Títol: Mentre durin les espelmes
Autor: Josep Rodríguez i Ferrer
Editorial: Voliana
Any d’edició: 2021
Títol: On van els àngels de neu?
Autora: Maggie O’Farrell
Il·lustradora: Daniela Jaglenka Terrazzini
Traducció: Jordi Vidal Tubau
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2021
Títol: Hamnet
Autora: Maggie O’Farrell
Traducció: Marc Rubió Rodon
Editorial: L’Altra Editorial
Any d’edició: 2021
Títol: Idaho
Autora: Emily Ruskovich
Traducció: Àfrica Rubiés Mirabet
Editorial: Les Hores
Any d’edició: 2021
Títol: Una bondat complicada
Autora: Miriam Toews
Traducció: Carme Geronès
Editorial: Les Hores
Any d’edició: 2021
Títol: Jo era el món
Autor: Marc Artigau
Editorial: Columna
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La desaparició misteriosa de l’Ariadna, una adolescent de disset anys, en un poble anomenat Arveda, desencadenarà les reaccions dels seus familiars i amics en un ambient asfixiant on res no és el que sembla.
«Soc aquesta llarga acumulació d’angoixes. Soc les parpelles obertes mirant el cel estrellat. Soc una glopada de fàstic. Soc minúscula. Engruna. Formiga. Un gargall. Soc la dolenta de tots els contes. Soc fang. Un truc de màgia. Soc vella per dins. Soc vella. Soc i em moriré».
Títol: Perdut al museu
Autora: Luisa Vera
Traducció: Aurora Ballester
Editorial: Casals (Combel)
Any d’edició: 2021
Títol: Història de l’art en 21 gats
Autores: Diana Vowels, Jocelyn Norbury
Il·lustracions: Nia Gould
Traducció: Ricard Biel
Editorial: Mediterrània
Any d’edició: 2019
Títol: Hänsel i Gretel
Autors: Jacob i Wilhelm Grimm
Il·lustrador: Luciano Lozano
Traducció: Anna Soler Horta
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Títol: El gat amb botes
Autor: Charles Perrault
Il·lustrador: Luciano Lozano
Traducció: Maria Cirera
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Títol: Janowitz
Autors: Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Janowitz és un lloc diferent al nostre món, on hi conviuen persones com nosaltres i criatures estranyes, i ara està en perill. Una batalla entre faccions contràries s’està produint, i si no s’hi posa remei deixarà d’existir. Assistim a batalles entre exèrcits, manifestacions de ciutadans de signe contrari, premonicions d’oracles, forces obscures que intervenen i diàlegs esfereïdors entre els personatges. Però... on som realment...?
Títol: Una habitació amb vistes
Autor: E. M. Forster
Traducció: Xavier Zambrano
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Lucy, una encantadora joveneta anglesa, està fent el grand tour pel continent acompanyada per la seva cosina gran, l’estricta i queixosa senyoreta Barlett. En arribar a Florència comencen els disgustos: l’habitació amb vistes a l’Arno que havien reservat, incomprensiblement, no està disponible. Dos hostes de la mateixa pensió, el jove George Emerson i els seu estrafolari pare, s’ofereixen a canviar-los les habitacions, a la qual cosa, d’entrada, elles es neguen... però la intercessió del reverend Beebe fa que finalment hi accedeixin. En aquesta ciutat italiana, on l’alegria mediterrània fa oblidar els prejudicis victorians, un sorprenent joc de malentesos suscitarà el despertar a l’amor dels dos joves protagonistes. Malauradament, tard o d’hora la Lucy haurà de tornar a la correcta Anglaterra... i decidir si vol viure en la perfecta correcció o si s’estima més abraçar la vida amb totes les seves imperfeccions.
