Títol: Hard Land
Autor: Benedict Wells
Traducció: Ramón Farrés
Editorial: Les Hores
Pàgines: 340
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Missouri, 1985. En Sam té quinze anys i ha acceptat una feina d’estiu en una antiga sala de cinema per fugir dels problemes de casa. Allà hi coneix en Cameron, en Hightower i la Kirstie, una noia atrevida de qui s’enamorarà. Serà un estiu intens en què la vida d’en Sam es capgirarà per complet. Per primer cop sent que no és un personatge insignificant. Però passarà alguna cosa inesperada que l’obligarà a créixer i a descobrir, també, qui és ell. Un homenatge a les pel·lícules coming on age dels anys vuitanta, la història d’un estiu inoblidable.
Títol: La pedregada
Autor: David Sánchez Pacheco
Editorial: Bromera Teatre
Pàgines: 204
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El que sembla un sopar normal, amb tot el que té d’absurd aquesta paraula, esdevé l’antesala d’una confessió humana, vital, capaç de tancar una porta d’un cop, per sempre, però, tancar portes implica obrir-ne de noves: d’històries antigues i que encara estan per escriure, de gàbies buides, de novel·les no començades, d’espelmes que es bufen.
És l’aniversari i últim dia de la vida d’Oriol tal com l’ha viscuda. El seu pare, la seua mare i el seu amic de l’institut són convidats a un sopar on res és el que sembla, on el temps és un amfitrió més, on el temps és més que temps, on milers de preguntes busquen respostes sense un èxit aparent.
Títol: Guia màgia d’autodefensa amb galetes
Autora: T. Kingfisher (Ursula Vernon)
Traducció: Elena Ordeig Vila
Il·lustració: Adrián Marqués
Editorial: Indòmita
Pàgines: 384
Any d’edició: 2023
Sinopsis: La Mona no s’assembla pas als poderosos mags encarregats de defensar la ciutat. De fet, la seva màgia només funciona amb el pa. Tot i això, sembla que s’ha convertit en el proper objectiu d’un assassí que recorre la ciutat acaçant tothom amb poders màgics i encara aquest serà el menor dels seus problemes. Guia màgica d’autodefensa amb galetes és una fantasia atípica i divertida que es pregunta com es forgen els herois.
Títol: Menjant amb por
Autora: Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén
Traducció: Anna Puente Llucià
Editorial: Astronave
Pàgines: 178
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Com tota adolescent, l'Elisabeth no té una vida senzilla: els seus pares s'han divorciat, ha canviat d'institut, les seves notes han baixat i la gent surt de la seva vida igual que entra... Però tot i aquesta muntanya de pólvora, hi ha una cosa que la diferencia de la resta: l'Elisabeth té a la Nore.
La Nore l'acompanya a totes hores, fa que es trobi segura i li diu que està molt guapa quan s'aprima. La Nore també li prohibeix menjar, controla les calories i l'esbronca si no li fa cas. I l'Elisabeth l'escolta. Fins que, un dia, el seu cos arriba al límit i és ingressada a la Sala Blanca, on els monstres com la Nore no poden entrar...
Títol: El silenci dels altres
Autor: Pere Francesch Rom
Editorial: Columna
Pàgines: 233
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un periodista, a prop de la quarantena, es troba en plena crisi individual i existencial després de deixar-ho amb la seva parella, l’Anna, amb qui va conviure deu anys.
Gràcies als consells de la seva sanadora, la Llívia, la pèrdua de l’Anna l’empeny a emprendre un viatge a Cercs, l’últim poble on van veure amb vida el seu besavi Ramon Rom Castellví, que va fugir de Montbrió del Camp a principis del 1939 davant l’amenaça franquista. Vuitanta anys més tard, el periodista seguirà els passos del seu avantpassat per descobrir què li va passar i trencar un cercle de silencis.
Títol: No sé qui soc
Autora: Sònia Guillén Colomer
Editorial: Andana
Pàgines: 229
Any d’edició: 2023
Sinopsis: Són les dues de la matinada i la Júlia torna a casa, sola. Camina ràpid, té por. Sent una presència que l'observa. Un pes sobtat a l'esquena la fa caure i perd el sentit.
Quan desperta, no es pot moure. Ho veu tot borrós i no reconeix les veus de les persones que l'envolten i que insisteixen a dir-li Laia. Furiosa, pensa: «Laia? Jo no soc la Laia! Us heu equivocat!». Prova de recordar on és però un fil invisible li arrenca el darrer record.
No sé qui soc és una novel·la d'intriga tan ben travada que el lector se sorprendrà a si mateix atrapat en els paranys amb que subtilment l'autora, Sònia Guillén, ha salpebrat el text. Una lectura intensa, amb uns personatges tan reals que fan versemblants els jocs sobrenaturals de l'autora.
Títol: La vaga de les granotes
Autor: Oriol Canosa
Il·lustració: Cuchu
Editorial: Bindi Books
Pàgines: 77
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Als Estanyols del Molí hi viuen moltes granotes de la comarca. El petit estany mai no ha estat gaire net, però des de fa unes setmanes, la gent del poble l’utilitzen d’abocador i la situació és insuportable! Les granotes ja no poden més. L’hora d’actuar ha arribat!
Títol: Els Robotots i l'Hidra de Lerna
Autor: Oriol Canosa
Il·lustració: Jordi Sunyer
Editorial: Animallibres
Pàgines: 145
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La nau HMIS Hèrcules té la pitjor tripulació interestel·lar que haja eixit mai de la Terra. Sort en tenen, dels seus robots, que s’encarreguen amb dos dits de front de les missions que no vol fer ningú! La primera missió dels Robotots: anar al planeta Lerna a deslliurar els seus habitants d’un monstre terrible que els turmenta nit i dia.
