Gatlock 1 i 2

Títol: Gatlock 1 i 2

 

Autor: Sébastien Perez

 

Il·lustrador: Benjamin Lacombe

 

Traducció: Jordi Vidal

 

Editorial: Baula

 

Sinopsis: “La desaparició dels ratolins”: Un fet inesperat ha trasbalsat París: la ratolineta Magalí ha desaparegut! I, amb ella, tots els ratolins del barri. En Gatlock i els seus veïns surten a investigar… A en Gatlock no li fa por res (o gairebé res)!

 

“El misteri de les croquetes”: Nova York, 1917. Una banda de gossos s’enfronta a una altra de gats: l’Ed el Brètol, un gos d’orelles grosses, acusa el clan dels Gattuccini d’enverinar les seves croquetes. En Gatlock, que vol restablir la pau entre ells, investiga el cas.

 

Ressenya

L’editorial Baula ha publicat en català els dos primers títols del detectiu Gatlock, una col·lecció per llepar-se’n els bigotis! Està escrita per Sébastien Perez i preciosament il·lustrada per Benjamin Lacombe. Ja veureu que si comenceu a fullejar els llibres us sortiran cors als ulls! Reconec que al primer llibre “La desaparició dels ratolins” m’he enamorat de la Magalí, la petita ratolineta que es fa amiga del Gatlock. Però anem a pams i primer de tot parlem del nostre protagonista... Tal i com diu el pròleg:  

 

«En Gatlock és un gat. Com tots els altres gats, té unes quantes vides. Sembla que alguns es pensen que en tenen set, però no està gens clar. Un gat no sap comptar.

 

En cadascuna de les seves vides, en Gatlock aterra en un lloc nou i una època completament diferent. Encara bo que un gat cau sempre sobre les seves potes. A més, en Gatlock sempre aconsegueix fer nous amics.

 

La vida d’un gat reserva moltes sorpreses. En Gatlock és molt observador i sempre es presenta voluntari per resoldre totes les investigacions, fins i tot les més difícils.»

 

En efecte, aquest Sherlock Holmes felí tampoc perd l’oportunitat de treure l’entrellat de tots els misteris que l’envolten (sobretot quan involucren als seus amics). A diferència del detectiu d’Arthur Conan Doyle, però, en Gatlock és més carismàtic, humil i generós. Les ha vist de tots colors! Aquests dos primers títols ens narren les seves vides extres al París de 1975 (“La desaparició dels ratolins”) i a la Nova York de 1917 (“El misteri de les croquetes”).

 

Si bé la trama de “La desaparició dels ratolins” m’ha semblat més emocionant, m’ha encantat l‘ambientació de “El misteri de les croquetes”: a la ciutat que no dorm mai els gossos i gats també han format bandes rivals (Els Pet Shop Dogs i els Gattuccini) capitanejades per líders amb males puces que no perdonen els errors...

 

 

Això sí, ambdues històries estan resumides i concentrades en el mínim número de pàgines sense perdre acció ni girs sorprenents. A més, a cada aventura descobrireu picades d’ullet a històries clàssiques (des del Flautista d’Hamelin fins a La dama i el rodamón), i descobrireu personatges peculiars: un colom tocat de l’ala, una cacatua amb incontinència...

 

L’encarregat de traduir-los al català ha sigut en Jordi Vidal, que també ha hagut d’adaptar els nombrosos jocs de paraules: des de “gatulós” fins a “gatua l’olla!”. Un cop comenceu a llegir no podreu parar... Paraula de Mixa! ;-D

 

Mx


Booktubers que han parlat de Gatlock al seu canal


Write a comment

Comments: 0