Title: The Diving-Bell and the Butterfly
Author: Jean-Dominique Bauby
Translator: Jeremy Leggatt
Publisher: Fourth Estate Ltd
Publication date: 1997
Sinopsis: ‘Locked-in syndrome: paralysed from head to toe, the patient, his mind intact, is imprisoned inside his own body, unable to speak or move. In my case, blinking my left eyelid is my only means of communication.’
In December 1995, Jean-Dominique Bauby, editor-in-chief of French ‘Elle’ and the father of two young children, suffered a massive stroke and found himself paralysed and speechless, but entirely conscious, trapped by what doctors call ‘locked-in syndrome’. Using his only functioning muscle – his left eyelid – he began dictating this remarkable story, painstakingly spelling it out letter by letter.
Títol: L’escafandre i la papallona
Autor: Jean-Dominique Bauby
Traducció: Pau Joan Hernàndez
Editorial: Columna
Any d’edició: 2008
Sinopsis: Jean-Dominique Bauby té 43 anys i és el redactor en cap de la famosa revista francesa de moda Elle. El 18 de desembre de 1995 pateix un infart cerebral que el deixa en un coma profund, i quan es desperta, gairebé vint dies més tard, descobreix que està totalment paralitzat: no pot parlar, moure's, menjar ni respirar. Només un ull -l'esquerre- manté un funcionament normal i controlat; aquest ull es converteix, doncs, en l'únic lligam del malalt amb el món, amb els altres i amb la vida mateixa.
Durant la recuperació, Jean-Dominique inventa un curiós alfabet: mitjançant aclucades d'ull dicta lletres, paraules, frases, pàgines senceres... fins a arribar a escriure aquest llibre. Aquest és l'únic mitjà amb què compta per sortir de la presó que representa el seu cos (l'escafandre) i li permet de volar sense límits en el regne de la llibertat (la papallona).
Títol: Ritus de l’edat adulta
Autora: Octavia E. Butler
Traducció: Ernest Riera
Coberta: Vorja Sánchez
Editorial: Mai Més
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La història de Ritus de l’edat adulta té lloc quan ja han passat molts anys dels fets narrats a Alba. Akin, el fill de Lilith Iyapo, és segrestat poc després de néixer, però aquest cop els captors són ben humans. Ell no ho és, o no del tot. Malgrat tenir un aspecte força normal, en realitat Akin és el primer nadó mascle nascut de la barreja dels gens humans i oankali.
En el segon volum de la Saga Xenogènesi coneixerem la lluita d’Akin per sobreviure i superar la por, la sospita i l’odi dels éssers humans que han preferit aïllar-se del mestissatge que ell representa. Octavia E. Butler és una de les autores més reivindicatives i celebrades de la ciència-ficció. Gràcies al seu estil directe i concís, ben aviat t’endinsaràs en els racons més foscos de la condició humana. Apropa’t a la seva obra per primer cop en català i descobreix, a través de Lilith, Akin i els oankali, quin futur espera a la humanitat.
Título: El palacio de hielo
Autor: Tarjei Vesaas
Traducción: Kirsti Baggethun y Asunción Lorenzo
Editorial: Trotalibros
Año de edición: 2021
Sinopsis: «El miedo puede ser como crujidos en un dique helado.» Esta es la historia de dos niñas de once años que, aunque son muy diferentes, sienten una conexión muy especial desde el primer momento. Esta es la historia de una promesa y de un palacio de hielo con laberínticos pasillos, inmensas salas y bosques encantados en su interior. Esta es la historia de Unn, que se adentra sola en el palacio de hielo y desaparece, y de Siss, que la busca contra el tiempo y el olvido. Publicado en 1963 y ganador del Premio de Literatura del Consejo Nórdico, El palacio de hielo ya es considerado un clásico imprescindible de las letras escandinavas.
Títol: Les esferes del temps
Autor: Rubén Montañá
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Barcelona, primavera de 1888. Un ésser dotat de poders sobrehumans deixa víctimes per allà on passa, però els repetits atacs es mantenen en secret per no causar un escàndol que pugui enterbolir la imatge de la ciutat, que és a punt d'inaugurar l'esperada Exposició Universal.
Domènech és un jove orfe que arriba a la ciutat en un espectacle itinerant de "fenòmenos", on és exposat com a raresa a causa de les cicatrius que li cobreixen la totalitat del cos. Aviat descobrirà que la seva vida està estretament lligada amb el monstre que amenaça el precari equilibri de la ciutat comtal, i que els petits accidents relacionats amb el foc que sempre l'han perseguit tenen una explicació meravellosa, però també terrible.
Títol: La primera oleada
Autora: Mariló Àlvarez Sanchis
Editorial: Algar Editorial
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Después de la Gran Guerra, la Tierra ha quedado asolada casi por completo y la humanidad se ve abocada a poner en marcha un proyecto de evacuación del planeta. Los jóvenes escogidos se trasladarán a una colonia en la Luna, donde prepararán la llegada del resto de la población. Pero no todo es lo que parece...
Alice Dixie forma parte de esta primera oleada de jóvenes evacuados y, entre la nostalgia por el mundo que deja atrás y las emociones que le provoca su nueva residencia, empezará a hacerse preguntas: ¿Cuál es el verdadero objetivo de la colonia lunar? ¿Qué papel juegan realmente los jóvenes escogidos para participar en el Programa Éxodo? ¿Miente el gobierno?
Título: La primera oleada
Autora: Mariló Àlvarez Sanchis
Editorial: Algar Editorial
Año de edición: 2021
Sinopsis: Después de la Gran Guerra, la Tierra ha quedado asolada casi por completo y la humanidad se ve abocada a poner en marcha un proyecto de evacuación del planeta. Los jóvenes escogidos se trasladarán a una colonia en la Luna, donde prepararán la llegada del resto de la población. Pero no todo es lo que parece...
Alice Dixie forma parte de esta primera oleada de jóvenes evacuados y, entre la nostalgia por el mundo que deja atrás y las emociones que le provoca su nueva residencia, empezará a hacerse preguntas: ¿Cuál es el verdadero objetivo de la colonia lunar? ¿Qué papel juegan realmente los jóvenes escogidos para participar en el Programa Éxodo? ¿Miente el gobierno?
Títol: L’exorcista
Autor: William Peter Blatty
Traducció: Eduard Sepúlveda
Portada: David Rendo
Editorial: Obscura
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El pare Damien Karras passa per una profunda crisi de fe després d’haver perdut qui més s’estimava. Quan l’actriu Chris MacNeil recorre a ell desesperada pel comportament erràtic i violent de la seva filla Regan, el pare jesuïta conclou que la nena ha estat posseïda per un esperit diabòlic. Amb l’ajuda del pare Merrin, un exorcista experimentat, en Karras farà tots els possibles per tornar a creure i salvar la Regan d’un destí fatal.
Inspirat en el relat d’una possessió demoníaca durant la dècada dels quaranta, William Peter Blatty fou l’artífex d’una de les trames més controvertides que s’han escrit mai. L’obra, amarada d’una cruesa i d’una profanitat sense precedents, ha inquietat i aterrit generacions de lectors. L’exorcista és una història esgarrifosa i addictiva que ha esdevingut la novel·la de terror per excel·lència i ha transformat la cultura popular per sempre.
Títol: De pedra i os
Autora: Bérengère Cournut
Traducció: Marta Marfany
Il·lustració coberta: Ignasi Font
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Una nit clara i estelada, en els confins blancs de l’Àrtic, el trencament d’una banquisa separa una noia inuit de l’iglú on dorm la seva família. Abocada a la penombra i al fred polar, la Uqsuralik no té cap més remei per sobreviure que avançar per trobar un refugi. Del mar a la muntanya, dels fiords a la tundra, dels icebergs als penya-segats, la protagonista emprèn el camí d’una recerca solitària que, més enllà de la immensitat glaçada, li revelarà qui és i quin és el seu lloc en la natura.
Títol: Les quatre cambres del cor
Autora: Anaïs Nin
Traducció: Ferran Ràfols Gesa
Editorial: La Breu Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Al París dels anys trenta, Djuna viu enderiada per una història amorosa, viscuda amb intensitat, entre ella i Rango, un músic exòtic i misteriós. La jove Djuna viu un romanticisme utòpic i ben poc realista. Es deixa portar pel desig a tota hora i aspira a la felicitat dins el caos. Tots dos s’atreuen per oposició. Djuna crea un món propi en una barcassa al Sena, un lloc que els hauria de preservar de la contaminació exterior, però no ho aconsegueix. Rango li presenta la seva dona, una ballarina retirada sempre malalta, i estableixen una relació de dependència, a tres bandes, que desemboca en un punt mort de dissolució. Aquesta és la història de la degradació d’un amor plural, de la decepció que neix del coneixement de la realitat de l’altre, de la impossibilitat de compaginar els sentiments i les vides malgrat una atracció que no deixa d’existir. Una història plena de les contradiccions de les relacions personals, on Nin traça una pintura d’una societat parisenca que combina els grans luxes amb les misèries dels artistes fracassats.
Títol: Pandora
Autor: Henry James
Traducció: Xavier Pàmies
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: A la coberta d’un transatlàntic, el jove comte alemany Otto Vogelstein, que viatja a Nova York per iniciar una prometedora carrera diplomàtica, queda encisat per la gràcia desimbolta d’una jove nord-americana. Tanmateix, una altra passatgera li recomana que no s’hi fixi tant, perquè pertanyen a dos mons ben diferents: ell és un aristòcrata europeu que es farà amb el bo i millor de l’alta societat, i ella, la bella Pandora Day, una noieta de poble sense nom ni fortuna. I, en qualsevol cas, és improbable que es tornin a trobar...
