Títol: El colibrí
Autor: Sandro Veronesi
Traducció: Pau Vidal
Editorial: Edicions del Periscopi
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Aquesta és la història d'en Marco Carrera, oftalmòleg italià tocat per la tragèdia, la nostàlgia i l'esperança. La seva vida es veu marcada per grans amors, pèrdues atroces i coincidències fatals que amenacen d'arrossegar-lo en un remolí cada cop més profund. Però en Marco persisteix i lluita per mantenir-se dret i entomar les cartes marcades que li brinda el destí.
El colibrí és una novel·la irònica, brillant i sensible, d'una bellesa absoluta. Sandro Veronesi es consagra com un dels narradors italians més hàbils i profunds dels últims temps i ens ofereix un personatge tan vívid i captivador que està destinat a acompanyar-nos de per vida.
Títol: Breu Gatopèdia il·lustrada
Autora i il·lustradora: Zoraida Zaro
Traductora: Silvia Negre Mascaró
Editorial: Lata de Sal
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Breu Gatopèdia Il·lustrada és una especial i original enciclopèdia felina on es descriuen amb enginy 16 gats o escenes “gatunes” que tots coneixem.
Cadascun d'aquests relats fantàstics ens transporta a un món imaginari creat per l'autora. Un llibre que compagina, en el talent incomparable de Zoraida, il·lustracions plenes de vida i color un text que desborda humor i subtilesa.
La Col·lecció Gats reuneix per primera vegada els millors llibres il·lustrats sobre gats amb una selecció que deixarà una empremta. Llibres d’arreu del món amb protagonistes enigmàtics, curiosos, independents, elegants... per miolar d’emoció. Són llibres per a les teves set vides.
Títol: Cinder i el príncep de Mitjanit
Autora: Susan Ee
Traducció: Judit Abelló Huguet
Editorial: Obscura
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Encara hi ha qui creu que les Guerres Salvatges mai no van acabar al regne tenebrós de Mitjanit on, en caure la lluna plena, les noies han de fugir bosc endins i sobreviure a la cacera que el rei Obscur va imposar anys enrere. Ara, però, tot és a punt de canviar…
Quan la madrastra de la Cinder la vengui com a presa de la cacera, res no sortirà com el rei havia previst: al final, els rumors sobre la guerra podrien ser certs i, ben aviat, el misteri que envolta la Cinder farà que el príncep de Mitjanit es debati entre honorar els desitjos del seu pare i una noia diferent a cap altra que hagi conegut mai.
Títol: Alba. Xenogènesi I
Autora: Octavia E. Butler
Traductor: Ernest Riera
Il·lustració portada: Vorja Sánchez
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Lilith Iyapo, una dona afroamericana a la trentena, es desperta desorientada. Recorda la pèrdua del seu marit i el seu fill, i una guerra fratricida i global que ha arrasat la vida a la Terra. També sap que, com la resta de la humanitat, ella va estar a punt de desaparèixer. Però no ha estat així. No recorda quan la van rescatar, ni qui ho va fer. Ara, sana i estàlvia, Lilith és sotmesa a llargs períodes de son induïda. Durant els pocs moments en què roman desperta, ho fa en una petita habitació sense finestres ni portes. Qui són els seus captors? Per què l’han rescatat? Hi ha més supervivents com ella? Què ha passat amb la Terra? I potser el més important: què li demanaran a canvi de mantenir-la amb vida?
Octavia E. Butler és una de les autores més reivindicatives i celebrades de la ciència-ficció. Gràcies al seu estil directe i concís, ben aviat t’endinsaràs en els racons més foscos de la condició humana. Apropa’t a la seva obra per primer cop en català i descobreix, de la mà de Lilith i els oankali, quin futur espera a la humanitat.
Títol: Alliberament
Autor: Imogen Kealey
Traducció: Esther Roig
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Marsella, 1943. El “Ratolí Blanc” és el nom que la Gestapo ha donat a un dels membres de la Resistència més difícils d'atrapar, la Nancy Wake.
Quan el seu marit és capturat i torturat pels nazis, la Nancy ha d'escapar a Gran Bretanya. Però la seva obstinació per salvar a l'home que estima i contribuir a canviar el sentit de la guerra, la fan superar qualsevol obstacle. Formada com a espia, liderarà com a comandant un grup 7.000 homes en la seva lluita incansable contra els nazis.
Títol: La botiga de vides
Autor: Adrià Aguacil
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La Júlia és una friqui: esquifida i maldestra, porta ferros, unes ulleres grosses i rodones i un rellotge del Doraemon. I per acabar-ho d'adobar, els còmics i els llibres són els seus únics amics. No arribarà mai a ser com la Clara, que té fama, carisma i diners i cau bé a tota la classe.
Un dia, de camí cap a casa, un desconegut li dona un fullet en què s'anuncia una botiga de vides. Sí, allà et pots comprar una vida nova. A canvi, però, la teva passa a estar en venda...
Títol: L’àngel negre
Autora: Marina Sardans
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La rica hereva Valentina Palau Pi i Blanquerna encara no s’acaba de creure que, després de la traïció del seu exmarit, és a Vic fent de mossa d’esquadra. Allà es troba amb un assassinat que li desperta un interès desbordant i la posa en contacte amb el metòdic inspector Martí Alemany.
L’inspector Alemany no entén què fa una milionària al cos de policia, i no accepta que amb les seves interferències i procediments poc professionals aconsegueixi més resultats que ell en una investigació que els portarà a Suïssa i a Rússia. Blanqueig de diners, passions entre criminals i les relacions internacionals d’una família fosca amb tentacles per mitja Europa faran que la Valentina Palau es replantegi si la vida que té és la que vol o només és una fugida endavant.
Títol: La cosina Rachel
Autora: Daphne du Maurier
Traductora: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Orfe des de ben petit, Philip Ashley ha estat criat pel seu cosí Amborse, un afable terratinent de Cornualla vint anys més gran que ell, que li ha fet de pare. Fins ara, tots dos han viscut sense neguits en un casalot isolat, seguint una rutina inamovible. Però tot d’una l’Amborse decideix viatjar a Itàlia per raons de salut i allà coneix una parenta llunyana anomenada Rachel, vídua d’un comte que va morir en duel i que, segons sembla, la va deixar endeutada de per vida. Al cap de molt poc, l’Ambrose envia una carta a en Philip anunciant-li que ha decidit casar-s’hi i, poc després, en Philip rep una nova missiva, aquesta vegada de la seva cosina Rachel, en què li notifica que, per efecte d’una estranya malaltia, l’Ambrose ha mort sobtadament i ha estat enterrat a Itàlia.
La cosina Rachel, publicada el 1951, és una gran novel·la psicològica, de la qual s’han fet diverses versions cinematogràfiques, que es clou amb un final diabòlicament inquietant.
Títol: Els assassinats de la Molly Southbourne
Autor: Tade Thompson
Traductor: Alexander Paéz
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Des que la Molly Southbourne té memòria, s’ha vist morir. Sempre que sagna, emergeix una altra molly idèntica a ella i la motivació de destruir-la.
La Molly coneix totes les formes d’assassinar-se, però també sap que mentre visqui serà perseguida. Tant se val com de bé segueixi les normes, al final les mollys la trobaran. Hi ha alguna manera de posar punt final a la marea de sang o acabarà morint a les mans d’una noia que sembla ella mateixa?
Títol: Capgirat
Autora: Alba Dalmau
Il·lustradora: Cinta Vidal
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Un dia el món va començar a trontollar i tot va volar pels aires.
Quan el món va parar de tremolar, tot estava descol·locat i la meva gata Caliua havia desaparegut...
