articles 2015


El "Carrusel poètic" de Laura Borràs

Read More 0 Comments

"Trobadors: tornaveus del passat" - Conferència de Laura Borràs

Read More 2 Comments

TEDYouth 2015 - Tercera sessió

Read More 0 Comments

TEDYouth 2015 - Segona sessió

Read More 0 Comments

TEDYouth 2015 - Primera sessió

Read More 0 Comments

Tertúlia literària amb Care Santos – Segona Part: Avís Spoilers!

La Care Santos ja ho va dir: “No importa com tingui l’agenda -menys quan em tanco a escriure-... encara no m’han acabat de proposar de venir a tertúlies literàries, que ja he acceptat!” i el cert és que la tertúlia que va tenir lloc a la sala polivalent Margarida Xirgu de la Biblioteca de Castelldefels sobre “Desig de xocolata” (després de la reunió en exclusiva amb el Club dels Experts), feia goig només de veure. Més de trenta lectors van acudir en massa i durant l’espera van poder gaudir d’un dels cafès que oferia durant la trobada amb Santos, qui tampoc es va poder resistir a prendre’s un! Olor a cafè i literatura en immillorable companyia!

Read More 0 Comments

Tertúlia literària amb care santos - primera part: amb El club dels experts

"Desig de xocolata", guanyador del Premi Ramon Llull 2014
"Desig de xocolata", guanyador del Premi Ramon Llull 2014

Aquest dimecres 21 d’octubre de 2015 podia ser la data a la que en Marty i el Doc es transporten a la pel·lícula “Regreso al futuro”, però us puc assegurar que a la Biblioteca de Castelldelfels vam perdre la noció del temps en companyia de l’autora Care Santos, que venia a promocionar el seu últim llibre “Desig de xocolata”.

 

Tot i que la convocatòria oficial amb els lectors adults era a les 19h, Santos va accedir a venir una hora abans per a que els joves lectors també tinguéssim l’oportunitat de fer-li una entrevista i conèixer-la una mica més. Si bé es cert que hi ha autors (sobretot els més coneguts) que infonen respecte i nervis als seus lectors, en quan la Care va entrar per la porta els meus es van esvair, i crec que els de la resta de joves també. Jo portava setmanes coneixent a gent que em comentava que Santos era una autora molt oberta i accessible, però ja us puc assegurar que els rumors es van quedar curts. Per a que us feu una idea, en quan les noies encarregades de fer-li l’entrevista en castellà li van preguntar si l’havien de tractar de tu o de vostè, Santos va saltar: “Si me tratas de usted te pego una leche... que acabamos la entrevista!” contestà amb ironia i afecte.

 

Read More 0 Comments

#La meva biblioteca... festa grossa a la central

Em penso que puc afirmar sense gairebé cap mena de dubte que avui ha sigut la millor compra literària de la meva vida! I és que si el temps viscut a les llibreries ja resulta grat de recordar, descobrir per primer cop un entorn privilegiat com La Central del Raval i tenir tots els llibres que et rodegen a la teva disposició, és com sentir-se ben bé al paradís!

 

Això és exactament el que m’ha passat a mi, que -mentre em perdia pels passadissos de La Central- l’única cosa que em feia tocar de peus a terra tota l’estona era el pes creixent de la meva cistella. No m’ho podia creure! No estava somniant, no era Nadal, ni em trobava a l’Altre Barri, sino que em sentia més viva que mai i ben lliure de gastar el xec de 100€ que havia guanyat gràcies al concurs de #LaMevaBiblioteca (organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques de Catalunya) i que se m’havia atorgat el passat dia 1 d’octubre a la seu de la ILC. Tot plegat ha sigut increïble, però val a dir que gràcies als amables i atents empleats de La Central com la Dolors Sobregrau la visita ha sigut encara més interessant i agradable! Moltes gràcies a tothom!

 

En fi, no es pot negar que tenir una bona pila de llibres nous de trinca per llegir és una benedicció per a qualsevol lector, encara que a la vegada també pot convertir-se en la pitjor de les tortures... Per quin volum començar? No puc deixar de sentir com tots ells xiuxiuegen alhora les delícies que m’ofereixen intentant convèncer-me... i jo de moment me’n menjo les portades amb els ulls i no veig l’hora de devorar-los-en les pàgines.

 

Ah! I per si a algú li quedava algun dubte sobre els avantatges de llegir i anar més sovint a la biblioteca, crec que amb aquestes oportunitats d’or serà impossible no tenir-los ben convençuts en un tres i no res! ;-)


Ens llegim!