Títol: Intercanvi amb un anglès
Autora: Christine Nöstlinger
Traducció: Dolors González
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Ewald té tretze anys i l’anglès no és el seu fort. És per això que la seva mare, obsessionada amb les bones notes, decideix unilateralment convidar un noi anglès a passar les vacances d’estiu a Viena perquè l’Ewald pugui practicar la llengua. Però la sorpresa és enorme quan en lloc del Tom, un nen modèlic i responsable, baixa de l’avió el seu germà Jasper, un noi maleducat i problemàtic que dinamita l’harmonia familiar i ignora totes les normes paternes. Una novel·la que ens planta amb grans dosis d’humor les dificultats de la convivència i la superació dels problemes d’integració.
Títol: Infeliç
Autor: Ivan Turguénev
Traductor: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions (Petits Plaers)
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un Turguénev inèdit en català, considerat per Flaubert una de les obres mestres de la narrativa russa
En els cercles refinats de Moscou, un jove queda encisat en conèixer l’enigmàtica Susanna Ivànovna, fillastra d’un despòtic professor particular. Captivat pel misteri que l’envolta, vol saber-ne més coses, i entendre les tràgiques circumstàncies per les quals es troba sola i desemparada entre estranys, com «una coloma blanca enmig d’una bandada de corbs negres». L’amor més tràgic i les passions més fosques brillen com mai en l’exquisida prosa de Turguénev.
Título: El infinito en un junco
Autora: Irene Vallejo
Año de edición: 2019
Editorial: Ediciones Siruela
Sinopsis: Este es un libro sobre la historia de los libros. Un recorrido por la vida de ese fascinante artefacto que inventamos para que las palabras pudieran viajar en el espacio y en el tiempo. La historia de su fabricación, de todos los tipos que hemos ensayado a lo largo de casi treinta siglos: libros de humo, de piedra, de arcilla, de juncos, de seda, de piel, de árboles y, los últimos llegados, de plástico y luz.
Pero, sobre todo, esta es una fabulosa aventura colectiva protagonizada por miles de personas que, a lo largo del tiempo, han hecho posibles y han protegido los libros: narradoras orales, escribas, iluminadores, traductores, vendedores ambulantes, maestras, sabios, espías, rebeldes, monjas, esclavos, aventureras… Lectores en paisajes de montaña y junto al mar que ruge, en las capitales donde la energía se concentra y en los enclaves más apartados donde el saber se refugia en tiempos de caos. Gente común cuyos nombres en muchos casos no registra la historia, esos salvadores de libros que son los auténticos protagonistas de este ensayo.
Títol: L’infinit dins d’un jonc
Autora: Irene Vallejo
Traducció: Núria Parés
Any d’edició: 2020
Editorial: Columna Edicions
Sinopsis: Aquest llibre tracta sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que vam inventar perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps. La història de la seva fabricació, de tots els tipus que hem assajat al llarg de gairebé trenta segles: llibres de fum, de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims d’arribar, de plàstic i de llum.
A més, és un llibre de viatges. Un fil que uneix els clàssics amb el vertiginós món contemporani, connectant-los amb debats actuals: Aristòfanes i els processos judicials contra humoristes, Safo i la veu literària de les dones, Titus Livi i el fenomen fan, Sèneca i la postveritat… Però, sobretot, aquest llibre és una fabulosa aventura col·lectiva protagonitzada per milers de persones que, al llarg del temps, han fet possibles i han protegit els llibres.
Títol: Il·lusions trencades
Autor: Toni Cotet
Il·lustració coberta: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Mentre en Marc i la Cris fan parkour en un edifici abandonat, el noi perd la vida en estranyes circumstàncies. Es tracta d’un fatídic accident, d’un assassinat o tan sols és una mort sense explicació? Que en Marc fos una jove promesa del futbol amb grans interessos econòmics darrere només fa que augmentar les sospites, i tothom vol saber què ha passat. Fins i tot la investigació policial que es durà a terme, entre secrets i mentides, tractarà de descobrir si la vida de la futura estrella esportiva d’en Marc amagava un costat fosc i perillós.