Títol: Sota la mar salada
Autor: Sergi Caparrós
Editorial: Rosa dels Vents
Pàgines: 380
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Del cap de Creus a la Barcelona agitada dels anys vint, la ploma de Sergi Caparrós ens captiva de ple i ens submergeix en una història truculenta on el tràfic d'antiguitats i l'ambició per la dominació de la bellesa fan girar la vida dels personatges com baldufes. Sota la mar salada és un thriller amb un patró clàssic i amb pinzellades de novel·la històrica que arrossega el lector cap a una trama dinàmica i excitant en què els esdeveniments es van succeint sense aturador i els protagonistes queden atrapats en una espiral frenètica de violència i de persecucions.
El juny del 1929 un misteriós papir irromp a la vida del Ramon i l'Andreu capgirant-ho tot. Pare i fill desconeixen el valor de l'objecte, però els queda clar que és únic quan hauran de fugir de traficants d'antiguitats i de policies corruptes per protegir l'antigalla. El papir sembla contenir la clau per resoldre molts misteris. Per començar, l'estranya mort dels pares d'en Ramon.
Títol: Cap al far
Autora: Virginia Woolf
Traducció: Xavier Pàmies
Pròleg: Maria Callís
Editorial: La casa dels clàssics
Pàgines: 258
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Publicada el 5 de maig de 1927, Cap al far és una de les novel·les cabdals de l’anomenat modernisme literari, al costat de l’Ulisses de James Joyce o A la recerca del temps perdut de Marcel Proust. En aquesta novel·la, Woolf retrata tres moments diferents dels estius que la família Ramsay passa a l’illa escocesa de Skye, entre els anys 1910 i 1920, per reflexionar sobre la complexitat de les relacions humanes, la naturalesa de l’art, el paper de la dona dins de la família, la càrrega mental o la subjectivitat de l’individu, i ho fa amb la seva veu poètica tan singular, amb aquest torrent de pensament que caracteritza els monòlegs interiors dels seus personatges.
Cap al far és considerada, per la major part de la crítica i dels especialistes, la millor novel·la de Virginia Woolf i un dels llibres més importants del segle XX: la Modern Library l’ha situat la número 15 a la seva llista de les 100 millors novel·les de llengua anglesa del segle XX, i la revista TIME la va incloure entre les cent millors novel·les de llengua anglesa des del 1923.
Títol: La fabricanta
Autora: Dolors Monserdà
Edició: Gemma Bartolí
Introducció: M. Carme Mas
Editorial: Barcino
Pàgines: 207
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Fabricanta és la primera novel·la urbana escrita en català per una dona, Dolors Monserdà, una de les primeres feministes. «La intel·ligència no té sexe», deia ja el 1898. Monserdà escriu sobre les dones i per a les dones, i signa també com a dona, amb el seu nom real —Caterina Albert, 24 anys més jove que Monserdà, signava com a Víctor Català—, fent gala d’una valentia sense precedents en una època en què les dones només eren tolerades en la literatura si escrivien poesia lírica. La Fabricanta, la millor novel·la de Monserdà, és un testimoni històric de la Barcelona del segle XIX en què van prosperar les fàbriques tèxtils i del paper clau que hi van tenir les dones, normalment silenciat. Es basa en persones reals, concretament en els propietaris de la fàbrica Vilumara, que produïa mocadors de seda.
Monserdà mostra dos models oposats de dona: Florentina encarna el model tradicional, l’àngel de la llar, però també la somniadora a l’estil de Madame Bovary; per contra, Antonieta, la Fabricanta, introdueix un model de dona pragmàtica, intel·ligent i proactiva que havia d’inspirar les lectores contemporànies.
Títol: El meu avi
Autora: Catarina Sobral
Traducció: Mireia Alegre
Editorial: Dimoni Pelut
Pàgines: 40
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un llibre de petit format sobre els temps moderns, esquitxat generosament de referències artístiques des de Jacques Tati, el director francès, fins a Fernando Pessoa, el poeta portuguès.
Títol: Dinar al carrer de la Magrana, 10
Autora: Felicita Sala
Traducció: Mireia Alegre
Editorial: Dimoni Pelut
Pàgines: 40
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Es prepara una festa al Carrer de la Magrana, 10. A cada pis, tothom està ocupat preparant una especialitat que guarnirà la taula del banquet final. Guacamole, mandonguilles de gall dindi, salmorejo o pastís de plàtan i nabius. El llibre és una meravellosa celebració de la multiculturalitat i de com la gastronomia uneix les persones.
Títol: Dràcula
Autor: Bram Stoker
Traducció: Xavier Zambrano
Editorial: Viena
Pàgines: 576
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El jove advocat Jonathan Harker viatja a Transsilvània per tractar amb el comte Dràcula els aspectes legals de la compra d’uns quants immobles de Londres en què ell ha actuat com a representant de l’aristòcrata. En arribar al seu castell comença a notar detalls molt estranys, tant en l’amfitrió com en l’edifici, que desperten les seves sospites... i no triga gaire a adonar-se que ell ja no és un hoste sinó un ostatge en el castell en ruïnes i envoltat de llops del comte. Conscient que corre perill, avisa per carta la seva promesa, la Mina que s’ha quedat a Anglaterra en companyia de la seva millor amiga, la bellíssima i seductora Lucy.
Dràcula és una obra mestra de la literatura de terror, un clàssic que fixa les bases del gènere de vampirs, presentant uns personatges tan inoblidables com el mateix comte Dràcula o el caçador de vampirs per excel·lència, el professor Van Helsing.