Títol: La rebel·lió de les noies
Autora: Gemma Lienas
Il·lustradora: Laura Caldentey
Editorial: Estrella Polar
Any d’edició: 2021
Sinopsis: És a l’aula d’una escola on la protagonista es comença a adonar d’unes injustícies que pateixen les nenes de la classe pel simple fet de ser-ho... Patriarcat, ús del llenguatge, estereotips... Aquest llibre presenta un recorregut visual per diferents situacions masclistes de la nostra societat, ens mostra exemples de dones fortes i valentes i ensenya als més petits a viure en el feminisme, és a dir, en la igualtat. Un llibre rigorós i amb sentit de l’humor tant per nens com per a nenes. El manual de les feministes incipients.
Títol: La primera biblioteca (Moby Dick & Ulisses)
Autora: Patricia Geis
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Qui gosaria dir que una banyera relaxant no és el lloc ideal per submergir-se en la lectura d’un clàssic?
Patricia Geis, barcelonina, és dissenyadora gràfica, autora i il·lustradora de llibres infantils. Els seus llibres s’han publicat en nombrosos països i han guanyat diversos premis, entre ells el Visual 2009, «A l'Abord d’Art» 2010, el White Ravens 2011, el Premi Junceda 2015, i el Filaf 2017, tots per la seva col·lecció de llibres d’art de Combel Editorial.
Títol: Retorn a Brideshead
Autor: Evelyn Waugh
Traducció: Xavier Pàmies
Coberta: Pep Montserrat
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Quan al cap de vint anys Charles Ryder torna a Brideshead —la imponent mansió de Lord Marchmain, esdevinguda ara un quarter militar—, no pot evitar rememorar aquella meravellosa època de joventut en què va veure l’enorme castell per primera vegada i quedà fascinat dels seus jardins i salons majestuosos i, sobretot, per la singularíssima família que hi vivia. De fet, mai no ha pogut treure’s del cap l’inclassificable Sebastian, ni tampoc Lady Julia, la germana d’en Sebastian, de la qual en Charles es va enamorar obsessivament, i encara menys l’obscura fatalitat que va marcar la vida d’aquella nissaga aristocràtica.
Títol: Serena i els lleons
Autora: Dolors Garcia i Cornellà
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Cruïlla
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Serena viu a la Barcelona del segle XV, amb les seves germanes petites i el pare, que han aconseguit alliberar dels pirates. Però la vida és dura, i la Serena ha d'afrontar situacions delicades, com ara quan acompanya el seu cosí Martí a Castellfollit de la Roca i han d'esquivar en Mut Petit, un lladre sense escrúpols. Quan la criden de palau perquè s'ocupi de la salut delicada de la reina Maria, coneix la infanta Joana d'Urgell, cosa que li canviarà la vida.
Títol: Ring Shout (Càntic ritual o Caçant Kukluxos a la fi dels temps)
Autor: P. Djèlí Clark
Traducció: Martí Sales
Il·lustració coberta: Albert Monteys
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El 1915 la pel·lícula El naixement d’una nació, de DW Griffith, va llançar un encanteri a través d’Amèrica, inflamant les files del Klan i bevent profundament dels pensaments més foscos de la tradició blanca. A tota la nació es difonen la por i la violència entre els més vulnerables. Planegen portar l’infern a la Terra. Però fins i tot els Kukluxos poden morir.
Fermes en el seu camí, hi ha la Maryse Boudreaux i les seves companyes combatents de resistència, una tiradora de boca bruta i una Harlem Hellfighter. Armades amb fulla, bala i bomba, cacen els seus caçadors i envien els dimonis del Klan directament a l’infern. Però alguna cosa horrible es prepara a Macon, i la guerra a l’infern està a punt d’esclatar. Podrà la Maryse aturar el Klan abans que acabi el món?
Títol: El Príncep Feliç i altres contes
Autor: Oscar Wilde
Traducció: Jordi Martín Lloret
Il·lustració: Albert Asensio
Editorial: Joventut
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Recull aquesta antologia tres dels contes més destacats i coneguts d’Oscar Wilde: El Príncep Feliç, El rossinyol i la rosa i El gegant egoista.
En aquests contes es poden trobar alguns dels temes que més preocupaven l’autor: l’egoisme, la desigualtat i el sofriment, i com corregir-los amb l’amor, la compassió i la generositat. Tres commovedors relats, bellament il·lustrats per l’Albert Asensio, tal vegada tristos i inquietants però plens de màgia i poesia.
Títol: El Rosca. El parc encantat
Autor: Giacomo Pucci
Il·lustrador: Valerio Chiola
Traductor: Francesc Massana
Editorial: El Cep i la Nansa
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Arriba la nova aventura del Rosca i la seva colla: els Passats de Rosca. Una sèrie de fets paranormals han alterat la tranquil·litat del parc d’atraccions. Contractats pel director de l’escola i a sou de l’Agència del Carbó, seran els encarregats de resoldre aquest nou misteri de Sant Peduncle. Ho aconseguiran?
Títol: La noia del vestit blau
Autora: Laia Vilaseca
Editorial: Rosa dels Vents
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Martina acaba d'arribar a Treviu, un poblet de muntanya on ha estiuejat tota la vida. Necessita fugir de Barcelona i allà, envoltada de records d'infantesa, s'hi sent segura. Però tan bon punt s'hi instal·la, s'assabenta que han profanat tres tombes al cementiri vell, una de les quals pertany a una noia d'identitat desconeguda que va morir fa més de trenta anys al pont del Malpàs i que tothom recorda com "la noia del vestit blau". Tot indica que es va suïcidar, però la seva mort sempre ha estat un misteri.
Quan la Martina decideix investigar què li va passar a la noia, posa en marxa, sense saber-ho, una sèrie d'esdeveniments que l'endinsaran en una perillosa aventura, i s'haurà d'enfrontar a algú disposat a fer tot el que calgui per evitar que els secrets del passat surtin a la llum.
Títol: Les estructures elementals de la narrativa
Autor: Albert Sánchez Piñol
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest llibre no explica com s’escriu una història; aquest llibre explica com s’escriuen totes les grans històries que s’han escrit i que mai s’escriuran, i per què han captivat milions i milions de lectors. És una afirmació tan rotunda com certa.
I per què cal llegir aquest llibre? De ben segur, per dos motius. Primer, perquè aquells que comencen a escriure no hagin de passar pel mateix suplici que va haver de patir al començament l’autor de novel·les tan populars com Victus o La pell freda. I segon, i més important, perquè els lectors de les estructures elementals de la narrativa gaudiran el doble de les lectures, de les pel·lícules i de les sèries televisives.
Títol: El colibrí
Autor: Sandro Veronesi
Traducció: Pau Vidal
Editorial: Edicions del Periscopi
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Aquesta és la història d'en Marco Carrera, oftalmòleg italià tocat per la tragèdia, la nostàlgia i l'esperança. La seva vida es veu marcada per grans amors, pèrdues atroces i coincidències fatals que amenacen d'arrossegar-lo en un remolí cada cop més profund. Però en Marco persisteix i lluita per mantenir-se dret i entomar les cartes marcades que li brinda el destí.
El colibrí és una novel·la irònica, brillant i sensible, d'una bellesa absoluta. Sandro Veronesi es consagra com un dels narradors italians més hàbils i profunds dels últims temps i ens ofereix un personatge tan vívid i captivador que està destinat a acompanyar-nos de per vida.
Títol: Estima el teu cos
Autora: Jessica Sanders
Il·lustradora: Carol Rossetti
Traductora: Bel Olid
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El meu cos és fort. El meu cos pot fer coses increïbles. El meu cos és meu. La llibertat és estimar el teu cos amb totes les seves “imperfeccions” i ser una perfecta imperfecta! Estima el teu cos t’encoratja a admirar i celebrar el teu cos per totes les coses increïbles que pot fer, i t’ajuda a veure que ets molt més que el teu cos!
Títol: L’esguard de la bèstia
Autor: Quim Gómez
Il·lustració coberta: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Any d'edició: 2020
Sinopsis: Quan el caporal Pasqual Balasch comença a investigar l’assassinat d’una noia, tot sembla indicar que es tracta d’un cas de violència de gènere fàcil de resoldre. Però els fantasmes del passat que creu haver superat tornen per assetjar-lo amb duresa durant tota la investigació.
Les seqüeles que en Balasch arrossega comencen a ser cada vegada més evidents, tant personalment com laboralment, fins que els superiors l’aparten del cas per perdre els papers massa sovint. A tot això, s’hi sumarà l’aparició d’uns misteriosos missatges xifrats que faran que el cas es compliqui i que l’obsessió d’en Balasch s’agreugi.
Títol: Breu Gatopèdia il·lustrada
Autora i il·lustradora: Zoraida Zaro
Traductora: Silvia Negre Mascaró
Editorial: Lata de Sal
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Breu Gatopèdia Il·lustrada és una especial i original enciclopèdia felina on es descriuen amb enginy 16 gats o escenes “gatunes” que tots coneixem.
Cadascun d'aquests relats fantàstics ens transporta a un món imaginari creat per l'autora. Un llibre que compagina, en el talent incomparable de Zoraida, il·lustracions plenes de vida i color un text que desborda humor i subtilesa.
La Col·lecció Gats reuneix per primera vegada els millors llibres il·lustrats sobre gats amb una selecció que deixarà una empremta. Llibres d’arreu del món amb protagonistes enigmàtics, curiosos, independents, elegants... per miolar d’emoció. Són llibres per a les teves set vides.
Títol: Ruby i el caçador de Mitjanit
Autora: Susan Ee
Traducció: Judit Abelló Huguet
Il·lustració: Laia Baldevey
Editorial: Obscura
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Ruby va desaparèixer al bosc durant una de les caceres del rei Obscur. Des d’aleshores viu presa als calabossos del palau de Mitjanit, on la llum del sol és un somni distant i els innocents conviuen amb els criminals més temibles del regne.
Els anys transcorren lents a la cel·la fins que, una nit, la vida de la Ruby es capgira: haurà de tornar a endinsar-se a les entranyes del bosc, on descobrirà que posseeix una estranya connexió amb uns monstres que infonen por al soldat més valent. Però, si la Ruby vol ser lliure, haurà de guanyar-se la confiança del caçador reial, que no dubtarà a sacrificar una noia innocent per veure la seva missió acomplerta.