Una història poètica i evocadora d’Alba Dalmau i Cinta Vidal que ens proposa veure el món que ens envolta d’una manera diferent.
Títol: Akelarre
Autora: Ame Soler
Traductora: Fiona Maxence
Editorial: Bruguera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: I no sabíem que la que estava enfront
era companya de trinxera.
Que serà ella qui, sense conéixer-me, eixirà al carrer a deixar-se la veu per mi.
Que serà ella qui caminarà al meu costat quan, encara que em faça ràbia admetre-ho, senta terror de caminar sola de nit.
Individualitzades i en constant competició ens tenien ocupades.
Però estem més despertes que mai.
Títol: Els bessons Tapper destrossen la ciutat
Autor: Geoff Rodkey
Traductor: David Nel·lo
Editorial: RBA
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Quan la Claudia organitza una caça del tresor per tota la ciutat, cap dels bessons s’espera que l’experiència es converteixi en una esbojarrada aventura en la que competirà tota l’escola… i a la que potser no sobrevisquin amb les seves vides socials intactes!
Títol: La presonera II
Autor: Marcel Proust
Traducció: Josep M. Pinto
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2019
Sinopsis: En aquest desè volum de la cèlebre «A la recerca del temps perdut» les sospites que l’Albertine manté relacions amoroses amb altres noies determinen el narrador a sotmetre-la a interrogatoris cada vegada més inquisitius, a partir dels quals ell reflexiona a l’entorn de la possessió, l’enamorament i la gelosia. La insistència amb què li demana explicacions fa que l’Albertine s’adoni que, per continuar fruint dels avantatges de la seva situació de mantinguda i, alhora, poder disposar de la seva llibertat, d’ara endavant haurà de saber dosificar amb molta cura les mentides i les mitges veritats.
En aquest volum hi ha també trames secundàries de gran importància, com la vetllada musical organitzada pel baró de Charlus a casa dels Verdurin, a la qual han estat convidades algunes de les filles de les famílies de més renom de l’aristocràcia. El fet que aquestes invitades felicitin al baró i no pas a l’autèntica amfitriona, la senyora Verdurin, fa que aquesta ordeixi una venjança per enfonsar el baró de Charlus davant dels membres del seu cercle d’amistats.
Títol: Coses que no podrem evitar
Autora: Verónica Sánchez Orpella
Editorial: Columna
Any d’edició: 2015
Sinopsis: “Coses que no podrem evitar” és una novel·la que ens explica la història d’un adolescent de Barcelona que canvia la rutina quan el seu pare –figura intermitent en la seva vida– el convida a emprendre un viatge d’un any per Àsia. Empès per l’esperit aventurer de la pel·lícula Into the Wild, però també amb la sensació de descontrol vital típica de l’edat, el protagonista comença una travessia que el portarà per Rússia, Mongòlia, la Xina, el Tibet i el Nepal. Un periple que l’allunyarà de les dones de la seva vida, els referents més importants del protagonista, amb qui haurà de definir noves relacions a distància.
Títol: Book Love. T’agrada llegir?
Autora: Debbie Tung
Traductora: Alícia Astorza
Editorial: Bridge Books
Sinopsis: Book Love és una obra feta a mida pels bibliòfils amants el te, addictes a l'olor de les pàgines i compradors compulsius de llibres. Les vinyetes de Debbie Tung són molt divertides i recognoscible, i les situacions i hàbits dels amants de la lectura que ella plasma en els seus còmics sempre arranquen alguna riallada. Book Love és el llibre de regal perfecte per fer-li saber a qualsevol amant dels llibres que l'entens i el valores.
Una obra que capta amb exactitud què se sent quan estàs completament enamorat dels llibres de tapa dura. I dels de tapa tova! I dels ebooks! I de les llibreries! I de les biblioteques! Per Debbie Tung, l'administradora de l'Instagram @wheresmybubble, amb més de 55.000 seguidors.
Títol: Aprendre a dir que no
Autora: Mireia Canals
Il·lustradora: Sandra Aguilar
Editorial: Salvatella
Sinopsis: A l'aniversari del Xavier, no hi ha res que superi el seu estoig nou i el seu berenar de croissants de xocolata. Però el Xavier al llarg del dia descobrirà que acabarà sense el seu deliciós croissant i jugant de porter a futbol, la posició que menys li agrada. Però tot tindrà solució gràcies al seu superheroi preferit. L'assertivitat és una habilitat social i podrem treballar-la a fons gràcies a les activitats proposades al final del conte. Edat de 2 a 8 anys.
Títol: Blue Moon. L’esperit de la llacuna
Autora i il·lustradora: Laia López
Adaptació i traducció: Paula Vidal
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’esperit de la llacuna no s’aturarà fins a aconseguir el seu objectiu de segrestar l’Eiden. Només la Diana i els seus poders de sirena Aysun podran frenar els plans del maligne esperit i materialitzar el seu somni pendent: la seva història d’amor amb l’Eiden.
Title: A voyage to Lilliput
Author: Jonathan Swift
Publisher: Orion Books
Publication date: 1996
Original publication date: 1726
Synopsis: Gulliver’s Travels, and in particular ‘A Voyage to Lilliput’, was, in the words of its author, written to vex rather than to diver the world. Ever since its first publication in 1726, it has managed consistently to provoke both responses. The fantastically inventive fictional world Swift created accommodated satire on the state of man still unsurpassed in its savagery, its indignation and its humour.
Título: American Gods
Traductora: Mónica Faerna
Autor: Neil Gaiman
Editorial: Roca Editorial
Año de edición (X aniversario): 2011 (octava reimpresión) 2019
Sinopsis: ¿Es que no hay nada sagrado? Días antes de salir de prisión, la mujer de Sombra, Laura, muere en un misterioso accidente de coche. Aturdido por el dolor, emprende el regreso a casa. En el avión, se encontrará con el enigmático señor Miércoles, que dice ser un refugiado de una guerra antigua, un dios y también el rey de América.
Juntos se embarcan en un viaje extraño a través de los Estados Unidos, mientras una tormenta de dimensiones épicas amenaza con desencadenarse.
Títol: American Gods
Traductora: Mónica Faerna
Autor: Neil Gaiman
Editorial: Roca Editorial
Any d’edició (X aniversari): 2011 (vuitena reimpressió) 2019
Sinopsis: ¿Es que no hay nada sagrado? Días antes de salir de prisión, la mujer de Sombra, Laura, muere en un misterioso accidente de coche. Aturdido por el dolor, emprende el regreso a casa. En el avión, se encontrará con el enigmático señor Miércoles, que dice ser un refugiado de una guerra antigua, un dios y también el rey de América.
Juntos se embarcan en un viaje extraño a través de los Estados Unidos, mientras una tormenta de dimensiones épicas amenaza con desencadenarse.
Título: Cuatro corazones con freno y marcha atrás + Los ladrones somos gente honrada
Autor: Enrique Jardiel Poncela
Edición y guía de lectura: Fernando Valls i David Roas
Editorial: Austral
Año de edición: 2010
Sinopsis: CUATRO CORAZONES CON FRENO Y MARCHA ATRÁS, una de sus obras más logradas, es la historia de unos seres que no sólo se convierten en inmortales, sino que, descontentos con ello, acaban rejuveneciendo poco a poco.
LOS LADRONES SOMOS GENTE HONRADA es una comedia de «simple y estricta diversión», porque en ella, según Jardiel, no hay «cimientos psicológicos, pasionales, metafísicos o filosóficos que la justifiquen».