Títol: Travessa del manglar
Autora: Maryse Condé
Traducció: Oriol Valls
Editorial: L’Agulla Daurada
Pàgines: 227
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Premi Nobel alternatiu de Literatura, 2018. En un poble al cor del bosc de l’illa antillana de Guadalupe, el veïnat vetlla un mort, un home arribat fa un temps i del qual ningú en sap gran cosa. És cubà? És un desertor? Perquè ha vingut a Guadalupe? Quins dimonis el persegueixen? Les respostes són confuses, però la veritable identitat d’aquest home importa poc. A través de la imatge que els vilatans guarden d’ell, i dels canvis que ha provocat en les seves vides, Maryse Condé desplega una història que va molt més enllà del retrat de la petita comunitat de Rivière au Sel. El que pren forma a Travessa del manglar és el conjunt d’una societat i d’una identitat antillanes, amb els seus conflictes, les seves contradiccions i les seves tensions.
Títol: Jo, Tituba, bruixa negra de Salem
Autora: Maryse Condé
Traducció: Oriol Valls
Editorial: Tigre de paper
Pàgines: 213
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Filla de l’esclava Abena, violada per un mariner anglès a bord d’un vaixell negrer, la Tituba, nascuda a Barbados, és iniciada als poders sobrenaturals per Man Yaya, sanadora i endevina. El seu casament amb en John Indien la porta a Boston, i més endavant al poble de Salem, al servei del pastor Parris. En l’atmosfera histèrica d’aquesta petita comunitat puritana és on tenen lloc els famosos judicis de les bruixes de Salem el 1692. La Tituba és arrestada i oblidada a la presó fins a l’amnistia general de dos anys més tard. Aquí s’acaba la història. Maryse Condé la rehabilita, la treu d’aquest oblit a què havia estat condemnada i, per acabar, la torna al seu país natal, la Barbados dels temps dels cimarrons i de les primeres revoltes d’esclaus.
Títol: Maurice
Autor: E. M. Forster
Traducció: Montserrat Abelló
Editorial: Navona
Pàgines: 247
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En Maurice Hall interpreta el paper de l’anglès convencional, però, darrere la façana de noi modest i generalment conformista, hi ha un creixent desig i atracció cap als homes. A través d’en Clive, que coneixerà a Cambridge, i l’Alec, el guardabosc de la finca rural d’en Clive, en Maurice experimentarà un intens i revelador despertar emocional i sexual. Una novel·la de passió, valentia i desafiament que condemna les actituds repressives de la societat britànica.
Títol: Amb fil de seda
Autora: Muriel Villanueva
Il·lustració: Tres Voltes Rebel
Editorial: Sembra Llibres
Pàgines: 154
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan Carla ingressa a l’UCI el món que coneixia sembla haver-se enfonsat. O, almenys, això és el que sembla. Ella i les seues amigues d’institut viuen enfrontant-se als seus propis fantasmes. La passió per la música les ha unit en la creació d’un grup de rock. I a colp de cançons aprenen a sentir-se vives. Però no és fàcil. Els prejudicis i els entrebancs es multipliquen per totes bandes. Encara que elles no cediran. I seguiran avançant per la corda fluixa entre l’eufòria i la tragèdia.
Títol: Medusa
Autora: Pepa Mayo
Traducció: Blanca Rodríguez
Editorial: Marli Brosgen
Pàgines: 168
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Fa segles que la Terra s’ha convertit en un glacial envaït per meduses gegantines, on els humans s’amaguen a l’interior de les muntanyes per sobreviure.
En Makena, un jove de vint anys, tècnic en biorobòtica i optogenètica, viatja des de l’anell orbital fins a la colònia Tacomic per ocupar una plaça de científic i treballar en allò que més li agrada: els sentiments i la seva aplicació en cervells impresos en 3D. El jove també s’allista en la formació Delta Arrow, un grup de ciutadans que, juntament amb diversos biobots, surt a l’exterior per encarregar-se de la reforestació i de la vigilància del búnquer Tao Tacomic, també anomenat l’Arca de Noè. El primer dia que en Makena acudeix a la formació Delta Arrow s’enamora de Nomura. Però els biobots base com Nomura només tenen implantats sentiments primaris, per sobreviure i protegir els humans: no poden estimar.
En Makena està frustrat, Nomura li correspon amb submissió, però no sent res per ell. I la idea d’aprofitar els seus coneixements per implantar-li l’amor al cervell 3D agafa cada cop més força. Els seus amics Joe i Devin i el biobot Enzo li ajudaran, però l’atac d’una horda de meduses gegants a la colònia ho canviarà tot. Endinsa’t en aquesta distopia plena d’aventura, tecnologia, meduses extraterrestres i molts, molts sentiments.
Títol: Assaig sobre la ceguesa
Autor: José Saramago
Traducció: Núria Prats
Editorial: Navona
Pàgines: 361
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Una epidèmia de ceguesa s'estén de manera fulminant i sobtada per tota la societat. Aquesta greu malaltia sembla afectar tothom a un ritme alarmant, excepte l'esposa d'un metge, que, tot i ser estranyament immune, es farà passar per cega per acompanyar el seu marit al centre d'aïllament que han habilitat les autoritats. A través dels seus ulls podrem presenciar un infern on centenars de persones cegues hauran de lluitar per sobreviure a qualsevol preu.
En aquesta novel·la, terriblement actual, José Saramago presenta una imatge aterridora de la societat i descriu un món sense pietat on regnen el caos i el desconcert.
Títol: La Júlia i el Tauró
Autora: Kiran Millwood Hargrave
Il·lustrador: Tom de Freston
Traducció: Víctor Aldea
Editorial: Bambú
Pàgines: 200
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Em dic Júlia. Aquesta és la història de l’estiu que vaig perdre la mare i vaig trobar un tauró més vell que els arbres. Però no pateixis, que això no t'espatllarà el final.