Títol: Cinder i el príncep de Mitjanit
Autora: Susan Ee
Traducció: Judit Abelló Huguet
Editorial: Obscura
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Encara hi ha qui creu que les Guerres Salvatges mai no van acabar al regne tenebrós de Mitjanit on, en caure la lluna plena, les noies han de fugir bosc endins i sobreviure a la cacera que el rei Obscur va imposar anys enrere. Ara, però, tot és a punt de canviar…
Quan la madrastra de la Cinder la vengui com a presa de la cacera, res no sortirà com el rei havia previst: al final, els rumors sobre la guerra podrien ser certs i, ben aviat, el misteri que envolta la Cinder farà que el príncep de Mitjanit es debati entre honorar els desitjos del seu pare i una noia diferent a cap altra que hagi conegut mai.
Títol: Infeliç
Autor: Ivan Turguénev
Traductor: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions (Petits Plaers)
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un Turguénev inèdit en català, considerat per Flaubert una de les obres mestres de la narrativa russa
En els cercles refinats de Moscou, un jove queda encisat en conèixer l’enigmàtica Susanna Ivànovna, fillastra d’un despòtic professor particular. Captivat pel misteri que l’envolta, vol saber-ne més coses, i entendre les tràgiques circumstàncies per les quals es troba sola i desemparada entre estranys, com «una coloma blanca enmig d’una bandada de corbs negres». L’amor més tràgic i les passions més fosques brillen com mai en l’exquisida prosa de Turguénev.
Título: El silbido del arquero
Autora: Irene Vallejo
Ilustración de portada: Elisa Arguilé
Editorial: Contraseña editorial
Año de edición: 2015
Sinopsis: Novela de aventuras, novela de guerra, de exilio y de amor, El silbido del arquero es un viaje a los mitos de un pasado que aún ilumina nuestro presente. Cuando Eneas, huido del saqueo de Troya con su hijo y algunos hombres, naufraga en la costa africana, ante las playas de la ciudad de Cartago, su suerte queda en manos de la reina Elisa. Héroe vagabundo y derrotado, una misteriosa profecía le señala como fundador de la venidera civilización romana. Siglos después, en un tiempo circular y envolvente, el poeta Virgilio tendrá que recrear, por encargo del emperador Augusto, esa aventura inicial y las glorias pasadas del Imperio ya victorioso, que oculta abismos de miseria y codicia tras sus fastuosos mármoles.
En un singular juego entre la Historia y la leyenda, El silbido del arquero atrapa el reflejo de nuestros conflictos contemporáneos y la semilla de temas que nunca dejarán de fascinarnos: la sombra del poder sobre la libertad individual; el dilema de un hombre que, al derrumbarse su mundo, se debate entre reconstruir las ruinas o arriesgarse a levantar algo nuevo; las dificultades de una mujer poderosa en un universo de hombres y sus deseos de ser madre cuando su tiempo se acaba; la mirada de una adolescente sobre la convulsa vida adulta; la violencia, la piedad, el hado o la suerte... Tejida con las voces de unos personajes legendarios y, a la vez, intensamente vivos, la novela es un homenaje al arte de contar historias y al valor eterno del mito.
Títol: Alba. Xenogènesi I
Autora: Octavia E. Butler
Traductor: Ernest Riera
Il·lustració portada: Vorja Sánchez
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Lilith Iyapo, una dona afroamericana a la trentena, es desperta desorientada. Recorda la pèrdua del seu marit i el seu fill, i una guerra fratricida i global que ha arrasat la vida a la Terra. També sap que, com la resta de la humanitat, ella va estar a punt de desaparèixer. Però no ha estat així. No recorda quan la van rescatar, ni qui ho va fer. Ara, sana i estàlvia, Lilith és sotmesa a llargs períodes de son induïda. Durant els pocs moments en què roman desperta, ho fa en una petita habitació sense finestres ni portes. Qui són els seus captors? Per què l’han rescatat? Hi ha més supervivents com ella? Què ha passat amb la Terra? I potser el més important: què li demanaran a canvi de mantenir-la amb vida?
Octavia E. Butler és una de les autores més reivindicatives i celebrades de la ciència-ficció. Gràcies al seu estil directe i concís, ben aviat t’endinsaràs en els racons més foscos de la condició humana. Apropa’t a la seva obra per primer cop en català i descobreix, de la mà de Lilith i els oankali, quin futur espera a la humanitat.
Títol: La vida promesa
Autor: Enric Larreula
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Aquesta no és una història real, però quasi, perquè la mena de persones que protagonitzen la gran aventura que és La vida promesa van existir realment a tot Europa. Encara avui, en queden rastres al mig de la selva.
Un noi universitari implicat en el Procés d'independència troba, en morir el seu avi, el dietari que el seu besavi va escriure quan tot just era un nen i després un jove. Som als anys vint a la Barcelona llibertària. Un matrimoni d'obrers, tan idealista com utòpic, decideix comprar un tros de selva al Brasil amb la il·lusió de construir-hi de cap i de nou un país perfecte. Una Catalunya nova. El fill té tot just vuit anys quan comença aquella gran aventura de la qual ell anirà deixant constància al dietari. Amb una simplicitat i una tendresa que corprenen, el lector estimarà les il·lusions tan esforçades com utòpiques d'aquells perdedors.
És el moment històric en què els carrers es batejaven amb noms com Llibertat, Univers, Fraternitat, Igualtat..., el gran moment dels ideals anàrquics i universalistes. Obrers que parlaven l'esperanto, que eren vegetarians, animalistes... i que creien que amb esforç i dedicació la humanitat podria ser perfecta.
Enric Larreula ens diu que d'acord, la gent que vol canviar el món són sempre uns grans ingenus, uns tossuts, però també són sempre els més generosos. I ho perden tot menys l'esperança. Els seus ideals sempre tornen.
Títol: Ulls de mitjanit
Autor: Daniel Hernández Chambers
Il·lustracions: Antonio Lorente
Edició i traducció: Baula
Any d’edició: 2020
Sinopsis: (Els éssers sense ombra) Després de quedar orfe per la pesta que delma la població, en Crey ha d’anar a viure a la vall del Nalcar amb el seu oncle, un antic cavaller del rei reconvertit en artesà del vidre. Encara no pot sospitar que el destí li ofereix una missió molt especial. Mentrestant, una poderosa i nova amenaça d’origen màgic plana sobre la vall.
(El país dels gegants) Una trobada fortuïta posa a les mans d’en Crey un objecte màgic, però molt perillós. Ara haurà de viatjar en companyia d’un ésser de llegenda mentre una amenaça fosca segueix les seves passes. Fins on estarà disposat a arribar en nom de la lleialtat?
(La nissaga dels Orcans) En Crey rep una notícia inesperada: ha arribat el moment de tornar a casa. El seu retorn, però, és amarg, ja que coincideix amb la boda de la Selima, la filla del Senyor de la Vall. A més, descobreix que es troba al centre d’una conspiració i la seva vida està en perill.
Títol: El famosíssim catàleg de Walker & Dawn
Autor: Davide Morosinotto
Traducció: Carles Biosca
Il·lustració i disseny: Stefano Moro i Annalisa Ventura
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Som al Mississipí, pels volts del 1900. Quatre amics que han sortit a pescar troben una llauna rovellada i enfonsada al fang que conté una petita fortuna: tres monedes de dòlar! Després de rumiar-s’hi molt, decideixen gastar-se’ls en algun dels meravellosos productes que es venen per correu a través del Famosíssim Catàleg de Walker & Dawn, però quan els arriba el paquet, no conté el que esperaven, sinó un rellotge de ferroviari espatllat. I és així com decideixen emprendre un viatge fins a les oficines de la companyia, a Chicago, per reclamar el que és seu, sense imaginar-se que s’estan ficant en una perillosa trama de lladres, traïdors i assassins sense escrúpols.
Títol: Dora Bruder
Autor: Patrick Modiano
Traducció: Jordi Martín Lloret
Editorial: Angle Editorial
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El 31 de desembre de 1941, en plena ocupació nazi, al diari Paris-Soir es publica un anunci colpidor: «Es busca una noia, Dora Bruder, 15 anys, 1,55 m, cara ovalada, ulls gris marró (...) Enviar qualsevol informació al Sr. i la Sra. Bruder, boulevard Ornano, 41, París.» El narrador queda fascinat per aquella desaparició ocorreguda en un barri que coneixia perfectament: aquells eren els carrers de la seva infància i això fa que s’interessi pel destí de Dora Bruder. Al llarg de la investigació —entreteixida amb la seva vida familiar, plena d’incògnites doloroses—, acabarà descobrint que nou mesos més tard Dora figura en una llista de deportats a Auschwitz.
Però en aquesta història són tants els buits com les certeses, i sembla que tot —les vides, les esperances, les respostes— hauria de desaparèixer en el fluir incessant del temps. Relatada amb una extraordinària habilitat narrativa, biografia, autobiografia i història col·lectiva es donen la mà a Dora Bruder, amb la qual Patrick Modiano —Premi Nobel 2014— il·lumina l’ànima d’una època sòrdida a Europa.
Títol: Alliberament
Autor: Imogen Kealey
Traducció: Esther Roig
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Marsella, 1943. El “Ratolí Blanc” és el nom que la Gestapo ha donat a un dels membres de la Resistència més difícils d'atrapar, la Nancy Wake.
Quan el seu marit és capturat i torturat pels nazis, la Nancy ha d'escapar a Gran Bretanya. Però la seva obstinació per salvar a l'home que estima i contribuir a canviar el sentit de la guerra, la fan superar qualsevol obstacle. Formada com a espia, liderarà com a comandant un grup 7.000 homes en la seva lluita incansable contra els nazis.
Títol: El test
Autor: Sylvain Neuvel
Traducció: Marina Espasa
Il·lustració de coberta: Oriol Malet
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El guardonat autor canadenc Sylvain Neuvel explora una distopia migratòria a El Test.