Fernando Valls y David Roas, profesores de la Universidad Autónoma de Barcelona, han preparado esta cuidada edición en la que profundizan en las constantes literarias de uno de los más originales dramaturgos del siglo XX español.
Títol: Cuatro corazones con freno y marcha atrás + Los ladrones somos gente honrada
Autor: Enrique Jardiel Poncela
Edició i guia de lectura: Fernando Valls i David Roas
Editorial: Austral
Any d’edició: 2010
Sinopsis: CUATRO CORAZONES CON FRENO Y MARCHA ATRÁS, una de sus obras más logradas, es la historia de unos seres que no sólo se convierten en inmortales, sino que, descontentos con ello, acaban rejuveneciendo poco a poco.
LOS LADRONES SOMOS GENTE HONRADA es una comedia de «simple y estricta diversión», porque en ella, según Jardiel, no hay «cimientos psicológicos, pasionales, metafísicos o filosóficos que la justifiquen».
Fernando Valls y David Roas, profesores de la Universidad Autónoma de Barcelona, han preparado esta cuidada edición en la que profundizan en las constantes literarias de uno de los más originales dramaturgos del siglo XX español.
Títol: Asim, viatger de món
Autora: Glòria Gómez de la Tia
Il·lustradora: Sandra Aguilar
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2019
Sinopsis: L’Asim és un jove amb ulls vius i alegres que ho observa tot i vol aprendre de tot. Ell ha caminat per tants països, per tants llocs, que la seva pell ha canviat i s’ha tornat blava. Si vols veure’l, només cal que obris el llibre i... el coneixeràs!
T’espera un viatge increïble al voltant del món. Un conte que és un cant a l’entesa entre les races, a la no-discriminació per motius de color de pell i a l’amor cap a les persones.
Títol: Bon dia, tristesa
Autora: Françoise Sagan
Traductor: Josep Maria Pinto
Editorial: Viena Edicions
Any de publicació: 2020
Sinopsis: La jove Cécile passa les vacances d’estiu en companyia del seu pare, un vidu atractiu i seductor, amant de les relacions ocasionals, en una mansió a la costa mediterrània. En comptes d’estudiar per als exàmens de setembre, la noia deixa escolar els dies, desvagada, a la platja, prenent el sol, i de nit no es perd mai cap festa. Tots dos viuen en una harmonia feliç i despreocupada fins que apareix l’Anne, que va ser molt amiga de la mare de la Cécile, amb la intenció de posar una mica d’ordre en aquest deliciós caos hedonista. En descobrir les seves pretensions, la Cécile no dubtarà a posar en marxa tots els mecanismes d’un joc cruel del qual ningú no sortirà indemne.
Títol: Canto jo i la muntanya balla
Autora: Irene Solà
Editorial: Anagrama
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Canto jo i la muntanya balla és una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius. Un terreny fèrtil per deixar anar la imaginació i el pensament, les ganes de parlar i d’explicar històries. Un lloc, potser, per començar de nou; un lloc per a una certa redempció.
Títol: A Bàrcino
Autora: Maria Carme Roca
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Amb gairebé vint-i-cinc anys, la Minícia pateix el rebuig del seu pare, Luci Minici Natal Quadroni Ver. El motiu: quan era molt jove, la Minícia havia estat amant d’en Teseu, l’home que va mortificar la vida del noble Minici i que, precisament, va morir lluitant contra ell. A l’afront s’hi suma un gran secret que la marcarà per sempre. Desconcertada i dolguda, seguirà, però, amb la seva vida: la passió per les curses de quadrigues i l’escriptura, l’amistat amb l’emperador Marc Aureli i l’emperadriu Faustina, la curiosa relació amb el seu marit Cneu, la complicitat amb el seu esclau Erasmius, l’entesa passional amb el centurió Luci Cecili Optat. Alhora, la Minícia intentarà recuperar l’estima del seu pare i trobar la persona que s’encarrega de complir una venjança, que no l’afecta només a ella i a la seva família, sinó a tot l’imperi.
Title: Deeplight
Author: Frances Hardinge
Publisher: Macmillan
Publication date: 2019
Synopsis: The gods of the Myriad were as real as the coastlines and currents, and as merciless as the winds and whirlpools. Then one day they rose up and tore each other apart, killing many hundreds of islanders and changing the Myriad forever.
On the jumbled streets of the Island of Lady's Crave live Hark and his best friend Jelt. They are scavengers: living off their wits, diving for relics of the gods, desperate for anything they can sell. But now there is something stirring beneath the waves, calling to someone brave enough to retrieve it. Something valuable. Something dangerous.
Nothing is quite as it seems, and when the waves try to claim Jelt, Hark will do anything to save him. Even if it means compromising not just who Jelt is, but what he is . . .
Títle: Letters from Father Christmas
Author: J. R. R. Tolkien
Publisher: HarperCollins
Publication date: 2012
Sinopsis: Every December an envelope bearing a stamp from the North Pole would arrive for J. R. R. Tolkien’s children. Inside would be a letter in strange spidery handwriting and a beautiful coloured drawing or some sketches. The letters were from Father Christmas. They told wonderful tales of life at the North Pole.
Sometimes the Polar Bear would scrawl a note, and sometimes Ilbereth the Elf would write in his elegant flowing script, adding yet more life and humour to the stories. From the first note to Tolkien’s eldest son in 1920 to the final poignant letter to his daughter in 1943, this book collects all the remarkable letters and pictures in one enchanting edition. No reader, young or old, can fail to be charmed by the inventiveness of Tolkien’s Letters from Father Christmas.
Títol: Cartes del Pare Noel
Autor: J. R. R. Tolkien
Editorial: Empúries
Any de publicació: 2006
Sinopsis: Cada desembre els fills de J. R. R. Tolkien rebien un sobre amb un segell del Pol Nord. A dins hi havia una carta escrita a mà, amb una estranya lletra llarga i fina, i un dibuix preciós ple de colors o fet només amb quatre traços. Les cartes eren del Pare Noël.
Els explicaven meravellosos contes sobre la vida al Pol Nord: com un dia que tots els rens es van escapar i van anar escampant els regals pertot arreu; com l'Ós Polar, un pocatraça, va escalar el Pol Nord, va caure sobre la teulada de cal Pare Noël i va anar a parar al menjador; com va partir la lluna en quatre i va fer que l'home que hi havia a dins caigués al jardí de darrere; o les guerres amb les empipadores hordes de gòblins, que vivien en unes coves que eren just sota de casa seva!
Títol: Aquesta senzilla paraula
Autora: Cath Crowley
Traductor: Lluís Delgado Picó
Editorial: Fanbooks
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Aquesta és la història de la llibreria Howling Books, on els lectors escriuen cartes a estranys, a amants, a poetes, i les amaguen entre les pàgines dels llibres.
I és la història d’en Henry Jones i la Rachel Sweetie, que van ser bons amics fins que ella se’n va anar a viure a prop del mar. Ara la noia ha tornat, treballa a la llibreria, està de dol pel seu germà Cal i busca el futur en els llibres que la gent estima i en les paraules que deixen enrere.
Semblaria una història corrent, si no fos per la carta que la Rachel va escriure abans de marxar, una carta d’amor que va amagar en un llibre perquè ell la trobés...
Títol de la col·lecció: Cavall Clàssic
Adaptació: Mireia Cornudella
Il·lustradors: V.V.A.A.
Editorial: Combel Editorial
Sinopsis: Una col·lecció de contes populars adaptats per a primers lectors amb unes il·lustracions captivadores perquè s’iniciïn en la lectura per mitjà de les històries i els personatges dels clàssics de sempre.