Títol: Fundació
Autor: Isaac Asimov
Traducció: Octavi Gil Pujol
Il·lustració: Guillem H. Pongiluppi
Editorial: Duna Llibres
Pàgines: 329
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Imperi Galàctic s’ha expandit i consolidat al llarg de 12.000 anys, de manera que ningú pot sospitar que el cor d’aquest pròsper sistema està podrit. Ningú tret del psicohistoriador Hari Sheldon, que ha utilitzat la seva nova ciència per predir un futur terrible. Exiliat al desolat planeta Términus, Seldon estableix una colònia amb les ments més brillants de l’Imperi, una Fundació que té la clau per canviar el destí de la galàxia. Tanmateix, l’agonia de l’Imperi portarà nous enemics a la Fundació, que es veurà amenaçada abans fins i tot de començar la seva tasca.
La sèrie de La Fundació és una obra mestra icònica d’Asimov. Amb el teló de fons d’un Imperi Galàctic en decadència, la història de Hari Seldon és un testimoni clar de l’extraordinària imaginació que va donar forma a la ciència ficció moderna.
Títol: Joc de nit
Autor: Toni Cotet i Masià
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 123
Any d’edició: 2022
Sinopsis: És la gran nit! La nit de la tancada jove a l’escola. Una nit per estar junts, compartir confidències i resoldre el misteri que ens han plantejat els monitors. Una nit ideal per ser joves i gaudir amb els amics. Una nit, però, que recordarem tota la nostra vida.
Hi ha una ombra que s’amaga entre passadissos i aules amb una missió secreta. No deixarà passar l’oportunitat d’assetjar la seva presa i poder-li extreure la sang que li oferirà una llarga vida. La nit de la tancada jove serà la nit perfecta per aconseguir-ho.
Títol: El que no veus
Autora: Maria Ripoll i Llopart
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 150
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Elisabet marxa a Roma a estudiar l’últim curs de l’institut, i està decidida a viure un any ple d’aventures i emocions. Però aviat descobrirà que l’experiència no serà com ella esperava: la seva família d’acollida amaga un secret important.
Enmig de noves amistats, del primer amor i de la convivència familiar complexa, l’Elisabet es veurà obligada a resistir i sobreviure mentre descobreix una ciutat com Roma, encantadora per al visitant però complexa i lluny dels seus quan es troba en problemes.
Títol: Quan la boira ens cobreixi
Autora: Ramona Solé
Il·lustració: Àlex Santaló
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 168
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Nora s’acaba de traslladar amb la seva família a un barri nou, on encara no té amics. De tant en tant puja al terrat de l’edifici on viu per desconnectar de la universitat i de la feina. Allà coneix la Daniela i el Bruno, que no saben si confiar en aquella noia que sembla que els espiava.
Les sospitoses desaparicions d’alguns veïns del barri faran que la Nora convenci la Daniela i el Bruno per investigar qui i què hi ha darrere de tot. I buscaran la cooperació d’un altre amic que, a canvi, els demana que esbrinin la procedència d’uns sobres misteriosos que algú li deixa a la taquilla de l’institut. Aconseguiran resoldre els misteris sense sortir-ne escaldats?
Títol: M de monstre
Autora: Talia Dutton
Traducció: Edgar Cotes
Editorial: Mai Més
Pàgines: 224
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan la Maura, la germana petita de la doctora Frances Ai, va morir en un accident tràgic fa sis mesos, la Frances va jurar que la reviuria. Tanmateix, la criatura que s’aixeca a la taula d’autòpsies clarament no és la Maura. De fet, aquesta noia, que tria el nom d’M, no recorda res sobre la vida de la Maura. Malgrat això, la Frances espera que l’M segueixi el mateix camí que la Maura —entrar a la universitat per convertir-se en científica— i continuar els projectes que la Maura i ella havien compartit. Esperant poder recuperar els records de la Maura, la Frances intenta rodejar l’M de tot el que queda del passat de la Maura, però l’M no vol saber res dels intents de la Frances per intentar que es converteixi en una cosa que no és.
Títol: El castell ambulant
Autora: Diana Wynne Jones
Editorial: Indòmita
Traducció: Bel Olid
Il·lustració: Marina Vidal
Any d'edició: 2022
Sinopsis: La Sophie Hatter té la mala sort de ser la més gran de tres germanes i, per tant, està destinada a fracassar miserablement si surt a buscar fortuna. Per si això no fos prou, sense pretendre-ho atrau la ira de la perversa Bruixa de l’Ermot, que la converteix en anciana amb un poderós conjur. La seva única esperança per trencar-lo rau al castell del mag Howl, una mola de pedra que es passeja pels turons. Si vol desfer l’encanteri, la Sophie haurà de suportar l’irritant Howl, fer un pacte amb un dimoni del foc i enfrontar-se a la Bruixa de l’Ermot.
Amb tot, al llarg del seu viatge, la Sophie descobrirà que en aquesta aventura les coses i les persones sovint no són el que semblen: destins entrellaçats, identitats intercanviades… i un mag que amaga tants secrets com ella mateixa.
Títol: L’hereu de la mort
Autor: Albert Font
Il·lustrador: Jordi Díaz
Editorial: Obscura Editorial
Pàgines: 292
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un jove ferosí, de nom Jarràh, frisa per emprendre un viatge i conèixer totes les bèsties que habiten el món. Abans de deixar la ciutat de Port Prim on ha crescut, però, no té cap més remei que acceptar un fet que ha ignorat durant molt de temps: l’instant del seu naixement, va recaure sobre ell el poder de Quílamis, la deessa de la mort.