La Gran Bretanya, en un futur no gaire llunyà. L’Idir passa el Test de Ciutadania Britànica. Vol que la seva família pertanyi a algun lloc. Vint-i-cinc preguntes per determinar el seu destí. Vint-i-cinc oportunitats per impressionar.
El desenvolupament del test pateix un gir inesperat i tràgic i a l’Idir se li concedeix el poder de decidir sobre la vida i la mort. Com valores una vida quan tot el que tens a mà és una resposta múltiple?
Títol: Premonicions
Autor: Emili Bayo
Editorial: Estrella Polar
Setena edició: 2018
Sinopsis: El dia que en Jan fa 16 anys rep un regal molt especial, una capsa de fusta amb tres pedres i una nota que hi diu: "Si la genètica és justa, sabràs què fer amb aquestes pedres". No porta remitent i tot el que sap és que fa dotze anys algú va deixar aquest paquet preparat, i que dotze són precisament els anys que han passat des de la mort del seu pare, Però quin significat té? En Jan fa temps que té somnis premonitoris, fins ara no hi ha donat gaire importància però cada vegada passen coses més extranyes i inexplicables que tenen relació amb el passat del pare i la seva misteriosa mort. Per resoldre-ho haurà d'aconseguir desxifrar el secret de les tres pedres.
Títol: Hivern
Autora: Ali Smith
Traducció: Dolors Udina
Editorials: Raig Verd
Any d’edició: 2020
Sinopsis: És l’hivern. Quatre persones, desconeguts i família, convergeixen en una casa de quinze habitacions a Cornwall per passar el Nadal, però sembla que no hi ha lloc per a tothom. Una immigrant aporta la llum i l’escalfor que la família no ha sabut trobar unificant passat i present.
Després de Tardor, amb Hivern l’autora llança una mirada sàvia, divertida i contundent sobre l’era de la postveritat, la crisi de refugiats, la crisi climàtica, i les notícies falses. Ali Smith és una de les escriptores més importants i provocadores en llengua anglesa, i ha guanyat premis tan prestigiosos com el Costa Book Award, el Folio Prize, el Baileys o el Goldsmith. Ha estat finalista quatre vegades del Man Booker Prize.
Títol: L’horror de Rèquiem
Autor: Marc Pastor
Il·lustració de coberta: Guillem H. Pongilupi
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: En Rèquiem, un tècnic d’autòpsies sense gaire aspiracions a la vida, troba un anell misteriós dins el cos d’una noia que ha aparegut surant al port de Barcelona. Morta, s’entén. A partir d’aquest fet, s’obsessionarà a descobrir tant la causa de la mort (de la noia, no de la mort en general, una empresa massa complexa per a una novel·la com la que tens entre mans) com l’origen de l’anell. Hem dit ja que era misteriós, oi? Quin problema hi ha? Principalment, que en Rèquiem és un investigador pèssim i comptarà amb l’ajuda de la Dalsy i en Kurosawa, dos companys que també deixa’ls córrer. Tots tres s’endinsaran en una conspiració sinistra que els ve gran. Explicar més ja seria fer espòilers.
Títol: Ulls de nit
Autora: Sílvia Cantos
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Un viatge a Positano canviarà la vida de la Lia per sempre. Descobrirà el sexe i l’amor, encara que les millors històries no duren per sempre... Les absències condicionen el seu caràcter, però, gràcies a les amigues, als llibres i a una ferma cuirassa protectora que s’autoimposa, tirarà endavant, mantenint viva l’esperança secreta de retrobar-se amb en Joan, qui sap si algun dia...
“Em desperto entresuada, alterada i sufocada, una altra vegada... Despunta el dia, és massa d’hora per trucar, però la situació no pot esperar, el cor em batega accelerat. Aquest òrgan boig sembla que té poder de decisió propi i, malgrat els grans esforços que dedico a anul·lar determinats records, per esborrar aquelles fantasies nocturnes, Morfeu, aliat amb les ombres de la nit, em juga sovint males passades com les d’avui, i em porta fins al present aquell estiu del 2005, l’estiu clau de la meva vida, en què tot va canviar.”
Título: El infinito en un junco
Autora: Irene Vallejo
Año de edición: 2019
Editorial: Ediciones Siruela
Sinopsis: Este es un libro sobre la historia de los libros. Un recorrido por la vida de ese fascinante artefacto que inventamos para que las palabras pudieran viajar en el espacio y en el tiempo. La historia de su fabricación, de todos los tipos que hemos ensayado a lo largo de casi treinta siglos: libros de humo, de piedra, de arcilla, de juncos, de seda, de piel, de árboles y, los últimos llegados, de plástico y luz.
Pero, sobre todo, esta es una fabulosa aventura colectiva protagonizada por miles de personas que, a lo largo del tiempo, han hecho posibles y han protegido los libros: narradoras orales, escribas, iluminadores, traductores, vendedores ambulantes, maestras, sabios, espías, rebeldes, monjas, esclavos, aventureras… Lectores en paisajes de montaña y junto al mar que ruge, en las capitales donde la energía se concentra y en los enclaves más apartados donde el saber se refugia en tiempos de caos. Gente común cuyos nombres en muchos casos no registra la historia, esos salvadores de libros que son los auténticos protagonistas de este ensayo.
Títol: L’infinit dins d’un jonc
Autora: Irene Vallejo
Traducció: Núria Parés
Any d’edició: 2020
Editorial: Columna Edicions
Sinopsis: Aquest llibre tracta sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que vam inventar perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps. La història de la seva fabricació, de tots els tipus que hem assajat al llarg de gairebé trenta segles: llibres de fum, de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims d’arribar, de plàstic i de llum.
A més, és un llibre de viatges. Un fil que uneix els clàssics amb el vertiginós món contemporani, connectant-los amb debats actuals: Aristòfanes i els processos judicials contra humoristes, Safo i la veu literària de les dones, Titus Livi i el fenomen fan, Sèneca i la postveritat… Però, sobretot, aquest llibre és una fabulosa aventura col·lectiva protagonitzada per milers de persones que, al llarg del temps, han fet possibles i han protegit els llibres.
Títol: La taxidermista d’emocions
Autora: Mariló Àlvarez Sanchis
Il·lustració: Ana María Santos Hernández
Editorial: Bromera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Elisa, una jove biòloga, travessa un pont amb els ulls mirant el terra. Recorre el pont que uneix les vores del riu, com qui ressegueix els marges de la seua pròpia vida. València i Londres. La carrera i el treball. Les persones que estima o estimava, les persones que estimarà. La biologia i la teràpia. La taxidèrmia com un exercici professional, però també com una cura emocional, com un gest de preservació i respecte. I el record del iaio, qui li ensenyà l’ofici: sempre el record del iaio. Com a teló de fons, un conjunt de cançons, una autèntica banda sonora i sentimental d’aquesta novel·la, Premi València Nova de narrativa.
Títol: La botiga de vides
Autor: Adrià Aguacil
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La Júlia és una friqui: esquifida i maldestra, porta ferros, unes ulleres grosses i rodones i un rellotge del Doraemon. I per acabar-ho d'adobar, els còmics i els llibres són els seus únics amics. No arribarà mai a ser com la Clara, que té fama, carisma i diners i cau bé a tota la classe.
Un dia, de camí cap a casa, un desconegut li dona un fullet en què s'anuncia una botiga de vides. Sí, allà et pots comprar una vida nova. A canvi, però, la teva passa a estar en venda...
Título: Vardø. La isla de las mujeres
Autora: Kiran Millwood Hargrave
Traducción: Aitana Vega Casiano
Editorial: Ático de los Libros
Año de edición: 2020
Sinopsis: Nochebuena de 1617. Una tempestad se desata sobre la isla noruega de Vardø cuando los hombres de una pequeña aldea están en el mar pescando. Todos mueren. A partir de ese instante, Vardø se convierte en una isla de mujeres, entre ellas, Maren, que debe hacer frente a la muerte de su padre, su hermano y su prometido. Las mujeres de la isla tratan de hacer todo lo posible por salir adelante, pero, pronto, las noticias llegan a las autoridades.
Dieciocho meses más tarde, una siniestra figura arriba a la isla desde Escocia para poner fin al anómalo gobierno de las mujeres: el comisario Absalom Cornet. Con él, viaja su joven esposa, Ursa, que ve en Maren algo que nunca ha conocido: una mujer independiente. Entre ambas surgirá una relación que lo cambiará todo. Pero, para Absalom, Vardø es el hogar de un mal terrible y oscuro, uno que debe erradicar a toda costa.
Títol: Vardø. La isla de las mujeres
Autora: Kiran Millwood Hargrave
Traducció: Aitana Vega Casiano (castellà)
Editorial: Ático de los Libros
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Nochebuena de 1617. Una tempestad se desata sobre la isla noruega de Vardø cuando los hombres de una pequeña aldea están en el mar pescando. Todos mueren. A partir de ese instante, Vardø se convierte en una isla de mujeres, entre ellas, Maren, que debe hacer frente a la muerte de su padre, su hermano y su prometido. Las mujeres de la isla tratan de hacer todo lo posible por salir adelante, pero, pronto, las noticias llegan a las autoridades.
Dieciocho meses más tarde, una siniestra figura arriba a la isla desde Escocia para poner fin al anómalo gobierno de las mujeres: el comisario Absalom Cornet. Con él, viaja su joven esposa, Ursa, que ve en Maren algo que nunca ha conocido: una mujer independiente. Entre ambas surgirá una relación que lo cambiará todo. Pero, para Absalom, Vardø es el hogar de un mal terrible y oscuro, uno que debe erradicar a toda costa.
Títol: Il·lusions trencades
Autor: Toni Cotet
Il·lustració coberta: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Mentre en Marc i la Cris fan parkour en un edifici abandonat, el noi perd la vida en estranyes circumstàncies. Es tracta d’un fatídic accident, d’un assassinat o tan sols és una mort sense explicació? Que en Marc fos una jove promesa del futbol amb grans interessos econòmics darrere només fa que augmentar les sospites, i tothom vol saber què ha passat. Fins i tot la investigació policial que es durà a terme, entre secrets i mentides, tractarà de descobrir si la vida de la futura estrella esportiva d’en Marc amagava un costat fosc i perillós.