 

Mx

Octubre, 2015  

Read More 0 Comments

Fira LiberisLiber 2015

_______________________CRÒNICA DE LA MIXA _______________________


Ja no es pot dir que la meva samarreta QL no tingui bagatge: el passat dia 3 d’octubre es va impregnar de literatura gràcies a l’ambient plàcid i festiu de la sisena edició de la  fira LiberisLiber d’editorials independents, organitzada anualment el primer cap de setmana d’octubre a Besalú... i ja tinc ganes de repetir l’any que ve!

Read More 2 Comments

#La meva biblioteca

Mai em cansaré de repetir-ho: les oportunitats al Quèllegeixes són úniques i especials! Aquest mes d’agost, sense anar més lluny, la Institució de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques de Barcelona va organitzar un concurs fotogràfic com a part dels actes commemoratius de l’Any de les Biblioteques 2015 (que celebra els 100 anys des de l’inici del Pla de Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya) en el que es sortejaven 3 xecs de 100€ per gastar en llibres a La Central del Raval.

 

 Els únics requisits per entrar a la competició era compartir amb el QL una selfie a la nostra biblioteca pública de referència (amb el teu llibre, amb un amic, al carrer, a dins...). El jurat ha estat format per Carme Fenoll (Directora del Servei de Biblioteques), Nina Valls (Institució de les Lletres Catalanes) iRosa Bonnin (Què Llegeixes), i dels gairebé cinquanta candidats la meva foto ha sigut una de les guanyadores junt amb la Irvilsa i la Edith! Enhorabona a vosaltres també, noies! Com ja vaig dir, el cert és que personalment encara ho haig d’assimilar perquè... això són molts llibres per gaudir i compartir al QL! 

Read More 3 Comments

El matí dels joves

CRÒNICA DE LA MIXA SOBRE LA TROBADA DE JOVES BLOGGERS I BOOKTUBERS EL 12 DE SETEMBRE A LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ 

Read More 1 Comments

I Trobada de Joves Lectors: Crònica de la Mixa

Mare meva, sembla mentida que després de tot el que hem arribat a parlar sobre literatura aquest cap de setmana a l’Arts Santa Mònica una servidora no tingui prou paraules per descriure l’èxit rotund de la I Trobada de Joves Lectors en Xarxa de Catalunya. Bé potser sí que encara me’n queda un grapat, voleiant al meu voltant mentre intento tornar a la terra després de sentir-me ben bé sobre un núvol. Divertida, apassionant, emotiva, polifacètica... La Trobada ha sigut moltes coses, però per sobre de tot ha resultat un bonic record que atresoraré per sempre.

 Segons ha explicat el Conseller de Cultura Ferran Mascarell i la Directora de la ILC Laura Borràs als seus discursos inicials, els grans filòsofs grecs pensaven que l'escriptura era un retrocés per a la humanitat que tan sols ens donaria aparença de savis, però després de tot el que hem viscut avui em penso que ha quedat més que demostrat que Plató estava rotundament equivocat. Des de booktubers, bloggers, quellegistes, passant per professors, bibliotecaris i editors fins a escriptors hem ensenyat al món que la escriptura i la lectura són de les arts que més sentit donen a les nostres vides.

Però vaja si no hem acabat tornant-nos nosaltres també una mica més savis! Com bé ha comentat el Conseller: “Li he dit a la meva dona que volia venir a conèixer els joves lectors. D’aquí en sortiré educat.” A veure qui s’atreveix a dir el contrari! Jo personalment surto amb la convicció de que el futur lector està assegurat -sigui per la via que sigui- i que és d’allò més esperançador, surto una mica més fascinada per tot el treball de foment de la lectura que s’arriba a dur a terme en aquest país, captivada per la passió amb la que un munt de gent ha fet dels llibres la seva professió –ja sigui escrivint-los, publicant-los, recomanant-los o catalogant-los-. Surto també una mica més conscient de la immensitat de les xarxes socials, però per sobre de tot surto –si és això possible- encara més orgullosa de ser lectora. I em penso que no sóc pas l’única.

En fi, com bé he dit al final de l’última taula rodona de la tarda en la que he tingut l’honor de participar en representació del QL, em dóna la impressió que plegats hem aconseguit impregnar del nostre amor per a la lectura les quatre parets que ens han acollit, fins al punt que quan altra gent hi entri potser ho arribarà a notar i tot! Han sigut una pila de debats i discursos intensos, però si el que hem parlat avui es pogués resumir en una sola frase, aquesta seria: “Aquell que digui que tan sols es viu un cop no deu saber com es llegeix un llibre.”

Ens veiem a la propera Trobada!