La bruixa Nin, antiga deessa de la vida, serà l’encarregada de guiar en Jarràh a través d’una mena de ruta de la seda fantàstica on toparan comerciants, peregrins, delinqüents i éssers de tota mena. Però, com ja se sap, la història no sempre és tota en mans de la gent corrent, i hi ha orelles pertot arreu: els imperis de Feròsia i Solterra, cada vegada més enfrontats l’un amb l’altre, s’han assabentat que l’hereu de Quílamis és entre els vius, i ara, ni emperadors ni reis no s’aturaran fins a tenir el do d’en Jarràh del seu favor.
En el transcurs d’un viatge tan absurd com fantàstic, en Jarràh esdevindrà un adult i aprendrà que jutjar sobre la vida i la mort és una cosa que va molt més enllà del domini dels homes o de la justícia.
Títol: Encara més pijos
Autor: Marc Giró
Il·lustrador: Jesús Aguado
Editorial: Univers
Pàgines: 144
Sinopsis: Si encara no tens clar si ets pijo o no, aquest és el teu llibre; si ho tens clar, també. Tenim tan poca idea dels pijos, del seu món i del seu modus vivendi que el Marc Giró s'ha vist en l'obligació d'escriure aquest nou llibre, desobeint el principi més bàsic de la vida regalada, que diu que el més important a la vida de tot pijo és no pencar mai, sota cap concepte, que això és cosa de les classes proletàries de la Lower-Diagonal. Val a dir, en la nostra defensa, que avui, en temps de Zara, qualsevol persona per quatre duros pot vestir-se de pijo, però també és veritat que ser pijo és molt més que anar fet un figurí per la vida, lluir una perruca que ni Chuck Norris i tenir una dentadura lluent de nacre de campionat equí. No, ser pijo és una manera d'estar i de ser al món i Marc Giró ens ho torna a demostrar. Incorpora retallables al final del llibre per aprendre a vestir-nos d'una vegada.
Títol: Tots dos moren el final
Autor: Adam Silvera
Traducció: Alexandre Gombau i Arnau
Il·lustració: Simon Padres
Editorial: Fanbooks
Pàgines: 350
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En un present alternatiu, en el qual és possible predir la mort en un termini de vint-i-quatre hores, Mateo i Rufus reben la notificació més temuda: només els queda un dia de vida. En circumstàncies normals, els dos mai s’haguessin conegut, però ara recorren a Última Amistat, una aplicació de cites que et permet contactar amb algú disposat a compartir el teu últim dia. Mateo i Rufus viuran la seva última i estremidora aventura, descobrint els fils que els uneixen i mostrant al món la seva veritable identitat. Una novel·la emotiva i original, que aborda la proximitat de la mort per plasmar la imparable força de la vida, l’amistat i l’amor.
Títol: Què hi tens al cap, Lis?
Autora: Ruth Tormo
Il·lustració: Robert Garcia
Editorial: Barcanova
Pàgines: 151
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Lis té l'honor de dur el cognom Testa, i formar part de la saga d'inventors per excel·lència del món. Però a la seva edat encara no s'ha estrenat com a inventora, i sap que el temps se li esgota. I és que mai cap Testa no ha trigat tant a presentar el seu primer invent. ¿Pot ser que hi tingui alguna cosa a veure el fet que sigui l'única noia Testa viva que existeix? I si resulta que no és una Testa autèntica? Serà la primera Testa no Testa de la història? Ben aviat descobrirà el secret que s'amaga darrere les poques dones Testa inventores que hi ha hagut al llarg dels anys. I es veurà immersa en una missió ben complicada per enderrocar la seva pròpia família.
Títol: Salvem la terra! Oriol i Lis al rescat
Autora: Eva Santana
Il·lustració: Jaume Bosch
Editorial: Baula
Pàgines: 279
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Oriol s’adona que haurà de posar-se les piles si vol fer bé el treball que els han encarregat a classe, 10 COSES QUE JO PUC FER PER SALVAR EL PLANETA, perquè a casa seva no hi té bons exemples: «Reduir el consum d’aigua? La meva mare té una llista de reproducció amb 175 cançons horroroses i no surt de la dutxa fins que no les ha cantades totes de dalt a baix. Reciclar les escombraries? A casa meva no diferencien entre una llauna i un tros de cartró, es pensen que tot està fet del mateix. Soc jo el pobre desgraciat que baixa les escombraries i es dedica a separar-les davant dels contenidors».
Títol: El cant del cigne
Autora: Núria Pradas
Il·lustració: Ignasi Font
Editorial: Bambú
Pàgines: 124
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Mia i la Greta són molt bones amigues. Es coneixen des que anaven a l’institut i ara comparteixen pis a Barcelona. Però una nit, en tornar a casa després de sortir de festa, la Mia ja no pot més i, amb tota la ràbia del món, etziba a la seva amiga: «Tant de bo et morissis ara mateix!». Què ha passat? Com és que han acabat així? L’endemà troben el cos sense vida de la Greta. La Mia no sap què fer i també està en perill. Qui l’ha estat seguint? Una novel·la trepidant sobre tot allò que amaguem.
Títol: Piranya social
Autora: Mariló Àlvarez Sanchis
Il·lustració: David Buisán
Editorial: Sembra Llibres
Pàgines: 116
Any d’edició: 2022
Sinopsis: A Piranya social, l’escriptora Mariló Àlvarez ens convida a mirar-nos en el mirall de les aparences amb la divertida història de l’Àlex, una jove descarada que no té por de prendre partit pel que creu. I que no tardarà a descobrir que els rols hi són per trencar-los.