Títol: Petits contes amb grans valors
Autora: Gemma Lienas
Il·lustració: Toni Galmés
Editorial: B de Blok
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Els deu deliciosos contes d'aquest llibre ensenyen a reconèixer valors com la gratitud, el respecte, la paciència, el compromís, la responsabilitat o l'empatia en situacions de la nostra vida quotidiana. Per aprendre a aplicar-los i en conseqüència per a convertir-nos -petits i grans- persones més connectades amb el que ens rodeja i més felices.
Títol: La nova feina del Pare Noel / Una sorpresa per al Pare Noel
Autor: Michele D’Ignazio
Traducció: Oriol Vaqué / Maribel Capmany
Il·lustració: Sergio Olivotti
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: (1) El Pare Noel té un contracte fix. Li encanta la seva vida tranquil·la i el seu treball li ofereix onze mesos de vacances, que passa llegint llibres, mirant la televisió, passejant els rens... Però un dia, a causa de la crisi, el Pare Noel és acomiadat, i ha de posar-se a buscar una altra feina...
(2) Cada any, el Pare Noel està ben enfeinat llegint les cartes que rep de tots els nens i ajudant a fer realitat els seus desitjos. Aquest any, però, rep una carta d'una nena que no demana res! Quin misteri El Pare Noel i la seva amiga Befana s'afanyaran a trobar el regal perfecte per a la Neus, però pel camí, el Pare Noel descobrirà que ell mateix té un desig ben amagat.
Títol: La pesta escarlata / La força dels forts
Autor: Jack London
Traducció: Núria Artigas
Editorial: Edicions de 1984
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La pesta escarlata està ambientada l’any 2013 i narra com s’escampa per tots els racons de la Terra un virus sense antídot que força un èxode que buida les ciutats. London ens ofereix en aquest relat una visió apocalíptica del final d’una societat que, incapaç de controlar el progrés, és a mans de la naturalesa.
La força dels forts és considerada una de les millors paràboles de la literatura nord-americana antecessora d’una altra de semblant: La revolta dels animals, de George Orwell. Gràcies a la seva habilitat narrativa, London ens mostra com es van creant una sèrie d’institucions —econòmiques, comercials, religioses— que acaben sotmetent els seus integrants en benefici de l’elit que governa. Si el llibre d’Orwell és una escruixidora paròdia de la degeneració de la Revolució Russa, el de London ens parla de l’esfondrament de la societat capitalista alhora que il·lustra els avantatges de la cooperació social.
Títol: L’àngel negre
Autora: Marina Sardans
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La rica hereva Valentina Palau Pi i Blanquerna encara no s’acaba de creure que, després de la traïció del seu exmarit, és a Vic fent de mossa d’esquadra. Allà es troba amb un assassinat que li desperta un interès desbordant i la posa en contacte amb el metòdic inspector Martí Alemany.
L’inspector Alemany no entén què fa una milionària al cos de policia, i no accepta que amb les seves interferències i procediments poc professionals aconsegueixi més resultats que ell en una investigació que els portarà a Suïssa i a Rússia. Blanqueig de diners, passions entre criminals i les relacions internacionals d’una família fosca amb tentacles per mitja Europa faran que la Valentina Palau es replantegi si la vida que té és la que vol o només és una fugida endavant.
Títol: Guàrdies! Guàrdies!
Autor: Terry Pratchett
Traductor: Ernest Riera
Il·lustracions: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Es respiren aires d’insurrecció a la ciutat d’Ankh-Morpork. Els de dalt i els de baix són a punt de tornar-se a enfrontar.
El capità Sam Vimes, de l’atrotinada Guàrdia Nocturna, hi està acostumat. Amb tants maldecaps, n’hi ha prou per empènyer un home a la beguda. Però aquesta vegada, hi ha una diferència: els de baix han trobat la clau d’una arma latent i letal que ni tan sols ells entenen del tot, i són a punt de desencadenar una campanya de terror contra la ciutat. Al seu rescat arriben el llancer ras Safanòria i la resta de la Guàrdia, que, juntament amb altres ciutadans coratjosos, ho arrisquen tot, inclosa una bona socarrimada, per restaurar l’ordre a Ankh-Morpork. És hora que al Capità Vimes li passi la trompa!
Títol: Els dits de la bruixa
Autora: Tamara Romero
Il·lustració: Cristina Cid
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Una bruixa amb els cabells vermells i els dits d’acer apareix inconscient a la llera del riu Adrenalina. Un científic amb una malaltia angoixant la rescata i li ofereix refugi a la seva cabana.
Aquí comença i convergeix la història maleïda dels protagonistes, en un món que supera a poc a poc les conseqüències d’una dictadura aterridora i on conviuen somnàmbuls que no volen despertar-se, punks que s’implanten peces metàl·liques al cos, robots de companyia que freguen la perversió i un grapat de bruixes que, un bon dia, van decidir abandonar les ciutats per conquerir els boscos.
Títol: L’última grua de paper
Autora: Kerry Drewery
Traducció: Aurèlia Manils
Il·lustració: Eva Sánchez
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2020
Sinopsis: 1945, Hiroshima. L’Ichiro és a casa del seu millor amic, Hiro, quan llencen la bomba. Enmig de la devastació, els dos nois troben la Keiko, la germana petita d’en Hiro. Tots tres busquen ajuda, però les ferides d’en Hiro no el deixen seguir endavant i el seu amic Ichiro s’ofereix per fer-se càrrec de la nena. Setanta anys després, els records i una promesa trencada persegueixen els darrers anys de vida del vell Ichiro. Mizuki, la seva neta, està decidida a ajudar-lo. La llegenda diu que si tens paciència per arribar a fer mil grues de paper, aconseguiràs el que desitges. I ara només en queda una grua de paper per doblegar.
Títol: Les fantàstiques formiguets. Un cap de setmana de por
Autora: Sílvia Abril
Il·lustrador: Pablo Ballesteros
Traductor: Enric Batalla
Any d’edició: 2020
Sinopsis: La Joana, la Júlia, la Sara i la Nerea són alegres, entusiastes, creatives... i tots les coneixen com «Les fantàstiques Formiguets».
En aquesta aventura, les nenes passen un cap de setmana en una casa al mig del camp on hi faran una festa esgarrifosa. Disfresses, menjar, carbassa... ho tenen tot a punt! Però, de sobte, hi comencen a passar coses estranyes i curioses, i l'aventura agafa un aire molt tenebrós, però molt i molt divertit alhora.
Títol: La marca del lleó
Autores: Núria Pradas, Glòria Sabaté
Il·lustracions: Eva Palomar
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2020
Sinopsis: València, 1406. Les campanes toquen a morts. El sabater Pere Sanchís ha passat a millor vida. Una mica després, un genet galopa a tot vent pel camí ral que du a Barcelona. És una noia de setze anys, Alamanda, la filla del sabater. Al cap d’una estona, deté la muntura per canviar-se. Quan s’ha vestit de noi i s’ha amagat els cabells, mira per darrera vegada la ciutat que la va veure néixer. No massa lluny, una ombra misteriosa observa l’escena atentament... En plena Barcelona medieval, l’Alamanda intentarà complir la missió secreta que li va encarregar el seu pare i que l’enfrontarà al perillós món de les bruixes.
Títol: Igualtat de ritus
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Tots els mons tenen regles, fins i tot un de pla que s’aguanta al damunt de quatre elefants a la closca d’una tortuga gegant. És per això que un mag moribund busca el vuitè fill d’un vuitè fill, per cedir-li els seus poders màgics abans de la cita amb la Mort que té d’aquí a sis minuts.
Per desgràcies aviat es descobreix –tot i que no pas prou aviat- que el bebè acabat de néixer i que el mag ungeix abans d’acomiadar-se del Discmón és de fet una nena! El que està fet no es pot desfer –malgrat els intents de la Iaia Ceravellarda de conduir la nena cap a les files de la cleda de les bruixes- i la petita Esk està destinada a portar el caos i la confusió a la facultat exclusivament masculina de la Universitat No Vista d’Ankh-Morpork... una colla de mags que ja són prou caòtics i confosos en circumstàncies normals.
Títol: La història impossible d’en Sebastian Cole
Autor: Ben Brooks
Il·lustrador: George Ermos
Traducció: Xavier Pàmies
Editorial: Blackie Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Oleg i l’Emma han estat jugant a un joc durant tot el curs: inventar-se un tercer amic. Així passen l’estona. Un dia s’inventen en Sebastian Cole, un nen capaç de fer milions de bogeries. Ningú que hi toqui es creuria que existeix algú com ell… Però un dia en Sebastian Cole apareix al cau secret de l’Emma i l’Oleg a bord d’una nau espacial de cartró. ÉS IMPOSSIBLE. I encara no saben que estan a punt de passar moltes més coses impossibles.
Títol: La cosina Rachel
Autora: Daphne du Maurier
Traductora: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Orfe des de ben petit, Philip Ashley ha estat criat pel seu cosí Amborse, un afable terratinent de Cornualla vint anys més gran que ell, que li ha fet de pare. Fins ara, tots dos han viscut sense neguits en un casalot isolat, seguint una rutina inamovible. Però tot d’una l’Amborse decideix viatjar a Itàlia per raons de salut i allà coneix una parenta llunyana anomenada Rachel, vídua d’un comte que va morir en duel i que, segons sembla, la va deixar endeutada de per vida. Al cap de molt poc, l’Ambrose envia una carta a en Philip anunciant-li que ha decidit casar-s’hi i, poc després, en Philip rep una nova missiva, aquesta vegada de la seva cosina Rachel, en què li notifica que, per efecte d’una estranya malaltia, l’Ambrose ha mort sobtadament i ha estat enterrat a Itàlia.
La cosina Rachel, publicada el 1951, és una gran novel·la psicològica, de la qual s’han fet diverses versions cinematogràfiques, que es clou amb un final diabòlicament inquietant.
Títol: Hipocondria, mon amour!
