articles 2021


Crònica de la 70a Nit de Santa Llúcia

Read More 0 Comments

Crònica de l'acte de commemoració del centenari de Miquel Arimany

Ahir, 9 de desembre, la seu dels Amics de la UNESCO de Barcelona va acollir la commemoració del naixement de Miquel Arimany (1920-1996), organitzat amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. Tal i com va dir el seu director, Oriol Ponsatí-Murlà, fou un “acte de resistència”, no només per reivindicar la cultura en les circumstàncies que vivim, sinó per honrar la memòria de l’oblidat Arimany.

 

Dramaturg, narrador i poeta -entre d’altres-, fou un dels pocs editors que publicà llibres en català durant la postguerra. Fou membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i del PEN català, i l’any 1984 va rebre la creu de Sant Jordi.

  

Durant aquest íntim acte de commemoració vam poder conèixer-lo millor a través dels testimonis del poeta i lingüista Carles Duarte, la traductora i poeta María de Luis, i el president del Cercle de Cultura Segimon Borràs (moderats per l’escriptor i periodista Miquel-Lluís Muntané).

 

“Vaig conèixer l’Arimany el 1965” recordava Segimon Borràs durant la seva intervenció. “Era un home sec i amb cara de males puces i bona persona alhora. Tenia l’excentricitat de publicar en català”. Borràs explicà que abans de la Guerra Civil s’editaven 860 títols a l’any en català, però a partir dels anys quaranta amb prou feines s’arribava al mig centenar. No va ser fins al 1976 que es va tornar a publicar la mateixa quantitat de títols.

 

Una de les aportacions més importants d’Arimany foren possiblement els seus diccionaris (tots de collita pròpia), doncs arribaren fins als poblets més petits de Catalunya. Al seu Diccionari Català General (1965), redefiní 50.000 termes de la llengua i ni afegí 9.000 de nous respecte als que contenia el Diccionari general de la llengua catalana de Pompeu Fabra. “No he conegut mai a ningú amb tanta capacitat de definició com ell, i això que vaig treballar a Enciclopèdia Catalana” insistia Borràs.

 

Read More 0 Comments

Univers Llibres publica l’edició definitiva de "Pickwick" en català

Read More 0 Comments

Crònica del lliurament del 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Read More 0 Comments

Collita Fresca: presentació de les darreres novetats editorials en literatura juvenil

Read More 0 Comments

Liberisliber 2020. Crònica de la Mixa

Podríem dir que s’ha convertit en una tradició ininterrompuda molt especial per a mi assistir a la fira d’editorials independents LiberisLiber a Besalú. Aquest any, però, l'edició 2020 es balancejava sobre la corda fluixa degut a la pandèmia. Per sort, més de mig centenar d’editorial independents van fer pinya per tirar endavant una nova edició excepcional que complís totes les mesures de seguretat. L’espai de la fira va comptar amb un control d'accés, no va escassejar el gel de mans i tampoc no van faltar els detectors de temperatura. Les instruccions eren ben senzilles: 

  • Respectar la distància de seguretat
  • Fer ús de les mascaretes
  • Seguir les senyalitzacions 
  • En cas de veure un virus... xutar-lo! ^.^

D’altra banda, el que sí vam aconseguir foragitar fou el mal temps... Tot i l’amenaça de núvols i baixes temperatures, va fer un dia fantàstic. El sol t’enlluernava i t’entabanava (perquè et feia creure que l’estiu no havia marxat), i l’ombra et recordava que la tardor ja havia arribat. 

 

Malgrat que el programa d'aquesta edició no va comptar amb tantes activitats i tallers com en anys anteriors, no van faltar les engrescadores iniciatives habituals. Personalment vaig reservar plaça al "bus indi" a la velocitat de la llum (no només et porten de Barcelona a Besalú -i viceversa-, sinó que et donen un val per comprar un llibre pel mateix import del bitllet). Un cop a la fira, havies de ser àgil perquè les primeres 100 persones que compraven 2 llibres s’enduien una bossa plena de queviures variats! Us ho creieu o no, enguany la promoció no va durar més de tres hores i escaig. Això és més d’un llibre venut al minut! 