Títol: Igualtat de ritus
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Tots els mons tenen regles, fins i tot un de pla que s’aguanta al damunt de quatre elefants a la closca d’una tortuga gegant. És per això que un mag moribund busca el vuitè fill d’un vuitè fill, per cedir-li els seus poders màgics abans de la cita amb la Mort que té d’aquí a sis minuts.
Per desgràcies aviat es descobreix –tot i que no pas prou aviat- que el bebè acabat de néixer i que el mag ungeix abans d’acomiadar-se del Discmón és de fet una nena! El que està fet no es pot desfer –malgrat els intents de la Iaia Ceravellarda de conduir la nena cap a les files de la cleda de les bruixes- i la petita Esk està destinada a portar el caos i la confusió a la facultat exclusivament masculina de la Universitat No Vista d’Ankh-Morpork... una colla de mags que ja són prou caòtics i confosos en circumstàncies normals.
Títol: La història impossible d’en Sebastian Cole
Autor: Ben Brooks
Il·lustrador: George Ermos
Traducció: Xavier Pàmies
Editorial: Blackie Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Oleg i l’Emma han estat jugant a un joc durant tot el curs: inventar-se un tercer amic. Així passen l’estona. Un dia s’inventen en Sebastian Cole, un nen capaç de fer milions de bogeries. Ningú que hi toqui es creuria que existeix algú com ell… Però un dia en Sebastian Cole apareix al cau secret de l’Emma i l’Oleg a bord d’una nau espacial de cartró. ÉS IMPOSSIBLE. I encara no saben que estan a punt de passar moltes més coses impossibles.
Títol: Hipocondria, mon amour!
Autor: Xungarro
Editorial: Llibres de l’Índex
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Ací ens hem reunit tots arran de les pandèmies mundials, de la premsa hiperexcitada i addicta al MDMA i de l’abundància de la paraula «crisi», que ja serveix per a qualsevol menester. «Hipocondria, mon amour!» es presenta doncs com una garbellada de textos estúpids que tracten diferents temes des del punt de vista dels qui tenim por “i advocació” a les malalties. Bé, en realitat no.
Només és una excusa barata per a parlar sense un criteri clar de la filosofia, de la política, de la ciència o de la societat. En definitiva, d’un món que sembla estar malalt, però que en realitat és imbècil.
Títol: Hola hola. Animals per descobrir i protegir
Autor i il·lustrador: Brendan Wenzel
Editorial: Edicions del Pirata
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Digues Hola a un munt d’animals sorprenents. Alguns són enormes, d’altres minúsculs. Alguns tenen un pelatge suau, d’altres escames rugoses. Alguns són de colors vivíssims, d’altres tenen patrons sorprenents. Hola Hola es un llibre imprescindible per a la formació dels nens, que els meravella amb les seves impressionants il·lustracions i que, a la vegada, els anima a ser actius en la conservació de les espècies animals.
Títol de la col·lecció: Joc de contes
Adaptació: Jordi Grifoll
Il·lustració: V.V.A.A.
Editorial: Castellnou Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La col·lecció JOC DE CONTES és una col·lecció de contes clàssics i adreçada a nens i nenes que estan aprenent a llegir sols (6-7 anys). Tot i que els contes segueixen l'argument clàssic del de l’època en què va ser escrit i que sol ser també el que ha anat passant de pares a fills hem vigilat, tanmateix, que no s'hi fomenti cap estereotip de gènere, que els allunyi de la sensibilitat del lector actual.
Títol: Històries de Nova York
Autor: O. Henry
Traductor: Xavier Pàmies
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Si hi ha algú que ha sabut retratar l’esperit de la ciutat de Nova York el 1900 és O. Henry. Aquestes són les seves millors històries, fins ara inèdites en català.
Els xafogosos apartaments de l’East Side, el brogit de les oficines de Wall Street i els vagons atapeïts del tren elevat de Manhattan són alguns dels escenaris d’aquests contes, en els quals el qui ha estat considerat el creador de la short story americana (amb Twain i Poe) retrata els somnis i les passions dels novaiorquesos del 1900.