Autor: Xungarro
Editorial: Llibres de l’Índex
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Ací ens hem reunit tots arran de les pandèmies mundials, de la premsa hiperexcitada i addicta al MDMA i de l’abundància de la paraula «crisi», que ja serveix per a qualsevol menester. «Hipocondria, mon amour!» es presenta doncs com una garbellada de textos estúpids que tracten diferents temes des del punt de vista dels qui tenim por “i advocació” a les malalties. Bé, en realitat no.
Només és una excusa barata per a parlar sense un criteri clar de la filosofia, de la política, de la ciència o de la societat. En definitiva, d’un món que sembla estar malalt, però que en realitat és imbècil.
Títol: El mal pare
Autor: Pep Prieto
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El prestigiós arqueòleg Sadurní Castells ha mort. L’herència de les dues filles i el fill és un llegat de descobriments de valor incalculable, però també hi ha una regal inesperat: un castell enmig del bosc del que ningú no en coneixia l’existència.
Quan els tres germans arriben a la casa heretada, descobreixen proves de la doble vida del pare. Però, era realment la persona horrible que tot sembla indicar?
La reconstrucció de les seves pròpies vides i la relació amb el pare els durà a trobar respostes en un thriller ple de sorpreses sobre aquelles coses que no sabem dels nostres pares i de nosaltres mateixos.
Títol: Els assassinats de la Molly Southbourne
Autor: Tade Thompson
Traductor: Alexander Paéz
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Des que la Molly Southbourne té memòria, s’ha vist morir. Sempre que sagna, emergeix una altra molly idèntica a ella i la motivació de destruir-la.
La Molly coneix totes les formes d’assassinar-se, però també sap que mentre visqui serà perseguida. Tant se val com de bé segueixi les normes, al final les mollys la trobaran. Hi ha alguna manera de posar punt final a la marea de sang o acabarà morint a les mans d’una noia que sembla ella mateixa?
Títol: Capgirat
Autora: Alba Dalmau
Il·lustradora: Cinta Vidal
Editorial: Bindi Books
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Un dia el món va començar a trontollar i tot va volar pels aires.
Quan el món va parar de tremolar, tot estava descol·locat i la meva gata Caliua havia desaparegut...
Una història poètica i evocadora d’Alba Dalmau i Cinta Vidal que ens proposa veure el món que ens envolta d’una manera diferent.
Títol: L’avinguda de les il·lusions
Autor: Xavi Barroso
Traducció: Josep Alemany
Editorial: Rosa dels Vents
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Barcelona, 1909. Les germanes Francisca i María Romero arriben a la ciutat en plena Setmana Tràgica per servir a casa dels Puig, una família adinerada de la burgesia catalana. Als carrers, els treballadors lluiten per unes condicions més dignes, mentre la classe alta s'aferra als seus privilegis. La Francisca té un caràcter indomable i el cap ple de pardals; somia ser artista i tenir una vida més lliure i emocionant que la que la societat li ha atorgat. Aviat coneixerà en Joan, un jove anarquista que li robarà el cor i li farà descobrir l'esplendor i la màgia del Paral·lel.
Quan un esdeveniment fatídic sacseja l'ànima de les germanes Romero, la Francisca es llançarà a perseguir el seu somni: convertir-se en la reina dels teatres del Paral·lel. Hi buscarà el seu lloc i jugarà amb les lleialtats en una Barcelona revolucionària i en plena ebullició teatral. Alhora, coneixerà el costat més fosc de la ciutat, viurà la humiliació, la solitud, la traïció i un amor impossible que marcarà la seva vida. Lluitarà per assolir els seus somnis i descobrirà que els camins que ens separen amaguen els llaços que ens uneixen.
Títol: L’amor d’Erika Ewald
Autor: Stefan Zweig
Traducció: Clara Formosa
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Erika Ewald és una professora de piano que sempre ha viscut una existència grisa i monòtona, mancada d’amor i d’alegria. Fins que un dia coneix un jove violinista amb qui comparteix vocació i interessos. Conversen sobre art i literatura, toquen Chopin plegats, passegen pel Prater de Viena... però és segur que tots dos esperen el mateix d’aquesta relació tan pura?
Títol: El festí de Babette
Autora: Isak Dinesen (Karen Blixen)
Traductora: Maria Rossich
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: En un poblet de pescadors de la costa noruega, una petita comunitat de luterans viu aïllada del món seguint els estrictes preceptes morals del seu pastor. Un dia, poc després de la mort del seu guia espiritual, les seves dues filles reben una carta en què un amic de la família els demana que acullin una jove francesa, Babette, que ho ha perdut tot i està sola al món, i que, per no resultar una càrrega, podria ocupar-se de les feines de la casa. A més, també podria cuinar.
Títol: Paraula de jueu
Autor: Martí Gironell
Editorial: Columna
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El mestre d’obres Pere Baró rep l’encàrrec de la vila reial de Besalú de reconstruir el pont que tres-cents anys abans havia aixecat el constructor Prim Llombard. Una riuada l’ha destruït i posa en risc l’expansió i la posició comercial de la ciutat. Un jove jueu, en Kim, descendent dels Llombard, troba la manera de participar en les obres, que s’aturaran per causes que es veurà abocat a investigar.
Una aventura medieval i vital que protagonitzen en Kim i l’Ester, una noia cristiana que treballa entre l’hospital de l’Almoina de Barcelona i el call jueu. A través d’ells veurem com jueus i cristians viuen la seva complexa realitat mentre ens capbussem en els costums del segle XIV.
Títol: T’estimo
Autora: Hélène Delforge
Il·lustrador: Quentin Gréban
Traducció: Núria Sales i Rovira
Editorial: Símbol Editors
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Estimar. Una manera de ser, un cop de sort, una sorpresa, un sentiment, una sensació, una emoció. L’amor es viu, l’amor es diu, l’amor s’explica, l’amor es comparteix, l’amor comença, l’amor s’acaba... a vegades. Però no sempre. Hi ha tantes maneres de dir “T’estimo “ com gent que estima.
Títol: Akelarre
Autora: Ame Soler
Traductora: Fiona Maxence
Editorial: Bruguera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: I no sabíem que la que estava enfront
era companya de trinxera.
Que serà ella qui, sense conéixer-me, eixirà al carrer a deixar-se la veu per mi.
Que serà ella qui caminarà al meu costat quan, encara que em faça ràbia admetre-ho, senta terror de caminar sola de nit.
Individualitzades i en constant competició ens tenien ocupades.
Però estem més despertes que mai.
Títol: Els bessons Tapper destrossen la ciutat
Autor: Geoff Rodkey
Traductor: David Nel·lo
Editorial: RBA
Any d’edició: 2016
Sinopsis: Quan la Claudia organitza una caça del tresor per tota la ciutat, cap dels bessons s’espera que l’experiència es converteixi en una esbojarrada aventura en la que competirà tota l’escola… i a la que potser no sobrevisquin amb les seves vides socials intactes!
Títol: Sense codi de barres
Autora: Ruth Tormo
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Amina té catorze anys i treballa cosint roba en un taller de Bangladesh. Somia en un futur millor per a la seva germana petita. El Víktor també té catorze anys i estudia en un institut de l’àrea metropolitana de Barcelona. Fa uns quants mesos va perdre el seu millor amic en un tràgic accident. Quan el noi troba una nota d’auxili cosida a la vora dels seus pantalons, localitzar-ne l’autor i ajudar-lo es convertirà en tot un repte.
Títol: Demà fem FESTA!
Autora: Mercè Anguera
Il·lustradora: Cuchu
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El que més li agrada a l'Emma és celebrar les tradicions en família! I mira que la seva és una mica... caòtica. Mai no saps què pot passar, però sempre acaba bé. Sorgeixen imprevistos, i més imprevistos, però sempre troben el moment per divertir-se... i fer FESTA grossa!
Una divertidíssima forma de conèixer les nostres tradicions de la mà de la família més singular i esbojarrada que et puguis imaginar.
Títol: Digueu-me Ju
Autora: Muriel Villanueva
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El mateix dia que la Ju és expulsada temporalment de l'institut per haver perpetrat una situació de bullying greu, els seus pares li confessen que és adoptada. La Ju decidirà emprendre un viatge a la recerca dels seus orígens i, de pas, descobrir qui és ella mateixa.
Muriel Villanueva, autora d'una vintena de llibres, ha estat reconeguda amb premis com la Llança de Sant Jordi, d'Òmnium Cultural; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, i el Premi Carlemany per al foment de la lectura.
Títol: Les Fures
Autor: Llorenç Villalonga
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: A Les Fures, els records infantils del protagonista topen amb la realitat que es troba quan torna a Bearn després de deu anys fora de l’illa. Tot ha canviat: ara hi ha instal·lades tot de senyores angleses en hotels de luxe.
Però les Fures, aquelles dues ancianes que tanta por li havien provocat a ell de petit, segueixen allí, com si el món atàvic, de bruixes i mites, pogués encara conviure durant un temps amb les motos i els transistors.
Títol: Exhalació
Autor: Ted Chiang
Traducció: Ferran Ràfols
Il·lustració: Cristian Malagón
Editorial: Mai Més Llibres
Any d'edició: 2020
Sinopsis: Arriba l’esperadíssim nou llibre de l’escriptor de ciència-ficció Ted Chiang, guanyador de múltiples premis i autor del conte The Story of Your Life, en què es va basar la pel·lícula Arrival, nominada per als Òscars. Els relats continguts a Exhalació són d’una originalitat i una humanitat sorprenent, i bona part d’ells ja han estat objecte d’una rebuda entusiasta.
A El mercader i la porta de l’alquimista, un portal que duu a través del temps obliga un venedor de teles del Bagdad antic a enfrontar-se als errors del passat i a la temptació de les segones oportunitats. A Exhalació, un relat epistolar, un científic d’una altra civilització fa un descobriment sorprenent que té ramificacions que no afecten només la seva civilització, sinó el conjunt de la realitat. I, a El cicle de vida dels objectes de software, una dona cuida una forma d’intel·ligència artificial al llarg de més de vint anys, durant els quals el que era una mascota digital passatgera s’eleva fins al que potser és un veritable ésser viu.