 

Read More 2 Comments

Lliurament del 36è Premi Vaixell de Vapor i el 30è Premi Gran Angular 2020

Read More 2 Comments

Novel·la negra al festival Sang Cugat Fantàstic 2020

Read More 2 Comments

Crònica literària de #LaSetmana20 escrita per un narrador misteriós

Les he vist de tots colors, jo, però no em pensava que fa uns mesos el port de Barcelona quedaria tan buit de vida. Que estrany, haver sigut testimoni d’una primavera sense flors ni gent a les Rambles... Mica en mica, però, la vida va tornar, i fa uns dies vaig veure que començaven a construir unes parades ben estranyes al Moll de la Fusta. Pels cartells vaig descobrir que es tractava de la Setmana del Llibre en Català, que enguany s’havia traslladat des de l’Avinguda de la Catedral per poder complir totes les mesures de seguretat.

 

Read More 2 Comments

Taula rodona "La LiJ d.C. (després de la COVID-19)" - Jornada Virtual de Joves Lectors 2020

Aquest matí, 18 de juliol, s’inaugurava la Jornada Virtual de Joves Lectors 2020 amb la taula rodona online “La LiJ d.C. (després de la COVID-19)", amb la participació d'Anna López (editora del segell juvenil LaGalera Young), Marta Cava (prescriptora literària i bibliotecària escolar) i Victor Panicello (Vicepresident de l’associació d’escriptura professional “Escrivim”), moderada per una servidora.

 

Després de donar la benvinguda a la vintena d’inscrits que ens seguien en directe, he animat els ponents a pujar al DeLorean de “Regreso al futuro” i tornar al dia en que es va decretar l’estat d’alarma... 

 

«Quin va ser el vostre primer pensament envers el món del llibre? Jo recordo perfectament que vaig pensar: com em toquin Sant Jordi...! I ja ho veieu! Així doncs, què vau pensar? I... si poguéssiu parlar amb els vostres jos de fa quatre mesos, què us diríeu?»

 

L’Anna López ha reconegut que no s’imaginava el que vindria. «Em va semblar que Sant Jordi quedava molt lluny. Si pogués m’hauria dit a mi mateixa... agafa’t fort que venen corbes!»

 

La Marta Cava sí que sospitava que el que venia seria gros, així que el dia abans del confiament va animar als alumnes a emportar-se novetats literàries. «Si hagués sabut que necessitarien molt més llibres, hauria fet una crida massiva!»

 

En Víctor Panicello també va fer cas dels rumors i es va mentalitzar per un període més llarg de confinament, però no va poder concentrar-se en escriure. De manera que si ara pogués canviar-ho «m’hauria centrat en projectes que tinc al calaix i que requereixen molt de temps».

 

Pel que fa a Sant Jordi... Està clar que els nostres tres ponents ho van viure amb confusió i pena. Això sí, malgrat la segona cancel·lació del Dia del Llibre d’estiu, ens han animat a seguir comprant llibres (el dia 23 i sempre!)

 

«Com va viure l’impacte de la COVID-19 cada un dels vostres sectors?» he preguntat a continuació, «I com ho vau viure vosaltres?»

 

Les paraules d’Anna López han sigut ben clares: la pandèmia ha suposat un impacte brutal i devastador pel món editorial. «Vam dir adéu a la feina de mesos, i ens hem trobat amb milers de llibres al magatzem que no arribaran a veure la llum». Per intentar sobreviure, el sector s’ha reinventat i ha seguit en marxa a través de les video-conferències i les xarxes socials.

 

La Marta Cava va viure la situació amb impotència. «Tot va anar caient com un castell de cartes, i se’t trencava el cor.» El sector de les biblioteques escolars ja és prou precari, de manera que la majoria es va trobar al carrer. 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Jornada Joves Lectors (@jornadajoveslectors) el


Read More 2 Comments

Crònica de la presentació "El poder transformador de la lectura" (10/07/2020)

El nou assaig de Laura Borràs
El nou assaig de Laura Borràs

«Què és per a tu la lectura?» li preguntà el MHP Quim Torra a la diputada Laura Borràs. Una pregunta complicada, amb una resposta gens senzilla. Ens trobàvem a la presentació de “El poder transformador de la lectura”, el nou assaig de Borràs publicat amb Ara Llibres. L’aforament de la “Bookeria” de la nova Ona Llibres estava complet, i els aplaudiments sovintejaven.