Títol: No pensis en un elefant rosa
Autora: Antía Yáñez
Traducció: Eduard Velasco
Il·lustració: María Simavilla
Editorial: Contraluz
Pàgines: 443
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L'Aurora és jove, té feina, un cercle d'amigues, viu sola a ciutat, surt quan vol i se'n va al llit amb qui li ve de gust. És a dir, aparentment la vida típica d'una jove urbanita feliç, si no fos perquè en la seva existència res no rutlla com caldria: la seva parella de vida i d'hipoteca l'ha deixat, gairebé no parla amb les amigues per no haver d'explicar coses que no vol afrontar, i a la família prefereix tenir-la prou lluny, no fos cas que li retreguin haver perdut un xicot tan bon noi.
Título: Mariana
Autora: Monica Dickens
Traducción: Concha Cardeñoso
Editorial: Trotalibros
Páginas: 348
Año de publicación: 2022
Sinopsis: Cuando, durante la Segunda Guerra Mundial, la radio anuncia el hundimiento del buque británico en el que sirve su marido, el tiempo se detiene para Mary. Mientras espera más noticias, y para no desesperarse ante un futuro lleno de incertidumbre, empieza a rememorar sus días felices en la Inglaterra de los años treinta: su infancia en Somerset, la escuela en Kensington, los primeros viajes, trabajos y amores…
Monica Dickens, bisnieta de Charles Dickens, se inspiró en su propia vida para escribir Mariana, una entrañable, divertida y conmovedora novela de formación. La inolvidable historia de Mary nos recuerda que, en los tiempos más oscuros, podemos encontrar luz en el recuerdo de aquellos días del pasado que nos han llevado a ser quienes somos.
Títol: El vuitè nan
Autor: Josep Vallverdú
Il·lustració: Cuchu
Editorial: laGalera
Pàgines: 172
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Al bosc encantat hi apareix un nadó que els nans cuidaran amb cura i amor com si fos un dels seus...fins que creix una mica massa!
Al palau proper hi viu tancada en una torre una princesa fins que s'escapa amb l'ajuda d'aquests mateixos nans. S'arribaran a trobar mai la princesa i el nan que no era un nan i que ha marxat per convertir-se en cavaller? Quantes aventures haurà de viure fins tornar a casa i descobrir que l'amor és l'aventura més gran de totes?
Títol: Pont aeri
Autor: Víctor Recort
Editorial: Empúries
Pàgines: 175
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La sitcom de més èxit de tots els temps de la televisió pública catalana, Pont aeri, sobre dos amics de caràcters oposats que comparteixen pis, va acabar malament, amb els protagonistes barallats. L’un va anar a treballar a Madrid, on s’ha convertit en una estrella televisiva en l’àmbit espanyol. L’altre es va quedar a Barcelona, on ha seguit la seva carrera d’actor en català. Un dia, però, el de Madrid ho engega tot a rodar i torna.
Amb referents obvis de la cultura popular catalana dels últims 20 anys, Pont aeri és una novel·la hilarant, que juga amb el nostre imaginari col·lectiu amb atreviment, intel·ligència i humor.
Títol: Himitsu Sentai GORENGER
Autor: ISHInoMORI SHOTARO
Traducció: Bárbara Pesquer
Il·lustració: ISHInoMORI SHOTARO
Editorial: Ooso Còmics
Pàgines: 342
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Monstres gegants, vestits amb poders, cíborgs, explosions, intensa acció, són els elements característics del gènere Tokusatsu. El tokusatsu és el gènere de les sèries i pel·lícules on es presenten kaijus (Monstres), henshin (Transformacions) i sentais (esquadró, força d’assalt).
Dins del Tokusatsu està el subgènere Super Sentai que inclou als grups d’herois, com és el cas dels GORENGER. El creador d’aquest subgènere va ser ISHInoMORI SHOTARO, qui també va crear el mític henshin heroi, Kamen Rider. A ISHInoMORI se li sol cridar al Japó el “Rei del Manga” i continua sent una de les figures més influients de la cultura pop japonesa. Encara que va morir en 1998, té el rècord Guinness de “major nombre de mangues publicats per un autor”.
Himitsu Sentai GORENGER és un esquadró d’heroics nois vestits amb vestits multicolors especialment dissenyats que milloren els seus sentits i habilitats. GO!
Títol: Zoo City
Autora: Lauren Beukes
Traducció: Lluís Delgado
Il·lustració: Ricard Efa
Editorial: Mai Més
Pàgines: 344
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Zinzi du un Peresós a l’esquena, arrossega el mal costum de posar en pràctica l’estafa de la carta nigeriana i té talent per trobar objectes perduts. Quan una anciana apareix morta i els policies li confisquen l’última paga, es veu obligada a acceptar la mena d’encàrrec que més detesta: la cerca de persones desaparegudes.
El contracte que li ofereix el solitari productor musical Odi Huron per localitzar una estrella del pop adolescent podria ser el seu bitllet de sortida de Zoo City, el barri marginal decrèpit on els delinqüents i els seus companys animals viuen a l’ombra del Profund de l’infern. En comptes d’això, l’encàrrec catapulta la Zinzi a les profunditats de l’abisme d’una ciutat fustigada pel delicte i la màgia, on haurà de plantar cara als secrets negres de vides passades —inclosa la seva.
Títol: La tercera màscara
Autor: Care Santos
Il·lustració: Èlia Olmedo
Editorial: Edebé
Pàgines: 230
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Aquesta dura novel·la realista és una ficció creada magistralment per l’escriptora Care Santos, però podria no ser-ho. Podria reflectir un treball periodístic d’investigació sobre un fet verídic, d’aquells que, quan els sents o els veus als mitjans de comunicació, sacsegen les consciències i fan que tothom es pregunti: Com és possible que hagi passat això? Com algú tan jove pot fer tal atrocitat? De segur que molta gent pensa que hi ha veritats que val més no saber. Però aleshores, com evitem que tornin a passar una altra vegada? T’atreveixes a enfrontar-te a la teva tercera màscara?