Títol: Hola hola. Animals per descobrir i protegir
Autor i il·lustrador: Brendan Wenzel
Editorial: Edicions del Pirata
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Digues Hola a un munt d’animals sorprenents. Alguns són enormes, d’altres minúsculs. Alguns tenen un pelatge suau, d’altres escames rugoses. Alguns són de colors vivíssims, d’altres tenen patrons sorprenents. Hola Hola es un llibre imprescindible per a la formació dels nens, que els meravella amb les seves impressionants il·lustracions i que, a la vegada, els anima a ser actius en la conservació de les espècies animals.
Títol: Pandora du sort
Autor: Paco Esteve
Il·lustradora: Gemma Aguasca
Editorial: Edicions del Bullent
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Pandora era una gata negra una mica supersticiosa. Però... qui diu que els gats negres duen mala sort? Acompanya'ns en aquesta història i descobriràs la veritat.
Títol: Escapisme
Autor: Marc Moreno
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Aitor no té una vida regalada. Se sent maleït i li sembla que tot el que toca se li podreix entre els dits. La vida es precipita i a vegades ens atropella, però hi ha barris, hi ha famílies, hi ha persones que semblen estar sempre en el punt de mira d’una mena de déu psicòpata. Marc Moreno compon un mosaic tarantinià de fracassos, la història sotragada d’un antiheroi de l’extraradi de Barcelona que ha fet de l’escapisme el seu estil de vida, de supervivència: no hi va ser quan el necessitava la Sofi, la mare de la seva filla; és incapaç de plantar cara al mala peça del seu germà gran, i ara que la mare és a l’hospital, no gosa traspassar la porta de l’habitació per veure si se’n surt o no. Però les coses encara poden empitjorar.
Títol: Estimat monstre
Autor: Lluís Prats
Il·lustradora: Laia Pàmpols
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L'Abel és un nen poruc que quan parla s'entrebanca. Una tarda en tornar de l'escola, els tres nois que l'assetgen el fan entrar al casalot ruïnós que s'aixeca al costat de casa seva. La gent del poble diu que allà viu el monstre més espantós i horrible del món, tot i que ningú no l'hagi vist mai. L'Abel descobreix que aquest suposat monstre es diu Gabriel, un jove desproporcionadament gegantí a causa d'una malaltia, i des d'aquell dia quedarà lligat al monstre i la seva amistat s'anirà enfortint amb el temps.
Títol: Mångata
Autor: Ricard Ruiz Garzón
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2020
Sinopsis: «Em dic Jana i tinc una missió: ballar sobre el llac a la llum de la lluna. Potser sona ridícul; per a mi, però, és molt molt molt important. Ho vaig prometre a la meva germana, la Zya, abans que morís. Tot i que és complicat, sospito que em vigilen a tota hora. I a més, me n’han quedat dues, i hauria d’estudiar.
Ai, perdoneu, quan parlo em faig un cacau!. M’heu de creure, però: jo la vaig veure ballar sobre l’aigua. Vull dir surant, sense enfonsar-se. Us en parlaré, d’ella, sí. M’ho explicava tot. Era una artista.»
Títol: Les tombes d’Atuan
Autora: Ursula K. Le Guin
Traductora: Blanca Busquets
Editorial: Raig Verd
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Les Tombes d’Atuan és un temple sagrat en una de les illes de l’imperi de Kargad. Els karguesos no són com la resta d’habitants de Terramar: són bàrbars de pell blanca, no creuen en els mags i desconeixen l’existència de les paraules veritables.
Amb només sis anys, la Tenar rebrà els honors d’una deessa; hereva d’un llinatge ancestral, regnarà com a Sacerdotessa Única a les Tombes d’Atuan. Però quin poder real tindrà? Governa la foscor, la por. La Tenar haurà de descobrir què significa exercir el poder de la llibertat d’elecció. La seva decisió serà una oportunitat de ser lliure i alhora pot canviar el destí de tota Terramar.
Títol: Els crims de la taula periòdica
Autors: Xavier Duran i Jordi de Manuel
Editorial: Jollibre
Any d’edició: 2019
Sinopsis: La Jana, en Nico, la Cora i en Malik troben mort inesperadament en Paco, un sensesostre amb qui conversen sovint, al parc del costat de l’institut. Una carta de pòquer entre la roba del cadàver i les estranyes circumstàncies de la mort fan sospitar la sergent Lídia Sànchez i l’agent Pau Ribó que podria tractar-se d’un crim. En els dies següents, pels parcs de la ciutat, hi ha més morts sospitoses d’indigents. L’Àlex València, professor de química de l’institut, i la periodista Clara Rima també es pregunten què hi ha rere els crims misteriosos, uns crims que tenen relació amb la taula periòdica dels elements.
Títol: Nascuts per ser breus
Autor: Toni Mata
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Al cel, un comptador indica que la població mundial està a punt d'arribar al seu límit, els 10.000 milions. Tothom treballa de pressa perquè saben que el suburbi menys productiu serà llaurat de dalt a baix. Tothom serà anihilat.
L'única manera de fugir per sempre de la llaurada i deixar de ser un Breu és convertir-se en un Etern i entrar a Ciutat Eterna, on es pot perllongar la vida indefinidament injectant-te una cura. En Hunter creu que ha trobat una escletxa per resistir les llaurades i infiltrar-se a la ciutat, tot destruint un sistema que els condemna a ser esclaus o adob.
Nascuts per ser Breus és una distopia que ens situa en una societat cruel però reconeixible. Una història coral on els personatges s'han d'enfrontar a dilemes morals que els posaran a prova. Podran canviar el món o els passarà pel damunt?
Títol: La llibreria ambulant
Autor: Christopher Morley
Traducció: Dolors Udina
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2014
Sinopsis: En Roger Mifflin, un llibreter ambulant que no desitja altra cosa que tornar al seu Brooklyn natal per escriure les memòries, aconsegueix traspassar el seu dubtós negoci sobre rodes (incloent-hi el cavall i el gos) a la desesperada senyoreta McGill, que està més que tipa de la seva monòtona vida com a grangera. I aquest irracional cop de cap de la senyoreta McGill és el punt de partida d’un seguit de peripècies que ella mai no s’hauria atrevit ni a imaginar... i encara menys en companyia d’en Mifflin, al qual s’ha compromès a portar a l’estació de tren més propera amb una única condició: que durant el trajecte li expliqui tot el que li cal saber per tirar endavant amb èxit la seva llibreria ambulant.
Títol: Entre nosaltres
Autora: Aina Huix
Editorial: Llibres del Delicte
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El primer dia d’institut tot són nervis davant de l’inici d’un nou curs, dels retrobaments i de les sorpreses que tothom espera trobar. Però res és tan inesperat com l’assassinat d’un dels alumnes i la presència d’una enigmàtica mossa d’esquadra per investigar el cas.
Entre els alumnes de l’institut hi ha l’assassí, però la vida d’aquests adolescents no s’atura mentre a l’institut es desenvolupa una investigació que destaparà secrets i problemes silenciats. Realitats amagades que condicionen les relacions personals d’uns joves que lluiten per descobrir el món adult, malgrat els desenganys.
Amb només setze anys, la jove escriptora Aina Huix debuta a la literatura amb una novel·la juvenil de misteri que emana passió per la vida i les relacions humanes en una etapa, l’adolescència, que esdevé alhora màgica i complexa.
Títol: Encara som nosaltres
Autora: Sandra Comas
Editorial: La Campana
Any d’edició: 2020
Sinopsis: L’Àngel i en Pol són dos amics d’infantesa que als dotze anys van viure un esdeveniment que els va marcar les vides. Ara fa uns anys que no es veuen —des que en Pol se’n va anar a viure a Nova York, després de descobrir un secret familiar relacionat amb aquell episodi de la infància—, tot i que s’han anat comunicant per correu electrònic. Però un dia l’Àngel rep un missatge d’en Pol en què l’informa que ha de venir uns dies a Barcelona, i li demana si es pot estar al seu pis, que ja havien compartit de joves.
El retrobament posarà de manifest que el dia a dia dels dos amics no és tan perfecte com s’havien explicat des de la distància. Per molt que s’esforcin a dissimular, el castell de mentides en què han convertit les seves vides s’esfondrarà i, quan hagin caigut totes les màscares, s’adonaran que el secret per encarar el futur cal buscar-lo en el passat: encara poden ser ells.
Títol: Escac al destí
Autor: Lluís Llach
Editorial: Univers Llibres
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Un crit en la foscor passa desapercebut al castell. L’endemà es descobreix un cadàver, la identitat del qual pot fer trontollar la dinastia del regne de Magens. El jove prevere Orenç és l’encarregat d’investigar el crim. La seva condició de bastard del rei Ebrard d’Albir el situa a prop de les esferes de poder. Però l’encàrrec és enverinat: un pas en fals i pot quedar atrapat en la teranyina de lluites soterrades, passions i ambicions sense mesura. La traïció assetja la casa dels Albir. Les aspiracions de Roma de mantenir l’estatus religiós de la zona contra l’heretgia albicar enterboleixen encara més l’entramat polític. I la guerra sembla inevitable. L’Orenç només rebrà l’ajuda de la Brilhèta, una serventa de palau que li mostrarà un món que el jove i inexpert capellà desconeix. Però cada pas en la investigació és un esglaó més que l’acosta perillosament a una veritat incòmoda.
Títol: La presonera II
Autor: Marcel Proust
Traducció: Josep M. Pinto
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2019
Sinopsis: En aquest desè volum de la cèlebre «A la recerca del temps perdut» les sospites que l’Albertine manté relacions amoroses amb altres noies determinen el narrador a sotmetre-la a interrogatoris cada vegada més inquisitius, a partir dels quals ell reflexiona a l’entorn de la possessió, l’enamorament i la gelosia. La insistència amb què li demana explicacions fa que l’Albertine s’adoni que, per continuar fruint dels avantatges de la seva situació de mantinguda i, alhora, poder disposar de la seva llibertat, d’ara endavant haurà de saber dosificar amb molta cura les mentides i les mitges veritats.
