Biblioteca per a ments curioses. La granja | Mercats. Un món per descobrir

 

Títol: La granja

Autora: Camille Babeau

Il·lustracions: Charlotte Ameling, Hélène Convert, Ilaria Falorsi, Camille Roy

Traducció: Mercè Rial

Editorial: Baula

Any d’edició: 2021

 

 

Títol: Mercats. Un món per descobrir

Autor: Josep Sucarrats

Pròleg: Ferran Adrià

Il·lustracions: Miranda Sofroniou

Editorial: Flamboyant

Any d’edició: 2020


ressenya

Si voleu saber més sobre el viatge que fan els aliments fins arribar al nostre plat, avui us porto dos recomanacions. La primera forma part de la Biblioteca per a ments curioses de Baula i es titula “La granja”. En aquest llibre coneixereu totes les feines que es duen a terme i les eines que s'hi utilitzen. Però no només en una granja, sinó en diferents tipus de granges (apícola, vitivinícola, vivers etc), la varietat d’animals que hi viuen i els diferents tipus de conreus que hi podem trobar. A més, descobrireu informació sobre l’elaboració de productes com ara el formatge o la llana, i sobre les tasques agrícoles.

 

 

Totes les vaques fan llet? Què són les fruites de temporada? Per què estan en perill les abelles? Les explicacions (concises i super detallades alhora) van acompanyades d’il·lustracions llampants que us transportaran al món rural. A més, també us faran reflexionar sobre l’origen de tot el que mengeu i us faran ser conscients a l’hora de triar què compreu (per exemple, al llibre s’explica la diferència entre animals criats en captivitat o a l’aire lliure o què són els productes bio).

 

Al final de cada apartat general hi ha una doble pàgina titulada “Posa’t a prova!”, on es proposen activitats destinades a comprovar tot el que s’ha après. I a l’índex alfabètic que hi ha al final del llibre trobareu de seguida les paraules que busqueu. A més, a la part inferior de cada pàgina es remet a altres pàgines que tracten un tema complementari. D’aquesta manera, es pot canviar l’odre de lectura i relacionar millor els coneixements.

 

 

Què són i què han significat els mercats al llarg del temps? Què hi podem trobar? Com funcionen? Josep Sucarrats i Miranda Sofroniou ens ensenyen els mercats més fascinants del món i fomenten el comerç local a “Mercats, un món per descobrir”. Tal i com diu el xef Ferran Adrià al pròleg del llibre:

 

«Els mercats són una mica com casa meva! A les pàgines següents comprovareu que als mercats hi podeu fer coses molt interessants, si teniu els ulls ben oberts! Quan visitem els mercats se’ns desperten moltes preguntes, però hi trobem moltes respostes. Per això us animo a visitar-los sovint.»

 

Un dels capítols més peculiars del llibre ens ensenya aliments curiosos que trobarem als mercats d’arreu del món, com ara les llengua d’ànec, les aranyes o el suc d’alfals. «Quan viatgeu i entreu en un mercat, a primera vista us pot semblar que tot és més o menys igual al que ja coneixeu. Però a mesura que viatgeu més lluny trobareu menges que us semblaran més i més rares. A vosaltres!, perquè per als clients d’aquells mercats segur que són ben normals!»

 

 

I què me’n dieu dels mercats més curiosos que existeixen? N’hi ha de moltes menes: coberts, a l’aire lliure... i flotants! Les parades són barques al moll de les ciutats, i són molt típics al sud-est asiàtic.

 

«Us pot semblar difícil saber quina barca ven el producte que us fa falta, però els mercats flotants tenen el seu ordre. Al de Cai Rang, a la ciutat vietnamita de Can Tho, les parades que venen productes similars estan a prop les unes de les altres i hi ha barques que pengen mostres del que venen en un pal vertical perquè es vegin des de lluny.»

 

Al final de tot trobareu un gran mapa amb tots els mercats que apareixen al llibre (prop de mig centenar), i un índex per tornar a la pàgina on es mencionen. A què espereu per descobrir-los?

 

Mx


a més a més...

Si enlloc de mirar la terra, preferiu aixecar els ulls i observar el cel, també us recomano un altre títol de la col·lecció "Biblioteca per a ments curioses": “El cel i l’espai”. És una mica més breu, però té el mateix format que "La granja" i és igual de complet!

 

Títol: El cel i l’espai

Autora: Virginie Loubier

Il·lustracions: Robert Barborini, Audrey Brien, Hélène Convenrt, Christian Guibbaud, Cristian Turdera

Traducció: Mercè Rial

Editorial: Baula

Any d’edició: 2021

 

Write a comment

Comments: 0