Títol: A d’Armari. Un abecedari de les coses de casa
Autor: Miquel Àngel Llauger
Il·lustradora: Gibet Ramon
Editorial: Eumo Editorial
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Què s’amaga pels racons de casa? Un armari amb pijames, jerseis i una closca de cargol!; una banyera que ens fa somiar amb l’oceà; un mitjó que plora perquè ha perdut el seu germà; o unes ulleres que combaten un exèrcit de formigues. Vint-i-sis històries sorprenents, tantes com lletres té l’alfabet, que ens descobreixen la poesia dels objectes de cada dia.
Títol: Cull una móra
Autor: Pol Capdet
Publicació: Amazon’s Kindle Direct Publishing
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Poemes i màximes de saviesa.
Títol: Catwings
Autora: Ursula K. Le Guin
Il·lustrador: S. D. Schindler
Traductora: Maria Cabrera Callís
Editorial: Flamboyant
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Catwings és una sèrie de quatre títols que narra les aventures d’uns gats que van néixer amb ales. Gràcies a aquesta habilitat insòlita, els gats alats viatjaran entre els perillosos suburbis de la ciutat i camp, on descobriran la vida rural, mentre fan amics i ajuden altres companys felins.
Títol: Amb el sol al damunt
Autor: Geovani Martins
Traductor: Josep Doménech Ponsatí
Editorial: Més Llibres
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Amb el debut de Geovani Martins, la literatura brasilera ha trobat una nova veu que encarna un nou realisme. Els tretze relats d’aquest volum retraten la infantesa i l’adolescència dels habitants més joves de les faveles: el plaer dels banys de mar, els nens que juguen al carrer o els negocis amb drogues de les colles de cada barri, modulats per la violència i per la discriminació racial. Les angoixes i les dificultats pròpies d’uns nois i noies que han de créixer a la banda menys afavorida del Rio de Janeiro de les primeres dècades del segle XXI. La gran capacitat narrativa de l’autor, que pinta personatges i ambients amb colors vius sense perdre mai el suspens ni el focus de l’acció, fa que aquest llibre, número 1 en vendes i un exemple a imitar per part de molts joves que aspiren a emular el seu èxit internacional, aparegui com una revolució inesperada.
Título: Bibliomanías
Guionistas: The Wild Detectives
Ilustradora: Laura Pacheco
Traducción: Carmen Pacheco
Co-editado por: Pepitas de calabaza, The Wild Detectives
Año de publicació: 2019
Sinopsis: Ya sea en el salón de casa o en mitad de un naufragio, los bibliómanos –esa subespecie humana más preocupada por terminar un libro que por la paz mundial– dan rienda suelta a su amplio abanico de neuras y excentricidades. Todos conocemos a alguien así. Quién sabe, quizás seas tú uno de ellos. Bibliomanías recopila esas situaciones, absurdas a veces, demasiado reales otras, en las que el placer de leer supera con creces el sentido común.
Títol: Bibliomanías
Guionistes: The Wild Detectives
Il·lustradora: Laura Pacheco
Traducció: Carmen Pacheco
Co-editat per: Pepitas de calabaza, The Wild Detectives
Any de publicació: 2019
Sinopsis: Ya sea en el salón de casa o en mitad de un naufragio, los bibliómanos –esa subespecie humana más preocupada por terminar un libro que por la paz mundial– dan rienda suelta a su amplio abanico de neuras y excentricidades. Todos conocemos a alguien así. Quién sabe, quizás seas tú uno de ellos. Bibliomanías recopila esas situaciones, absurdas a veces, demasiado reales otras, en las que el placer de leer supera con creces el sentido común.
Títol: Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers
Autor: Benjamin Alire Sáenz
Traducció: Maria Climent
Editorial: L’Altra Tribu
Any de publicació: 2019
Sinopsis: L’Aristòtil té quinze anys, és introvertit i està sempre enfadat amb el món. En Dante és un setciències que té una manera molt inusual de mirar-se la vida i les persones. Quan tots dos coincideixen a la piscina del barri, no sembla que tinguin massa en comú. Però quan comencen a quedar i a passar estones junts, descobreixen que els uneix una amistat especial, la mena d’amistat que et canvia la vida i dura per sempre.
Títol: Bon dia, dia!
Autora: Laura McGee Kvasnosky
Il·lustradora: Kate Harvey McGee
Traductora: Núria Sales i Rovira
Editorial: Símbol Editors
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Un dia, de bon matí, una brisa suau travessà prats i muntanyes i anà a espetegar a l’orella d’un petit ratolí...
Título: Criaturas fantásticas
Autor: V.V.A.A.
Traductor: Jaime Valero Martínez
Ilustradora: Briony Morrow-Cribbs
Editorial: Anaya Infantil y Juvenil
Año de publicación: 2015
Sinopsis: Un grifo, un hombre lobo, un pájaro solar... Son algunas de las criaturas fantásticas que encontrarás entre estas páginas. Desde el cacatucán, cuyas carcajadas cambian la faz de un reino entero, hasta la bestia informe y errante que acecha en un bosque. Toda una colección de especies fabulosas e insólitas que no han existido nunca en ningún lugar, salvo en los ricos parajes de la imaginación.
Títol: Criaturas fantásticas
Autor: V.V.A.A.
Traductor: Jaime Valero Martínez
Il·lustradora: Briony Morrow-Cribbs
Editorial: Anaya Infantil y Juvenil
Any d'edició: 2015
Sinopsis: Un grifo, un hombre lobo, un pájaro solar... Son algunas de las criaturas fantásticas que encontrarás entre estas páginas. Desde el cacatucán, cuyas carcajadas cambian la faz de un reino entero, hasta la bestia informe y errante que acecha en un bosque. Toda una colección de especies fabulosas e insólitas que no han existido nunca en ningún lugar, salvo en los ricos parajes de la imaginación.
Título: Como una novela
Autor: Daniel Pennac
Editorial: Anagrama
Traductor: Joaquin Jordà
Sinopsis: Esta obra insólita, un auténtico estímulo para la lectura, ha sido uno de los grandes fenómenos de la edición francesa reciente. Pennac, profesor de literatura en un instituo, se propone una tarea tan simple como necesaria en nuestros días: que el adolescente pierda el miedo a la lectura, sea por placer, que se embarque en un libro como en una aventura personal y libremente elegida.
Todo ello escrito como un monólogo desenfadado, de una alegría y entusiasmo contagiosos: "En realidad, no es un libro de reflexión sobre la lectura -dice el autor-, sino una tentativa de reconciliación con el libro".
Títol: Como una novela
Autor: Daniel Pennac
Editorial: Anagrama
Traductor al castellà: Joaquin Jordà
Sinopsis: Aquesta obra insòlita, un autèntic estímul per a la lectura, ha estat un dels grans fenòmens de l'edició francesa recent. Pennac, professor de literatura en un institut, es proposa una tasca tan simple com necessària en els nostres dies: que l'adolescent perdi la por a la lectura, sigui per plaer, que s'embarqui en un llibre com en una aventura personal i lliurement escollida.
Tot això escrit com un monòleg desenfadat, d'una alegria i entusiasme contagiosos: "En realitat, no és un llibre de reflexió sobre la lectura -diu l'autor-, sinó una temptativa de reconciliació amb el llibre".
Título: Buenos presagios
Autores: Terry Pratchett y Neil Gaiman
Editorial: timunmas
Año de edición: 2009
Sinopsis: Según Las Buenas y Acertadas profecías de Agnes la Chalada Bruja (el único libro fiable de profecías, escrito en 1655, antes de que
ella explotara), el fin del mundo tendrá lugar el sábado. El próximo sábado, para ser exactos. Justo antes de la hora de la cena. Los ejércitos del Bien y del Mal se están agrupando, la Atlántida
está resurgiendo, llueven sapos y los ánimos están algo alterados así que... todo parece ajustarte al Plan Divino.
