El vuitè nan

Títol: El vuitè nan

 

Autor: Josep Vallverdú

 

Il·lustració: Cuchu

 

Editorial: laGalera

 

Pàgines: 172

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: Al bosc encantat hi apareix un nadó que els nans cuidaran amb cura i amor com si fos un dels seus...fins que creix una mica massa!

 

Al palau proper hi viu tancada en una torre una princesa fins que s'escapa amb l'ajuda d'aquests mateixos nans. S'arribaran a trobar mai la princesa i el nan que no era un nan i que ha marxat per convertir-se en cavaller? Quantes aventures haurà de viure fins tornar a casa i descobrir que l'amor és l'aventura més gran de totes?

 

Ressenya

  • Punts forts

Aquest 2022 he pogut conèixer a Josep Vallverdú gràcies a un esmorzar de premsa organitzat per La Galera sobre el seu nou llibre "El vuitè nan" (il·lustrat per Cuchu).

 

Vallverdú és un dels grans clàssics de la literatura infantil i juvenil catalana, i als seus gairebé 99 anys encara segueix escrivint (i és autor de més de 200 obres!). Potser el coneixeu pel "Rovelló" (1969) la història que el Super3 va convertir en una sèrie d'animació. Des de la seva publicació se n'han venut més de 60.000 còpies! Aquest, entre d'altres títols, va iniciar la seva carrera d'èxits. El 2019 fou guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat i és Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida.

 

Ara, ens presenta una revisió del clàssic dels germans Grimm, el conte de la Blancaneu i els set nans. I si la història de la Blancaneu no fos exactament com sempre ens l’han explicat? Per què havien de ser 7 nans... i no 8? Vallverdú explicà que la idea li va venir mentre repassava una conferència sobre com els nombres han influenciat diverses cultures.

 

El resultat és una nova versió d’aquest mític conte, que barreja elements d’altres històries com la de Rapunzel, i aprofundeix en les vides de tots els personatges: la infantesa de la Blanca, les costums i tradicions dels Nans, i les emocionants peripècies del jove Ardit com a cavaller errant. 

 

  • Punts febles  

Potser m’esperava un final una mica més apoteòsic, ja que algunes subtrames es resolen massa de pressa pel meu gust. També m’hauria agradat que la Blanca tingués més protagonisme, però com diu el títol del llibre, al capdavall aquesta és la història del vuitè nan!

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql)


  • Personatges

Sens dubte, els personatges més entranyables són els nans, amb les seves personalitats tan variades i el seu enginy i bon cor. De fet, quan li vaig preguntar a Vallverdú a quin dels territoris del seu nou llibre es quedaria a viure, em va assegurar que li encantaria compartir la llar dels nans, que són d’allò més casolans, ja que ell tampoc ha sigut mai gaire viatger. Això sí, ens ha fet volar amb la seva imaginació!

 

p.19 «El Majordom els donà la benvinguda molt polidament, com corresponia a la visita dels Nans, que eren molt estimats a la ciutat. També els vianants que trobaven pels carrers s’inclinaven per saludar-los, i a alguns, en redreçar-se després, els feien mal els ronyons, perquè per saludar el Primer i el Segon ells i elles s’havien hagut d’inclinar molt i molt.»

  

  • Prosa 

Tot intercalant les històries de la Blanca i l’Ardit, la prosa flueix molt ràpid, i té el regust i el caliu d’una rondalla clàssica, com si ens estiguessin explicant la història només a nosaltres. De fet, aquesta història està caracteritzada per un narrador prou peculiar i divertit: el Director de Pista d’un circ màgic que ens anima a llegir el llibre tot dient: «Teniu les mans ben netes? Doncs, gireu full!» ^.^ Comparteix curiositats, es posa a la pell del lector, i li dona ritme a la trama. D’altra banda, destaco un vocabulari ric (sense arribar a ser feixuc) com feia temps que no llegia en una història infantil.

  

p.46 «Ja eren dins de la ciutat, pels carrers i places. L’Ardit obria uns ulls com magranes, o com taronges; de vegades, si alguna porta, una botiga, un monument li cridava més l’atenció, els ulls se li feien més petits... posem que com cireres o com panses.»

 

  • A qui el recomano?

A les noves generacions que vulguin redescobrir a Vallverdú, i a tothom que celebri la fantàstica herència que ens deixen autors com ell.

 

Mx


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    AITOR TILLA (Tuesday, 05 March 2024 20:43)

    EL LLIBRE NO M'HA AGRADAT PERO BUENO ´´PARA GUSTOS COLORES``