Títle: Homage to Catalonia
Author: George Orwell (Eric Blair)
Publisher: Penguin Books Ltd
Publication date: 2013 (1938)
Sinopsis: Every line of serious work that I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic Socialism as I understand it'. Thus wrote Orwell following his experiences as a militiaman in the Spanish Civil War, chronicled in Homage to Catalonia. Here he brings to bear all the force of his humanity, passion and clarity, describing with bitter intensity the bright hopes and cynical betrayals of that chaotic episode: the revolutionary euphoria of Barcelona, the courage of ordinary Spanish men and women he fought alongside, the terror and confusion of the front, his near-fatal bullet wound and the vicious treachery of his supposed allies.
A firsthand account of the brutal conditions of the Spanish Civil War, George Orwell's Homage to Catalonia includes an introduction by Julian Symons in Penguin Modern Classics.
Títol: Homenatge a Catalunya
Títol original: Homage to Catalonia
Autor: George Orwell (Eric Blair)
Editorial: Edicions 62
Any original d’edició: 1938
Any d’edició en aquest segell: 2010
Sinopsis: És un llibre molt modest: sembla que digui el mínim que es pot dir d'un tema de gran magnitud. I, en dir-ne el mínim, en diu el màxim. El tema principal és un període de la Guerra Civil espanyola en el qual, durant uns mesos, fins que fou molt greument ferit, l'autor lluità com a soldat en les trinxeres. Tothom sap que la Guerra Civil fou un dels esdeveniments decisius de la nostra època. Però ha passat ja massa temps des d'aleshores, i actualment el nostre sentit de la història va essent destruït: la nostra memòria és curta i la rapidesa amb què ens assalten els esdeveniments encara l'escurça més. El llibre de George Orwell no només ens relata les seves experiències personals en la Guerra Civil, sinó que és un testimoni de la naturalesa de la vida política moderna. Aquesta edició presenta la versió íntegra i sense censura d'aquest relat d'Orwell que ha esdevingut un clàssic del segle XX.
Títol: Juno
Autora: Laia Aguilar
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2018
Sinopsis: La Juno està en un centre d’acollida des que era petita i tothom la considera un cas perdut. La seva vida, però, canvia quan la psicòloga li ofereix anar a un institut en un barri benestant de la ciutat. La noia continua enfadada amb el món, però potser la vida li donarà una segona oportunitat.
«De pare, no en tinc -absent, ni ganes-, de germans, ni un -i mira que m'hauria agradat barallar-me de tant en tant amb algun petit-, la mare és a la presó per haver-se carregat un tio i jo... jo em passo la vida entre les quatre parets d'un centre d'acollida on mai, mai, mai hi ha res a fer excepte comptar les mosques i les rajoles del menjador>>.
Títol: Hotel Metropole
Autor: Sebastià Bennasar
Il·lustrador portada: Pep Boatella
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2018
Sinopsis: No us la penso posar ^.^
Títol: Heka. Un viatge màgic a Egipte
Col·lecció: Bambú. Grans viatges 1
Autora: Núria Pradas i Andreu
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2010
Sinopsis: En Víctor té 12 anys i una vida d'allò més normal fins que, un dia, tota la seva realitat es veurà trasbalsada amb la troballa d'un escarabat verd que el transporta a l'Antic Egipte.
Allà coneixerà un nen temerari i arrauxat cridat a ser el nou faraó de les Dues Terres, Tutmosis, que l'arrossegarà a una sèrie de perilloses aventures.
Títol: Herba negra
Autors: Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Herba negra explica les aventures d’un grup de joves que descobreixen una organització secreta que pretén acabar amb la civilització a partir d’una nova espècie de planta.