De no ser por un ángel quisquilloso y un demonio buscavidas que han vivido a costa de los mortales desde el comienzo de los tiempos y que no están dispuestos a aceptar tan fácilmente eso del “Fin
de la civilización tal y como la conocemos” . Y... ¡vaya por Dios! ¡Parece que alguien ha hecho desaparecer al Anticristo!
Títol: Buenos presagios
Autors: Terry Pratchett i Neil Gaiman
Editorial: timunmas
Any d’edició: 2009
Sinopsis: Según Las Buenas y Acertadas profecías de Agnes la Chalada Bruja (el único libro fiable de profecías, escrito en 1655, antes de que
ella explotara), el fin del mundo tendrá lugar el sábado. El próximo sábado, para ser exactos. Justo antes de la hora de la cena. Los ejércitos del Bien y del Mal se están agrupando, la Atlántida
está resurgiendo, llueven sapos y los ánimos están algo alterados así que... todo parece ajustarte al Plan Divino.
De no ser por un ángel quisquilloso y un demonio buscavidas que han vivido a costa de los mortales desde el comienzo de los tiempos y que no están dispuestos a aceptar tan fácilmente eso del “Fin
de la civilización tal y como la conocemos” . Y... ¡vaya por Dios! ¡Parece que alguien ha hecho desaparecer al Anticristo!
Título: Cuatro setos
Autora: Clare Leighton
Traducción: Carlos Jiménez Arribas
Editorial: Debolsillo
Año de edición: 2019
Sinopsis: Clare Leighton fue una de las grabadoras más elegantes del siglo XX. En 1930, cuando se instaló en el campo con su pareja, el periodista político Henry Noel Brailsford, volcó su creatividad en la tierra. La jardinería se convirtió en su pasión. En su obsesión.
Los textos de Leighton, claros, concisos, muy informativos sin perder la poesía ni la pasión de la tarea que describen, son una puerta bien abierta al conocimiento de cómo construir un jardín, cómo cuidarlo, planearlo, trabajar incansablemente en él, intentar desistir y, al fin, claudicar ante la belleza que nuestras manos obtienen con la ayuda de la naturaleza. Y esa paz incomparable que nos da el contacto con la tierra. Las ilustraciones, xilografías de aspecto primitivo, no solo acompañan el texto, sino que lo realzan y subrayan.
Títol: Cuatro setos
Autora: Clare Leighton
Traducció al castellà: Carlos Jiménez Arribas
Editorial: Debolsillo
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Clare Leighton fue una de las grabadoras más elegantes del siglo XX. En 1930, cuando se instaló en el campo con su pareja, el periodista político Henry Noel Brailsford, volcó su creatividad en la tierra. La jardinería se convirtió en su pasión. En su obsesión.
Los textos de Leighton, claros, concisos, muy informativos sin perder la poesía ni la pasión de la tarea que describen, son una puerta bien abierta al conocimiento de cómo construir un jardín, cómo cuidarlo, planearlo, trabajar incansablemente en él, intentar desistir y, al fin, claudicar ante la belleza que nuestras manos obtienen con la ayuda de la naturaleza. Y esa paz incomparable que nos da el contacto con la tierra. Las ilustraciones, xilografías de aspecto primitivo, no solo acompañan el texto, sino que lo realzan y subrayan.
Títol: Com es fan les pel·lícules
Autor: Sidney Lumet (1924-2011)
Traductora: Ada Arbós
Editorial: Viena Edicions
Sinopsis: Una masterclass de cinema, d’un dels grans directors de tots els temps.
Què pot fer que un director esculli un guió, mentre en rebutja molts d’altres? Com es pot mantenir l’estat d’ànim d’un actor o una actriu que ha repetit una escena dramàtica més d’una vintena de vegades? Com es prepara una escena exterior amb un centenar d’extres i diversos vehicles que topen al mig de la ciutat? Què pot fer un director per acontentar els productors sense perjudicar la pel·lícula?
Títol: Amor
Autora: Hanne Ørstavik
Traductora: Blanca Busquets
Editorial: Les Hores
Any de la tercera edició: 2019
Sinopsis: La Vibeke, una mare soltera, i el seu fill Jon acaben de traslladar-se a un poble petit del nord de Noruega. És la vigília del novè aniversari d’en Jon i una fira ambulant ha arribat al poble. Mentre el noi surt pel veïnat a vendre bitllets de loteria per al seu club esportiu, la Vibeke, centrada en els propis pensaments i preocupacions, decideix anar a la biblioteca local.
Què faran els personatges durant aquesta freda nit d’hivern? Mentre constatem com mare i fill poden viure en mons completament separats, una creixent sensació d’inquietud s’apoderarà de la història. Amor és una novel·la sobre la distància entre els éssers humans, la solitud i la recerca de l’amor.
Títol: Capvespres de foc i de grana
Autora: Anna Dodas i Noguer
Edició de: Caterina Riba i Ester Pou
Editorial: Edicions Cal·lígraf
Any d’edició: 2018
Sinopsis: "Capvespres de foc i de grana" recupera la narrativa de l'escriptora osonenca Anna Dodas i Noguer, apareguda en publicacions esparses o que encara restava inèdita. Dodas és coneguda avui com a autora de dos poemaris: "Paisatge amb hivern" (1986), amb el qual guanyà el premi Amadeu Oller, i "El volcà" (1991). Es tracta d'una escriptora de qui Maria-Mercè Marçal, membre del jurat que li va concedir el premi Amadeu Oller, va afirmar: «Hi ha poemes que m’agradaria haver escrit jo».
La veu d’Anna Dodas i Noguer és colpidora, d’una bellesa esfereïdora, impregnada de dolor i d’un cert desafiament.
Malauradament, la seva producció és tan intensa com breu, ja que és veié truncada pel seu brutal assassinat mentre viatjava pel sud de França amb una amiga l’any 1986, quan la poeta tenia tan sols vint-i-tres anys. Més de trenta anys després de la seva mort, el llegat d’Anna Dodas ha tingut un impacte relatiu, per la qual cosa la publicació d'un volum amb la narrativa de Dodas era una assignatura pendent.
Títol: Contes per ser lliures
Autors: Jordi Cuixart, Jaume Cabré, Laia Servera, Marc Artigau, Bel Olid, Òscar Dalmau, Ada Parellada, Joan Dausà, Empar Moliner, Ferran Latorre, Lluís Llach
Il·lustradors: Ignasi Blanch, Jordi Vila, Oriol Malet, Mercè Galí, Mercè Canals, Pilarín Bayés, Anna Clariana, Raquel Gu, Cristina Losantos, Romina Martí, Jordi Calvís
Editorial: Associació Catalana Pels Drets Civils
Any d’edició: 2018
Sinopsis: L'Associació catalana pels Drets Civils ha reunit 11 autors i 11 il·lustradors que reflexionen sobre els drets civils, aquells que regeixen les bases de la nostra convivència i democràcia. Un recull de contes i il·lustracions que ens conviden a gaudir del món personal d'aquest ric i variat aplec d'artistes catalans. Contes plens d'humor, fantasia, música, colors i esperança creats per a petits i grans lectors.
