Abril | Abril | April 2015


Brindis Sant Jordi 2015

Selfie al Brindis de Sant Jordi 2015
Selfie al Brindis de Sant Jordi 2015

Aquí la Mixa informant en exclusiva de tornada del Brindis de Sant Jordi 2015, un acte que comença a ser tradició al Palau Marc de Barcelona destinat a comunicar les dades oficials de la diada.

En ell, els assistents hem tingut l’honor d’escoltar en directe els discursos de personalitats com els presidents del gremis d’Editors i Llibreters de Catalunya, i el Conseller de Cultura Ferran Mascarell parlant sobre l’èxit d’aquest Sant Jordi. O, com bé l’ha qualificat el president del Gremi de Llibreters, la “remuntada” respecte la "llarga travessa pel desert" dels anys anteriors. El 2015 s’han comptabilitzat un 4% més de llibres venuts i un 6% més de facturació que el 2014 aturant per fi la davallada que patia el sector.

En aquest Sant Jordi d’allò més transversal, 43.000 títols de tota mena van estar a disposició de la gent (uau!!) i el president del Gremi de Llibreters no s’ha guardat d’anunciar la seva satisfacció.

A continuació, el president del Gremi d’Editors li ha pres la paraula felicitant a tota la gent que ha fet possible aquest triomf (i comentant d’una tirada sense immutar-se "ara em sona el telèfon i això no hauria de passar" -però ei, que tots som humans i alguns dels assistents han seguit l’exemple-). Amb orgull, ha anunciat que els tres llibres més venuts han sigut en català i que les versions catalanes d’autors de la talla d'Umberto Eco i Murakami també han sigut millor rebuts que en castellà. 

Per acabar, el president del Gremi d’Editors ha brindat per una realitat i dos desitjos. La realitat: el millor Sant Jordi dels últims anys –però recordant a la vegada que una flor no fa estiu i que s’ha de continuar treballant-. Els dos desitjos: incrementar l’índex de lectura ("Si no, malament anirem") i arribar a la tolerància zero amb la pirateria.

Per últim, el Conseller de Cultura, (omplint-se "d’orgull i satisfacció") ha puntuat la diada de “jornada extraordinària” ("no ho puc qualificar de cap altre manera") i s’ha ratificat donant l’enhorabona i les gràcies a tothom. Sens dubte, aquest ha sigut un Sant Jordi molt positiu i algunes pistes d’aquesta notable efervescència s’han mostrat en l’augment de llibres de tapa dura venuts respecte als de tapa tova. El conseller ha volgut reiterar que el sector literari està més viu que mai (amb cinc segles a l’esquena i un enorme potencial de futur) i ha fet una crida a la cooperació.

Tot i així, malgrat l’augment de freqüència lectora al nostre país (4% en vuit anys) el Conseller ha explicat que encara ara estem per sota de la mitjana europea (68%) amb un 65% de persones que afirmen llegir almenys un llibre l’any. "Però no podem estar contents", assegurava, perquè "el món lector ha de ser més present a la nostra vida quotidiana". Però per aconseguir-ho també són necessàries "lleis més adequades". Al Conseller li “agradaria” que s’aprovés una llei de mecenatge que permetés desgravar el preu a compradors de com a mínim un llibre al mes. Us ho imagineu? Hip, hip hurra!

Per últim, ha assenyalat que tot i que els contes narren que de dracs sempre  ens en trobarem, també expliquen les novel·les que "els dracs sempre els guanyem", i que un país culte comença per la lectura... Encara que això, Quellegistes, em sembla que nosaltres ja ho sabem. ;)

Si voleu saber més sobre la diada d’aquest any i del Brindis de Sant Jordi no us perdeu el proper número de la Revista del QL “Primavera 2015”.

Read More 0 Comments