A partir d’una nova espècie d’herba, modificada al laboratori i que es comercialitza en forma de beguda, l’organització vol assolir el control de la societat. En una trepidant lluita contra rellotge en què res és el que sembla, els protagonistes hauran d’unir diferents pistes, com si es tractés d’un trencaclosques, per salvar el món i tot el que estimen.
Títol: Harry Potter y el legado maldito
Autor: Jack Thorne, John Tiffany & J.K. Rowling
Traductora: Gemma Rovira Ortega
Editorial: Salamandra
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Siempre fue difícil ser Harry Potter y no es mucho más fácil ahora que es un empleado con exceso de trabajo del Ministerio de Magia, un marido y padre de tres niños en edad escolar.
Mientras Harry se enfrenta con un pasado que se niega a permanecer donde pertenece, su hijo menor Albus debe luchar con el peso de una herencia familiar que nunca quiso. Como el pasado y el presente se fusionan ominosamente, padre e hijo descubren una verdad incómoda: a veces, la oscuridad viene de lugares inesperados.
Títol: Hitopadeśa. Ensenyança profitosa
Autor: Nārāyaṇa
Traducció: Toni Font Ruiz
Editorial: El Gall Editor
Any d’edició: 2016
Sinopsis:Traïció i fidelitat, egoisme i cooperació, malfiança i confiança, maldat i bondat, beneiteria i astúcia, covardia i heroisme... tots els defectes i virtuts dels éssers humans queden reflectits en les faules i dites del Hitopadeśa, un dels grans clàssics de l’Índia i de la literatura universal. Els protagonistes de l’obra, animals en la major part, simbolitzen els diferents aspectes de la psicologia humana i la seva interacció.
La instrucció en l’art del bon govern i en la conducta que cal seguir per tenir èxit en la vida és la finalitat d’aquesta obra que ofereix un complet mosaic de la cultura tradicional de l’Índia, en què s’evidencia la capacitat d’aquella societat de fer conviure i d’integrar les qüestions més mundanes amb els principis espirituals més elevats.
Inspirat en el conegut Pañcatantra, comparteix amb aquest algunes de les faules, però en fa una nova versió, n’inclou d’altres i afegeix moltes més dites. El Hitopadeśa esdevé una font privilegiada d’acostar-nos de forma amena a la complexa cultura hindú per mitjà d’un gènere de faules i de dites que també és molt comuna en la tradició literària occidental.
Títol: Haru
Autora: Flavia Company
Editorial: Catedral Books
Any d'edició: 2016
Sinopsis: Haru segueix el camí que li marca la vida. El destí és massa fort per desafiar-lo.
"La Kumiko va comunicar la decisió a la filla, a la tornada d'aquell que es va convertir en el seu últim viatge. Assegudes totes dues davant la taula de la cuina, mentre tallaven una síndria. La Haru s'hi va negar i va dir que, abans, fugiria de casa i no la trobarien mai més. La Kumiko va somriure amb paciència i li va dir, qui fuig tard o d'hora ha de tornar per poder marxar. (...) Ha arribat el dia d'anar-se'n, però la Haru no ho veu així. La Haru sent que l'expulsen. Seu al peu del cirerer que van plantar tots tres junts quan ella va fer els cinc anys i pensa que potser la seva mare li diria, Haru, qui se sent expulsat tard o d'hora ha de tornar per ser capaç de marxar. Com pot haver sortit el sol un dia més, després de la seva mort?"
Títol: Hachiko. El gos que esperava
Autor: Lluís Prats
Il·lustradora: Zuzanna Celej
Editorial: laGalera
Any d’edició: 2015
Sinopsis:
El professor Ueno recull un cadell per a la seva filla. Aviat, la relació entre el professor i l'Hachiko, el gos, esdevé especial. Cada matí l'acompanya a l'estació i, cada tarda, espera el seu retorn a dos quarts de sis. Cada dia laborable. Cada mes. Cada any. S'ha forjat una relació basada en l'amistat i la fidelitat. I res no la pot trencar...