Títol: Curial i Güelfa
Autor: Desconegut
Col·lecció: Tast de Clàssics
Versió de: Lluís-Anton Baulenas
Editorial: Barcino
Sinopsis: Curial i Güelfa és una novel·la escrita a mitjan segle xv per un autor del qual desconeixem el nom. L’obra narra les aventures cavalleresques i sentimentals de Curial, nascut en una família humil del nord d’Itàlia, que de ben jove se’n va a la cort del marquès de Montferrat. Allà coneix la jove vídua Güelfa, senyora de Milà, que esdevindrà la seva protectora i enamorada. La valentia i habilitat de Curial el converteixen aviat en un cavaller victoriós, sempre al servei de la justícia, que lluitarà al costat del rei Pere II el Gran, i serà honorat per l’emperador d’Alemanya i pel rei de França. Els èxits, però, aniran acompanyats de temptacions amoroses que faran trontollar la relació amb la Güelfa.
«Igual que el Tirant, ens evoca automàticament, només d'entrar-hi, un món bigarrat, ple d'olors i de sons ben diversos. Ens arriben el toc de les trompetes, els crits dels heralds, la imatge de les tendes ricament guarnides, de les dones enamorades i dels cavallers lligats per promeses d'amor. I què direm de les expedicions per la Mediterrània, les tempestes, els abordatges, les grans batalles a camp obert i els combats en camp clos! Fins i tot assistim a una imatge gairebé contemporània d'un cavaller, Curial, fent turisme per Grècia, Terra Santa i Egipte. Tot en aquesta novel·la és excitant.»
Títol: Castells a l’aire
Autora: Dolors Garcia i Cornellà
Editorial: Edicions Bromera
Any d’edició: 2018
Sinopsis: La vida de Mary Wollstonecraft Shelley no és menys apassionant que l’obra que la va fer famosa, Frankenstein o el Prometeu modern, la novel·la gòtica que va propiciar el naixement de la ciència-ficció literària. Nascuda en un ambient intel·lectual, progressista i obert, Shelley va mostrar sempre unes idees avançades al seu temps i una sensibilitat pròpia de les grans veus literàries. I tot això, malgrat viure envoltada per la pèrdua: primer de la seva mare, més tard de la seva parella –el poeta Percy B. Shelley– i, finalment, dels seus propis fills.
En aquesta biografia novel·lada, Dolors Garcia i Cornellà obre de bat a bat les finestres de la vida interior de Mary W. Shelley i ens descobreix un món insòlit, a cavall entre èpoques revolucionàries, farcit d’esperances, de llums i d’ombres.
Títol: Comptant núvols
Autora: Núria Pradas
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2018
Sinopsis: La Maria té dinou anys i està enfonsada. Mesos enrere, en un accident de cotxe, el seu nòvio va morir i ella gairebé hi va perdre la vida; ara decideix passar l’estiu amb la seva àvia al poblet on estiuejava quan era petita, quan se sentia feliç simplement comptant núvols. Malgrat la seva tristesa, el retrobament amb els amics de la infantesa li anirà calant com un bàlsam més eficaç que totes les teràpies a les quals s’ha sotmès. I sense voler-ho, sense adonar-se’n, torna a enamorar-se. Però la vida té un estrany sentit de l’humor, i el conflicte esclata en un triangle amorós ple de ressentiments.
Título: Ahora que amaneces
Autor: Felipe Sérvulo
Editorial: Playa de Ákaba
Año de edición: 2013
Sinopsis: Hay fusiones que no pueden pasar desapercibidas. Felipe Sérvulo es, sin duda alguna, un pintor. En sus telas recrea de modo marginal algo tan sencillo y complicado al mismo tiempo, como es la propia vida; para esas recreaciones no utiliza óleos, acrílicos ni ceras, sino palabras. Felipe Sérvulo es, sin duda alguna, un gran poeta, en cuyas obras pinta con precisión espléndidos bodegones de campos y nubes, frescos olorosos tamizados de olivos, acuarelas de amores vaporosos, témperas de besos nostálgicos, tamponados de abrazos polícromos, donde la realidad se funde en mil mundos, pero todos ellos cercanos siempre al lector. Vivir sus poemas, es vivirnos un poco más, entre bastidores, mosaicos, tablas y lienzos.
Marian Raméntol
Título: Croquetas y wasaps
Autora: Begoña Oro
Editorial: Ediciones SM
Año de edción: 2013
Sinopsis: ¿Te has preguntado alguna vez qué quedará de ti cuando ya no estés? Clara sí. Justo cuando está al borde de la piscina. Y tiene dos opciones: tirarse de cabeza cuando todo su cuerpo grita para que lo haga, o quedarse quieta tapándose las orejas con las manos.
Novela realista que agranda el universo de Pomelo y limón y narra con el estilo actual y chispeante de Begoña Oro el chaparrón de sentimientos al que se enfrenta una adolescente cuando se da cuenta de que tiene al alcance de su mano la oportunidad de ser feliz.
Títol: Croquetas y wasaps
Idioma: Castellà
Autora: Begoña Oro
Editorial: Ediciones SM
Any d’edició: 2013
Sinopsis: T'has preguntat mai què quedarà de tu quan ja no estiguis? Clara si. Just quan està a la vora de la piscina. I té dues opcions: tirar-se de cap quan tot el seu cos crida perquè ho faci, o quedar-se quieta tapant-se les orelles amb les mans.
Novel·la realista que engrandeix l'univers de Aranja i llimona i narra amb l'estil actual i espurnejant de Begoña Oro el xàfec de sentiments a què s'enfronta una adolescent quan s'adona que té a l'abast de la seva mà l'oportunitat de ser feliç.
Títol: Amlepse
Autor: Robert Casajuana Dasca
Editorial: Amazon Kindle Publishing
Any d’edició: 2018
Sinopsis: RESPIRES. Obres els ulls. Estàs viva. Has despertat i no et reconeixes. No recordes res del que vas fer la nit anterior. El teu cos és un mar de suor. Però tot i així...Escoltes veus que xisclen quan no hi ha ningú a prop teu? Creus que pateixes visions estranyes? Quin és el límit de la línia que separa la realitat del somni? Alguna vegada has sentit que podies fer coses extraordinàries? Que podies, per exemple, encendre espelmes o apagar-les amb un simple toc dels dits? Sents sovint que pots parlar amb gent que no existeix? Tens por que algun dia els teus malsons esdevinguin la realitat més punyent?
La Candela es desperta enmig de suors i records esborrats. Què va fer, la nit anterior? Per què no pot recordar-ho? Algú li va dir alguna cosa molt important. Unes paraules que no li convenia oblidar. Però qui va ser? Recorda haver quedat amb les seves amigues, anar a prendre alguna cosa i....Poc més. Què va passar la nit anterior? Per què li dona la sensació que se li escapa la veritat de les mans?
Títol: Carles Riba. Biografia i antologia poètica comentada
Autor: Albert Manent i Jaume Medina
Editorial: Edicions Cal·lígraf
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Carles Riba és un dels noms referencials de la cultura del nostre país. Poeta, narrador, crític literari, traductor i acadèmic, la seva trajectòria vital i intel·lectual és d’una intensitat aclaparadora. Algunes de les seves traduccions —"l’Odissea" d’Homer, els "Poemes" de Kavafis, etc.— es mantenen encara avui com a cims indiscutibles de la llengua catalana. L’obra poètica de Riba, no gaire extensa però fonamental, va marcar el camí de les generacions successives. Vida i obra, doncs, entrellaçades per les plomes de l’escriptor Albert Manent i l’estudiós Jaume Medina, que ens ofereixen una visió completa del que va ser i del que va escriure Carles Riba.
«Per a entrar en la meva poesia no cal més iniciació que la que procuren una bona gramàtica i un suficient diccionari; i amb ella un sentit del que és el moviment poètic, del que són els mètodes i els mitjans per a l’expressió poètica.»
