Guàrdies! Guàrdies!

Títol: Guàrdies! Guàrdies!

 

Autor: Terry Pratchett

 

Traductor: Ernest Riera

 

Il·lustracions: Marina Vidal

 

Editorial: Mai Més Llibres

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: Es respiren aires d’insurrecció a la ciutat d’Ankh-Morpork. Els de dalt i els de baix són a punt de tornar-se a enfrontar.

 

El capità Sam Vimes, de l’atrotinada Guàrdia Nocturna, hi està acostumat. Amb tants maldecaps, n’hi ha prou per empènyer un home a la beguda. Però aquesta vegada, hi ha una diferència: els de baix han trobat la clau d’una arma latent i letal que ni tan sols ells entenen del tot, i són a punt de desencadenar una campanya de terror contra la ciutat. Al seu rescat arriben el llancer ras Safanòria i la resta de la Guàrdia, que, juntament amb altres ciutadans coratjosos, ho arrisquen tot, inclosa una bona socarrimada, per restaurar l’ordre a Ankh-Morpork. És hora que al Capità Vimes li passi la trompa!

 

Ressenya

Sir Terry Pratchett
Sir Terry Pratchett

L’editorial Mai Més Llibres publica “Guàrdies! Guàrdies!”, la primera entrega de la sub-sèrie de “La Guàrdia Nocturna” (una de les més estimades!) i la vuitena novel·la del Discmón. Comptant aquesta edició, ja puc dir que l’he llegit tres cops en tres idiomes diferents (i cada vegada m'ho he passat millor!). 

  

A través d’aquesta novel·la a cavall entre el thriller detectivesc i policial, Pratchett li dóna la volta als tòpics de la fantasia i el folklore d’herois llegendaris. Prepareu-vos per conèixer l’últim (i poc gloriós!) reducte de la Guàrdia Nocturna de la ciutat d’Ankh-Morpork. Mentre llegia novament aquesta primera aventura no podia evitar recordar la increïble evolució que els espera! Pratchett tenia un do a l'hora de crear personatges inoblidables: des del llancer ras Safanòria fins a Lady Sybil Ramkin! Quina dona tan increïble... Els fans ja estem demanant que aparegui en alguna portada, doncs segons va anunciar Mai Més, cada coberta es centrarà en un personatge icònic de Discmón (en aquest cas podem veure en Safanòria i... uns ulls inquietants que et segueixen allà on vas i et tornen la mirada).

 

L'artífex del disseny de la col·lecció és la il·lustradora Marina Vidal, qui està en un núvol amb l'encàrrec. A la presentació del passat 11 de novembre a la llibreria Gigamesh explicava que té la pressió malament des que va saber que il·lustraria el Discmón! De moment em sembla genial ordenar les subsèries per logos i colors. Blau per les Bruixes, taronja per la Guàrdia... com és que ningú hi havia pensat abans? Em sembla la millor idea del món mundial!

 

Marina Vidal
Marina Vidal

 

Tornant a centrar-me en els protagonistes, s’ha de reconèixer que Pratchett va aconseguir convertir la pròpia ciutat d’Ankh-Morpork en un personatge més...

 

p.102 «Ankh-Morpork! Ciutat batussera de cent mil ànimes! I, com va dir-se privadament el patrici, amb deu vegades més habitants que ànimes. La pluja nova espurnejava al damunt del panorama de torres i teulats; aquella aigua era del tot inconscient que aviat s’escolaria cap a un món atapeït i rancorós. La pluja que tenia sort queia al damunt de les ovelles de les terres altes, o xiuxiuejava delicadament sobre els boscos, o esquitxava una mica incestuosament les onades del mar. La pluja que queia al damunt d’Ankh-Morpork, però, era pluja que es buscava problemes.»

 

I què puc dir del Capità Sam Vimes? És l’antiheroi de tots els antiherois per excel·lència! Si heu vist les pel·lícules de “La jungla de cristal”, en Vimes probablement us recordarà al detectiu John McClane (interpretat per Bruce Willis). I és que els personatges de Pratchett s’equivoquen, es fan mal, van apurats, reneguen, tenen por... Segons el propi Vimes: “Una de les coses que a vegades s’oblida de l’esperit humà és que, en les condicions adients pot ser noble i valent i meravellós, però que al capdavall, només és humà”.

 

La Gran A'Tuin (Marina Vidal)
La Gran A'Tuin (Marina Vidal)

 

Els llibres del Discmón tenen infinites capes de lectura. A “Guàrdies! Guàrdies!” Més enllà de dracs, espases i (anti)herois, jo hi llegeixo un homenatge al poder dels llibres i de la ment, i una crítica a l’egoisme, l’enveja, la ignorància, la cobdícia... Pratchett ens demostra que la gent ressentida és molt fàcil de manipular, que tots som capaços d’autoenganyar-nos per sobreviure, i que sempre esperem que algú altre solucioni els problemes del món. Tal i com diu Pratchett a través del Patrici, Lord Vetinari: “[Les persones] accepten el mal no perquè diuen sí, sinó perquè no diuen no.”

 

Pel que fa a la traducció d’Ernest Riera, reconec que tinc sentiments oposats. Si bé l’he gaudit moltíssim, és la primera vegada que he necessitat un diccionari per llegir a Pratchett: m’ha sobtat trobar algunes paraules poc usuals (almenys per una “camaca” com jo XP) com per exemple “enllardissar”, “fremir”, “cercafresses”, “decumbent”, “estintolar”, “consirós”, “enreveixinat”.... Tenint en compte que la intenció de Mai Més és apropar el Discmón a les noves generacions, penso que pot suposar un repte per a joves (i no tant joves). Tot i així, la veritat és que no hi ha major repte que el de traduir a Pratchett. Serà ben emocionant compartir opinions sobre la traducció amb la resta de fans! 

 

Ernest Riera
Ernest Riera

En fi, podem parlar dels girs inesperats de la novel·la i el seu final hilarant? O de les descripcions tan visuals, iròniques i genials que diuen tant en tan poc? Probablement no, perquè sinó la ressenya s’allargaria fins a extrems alarmants. Així doncs, tan sols us animo a que gaudiu del llibre (sé que ho fareu*) perquè us esperen moment increïbles de lectura!

 

A través d’un univers màgic i increïble, Sir Terry Pratchett era capaç de mostrar-nos el pitjor i el millor de la humanitat, i donar-nos esperances per aixecar-nos un dia més. Com a bon cavaller, ens va salvar de molts dracs interiors... i també ens va ensenyar a estimar-los... Paraula de Mixa!

 

Mx


* Almenys si voleu seguir sent els meus amics ^.^


Write a comment

Comments: 3
 • #1

  Maria (Thursday, 21 January 2021 09:27)

  Mixa, m'agradaria saber quin creus que és el llibre més adequat per començar amb aquest autor. Gràcies per les teves ressenyes!!!

 • #2

  Mixa (Thursday, 21 January 2021)

  Hola Maria!

  Gràcies a tu per comentar! Doncs sempre animo a la gent a començar per "Igualtat de ritus" o "Guàrdies! Guàrdies!". I si vols provar amb un llibre que no sigui del Discmón, et recomano "El éxodo de los gnomos"... em faig un tip de riure cada vegada que el rellegeixo!

  Al meu canal de YouTube "Paraula de Mixa" trobaràs més informació sobre Pratchett que potser t'ajuda a decidir-te ;-D

  Gràcies de nou!

  Mx

 • #3

  Maria (Friday, 22 January 2021 10:43)

  Moltes gràcies per la informació!