Títol: Capità Lluc
Autor: Carles Sala i Vila
Il·lustració: Subi
Editorial: LaGalera
Pàgines: 149
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Si hi ha una cosa que és lluny de Vila-remota de Dalt, aquesta és el mar; o si més no, això és el que sempre ha dit l'atrafegada gent que viu al poblet. I és per aquesta distància que, fins ara, mai cap infant del poble no ha aconseguit visitar l'oceà.
Però... i si la cosa no fos ben bé així? I si en realitat el mar no fos tan inaccessible com diuen? I si la llunyania dels llocs no depengués de la distància sinó de les ganes d'anar-hi que es tinguin? Davant d'aquest dubte, els nens i nenes de Vila-remota de Dalt decideixen passar a l'acció. I els de Vila-remota de Baix també. Amb la complicitat d'uns quants avis i àvies, les colles dels dos poblets construeixen dos vehicles extraordinaris amb els quals intentaran arribar a Sant Cargol de Mar. El viatge és accidentat, ple d'aventures...i molt emocionant!
Títol: Legió
Autor: William Peter Blatty
Traducció: Maria Rosich Andreu
Il·lustració: David Rendo
Editorial: Obscura
Pàgines: 296
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Després d’haver encapçalat la investigació d’un homicidi relacionat amb la possessió demoníaca de la Regan, una nena de dotze anys, l’inspector Kinderman enfronta una sèrie d’assassinats amb una signatura d’allò més blasfema, entre ells, la crucifixió d’un infant i la decapitació d’un sacerdot. Les proves condueixen a l’assassí Gèminis, però és evident que alguna cosa no encaixa, ja que, segons asseguren, l’aterridor assassí va morir més d’una dècada enrere. En el curs de la investigació, en Kinderman acabarà adonant-se que les noves víctimes del Gèminis podrien guardar relació amb l’exorcisme de la petita Regan.
Títol: Manual del perfecte escriptor mediocre
Autor: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: La Campana
Pàgines: 110
Any d’edició: 1991
Sinopsis: L’autor d’aquest llibre es qualifica d’escriptor mediocre -afirmació sense precedents en la història de la literatura catalana, i suposem que també en la universal- però hi afegeix que aspira a ser un escriptor mediocre amb el grau de perfecció més alt possible. Tenint en compte que qui diu això és Ramon Folch i Camarasa, que ha escrit excel·lents i premiades novel·les, ja es comprèn que aquest Manual és una peça literària basada en al ironia i la sàtira, sense que hi faltin incursions en el sarcasme.
Amb el pretext d’orientar els escriptors mediocres pel camí de la perfecció dins la seva mediocritat, Ramon Folch i Camarasa fa un repàs ple d’agudesa sobre els sopars literaris, les entrevistes, els premis, la signatura de llibres, els diversos gèneres literaris amb els quals es pot empaitar l’èxit, etc. I de fet, és una sàtira de determinades actituds humanes i costums socials el que va apareixent en aquestes pàgines admirablement escrites, possiblement les més audaçment divertides que ha publicat fins ara aquest escriptor.
Títol: El final de l’idil·li
Autor: Graham Greene
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustració: Pep Montserrat
Editorial: Viena Edicions
Pàgines: 269
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’any 1946, en un Londres en què les piles de runa dels edificis bombardejats encara conviuen amb sacs de sorra, el jove escriptor Maurice Bendix es troba casualment amb el diplomàtic Henry Miles, que el convida a casa seva. Allà coincideix amb la dona d’en Henry, la Sarah, amb qui en Maurice havia tingut una relació clandestina, que ella va tallar de sobte.
Confidencialment, en Henry confessa a en Maurice que sospita que la seva dona li és infidel, però no s’atreveix a preguntar-li-ho directament a ella per por que la relació es trenqui. Com a conseqüència d’aquesta revelació, en Maurice, gelós i encuriosit, contractarà un detectiu privat per esbrinar la veritat sobre la dona que no ha deixat d’estimar.
Títol: Que ve el cometa!
Autora: Tove Jansson
Traducció: Carolina Moreno
Il·lustració: Tove Jansson
Editorial: L’Altra Tribu
Pàgines: 158
Any d’edició: 2022
Sinopsis: És estiu a la Vall dels Mumins. El pare Mumin està llegint, la mare Mumin col·loca conquilles al voltant dels parterres i l’Snif ha fet una troballa espectacular. Tot sembla d’allò més normal, però aquella mateixa nit arriba una tempesta. Segons la Rata Mesquera, és un cometa que s’acosta perillosament a la Terra. El cos celeste és cada dia més gran, el cel es tenyeix de vermell, el mar es retira i aviat totes les criatures agafen les seves pertinences i fugen. Però en Mumin i l’Snif, que són curiosos de mena, emprendran una aventura per esbrinar què està passant.
Títol: Poca broma amb les vacances!
Autora: Ester Farran
Il·lustració: Jordi Sales
Editorial: Edicions del Pirata
Pàgines: 228
Any d’edició: 2017
Sinopsis: Un llibre imprescindible per a tots aquells que vulguin partir-se de riure.
A Poca broma amb les vacances hi trobarem la Judit i el Johan, que viuen un munt de divertidíssimes i estrambòtiques aventures.
És el segon títol de la col·lecció Els embolics de la Judit i el Johan
Títol: El gat que estimava els llibres
Autor: Sosuke Natsukawa
Traducció: Albert Nolla
Editorial: La Campana
Pàgines: 250
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L'epopeia de Rintaro, el jove hereu d'una entranyable llibreria de vell, i de Tora, un gat tigrat savi i enginyós, s'ha convertit en un fulgurant èxit internacional. La seva missió emocionant consisteix ni més ni menys que a salvar els llibres que estan en perill i difondre així l'amor per aquests objectes, bells i inigualables, que són part imprescindible de la nostra vida.