 

Abans de començar, la pròpia Montse Úbeda, llibretera i directora d’Ona, volgué agrair tota la feina feta a Borràs -segons ella “un exemple a seguir”-: «Gaudeix de la gent que t’acompanya i t’estima, que és molta». D’altra banda, Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres, també es va voler adreçar a Borràs durant la benvinguda: «És un plaer ser els altaveus de la teva passió per la literatura, que ens uneix i ens agermana».

 

 

«L’acte d’avui és més que una presentació, és reconèixer el seu talent» es sumà a les mostres de suport  el President de la Generalitat, Quim Torra, encarregat de presentar el nou llibre de Borràs. «És honesta, treballadora... i jo he arribat a sospitar que n’hi ha més d’una! Si no, no m'explico com arriba a tot arreu.» Junts, però mantenint les distàncies de seguretat, van protagonitzar durant l’hora següent una conversa amena, distesa i plena de complicitats.

 

«Parlar de la Laura Borràs és com parlar de l’univers... per on comences?» es preguntava Torra, però decidí posar fil a l’agulla compartint anècdotes sobre l’inici de la seva amistat. Com el dia que Borràs empaperà la paret del despatx que llavors compartien amb postals de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC):  «en aquell moment vaig saber qui era la Laura, una persona que sense la literatura no podria viure».

 

I és que, segons Borràs, per a ella «la literatura és la manera de saber qui som i què podem ser. Els clàssics sempre et sorprenen, perquè ells mai canvien, però nosaltres sí». Per poder gaudir d’ells cal un bon guia: «Segons com es fan llegir, pot resultar una vacuna contra el llibre i la lectura».

 

Read More 1 Comments

El teu gust (presentació/homenatge a Isabel-Clara Simó)

"El teu gust" la darrera novel·la de Isabel-Clara Simó (1943-2020)
"El teu gust" la darrera novel·la de Isabel-Clara Simó (1943-2020)

Ahir dia 10 de març, edicions Bromera va organitzar una presentació amb cor d’homenatge a Isabel-Clara Simó. Aquest mes s’ha publicat la seva darrera novel·la, i Gonçal López-Pampló (director literari de Bromera), Vicent Partal (director de VilaWeb) i Maru de Montserrat (agent literària de Simó) en van parlar a l’Espai Francesca Bonnemaison.

 

L’acte va intercalar emotives actuacions de VerdCel, que interpretà cançons, entre d’altres, de Raimon i Ovidi Montllor (justament el dia en que se’n va anar de “vacances”, ja fa 25 anys).

 

Tan el cantant Alfons Olmo com els tres ponents havien conegut personalment a Isabel-Clara Simó, i ho van fer palès durant l’acte, compartint tendres i divertides anècdotes dels anys al seu costat.

 

“En persona era un espectacle” reia Vicent Partal. “Tot i que podia semblar frívola per la seva naturalitat, era extraordinàriament profunda. Aquest llibre combina les seves dos facetes” De fet, Partal assegurava que “Al llibre hi ha molt de la Isabel disfressat. Mentre llegia tenia ganes de dir-li, perquè encara no m’havia fet a la idea que no hi és”

 

“Sí, ella volia que diguéssim que la novel·la té elements autobiogràfics. Crec que el va concebre com un adéu” afirmà Gonçal López Pampló.

 

Durant l’homenatge va quedar demostrat que Isabel-Clara Simó era una dona fidel a la llengua catalana: es va posar al servei de les persones perquè a través de les seves obres poguessin descobrir la llengua. D’altra banda, part de la seva feina era obrir camí a les dones.

 

Per a Maru de Montserrat, la lectura del llibre va ser terapèutica: “et fa sentir molt orgullosa de ser dona, per totes les crítiques i reflexions que fa. Era com si m’estigués parlant ella, des de l’amor a la cultura, sense ínfules ni victimisme. Una novel·la que et deixa amb molt bon gust”

 

Read More 0 Comments

Crònica de l'acte d'obertura de l'Any Josep Carner

Read More 0 Comments

Crònica del VII Premi Martí Gasull i Roig

Read More 1 Comments

Crònica de la presentació de "Pluja d'estels" - Premi Josep Pla 2020

Read More 0 Comments

BCNegra al Mercat de Sant Antoni - 2a part

Read More 0 Comments

BCNegra al Mercat de Sant Antoni - 1a part

Read More 0 Comments

Crònica del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any 2019

Read More 0 Comments

BCNegra 2020 - Premi Pepe Carvalho

Read More 0 Comments

Neix Bindi Books!

Read More 0 Comments