Carles Riba
Títol: Argelagues
Autora: Gemma Ruiz
Editorial: Proa
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Tres dones lluiten, al llarg del segle XX, per obrir-se camí en el món laboral de les fàbriques tèxtils del Vallès i per tirar endavant la família.
La periodista Gemma explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà.
L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar.
Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.
Títol: Camins de nit
Autor: Raimon Portell
Editorial: Barcanova
Any d’edició: 2017
Sinopsis: La Rut ha de fugir. De qui? Cap on? Per què? El lector sap el mateix que ella. Sap que no té cap altra opció, però no sap el motiu.
Arrossega més incerteses que respostes. Els secrets fins i tot envolten aquells que ajuden la Rut, com el professor Argimon, en Marc l’Anxova...
Quin interès poden tenir en la noia els que la busquen? On ha d’anar? Per què?
Títol: Aquí és on tot comença
Títol original: Holding up the universe
Autora: Jennifer Niven
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Libby, 16 anys. Gran per fora, i per dins. Els seus somnis són ballar i portar una vida normal.
Jack, 17 anys. Per fora és popular, atractiu, intel·ligent. Per dins viu una profunda batalla interior perquè amaga un secret.
Dos adolescents que aparentment no tenen res en comú, excepte que, per raons contràries, tothom els jutja pel seu aspecte exterior, i no pel que són realment.
Quan una malaurada broma els uneix contra la seva voluntat descobreixen més afinitats de les que imaginen...
Títol: Compromeses. Vuit dones catalanes excepcionals
Autora: Elisenda Albertí
Editorial: Albertí Editor
Any d’edició: 2015
Sinopsis: Abans de la Primera Guerra Mundial, només quatre països havien reconegut el dret de sufragi de les seves ciutadanes, però entre 1918 i 1920 s’hi incorporaren molts altres.
A l’Estat espanyol, sotmès a un règim anacrònic, caldria esperar fins a 1931, quan, amb la instauració de la República, serien reconeguts els drets civils de les dones. No fou, però, una graciosa concessió governamental, sinó la culminació d’una lluita llarga i abnegada de moltes dones, dones que havien lluitat pel reconeixement dels seus drets, pels ideals republicans i la justícia social, o que simplement havien volgut exercir oficis que la societat tradicional no veia amb bons ulls. Dones que van assumir un compromís amb la col·lectivitat i es van mantenir fermes malgrat la guerra, l’exili i la repressió. No les podem recollir totes, és clar, i per això n’hem triat vuit que, al nostre parer, representen la majoria. Vuit dones catalanes excepcionals:
Nativitat Yarza <<el poder de la convicció>> María Luz Morales <<periodista per damunt de tot>> Maria Dolors Bargalló <<activista en tots els fronts>> Mari Pepa Colomer <<la passió de volar>> Enriqueta Gallinat <<noranta-set anys de lluita>> Margarida Xirgu <<la seducció de l'escenari>> Irene Polo <<reportera audaç>> Conxita Badia <<compromís amb la música>>.
Títol: LlullxLlull
Autor: Joan Santanach
Editorial: L’Avenç
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Amb motiu del setè centenari de la mort de Ramon Llull, Llull x Llull ens descobreix la dimensió sobretot literària, però inevitablement polièdrica, de l’escriptor mallorquí. En els seus llibres, d’una extraordinària qualitat literària, ben desconcertant si tenim en compte que Llull parteix gairebé del no-res, pel que fa a l’existència d’una tradició prèvia en llengua catalana, hi afloren el seu pensament, les seves inquietuds i els seus projectes. L’objectiu de l’antologia, a cura de Joan Santanach, professor de literatura de la UB i comissari de l’Any Llull, és oferir un tast dels títols més representatius d’un autor bàsic, per bé que al mateix temps encara molt desconegut, de la literatura catalana. Llull x Llull, així, ofereix aproximacions al Llibre de contemplació, al Llibre de l’orde de cavalleria, al Llibre del gentil e dels tres savis, al Romanç d’Evast e Blaquerna, amb el conegut Llibre d’amic e amat, al Llibre de meravelles o Fèlix, a l’Arbre de ciència, que inclou l’extraordinari Arbre exemplifical, o al Cant de Ramon. Els passatges escollits van acompanyats d’il·lustracions en color i de breus explicacions que els contextualitzen i ajuden a interpretar-los. L’antologia Llull x Llull és una coedició de la Institució de les Lletres Catalanes i L’Avenç amb motiu de l’Any Llull.
Podeu descobrir els enigmes de Llull en aquest booktrailer de presentació.
Títol: Cada gra de raïm
Autor: Manel Ballart
Editorial: Gregal
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Malgrat l’aparença d’un recull de dotze narracions autònomes, el llibre constitueix en realitat una mena de puzle en el qual les peces que el conformen són capítols d’un relat més ampli que els acull en un escenari comú: els mesos de l’any. Un any que comença a transcórrer a partir de setembre, igual que en un curs escolar. I és que els protagonistes són uns joves estudiants d’un institut de Secundària.
Aquests personatges actuen de fils conductors que van relligant i entreteixint els dotze episodis fins a acabar per mostrar-nos el calendari que en resulta sota una silueta, a la seva manera, també novel·lesca. Ho fan tot donant-se a conèixer i reapareixent al llarg de les quatre estacions, juntament amb les vivències que comparteixen amb entusiasme: les peripècies de la vida escolar, el gran espectacle de la vida i l’amor, els conflictes familiars...
Títol: Camins de llibertat
Autora: Maite Carranza
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Us ha passat mai que us heu sentit invisibles?
Heu tingut algun cop l’horrible sensació que el noi que desitjaríeu que us mirés no us veu perquè formeu part del paisatge?
Heu volgut plorar quan aquest noi us parla però us tracta amb la mateixa distància, fredor i indiferència com ho faria amb la caixera del supermercat?
I, posats a endevinalles, us ha passat, potser, que us miri el noi equivocat? El que no us agrada, el que d’un dia per l’altre s’ha fet íntim dels vostres amics, apareix a totes les festes i ara és a totes les xarxes i a tots els mòbils? El noi que, no se sap com, acaba seient sempre al vostre costat. A mi sí.
I aquest és el començament de la història que vaig viure l’estiu dels meus disset anys, al cim del Pirineus, abans d’endinsar-me en un passat familiar desconegut i inquietant.
Títol: Batecs
Autors: Javier Ruescas i Francesc Miralles
Editorial: Cruïlla
Any d'edició: 2016
Sinopsis: Què pot passar entre dos desconeguts que estan separats per milers de quilòmetres? Què poden saber l’un de l’altre per les fotos que pengen i els textos que escriuen? I per què cada cop que reben un missatge els batecs del cor se’ls acceleren?
Título: A todo vapor
Título original: Raising Steam
Autor: Terry Pratchett
Editorial: Fantascy
Año de edición: 2015
Sinopsis:
El progreso ha llegado a Mundodisco a lomos de una locomotora de vapor. Sus habitantes acuden en masa a admirar el revolucionario prodigio de la técnica, obra de un joven inventor autodidacta llamado Dick Simnel. Inmediatamente lord vetinari decide apropiarse de la máquina, y nombra a Húmedo von Mustachen, su hombre para todo, responsable de la operación. Entretanto estalla una revuelta política entre los enanos, que planean atentar contra su rey y sabotear el ferrocarril. Von Mustachen tendrá que esquivar muchos escollos para evitar que todo descarrile.
