Ell | Mira

Títol: Ell

Autora: Núria Giralt i Clausells

Il·lustradora: Núria Giralt

Editorial: SD Edicions 

Any d’edició: 2021

 

Títol: Mira 

Autora: Tina Vallès

Il·lustradora: Mercè Galí

Editorial: Animallibres 

Any d’edició: 2021

 


Ressenya

Durant la Setmana del Llibre en Català d’enguany, vaig poder fer de reportera per l’info K per engrescar a grans i petits a anar a la fira, i també vaig aprofitar per recomanar uns quants llibres infantils. “Ell” i “Mira” són dos de les novetats que vaig seleccionar, i avui us en porto la ressenya.

 

«La Rosalia i la Rosó protagonitzen "Ell", una novel·la on passen "coses" que espanten i alhora encoratgen les dues germanes... O, potser, tot plegat només és una il·lusió... Aquesta és la primera novel·la de Núria Giralt Clausells, qui també ha il·lustrat aquesta narració pensada per a nens i nenes a partir dels 7 o 8 anys i fins als 99! És un relat ple d'humor i divertides situacions, i d'un misteri del qual l'autora ens en fa partícips de la primera a l'última pàgina.» 

 

 

En efecte, “Ell” és la primera novel·la escrita i il·lustrada íntegrament per Núria Giralt, i és una entranyable i intrigant història per a totes les edats. La Rosalia i la Rosó són dos germanes grans que sempre han conviscut en harmonia... fins que un dia reben una peculiar herència que capgirarà les seves vides. La seva cosina els ha llegat... Un fantasma! Us ho podeu creure? Al principi les germanes tampoc, però mica en mica la troca s’anirà embolicant!

 

Us dono la meva Paraula de Mixa que la trama em va agafar desprevinguda, doncs la portada i la contraportada no deixen entreveure tot el potencial divertit i sobrenatural de la història. D’altra banda, m’ha agradat l’edició de l’interior: cada capítol té un color diferent, des del títol fins a les il·lustracions (i el conjunt queda prou llampant!).

 

Les situacions estrafolàries i les personalitats tan dispars de les germanes Roure (amb les seves expressions tradicionals i els seus simpàtics barbarismes) us arrencaran més d’un somriure, i el final us sorprendrà amb revelacions inesperades... inclosa la identitat del misteriós narrador! ^.^

 

 

«La Mira té deu anys, és curiosa de mena i molt crítica amb el món que l’envolta. Li agrada mirar, però no que la mirin. I és molt tímida. Exageradament. No suporta ser el centre d’atenció. A ella el que li agrada és dibuixar, i amb un llapis a la mà les hores li passen volant. Per això, quan els pares la matriculen a l’acadèmia de ball del poble, li cau el món a sobre. Però la Mira també és orgullosa i accepta el repte: qui sap si al final ballar l’ajudarà a perdre la vergonya.»

  

Aquesta és la sinopsis de “Mira” el nou llibre de Tina Vallès (guanyadora del Premi Folch i Torres 2020 amb “Els pòstits del senyor Nohisoc”). En aquest cas, la protagonista és una noia a punt d’entrar a l’adolescència que aprendrà a superar les seves inseguretats i descobrir la veritable amistat a través d’un petit gran repte: aprendre a ballar Hip hop.

 

p.51 «Però no, la felicitat no dura per sempre. Qui vulgui ser feliç ha de saber que només li cal una cosa: no buscar mai de la vida a la xarxa "batalles de hip-hop" i, sobretot, no clicar a l'opció de veure'n vídeos. Ho sé perquè jo ho he fet i ja no seré feliç mai més. Em deu quedar poc temps de vida. No exagero.» 

 

Tot i que la història es llegeix en un tancar i obrir d’ulls, l’evolució del personatge de la Mira és progressiva i natural. Poc a poc anirà descobrint que l’orgull et pot jugar males passades, que cal deixar-se ajudar quan més ho necessites, i que la vida no és una competició. 

Amb humor i sensibilitat, Tina Vallès aconsegueix posar-nos a la pell de les persones tímides, i ens demostra que no tothom se sent còmode fent el mateix, però que no hem de deixar que la vergonya i la por ens impedeixin dur a terme allò que ens proposem.

 

La història de la Mira va acompanyada de les il·lustracions de l’artista Mercè Galí. A la presentació del llibre durant la Setmana del Llibre en Català ens va explicar que de petita ella també havia fet dansa, però no pas Hip hop, així que va haver d’anar a veure classes en directe per poder dibuixar algunes escenes! Si les voleu descobrir haureu d’acompanyar a la Mira en la seva odissea particular... Esteu a punt? 

 

Mx


Write a comment

Comments: 0