El festí de Babette

Títol: El festí de Babette

 

Autora: Isak Dinesen (Karen Blixen)

 

Traductora: Maria Rossich

 

Editorial: Viena Edicions

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: En un poblet de pescadors de la costa noruega, una petita comunitat de luterans viu aïllada del món seguint els estrictes preceptes morals del seu pastor. Un dia, poc després de la mort del seu guia espiritual, les seves dues filles reben una carta en què un amic de la família els demana que acullin una jove francesa, Babette, que ho ha perdut tot i està sola al món, i que, per no resultar una càrrega, podria ocupar-se de les feines de la casa. A més, també podria cuinar.

 

ressenya

“El festí de Babette” (que acaba de sortir del forn -mai millor dit!- i arribarà ben aviat a les llibreries) s'acaba d'incorporar al meu TOP 3 de Petits Plaers preferits. La seva autora, Karen Blixen, escrivia amb el pseudònim d’Isak Dinesen, i probablement coneixeu la seva obra més famosa, “Memòries d’Àfrica”. Però sabíeu que... Hemingway la considerava una narradora extraordinària? Fins i tot deia que mereixia el Nobel més que no pas ell. El que més m’ha cridat l’atenció de la seva biografia, però, és que a la plantació de cafè que regentà durant anys a Kenya, Blixen era coneguda com “la senyora que parla com la pluja”. I ara començo a entre per què.

 

De fet, “El festí de Babette” va calant en el lector igual que el txirimiri. Començarà per posar-vos en context a poc a poc però abans que us n’adoneu estareu amarats de la història i desitjareu que no s’acabi. Us transportarà al poble de Berlevåg, que dona nom a un fiord llarg i estret entre les muntanyes altes de Noruega, i que és “una escampadissa de blocs de fusta de joguina pintats de gris, groc, blanc, rosa i altres colors”. 

 

Panoràmica de Berlevåg
Panoràmica de Berlevåg

 

De fet, al llarg de la lectura m'ha donat la sensació que històries de la mida de “Cançó de Nadal” i “Chocolat” s’havien fusionat en una abraçada. Ai!, m’imaginava l’escena del banquet cuinat per Babette i no podia evitar riure per sota el nas! Com també m’han emocionat les revelacions finals que tanquen ferides, i les paraules que diuen més del que sembla.

 

Karen Blixen
Karen Blixen

“El festí de Babette”, amb els seus punts hilarants i les seves dures veritats, ens parla de les difícils decisions que prenem a la vida, i de la importància d’estar en pau amb elles. D’acceptar el nostre destí i de ser la millor versió de nosaltres mateixos. Quanta dignitat que amaga el rabassut cos de la Babette! La seva història us entendrirà i us deixarà amb un regust agredolç, paraula de Mixa!

 

És més, aquest Petit Plaer (com els seus companys de col·lecció) us acompanyarà força estona després de degustar-lo, i us animarà a treure les vostres pròpies conclusions. Per a mi és un llibre que ens recorda que “l’únic que ens podem endur d’aquesta vida és el que haguem donat als altres”. Tal i com diuen a casa meva, només ens emportem els moments que compartim i els àpats en bona companyia. Encara que, al capdavall, fins i tot el menjar més exquisit es queda aquí... ;-D

 

Mx


Write a comment

Comments: 0