20 de Juny 2015

P .D. Un 10 a l’hospitalitat i el càtering. Acurat, assenyat i molt bo... Encara me n’estic llepant els dits! ;) 

Com sempre, trobareu més informació a la propera de edició de la Revista del QL “Estiu 2015”

0 Comments

Brindis Sant Jordi 2015

Selfie al Brindis de Sant Jordi 2015
Selfie al Brindis de Sant Jordi 2015

Aquí la Mixa informant en exclusiva de tornada del Brindis de Sant Jordi 2015, un acte que comença a ser tradició al Palau Marc de Barcelona destinat a comunicar les dades oficials de la diada.

En ell, els assistents hem tingut l’honor d’escoltar en directe els discursos de personalitats com els presidents del gremis d’Editors i Llibreters de Catalunya, i el Conseller de Cultura Ferran Mascarell parlant sobre l’èxit d’aquest Sant Jordi. O, com bé l’ha qualificat el president del Gremi de Llibreters, la “remuntada” respecte la "llarga travessa pel desert" dels anys anteriors. El 2015 s’han comptabilitzat un 4% més de llibres venuts i un 6% més de facturació que el 2014 aturant per fi la davallada que patia el sector.

En aquest Sant Jordi d’allò més transversal, 43.000 títols de tota mena van estar a disposició de la gent (uau!!) i el president del Gremi de Llibreters no s’ha guardat d’anunciar la seva satisfacció.

A continuació, el president del Gremi d’Editors li ha pres la paraula felicitant a tota la gent que ha fet possible aquest triomf (i comentant d’una tirada sense immutar-se "ara em sona el telèfon i això no hauria de passar" -però ei, que tots som humans i alguns dels assistents han seguit l’exemple-). Amb orgull, ha anunciat que els tres llibres més venuts han sigut en català i que les versions catalanes d’autors de la talla d'Umberto Eco i Murakami també han sigut millor rebuts que en castellà. 

Per acabar, el president del Gremi d’Editors ha brindat per una realitat i dos desitjos. La realitat: el millor Sant Jordi dels últims anys –però recordant a la vegada que una flor no fa estiu i que s’ha de continuar treballant-. Els dos desitjos: incrementar l’índex de lectura ("Si no, malament anirem") i arribar a la tolerància zero amb la pirateria.

Per últim, el Conseller de Cultura, (omplint-se "d’orgull i satisfacció") ha puntuat la diada de “jornada extraordinària” ("no ho puc qualificar de cap altre manera") i s’ha ratificat donant l’enhorabona i les gràcies a tothom. Sens dubte, aquest ha sigut un Sant Jordi molt positiu i algunes pistes d’aquesta notable efervescència s’han mostrat en l’augment de llibres de tapa dura venuts respecte als de tapa tova. El conseller ha volgut reiterar que el sector literari està més viu que mai (amb cinc segles a l’esquena i un enorme potencial de futur) i ha fet una crida a la cooperació.

Tot i així, malgrat l’augment de freqüència lectora al nostre país (4% en vuit anys) el Conseller ha explicat que encara ara estem per sota de la mitjana europea (68%) amb un 65% de persones que afirmen llegir almenys un llibre l’any. "Però no podem estar contents", assegurava, perquè "el món lector ha de ser més present a la nostra vida quotidiana". Però per aconseguir-ho també són necessàries "lleis més adequades". Al Conseller li “agradaria” que s’aprovés una llei de mecenatge que permetés desgravar el preu a compradors de com a mínim un llibre al mes. Us ho imagineu? Hip, hip hurra!

Per últim, ha assenyalat que tot i que els contes narren que de dracs sempre  ens en trobarem, també expliquen les novel·les que "els dracs sempre els guanyem", i que un país culte comença per la lectura... Encara que això, Quellegistes, em sembla que nosaltres ja ho sabem. ;)

Si voleu saber més sobre la diada d’aquest any i del Brindis de Sant Jordi no us perdeu el proper número de la Revista del QL “Primavera 2015”.

Read More 0 Comments

La quellegista boli Mixa ens parla de "La cuinera" de Coia Valls

Aquest mes de Febrer he tingut el doble plaer de no tan sols descobrir una nova lectura (La cuinera) si no de a més a més conèixer la seva autora en persona (Coia Valls) en una tertúlia acollidora i ben interessant a càrrec de la Biblioteca Central de Castelldefels.

 

Pels que no conegueu el llibre... 

 

Fitxa La cuinera al QL: AQUÍ

Booktrailer: AQUÍ

 

 Coia Valls, nascuda a Reus l’any 1960, es declara a ella mateixa curiosa, treballadora i aprenent a perpetuïtat, i assegura que no pot deixar d’escriure novel·les històriques; “És com viure moltes vides” ens explica. 


Read More 0 Comments