Mil i un estels | Els estels | Fins a les estrelles!

Títol: Mil i un estels

Text: Cata Massana

Il·lustradora: Elodie Gauche

Editorial: Salvatella

Any d’edició: 2020

Títol: Els estels

Autor: Jacques Goldstyn

Traducció: Susana Tornero 

Editorial: Joventut

Any d’edició: 2021

 

Títol: Fins a les estrelles!

Autora: Marta Zubiría

Il·lustradora: Lyona

Editorial: Kitsune Kids

Any d’edició: 2020


Ressenya

El 12 d’agost serà el dia que els Perseids (també anomenats llàgrimes de Sant Llorenç) assoliran un màxim d’activitat. Segons explica la Viquipèdia, els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas.

 

El nom de Perseids fa referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. I també s’anomenen llàgrimes de Sant Llorenç perquè es poden veure fins a 100 meteors per hora al voltant de la festa de Sant Llorenç (el 10 d’agost), i es van associar amb les llàgrimes que va plorar el Sant al ser martiritzat a Roma. Així que si us ve de gust llegir llibres que parlin de les estrelles sota la llum dels estels (i amb una llanterna per no deixar-vos-hi la vista ^.^), us porto algunes recomanacions.

 

NASA/Brad Goldpaint
NASA/Brad Goldpaint

 

“Fins a les estrelles!” de Marta Zubiría amb il·lustracions de Lyona narra l’estiu de la Candela, una nena que troba a faltar més nens amb qui jugar al poble dels seus avis. Una nit, veu una gran pluja d’estels i demana un desig: una amiga! Però de cop passa una cosa extraordinària: una estrella cau al seu jardí! A partir d’aquest moment, la Candela farà tot el que pugui per ajudar la seva nova amiga. 

 

Zubiría ens parla de valorar el regal de l’amistat i a recordar les coses que et fan feliç (com bé cantava Julie Andrews a “Sonrisas i lágrimas” amb la cançó “My favourite things”). És important no perdre de vista allò que ens fa brillar, o acabarem perdent la nostra llum interior. Tal i com diu la Candela: «El meu pare em va explicar una vegada que hi ha estrelles que, tot i que les continuem veient, ja estan apagades. Tu no t’apaguis mai, Cometa.»

 

A més, sabíeu que els noms dels personatges no estan pas escollits a l’atzar? A l’última pàgina s’explica que Candela, per exemple, significa “la que il·lumina” en llatí, i Luka (el gos de la de la Candela) ve del grec Lucas, “el que resplendeix”.

 

 

“Els estels”, de Jacques Goldstyn, publicat en català per l’editorial Joventut, ha guanyat la categoria d’àlbum il·lustrat del Premi Llibreter 2021, i és una delícia! Un nen jueu i una nena musulmana es troben al parc i de seguida descobreixen que comparteixen la mateixa passió per les estrelles. Però els seus pares no volen comprendre-ho…

 

“Els estels” és una història d’amistat i tolerància carregada d’humor i referències (Star Wars, Tintín, Star Trek, el Petit Príncep, El violinista a la teulada...). Goldstyn ens anima a perseguir els nostres somnis i a creure en l’amor, l’únic antídot contra l’odi. La trama és senzilla però commovedora, i en tan sols unes poques pàgines et fa passar per una muntanya russa d’emocions! Sens dubte, és un d’aquests llibres que es fan un raconet al teu cor, i que et deixen un somriure a la cara després d’haver-los devorat amb la mirada, perquè  aquí les imatges diuen més que mil paraules.

I parlant de milers... “Mil i un estels” de Cata Massana i Elodie Gauche és un dels títols de la col·lecció Pares de Salvatella. Ens parla de la Rita, una nena a qui li encanta passar els dies amb els avis a la caseta d’estiu.  Córrer pel jardí, regar les plantes i flors tot jugant amb l’àvia i la mànega d’aigua… i comptar estels amb l’avi.

 

Els llibres d’aquesta col·lecció volen servir d’ajuda als pares en el moment d’explicar de la manera més natural possible com afrontar la por a les separacions, com ara la mort de les persones que estimem. La història de la Rita ens anima a guardar com un tresor tots els moments que compartim amb elles, perquè ja ho deia Terry Pratchett: no hem mort mentre hi hagi algú que segueixi pronunciant el nostre nom. 

 

 

I vosaltres, quins llibres llegireu sota la llum dels estels?

 

Mx


Write a comment

Comments: 0