Fes picar els anells | Cartes a Shakespeare

 

Títol: Fes picar els anells

Autor: Jordi Casals i Merchán

Il·lustració portada: Àlex Santaló

Editorial: Llibres del Delicte

Any d’edició: 2021

 

 

Títol: Cartes a Shakespeare

Autora: Èlia Espinosa

Il·lustració portada: Àlex Santaló

Editorial: Llibres del Delicte

Any d’edició: 2021

 


Ressenya

L’any 2020 l’editorial Llibres del Delicte va engegar una col·lecció adreçada als joves, “Delictes Juvenils”, amb la novel·la “Entre nosaltres” d’Aina Huix, i ja va pel seu quart títol. Aquesta tardor publica “Cartes a Shakespeare” de la jove Èlia Espinosa, i el proper 18 de setembre a les 17:30h podré conversar amb ella a la Setmana del Llibre en Català 2021, així que volia aprofitar per posar-vos al dia de les novetats de la col·lecció.

 

Després de les “Il·lusions trencades” de Toni Cotet, a principis de 2021 arribà el torn de “Fes picar els anells” de Jordi Casals i Merchán, una obra que afegeix unes quantes pinzellades de ciència-ficció a aquests delictes juvenils (i que ja acumula més de tres edicions):

 

«L’Eva és una noia de catorze anys que encara no s’ha adaptat a una nova vida a Figueres, ciutat on s’ha traslladat amb en Jordi —el seu germà— i el seu pare, un enginyer que ha perdut la feina i que juga a fer d’inventor.

 

Enyorada de tot el que ha deixat enrere, està a punt de tocar fons quan una nit el pare li mostra el seu invent definitiu: uns anells teletransportadors que a més de fer-los rics podrien convertir el món en un lloc millor.

 

Quan el pare desapareix sense deixar rastre, l’Eva i en Jordi, acompanyats del seu amic Marc, s’endinsaran en una investigació que els portarà a descobrir un món tèrbol ple d’interessos amagats.»

 

Jordi Casals i Merchán
Jordi Casals i Merchán

 

La novel·la conté molts ingredients ideals per enganxar al públic jove: acció, humor, intrigues d’institut... La veritat és que resulta molt fàcil connectar amb els neguits de l'Eva, una noia que no acaba d’encaixar al nou institut i anhela poder reaccionar més ràpid, i amb més coratge i enginy enfront dels obstacles del dia a dia.

 

És ella qui ens narra els fets des del seu punt de vista, i la seva veu és simpàtica i propera, tot i que alguns dels referents que menciona m’han semblant una mica massa vintage, com ara El Padrino o Ernst Stavro Blofeld (el malvat de James Bond que acariciava el seu gat).

 

Amb una trama clàssica d’aventures (a l’estil de Clockstoppers) que us farà mossegar-os les ungles fins el final, Jordi Casals i Merchán també tracta la importància de saber dir t’estimo, fer pinya amb la família en els moments difícils i perdre la pressió de voler encaixar a qualsevol preu. Planteja teories interessants al voltant de la teletransportació i quin impacte tindria al món, però al capdavall és millor gaudir de la novel·la sense donar massa voltes a la coherència de la trama.

 

 

Per un altre cantó, la vida de la Margo a "Cartes a Shakesperare" també farà un tomb quan descobreixi els secrets que amaguen els seus pares:

 

«La Margo treballa a una cafeteria de la ciutat anglesa de Leeds per pagar la universitat. Es veu sovint amb la seva amiga Júlia i manté una bona relació amb la seva mare, especialment des que el pare va morir. Fins que la mare mor, aparentment de manera accidental. Llavors el seu món es desfà.

 

Poc després, la Margo coneix un noi misteriós amb uns ulls blaus impactants que li explica que havia treballat amb els seus pares i li demana ajuda per trobar un llibre que ells custodiaven. Un món nou d’aventures i missatges xifrats s’obre per a la Margo. Un món ple de lluites i interessos al qual ella sempre havia viscut aliena i que ara està disposada a investigar.

 

Èlia Espinosa amb exemplars del seu llibre
Èlia Espinosa amb exemplars del seu llibre

A través d’un seguit de pistes i endevinalles relacionades amb les principals autores i autors de la literatura anglesa, la Margo i en Noah hauran de completar un recorregut per la Gran Bretanya si volen trobar el que busquen.»

 

Segons s’explica a la biografia d’Èlia Espinosa, “Cartes a Shakespeare” va néixer com a treball de recerca de segon de batxillerat. La passió per llegir i estudiar literatura l’ha acompanyat des de petita, i això és justament el que intenta transmetre en aquesta aventura.  

 

Després d’acompanyar la Margo en el seu viatge voldreu saber més sobre els escriptors que apareixen a la novel·la! La novel·la no s’hi entretén massa per mantenir el ritme àgil, però trobo que algunes curiositats extra sobre ells encara picarien més la curiositat al lector.

 

A cavall entre “El codi Da Vinci” i “Alex Rider”, la novel·la d’Espinosa conté molta intriga i altes dosis de tensió sensual entre els dos protagonistes que faran les delícies dels amants de novel·la romàntica. Els dos estan obligats a envoltar-se de misteri i secretisme, però m’hauria agradat conèixer detalls més concrets de la seva missió per fer una mica més creïble i versemblant la història. Mentre llegia m’han sorgit molts interrogants sense resposta, i el final, obert i força precipitat, m’ha deixat un xic desconcertada. Vol dir això que esperem més aventures de la Margo?

 

Sigui com sigui, “Cartes a Shakespeare” es llegeix en un tancar i obrir d’ulls, i us farà venir ganes de submergir-vos a l’Anglaterra de l’estil Dark Academia. Aconseguireu desxifrar tots els enigmes abans que sigui massa tard?

 

Mx

Alguns dels escenaris de la novel·la "Cartes a Shakespeare"


Write a comment

Comments: 0