Entre nosaltres

Títol: Entre nosaltres

 

Autora: Aina Huix

 

Editorial: Llibres del Delicte

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: El primer dia d’institut tot són nervis davant de l’inici d’un nou curs, dels retrobaments i de les sorpreses que tothom espera trobar. Però res és tan inesperat com l’assassinat d’un dels alumnes i la presència d’una enigmàtica mossa d’esquadra per investigar el cas.

 

Entre els alumnes de l’institut hi ha l’assassí, però la vida d’aquests adolescents no s’atura mentre a l’institut es desenvolupa una investigació que destaparà secrets i problemes silenciats. Realitats amagades que condicionen les relacions personals d’uns joves que lluiten per descobrir el món adult, malgrat els desenganys.

  

Amb només setze anys, la jove escriptora Aina Huix debuta a la literatura amb una novel·la juvenil de misteri que emana passió per la vida i les relacions humanes en una etapa, l’adolescència, que esdevé alhora màgica i complexa.

 

ressenya

Em va fer molta il·lusió descobrir que l’editorial Llibres del Delicte estrenava una nova col·lecció juvenil. La seva intenció és publicar llibres que despertin les ganes de llegir, “de descobrir noves realitats literàries i endinsar-se en històries a través del suspens i les temàtiques properes.” El primer títol de la col·lecció -"Entre nosaltres"- és alhora la primera novel·la de la jove escriptora de 16 anys Aina Huix. Segons explica ella, tota la vida ha sigut lectora, però va començar a escriure al ser conscient de la realitat que l’envoltava, i a segon d’ESO es va proposar la fita de crear una novel·la.

 

“Entre nosaltres” està vertebrat per la investigació d’un assassinat, però el protagonisme es reparteix entre les trames secundàries dels alumnes de l’institut de Vallors: venjances, rancúnies, secrets inconfessables, obsessions, amors prohibits... La crítica social hi juga una carta molt important, doncs tracta temes com ara el bullying, l’addicció a les drogues, l’homofòbia, els prejudicis, les violacions, el primer amor, i la mort d’un ésser estimat (entre d’altres). És una aposta valenta, perquè cadascun d’aquests temes podria protagonitzar una novel·la sencera. 

 

Aquest fet, sumat a la gran quantitat de personatges narradors, m’ha resultat una combinació massa aclapadora: he trobat a faltar moments per deixar “respirar” la trama i digerir millor les emocions. De tota manera, cal remarcar que avui en dia la majoria de joves reclamen acció constant i emocions fortes per enganxar-se a una història. Tal i com diu la pròpia Huix, “els joves necessitem llibres frescos, àgils i additius que no ens deixin indiferents. Estem acostumats a rebre tanta informació constantment que necessitem llegir novel·les que no ens avorreixin”. “Entre nosaltres” compleix punt per punt aquests requisits. És més, sembla inspirada en llibres i sèries de renom entre el públic juvenil (com ara Merlí, Élite, Les de l’hoquei, After o Per 13 raons).

 

Aina Huix
Aina Huix

D’altra banda, valoro que els personatges facin servir sovint la paraula “empatia”. Nosaltres mateixos com a lectors podem posar-nos a la seva pell i entendre els seus actes, sovint dianes de prejudicis. L’única fitxa en aquest taulell de joc que no m’ha acabat d’encaixar és la inspectora Kalan (imponent, però poc realista). De vegades els personatges joves també em desconcertaven (o eren massa madurs o poc coherents), però s’ha de reconèixer que els adolescents -i els humans en general- estem plens de passions desbocades i moltes contradiccions. Sovint els adults no es preocupen per entendre aquest garbuix d’emocions, però per sort n’hi ha alguns -com ara la professora Paula (un dels meus personatges preferits)-, que són capaços de veure a través de nosaltres com un llibre obert.

 

Pel que fa al final, hi ha més d'un gir inesperat, i vàries trames secundàries que queden obertes (jo m'he quedat amb ganes de més!) Però estic exultant perquè, tot i que no és obvi, he aconseguit descobrir qui és l'assassí! ✌ ✌ ✌

 

Tinc moltes ganes de veure com evolucionarà la col·lecció de “Delictes juvenils”, perquè “Entre nosaltres” és un punt de partida intens. La novel·la desborda il·lusió, obre debat sobre temes candents de la nostra societat i, resumint, té tots els ingredients per atrapar als joves d'avui. 

 

MxWrite a comment

Comments: 7
 • #1

  Phoenix of the Literature (Thursday, 03 September 2020 13:18)

  Molt bona entrada; fa molt bona pinta pel que has comentat i, a mi que 'agrada la novel·la negre d'entre d'altres gèneres literaris, crec que faré una inversió comprant-la...

  M'agradarà conèixer com escriu una possible Agatha Christie del segle XXI i catalana. i qui sap si faré una ressenya sobre el seu llibre al meu bloc.

 • #2

  Mixa (Thursday, 03 September 2020 16:41)

  Genial!! Doncs quines ganes de saber la teva opinió quan el llegeixis �

  Gràcies per comentar!

  Mx

 • #3

  Marieta (Monday, 14 September 2020 20:22)

  Bones!

  Només conec aquest llibre pels vídeos que has fet al teu canal de YouTube. I pel que expliques tant als vídeos com en aquesta ressenya, la veritat és que em recorda a la trilogia de La noia invisible de Blue Jeans (també hi ha un assassinat i la novel•la es sitúa en un institut). Si no l'has llegit, te la recomano perquè enganxa molt!

  Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

  Marieta ~ Relatos de una náufraga

 • #4

  Sílvia (Thursday, 05 May 2022 13:24)

  La majoria dels nostres alumnes d’ESO l’han trobat embolicada i excessiva. Ens ha decebut una mica . No és un llibre que transmeti valors que tanta falta ens fan. Llàstima.

 • #5

  Mixa (Thursday, 05 May 2022 14:26)

  Sembla ser que al principi l'obra era força més extensa, però al retallar alguns capítols va quedar tota l'acció més concentrada, i això complica seguir tantes subtrames. Jo diria que "Entre nosaltres" fa un retrat de les principals preocupacions dels joves i ens fa reflexionar. Al capdavall sempre he pensat que els millors llibres no són aquells que ens diuen el que hem de pensar, sinó els que ens animen a arribar a les nostres pròpies conclusions.

  Segur que us esperen sessions molt interessants de debat al voltant del llibre! ^.^

  Mx

 • #6

  Tu mama (Saturday, 02 December 2023 17:28)

  Estic decepcionat m'he de llegir aquest llibre i no entenc com funciona crec que suspendre l'examen

 • #7

  Mixa (Saturday, 02 December 2023 18:09)

  Hola,

  No desesperis! Sé que hi ha moltes trames diferents:(són les històries dels diferents companys de classe, i totes estan relacionades. D'altra banda, sempre pots fer-te una llista dels personatges i de les seves relacions entre ells (a mi això m'ajuda sovint).

  Sort!

  Mx