Desde hace más de tres décadas, Terry Pratchett ha fascinado a millones de lectores en todo el mundo con sus novelas fantásticas, divertidas y satíricas. Su prolífica obra consta de unos setenta libros, ha sido traducida a treinta y siete idiomas y lleva vendidos más de ochenta y cinco millones de ejemplares en todo el mundo. Conocido especialmente por la aclamadísima serie del Mundodisco, en el 2009 Terry Pratchett fue nombrado caballero de la excelentísima orden del imperio británico por sus servicios a la literatura y siguió entregándose con pasión a la escritura hasta su fallecimiento en marzo del 2015, a la edad de sesenta y seis años.
Títol: A todo vapor
Títol original: Raising Steam
Autor: Terry Pratchett
Editorial: Fantascy
Any d’edició: 2015
Sinopsis:
El progrés ha arribat a Mundodisco de la mà d’una locomotora de vapor. Els seus habitants acudeixen en massa per admirar el revolucionari prodigi de la tècnica, obra d’un jove inventor anomenat Dick Simnel. Immediatament Lord Vetinari decideix apropiar-se de la màquina, i nombra a Húmdo vin Mustachen, el seu home per tot, responsable de l’operació. Mentrestant explota una revolta política entre els nans, que planegen atemptar contra el seu rei i sabotejar el ferrocarril. Von Mustachen haurà d’esquivar molts esculls per evitar que tot descarrili.
Des de fa més de tres dècades, Terry Pratchett ha fascinat a milions de lectors en tot el món amb les seves novel·les fantàstiques, divertides i satíriques. La seva prolífica obra consta de setanta llibre, ha sigut traduïda a 37 idiomes i porta venuts més de 85 milions d’exemplar en tot el món. Conegut especialment per la seva aclamadíssima sèrie de Mundodisco., el 2009 Terry Pratchett va ser nomenat cavaller de l’excel·lentíssima ordre de l’imperi britànic pels seus serveis a la literatura i va aconseguir entregar-se amb passió a l’escriptura fins a la seva mort el març de 2015, a l’edat de 66 anys.
Títol: Charlotte
Títol original: Shingaling
Autora: R.J. Palacio
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2016
Sinopsis:
Si heu llegit Wonder, El capítol del Julian i Plutó, no us podeu perdre Charlotte, que us obrirà una finestra a una part de l’escola de l’Auggie que fins ara R. J. Palacio gairebé no ens havia ensenyat: el món de les nenes.
A través del relat de la Charlotte, la nena triada pel professor Culet per ensenyar l’escola a l’Auggie, veurem com viuen les noies que una part dels nens de la classe faci bullying a l’Auggie i al seu amic Jack Will, i també fins a quin punt els nostres prejudicis i l’afany de ser acceptats pels altres de vegades ens impedeixen ser nosaltres mateixos.
Charlotte és una altra invitació irresistible de R. J. Palacio a triar sempre ser amables amb els altres, encara que a secundària, ja se sap, hi hagi dies que costa una mica.
Títol: Clàssics moderns
Autora: Laura Borràs
Editorial: Ara Llibres
Any d’edició: 2013
Sinopsis:
A Clàssics moderns, Laura Borràs ens transmet la seva passió per la lectura. Amb les seves paraules plenes d’entusiasme i convenciment, tornem a autors com Kafka, Sòfocles, Anna Akhmàtova, Maria-Mercè Marçal, Stendhal, Balzac i tants d’altres. Autors i obres que podem considerar sense por a equivocar-nos com a clàssics moderns: textos excepcionals, complexos, que encara amaguen secrets, que ens interpel·len, que es dirigeixen a la nostra essència més íntima i que constitueixen un espai privilegiat de reflexió sobre la condició humana. Meravelles de la literatura, sense cap dubte. Obres que han sobreviscut a l’oblit perquè han estat llegides continuadament al llarg dels anys.
I Clàssics moderns és una invitació a seguir-ho fent.
Autora: Flavia Company
Editorial: Cruïlla
Il·lustradora: Laura Miyashiro
Any d'edició: 2015
Puntuació: 7/10
Sinopsis:
Creus que amb un poema podries informar sobre el funcionament d’una rentadora? Has sentit a dir que les taules periòdiques són aquelles que serveixen per llegir el diari? Per canviar la bombeta d’un llum del sostre faries servir una escala major o una escala menor? Creus que els nombres irracionals són els que feien servir els primers homínids en els inicis de la civilització? Llegeix aquests relats breus i et faràs un tip de riure amb les peripècies dels alumnes de l’institut Fanals, i amb les d’alguns altres personatges una mica estrafolaris, que et faran veure el món d’una manera diferent de l’habitual.
40 relats curts en cada un dels quals “es distorsiona” un tema d’alguna assignatura del currículum escolar de secundària, cosa que provoca efectes sorprenents.
Autor: Sebastià Bennasar
Editorial: Edicions Saldonar
Any d’edició: 2015
Puntuació: 7.5
Sinopsis: Una sirena negra sedueix un home jove, periodista, i se’n va. El món, a partir d’aquesta trobada, ja no és el mateix. L’enamorat, fascinat sense remei, segueix el rastre de la dona amb cua de peix per Barcelona, París, Florència, Sevilla, Portugal, la badia de Rande, la Costa da Morte, Eivissa i la costa valenciana. Tot per completar una història d’amor en què no tenim cap altra alternativa que fer-nos còmplices fins al final. Una petita illa al sud de Mallorca, Cabrera, mite i paradís al mateix temps, és la clau de volta de tot plegat.
Títol: Criatures extraodinàries
Autora: Tracy Chevalier
Editorial: La Magrana
Any d'edició: 2010
Sinopsis:
Des del moment que li va caure un llamp al damunt essent bebè, la Mary Anning va quedar marcada pel destí. Som a començaments del segle XIX. La Mary descobreix, en uns penya-segats prop de casa seva, una sèrie de fòssils de dinousaure desconeguts fins llavors, i de forma un tant casual encén el món científic tot posant en qüestió les idees sobre la creació del món i estimulant el debat sobre els nostres orígens. Però en un camp dominat pels homes, la Mary aviat es veu reduïda a un paper secundari i ha de fer front als prejudicis de la comunitat acadèmica, als xafardeigs malintencionats dels veïns i a les agrors d'un amor prohibit. Fins i tot la natura li és adversa, sembla que la persegueixi el mal temps, glaçades, tempestes i despreniments de terra.
Títol: Amor prohibit
Autora: Coia Valls
Editorial: Edicions B
Any d'edició: 2015
Sinopsis:
Durant el primer terç del segle xv Catalunya tot just aixeca el cap després de fams i epidèmies sense precedents, però la por encara continua sacsejant els seus habitants. La terra tremola com mai no s’havia vist abans i la vall de Camprodon és l’epicentre d’aquell infern.
Sota aquesta desolació neix la història d’amor entre en Marc Roselló, un sacerdot cridat a les més altes esferes de l’Església, i l’Agnès de Girabent, filla d’un noble rural de la Seu d’Urgell, que vol seguir les passes de metgesses com Margarida Tornerons o la jueva Floreta Sanoga.
Mentre lluiten contra una societat opressora i, també, contra les seves contradiccions més íntimes, els protagonistes trenen un cercle de protecció a l’empara de les relíquies de sant Valentí que descansen al monestir de Sant Benet de Bages. En Pardo, un poeta de l’època, tal com ratifica més tard l’estudiós Martí de Riquer, ja parlava del sant com a refugi dels enamorats.
En escenaris com Vic, Manresa, Camprodon o Sant Benet de Bages, l'Agnès i en Marc s’esforcen per acomodar la seva vida a uns sentiments dels quals mai no n’haurien sospitat la força.