
Any: 2015
Sinopsis: Ells, elles, guapos, lletjos, alts, baixos, secs, gordos rossos, morenos, blancs, negres, peluts, pelats… tot Déu ha plorat alguna vegada per amor. Sigui per lo ben parit que és quan funciona, o per la santíssima filla de putada que és quan se’ns torça.
Per sort, la iaia torna a ser aquí per salvar-nos el cul…
Tant si ets solter com si ets casat, tant si ets verge com si t’has tirat a mig poble, tant si estàs enxoxadíssim com si ningú et carda puto cas.. tens entre mans la puta clau per convertir-te en un mestre d’aquesta cosa anomenada amor.
Títol: Diamant Blau
Autora: Care Santos
Editorial: Grup62
Any d’edició: 2015
Sinopsis:
Diamant blau ens submergeix en el passat familiar durant les primeres dècades del segle XX, quan l'esplendor de la burgesia es contraposa a la convulsió social.
En Silvestre Pujolà és un home fet a si mateix que deixa enrere el seu passat rural per començar a treballar com a tintorer en una fàbrica tèxtil de Mataró a mitjan segle XIX. El seu afany de lluita el portarà més enllà de la seva destinació en conèixer la Teresa, una dona que donarà sentit a la seva vida plena de superacions constants.
Uns anys més tard, la Teresa Pujolà, la néta, recorrerà el camí invers en renunciar a la seva posició social per casar-se amb qui estima.
Títol: 1 de cada 4 tenim diabetis o obesitat i la meitat no ho sabem
Autors: V.V. A.A.
Editorial: Llegir en Català
Any d’edició: 2015
Sinopsis:
Els que han patit la classe de gimnàstica com una tortura sabran de què parlem... O els que lluiten contra el sobrepès també trobaran la seva història... O les persones que dipositen l’esperança en una lleu punxadeta diària s’hi veuran certament reflectides.
Desfilen davant els nostres ulls esbatanats Béla Lugosi, Samuel Beckett, Scarlett O’Hara, l’emperador Marc Aureli, Charlton Heston, el vescomente de Riumost, la millor àvia del món, el Killer de l’Hospitalet, la Carolina i tota la plantilla de Boca Juniors...
Perquè escriptors i il·lustradores han creat relats i imatges que descriuen la vida dels afectats per la diabetis i l’obesitat, perquè autores i dibuixants han disposat paraules i traços potser amb un punt de tristor o de tendresa, o amb un pessic d’humor o d’ironia, per fer-nos més propera la situació dels que afronten aquests greus trastorns de la salut.
Realts i imatges, paraules que tal vegada no curen, però que ajuden a trobar dreceres en el sinuós camí de les solucions.
El llibre de La Marató. Diu molt de tu
Títol: Diari del tot verídic d’un Indi a mitja jornada
Autor: Sherman Alexie
Traductor: Yannick Garcia
Il·lustracions: Ellen Forney
Editorial: Edicions de 1984
Sinopsis: Ei, hola. Sóc en Junior, de la reserva índia de Spokane que està situada una mica més enllà del cul del món. Vaig néixer amb més dents del compte i miopia en un ull i hipermetropia en l’altre. Duc ulleres, és clar. I sóc un friqui, també és clar. Jugo a bàsquet. Dibuixo. És que crec que, si dibuixo una flor, tothom entendrà que allò és una flor, mentre que, si ho escric en paraules, doncs potser no. Un dia vaig estampar un llibre de geometria al nas del meu professors i em van expulsar de l’escola. Suposo que aquí comença la meva història. Segurament penses que no t’importa el que li hagi pogut passar a un indi de reserva com jo. Però potser sí que t’importa. Al capdavall, segons com, tot el que m’ha passat a mi et podria haver passat a tu. Pensa-hi.
“Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada” és una crònica de l’adolescència d’un jove indi americà que mira d’allunyar-se de la vida que creia que estava destinat a viure. Basada en les experiències personals del seu autor, Sherman Alexie, l’èxit de la novel·la va ser immediat i l’any 2007 va obtenir el National Book Award for Young People’s Literatura.
Autora: Dolors Garcia i Cornellà
Editorial: Barcanova
Any d’edició: 2015
Puntuació: 7/10
Sinopsis: Una colla d’antics companys de classe són convocats per Facebook a la mateixa casa rural on van estar de colònies de fi de curs cinc anys enrere. Durant un cap de setmana viuran plegats, aïllats de la resta del món, compartint vivències i sentiments i amb l’objectiu de desenterrar la capsa que llavors van omplir amb un sèrie d’objectes que simbolitzaven el passat i el futur que es començaven a construir. La capsa amb els secrets destapa sentiments contraposats. Hi ha qui la vol obrir per aclarir els malentesos i els complexos que l’han perseguit al llarg d’aquests cinc anys i hi ha qui no ho vol fer de cap de les maneres perquè això significaria posar al descobert la seva part més obscura.
13è Premi Barcanova de Literatura Juvenil
Autora: Care Santos
Editorial: Planeta
Any d'edició: 2014
Puntuació: 7.5/10
Sinopsis:
«–Serà un plaer fabricar-vos una xocolatera que honori aquest llinatge de dones que m’acabeu de dir. I que us faci feliç també a vós, si pot ser. De quin color us agradaria?
–Blanca. El blanc m’asserena.
–La voleu decorada?
–Millor sense ornaments.
–Ja veig que teniu les idees molt clares. Alguna cosa més? Pel que fa a la mida?
–Ni gran ni petita. Que hi càpiguen tres xicres, que són les que prenc cada tarda per berenar.
–Res més fàcil. Serà un plaer servir-vos».
Un recorregut per la història d’aquest plaer exquisit des de la seva arribada a Europa fi ns a la
sofi sticació dels nostres dies.
Títol: El vent entre els salzes
Autor: Kenneth Grahame
Editorial: Teide
Any d'edició: 2010
Sinopsis:
El vent entre els salzes (en anglès, originalment, The Wind in the Willows) és una novel·la escrita el 1908 per Kenneth Grahame (1859-1932). És un dels clàssics de la literatura infantil, escrit en un principi com un seguit de xerrades adreçades al seu fill, que era igual de tossut que el senyor Gripau (Toad of Toad Hall), un dels personatges de la novel·la.
El llibre és un recull de narracions protagonitzades pel Gripau i la seva rica mansió, el Talp, el Rat d'Aigua i el Teixó, personatges animals humanitzats que aporten una descripció idíl·lica del món natural i de la societat del començament del segle XX.
Títol: El Capítol del Julian
Autora: R. J. Palacio
Editorial: LaCampana
Any d'edició: 2014
Sinopsis: Des del primer dia que es veuen, a les pàgines de Wonder, queda clar que l’Auggie i el Julian no seran mai amics, amb el Julian tractant l’Auggie com si tingués la pesta. Però, tot i que Wonder explicava la història de l’Auggie des de la perspectiva de sis personatges diferents, el punt de vista del Julian no el vam saber mai. El lector només podia especular sobre el que li devia passar pel cap. Fins ara.
El Capítol del Julian ens revela per fi com viu la història el culpable del bullying. ¿Per què és tan desagradable amb l’Auggie? ¿Té alguna possibilitat de redimir-se?