En aquest volum hi ha també trames secundàries de gran importància, com la vetllada musical organitzada pel baró de Charlus a casa dels Verdurin, a la qual han estat convidades algunes de les filles de les famílies de més renom de l’aristocràcia. El fet que aquestes invitades felicitin al baró i no pas a l’autèntica amfitriona, la senyora Verdurin, fa que aquesta ordeixi una venjança per enfonsar el baró de Charlus davant dels membres del seu cercle d’amistats.
Títol: Emoquadern. Educació emocional a casa
Autora: Cristina Gutiérrez Lestón
Editorial: Salvatella
Any d’edició: 2017
Sinopsis: L’Emoquadern és una divertida guia pràctica que us ajudarà a entendre què és l’educació emocional, com us pot ajudar en l’educació dels vostres fills i com podeu introduir-la a casa d’una manera fàcil i inspiradora.
Tots sabem de la importància de l’autoestima, l’autonomia, l’empatia o la consciència emocional per a la felicitat, però EL COM aconseguir-ho és on sovint rau la dificultat i el que precisament pretén l’Emoquadern. COM entrenar els nostres fills en la no dependència, COM ensenyar-los l’autonomia emocional per ser capaços d’ells està bé encara que la resta no ho estigui, o COM fer-los forts per dins és la intenció del llibre que teniu a les mans.
Títol: Una vela en el mar blau. Antologia de poesia catalana moderna de tema grec
Edició: D. Sam Abrams, Eusebi Ayensa
Editorial: Edicions Cal·lígraf
Any d’edició: 2019
Sinopsis: Jacint Verdaguer, Miquel Costa i Llobera, Antoni Rubió i Lluch, Joan Maragall, Miquel dels Sants Oliver, Víctor Català, Maria Antònia Salvà, Jeroni Zanné, Josep Carner, Josep Sebastià Pons, Clementina Arderiu, Carles Riba, Pere Quart, Tomàs Garcés, Carles Fages de Climent, Gumersind Gomila, Agustí Bartra, Mercè Rodoreda, Màrius Torres, Rosa Leveroni, Joan Baptista Bertran, Salvador Espriu, Joan Teixidor, Marià Villangómez, Joan Vinyoli, David Sanahuja, Llorenç Moyà, Josep Palau i Fabre,Joan Perucho, Gabriel Ferrater, Albert Ràfols-Casamada, Josep Vallverdú, Joan Ferraté, Vicent Andrés Estellés, Ramon Xirau, Josep Maria Llompart, Francesc Manunta, Renada-Laura Portet, Maria Àngels Anglada, Francesc Garriga, Quima Jaume, Feliu Formosa, Jordi Pàmias, Joan Margarit, Rafael Caria, Marta Pessarrodona, Narcís Comadira, Salvador Oliva, Carles Miralles, Francesc Parcerisas, Quim Español, Antoni Vidal Ferrando, Josep Piera, Josep Maria Fulquet, Vicent Alonso, Jordi Pla i Planas, August Bover, Joan Casas, Teresa Costa-Gramunt, Maria Mercè Marçal, Marc Granell, David Jou, Miquel de Palol, Francesc Pasqual i Moster, Antoni Puigverd, Anna Montero, Vinyet Panyella, Ponç Pons, Maria Rosa Font, Àlex Susanna, Enric Sòria, Carles Duarte i Montserrat, Núria Esponellà, Francesc Josep Vélez, Anna Aguilar-Amat,Susanna Rafart, Jordi Cornudella, Isidre Martínez Marzo, Vicenç Llorca, Josep Lluís Aguiló, Manuel Forcano, Jordi Julià i Àngels Marzo.
Título: Luciérnagas. Una antologia sobre la noche
Autores: V.V.A.A.
Ilustración: Anna Magallón, Laura Moreno
Editorial: Cometa Editorial
Año de edición: 2020
Sinopsis: ¿Qué tiene la noche que siempre nos despierta tantas emociones?
Para algunos, la noche es tristeza, melancolía e incertidumbre, pero para otros, es sinónimo de libertad, aventura y desenfreno. Este misticismo que desprende la noche es el nexo de unión de todas las historias que se reúnen en Luciérnagas, una antología que recoge una colección de relatos y poemas escritos por jóvenes autores noveles.
Títol: Luciérnagas. Una antologia sobre la noche
Autors: V.V.A.A.
Il·lustració: Anna Magallón, Laura Moreno
Editorial: Cometa Editorial
Any d'edició: 2020
Sinopsis: ¿Qué tiene la noche que siempre nos despierta tantas emociones?
Para algunos, la noche es tristeza, melancolía e incertidumbre, pero para otros, es sinónimo de libertad, aventura y desenfreno. Este misticismo que desprende la noche es el nexo de unión de todas las historias que se reúnen en Luciérnagas, una antología que recoge una colección de relatos y poemas escritos por jóvenes autores noveles.
Títol: La música que sona quan acaba la cançó
Autora: Marta Grau
Editorial: Rosa dels Vents
Any de publicació: 2020
Sinopsis: La Berta, separada i amb dues filles, i la Tània -de tornada al país amb la seva nòvia africana després de molts anys viatjant- es retroben en un temps tan convuls com els mesos que envolten l'1 d'Octubre. Comparteixen el record de la mare morta massa jove víctima d'un càncer i el d'en Cesc, que ha format part de la vida de les dues; i la mort de l'àvia poc abans de fer cent anys se suma a les pròpies crisis personals de les dues germanes.
La desaparició d'aquella dona valenta nascuda en un poble del Pirineu, que, de nena, va sobreviure a la misèria de la seva vall ajudant una trementinaire, i, que, malgrat el dolor de la guerra i les penúries del franquisme, va donar a llum a tres filles amb un ànim extraordinari, fa trontollar la memòria familiar.
I la Berta i la Tània hauran de prendre el relleu de les dones que les han precedit i construir el seu futur al peu del Cadí, on tot va començar i on encara sona la música entre les muntanyes.
Título: Risas
Autor: Jaume Copons
Ilustrador: Francesco Chiacchio
Editorial: Combel
Año de edición: 2020
Sinopsis: Como afirma el gran Chaplin, un día sin risas es un día perdido. Hay risas emocionadas, divertidas, repelentes, sinceras... Este libro es un recorrido por los distintos tipos de risas a partir de situaciones que todos podemos reconocer.
Títol: Rialles
Autor: Jaume Copons
Il·lustrador: Francesco Chiacchio
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Tal com diu el gran Charles Chaplin, un dia sense riure és un dia perdut. Hi ha riures emocionats, n’hi ha de divertits, de repel·lents, de sincers, etc. En aquest llibre, hi trobareu un recorregut pels diferents tipus de riure a partir de situacions que tothom pot reconèixer.
Títol: Soc activista
Autora: Caroline Paul
Il·lustradora: Lauren Tamaki
Traductora: Júlia Ferrer Moya
Editorial: Flamboyant
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Si tens un alt sentit de la justícia, molt sentit de l’humor i un cor molt gran, aquest llibre és per a tu. En aquesta guia pràctica et donem pistes de com fer-ho: consells i tàctiques per marcar la diferència, un munt d’activitats pas a pas i històries inspiradores de nens i nenes que han obert camí. Des d’activistes com Malala Yousafzai o Greta Thunberg fins a joves que, com tu ben aviat, han aconseguit fer-se escoltar i canviar les coses.
Títol: El Ninus va a casa els avis
Autors: Marc Clamens i Laurence Jammes
Adaptació: Aurora Ballester
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Quina il·lusió poder abraçar els avis! Amb ells, el Ninus visita l’hort, el galliner i prepara un berenar boníssim. Estira les llengüetes i juga amb textures i mecanismes senzills, mentre acompanyes el Ninus en la seva dolça trobada amb els avis.
Títol: Tot el que sé quan m’enfado
Autor: Jaume Copons
Autor: Emilio Urberuaga
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Poc o molt, tothom s’enfada. Quan ens enfadem, diem coses que no volem dir i fem coses que no volem fer, però... ho podem evitar? Aquest llibre parla del que ens passa quan estem enfadats.
Títol: Coses que no podrem evitar
Autora: Verónica Sánchez Orpella
Editorial: Columna
Any d’edició: 2015
Sinopsis: “Coses que no podrem evitar” és una novel·la que ens explica la història d’un adolescent de Barcelona que canvia la rutina quan el seu pare –figura intermitent en la seva vida– el convida a emprendre un viatge d’un any per Àsia. Empès per l’esperit aventurer de la pel·lícula Into the Wild, però també amb la sensació de descontrol vital típica de l’edat, el protagonista comença una travessia que el portarà per Rússia, Mongòlia, la Xina, el Tibet i el Nepal. Un periple que l’allunyarà de les dones de la seva vida, els referents més importants del protagonista, amb qui haurà de definir noves relacions a distància.
Títol: Les bruixes d’Arlet
Autora: Bel Olid
Il·lustrador: Pep Montserrat
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Set eren les bruixes d’Arlet fins que van trobar un ou misteriós. Què en farien? Una poció? Un ou ferrat? O bullit amb llimacs? Ah, aquell ou misteriós, quantes possibilitats! Què hi deu haver a dintre? El pitjor dels encanteris o el monstre més pudent? Cap de les set no es pot imaginar el que han portat al bosc d’Arlet.
Títol: L’Agus i els monstres. L’illa de Truman
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any de publicació: 2020
Sinopsis: Hola! Soc l’Agus i el meu millor amic és un monstre que necessita llibres per continuar despert. Amb la LÍDIA i una colla de monstres amb poders extraordinaris, ens enfrontem a les bogeries del Dr. BROT, que aquesta vegada n’ha preparat una de grossa: ha fet desaparèixer els meus amics portant-los a una illa secreta que està controlada per homes de negre. L’amo d’aquesta illa, el general Blackboard, l’ajudarà a fer-se amo de tot. El món està en perill!