Del sempre fascinant Japó ens arriba aquesta bella història, carregada de saviesa, de màgia i de passió per la lectura, que ja ha conquerit els lectors de tot el món.
Títol: Ciutat de vampirs. El club de les ombres
Autor: Martín Piñol
Il·lustració de coberta: Raúl Allén
Editorial: laGalera
Pàgines: 184
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Suspendre no és el pitjor que et pot passar quan fas el treball de recerca de batxillerat.
La Vampira de Barcelona, la segrestadora de nens que va trasbalsar i atemorir la societat el 1912, sembla un bon tema pel treball de la Sol. Però la línia entre realitat i llegenda urbana és molt perillosa.
Ajudada pel Jonathan, un company de classe aspirant a youtuber, i pel Rafa, un veí en cadira de rodes que havia estat guia turístic, la Sol segueix el rastre de la terrible criminal en una Barcelona on, un segle després, encara desapareixen molts menors. I els tres toparan amb una ciutat que encara amaga secrets sinistres... i letals.
Títol: Les confessions del senyor Harrison
Autora: Elisabeth Gaskell
Traducció: Jofre Mallafrè
Editorial: Viena Edicions
Pàgines: 135
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Havent completat la seva formació mèdica en un hospital de Londres, el jove i ben plantat senyor Harrison accepta una posició d’ajudant de metge a la petita localitat rural de Duncombe, on, curiosament, cinc de cada sis habitants són dones; per tant, en Harrison es trobarà que la majoria de les seves pacients són vídues riques i fadrines una mica aprensives.
Tot i que des del primer moment el senyor Harrison es fixa en la dolça Sophy, la filla del rector, sense voler-ho es trobarà al bell mig d’un munt de còmiques equivocacions i festejos involuntaris que posaran a prova tant la seva paciència com la seva vanitat.
Títol: Calladeta no ets més maca
Autor: Nuria Prieto
Traducció: Núria Albesa
Il·lustració: Nuria Prieto
Editorial: Meraki
Pàgines: 97
Any d’edició: 2021
Sinopsis: "L’Alba va apartar el dibuix i va començar a escriure: «Havia deixat que abusés de mi sexualment. Havia deixat que em vigilés. Havia deixat que m’infravalorés intel·lectualment. Havia intentat evitar que ell s’autolesionés. Quan s’enfadava amb mi, es donava cops contra la paret; no era jo qui l’agredia. Havia deixat que m’anul·lés com a persona. Havia estat separada de la meva família i dels meus amics.»
—I va ser llavors quan vas decidir deixar-lo?"
La violència de gènere és un càncer social i la seva erradicació és una responsabilitat que interpel·la a tots i totes. Aquest projecte, creat per la Nuria Prieto, pretén, a través del relat en primera persona, mostrar deu històries reals i properes de dones que han patit aquesta violència en diferents formes.
Títol: Poni
Autora: R. J. Palacio
Traducció: Imma Falcó
Editorial: La Campana
Pàgines: 297
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En Silas és un nen de dotze anys. Un bon dia, molt entrada la nit, hi apareixen tres genets desconeguts decidits a endur-se'n el pare. En Silas es queda sol i se sent espantat, però quan un poni apareix a la porta de casa, entén què ha de fer.
Silas s'embarca en un viatge perillós pel vast paisatge americà que el connectarà amb el passat i amb el futur i amb els misteris insondables del món que l'envolta.
R. J. Palacio ens explica una història preciosa i punyent alhora sobre el poder de l'amor i les connexions que ens uneixen a través de la distància i del temps.
Títol: L’home dels ulls compostos
Autor: Wu Ming-Yi
Traducció: Mireia Varas Urpí
Il·lustració: Elisa Ancori
Editorial: Chronos
Pàgines: 481
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Alice ha perdut el marit i el fill en un accident a la muntanya i ja no té esma per viure. L’Atrie s’ha de fer a la mar per complir amb el ritu dels segons fills de l’illa de Wayo-wayo. Ambdós semblen condemnats a morir, però una catàstrofe mediambiental a la costa de Taiwan provocarà que es coneguin. Aquesta trobada donarà un nou sentit a les seves vides.
Traduït a més de 14 idiomes, Ursula K. Le Guin va equiparar aquest èxit internacional amb el realisme màgic llatinoamericà. Raons no li falten: eco-ficció realista i mites dels aborígens taiwanesos conflueixen en un llibre que ens parla de com l’empatia, els records i l’escriptura poden guarir les ferides de l’ànima.
Títol: L’accident de caça
Autor: David L. Carlson
Il·lustrador: Landis Blair
Traducció: Carlos Mayor
Editorial: Finestres
Pàgines: 464
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Va ser un accident de caça, d’això en Charlie n’està segur. Així va ser com el seu pare, Matt Rizzo —un intel·lectual gentil que escriu poemes èpics en braille— havia perdut la visió. No és fins que en Charlie arriba a l’adolescència i ha d’afrontar les conseqüències dels seus petits delictes, que el jove descobreix la veritat. Matt Rizzo es va quedar cec per un tret d’escopeta a la cara, però va ser mentre participava en un robatori a mà armada. Cec i sense esperança, Matt inicià una nova i desolada vida a la presó de Statesville. Tanmateix, en aquest lloc desagradable, la vida i l’ànima de Matt van ser salvades per un dels assassins més odiats dels EUA: Nathan Leopold Junior, dels infames Leopold i Loeb. Una història real d’un pare, un fill i un viatge notable des de la desesperació cap a la il·lustració.
Títol: Intrèpides
Autora: Pénélope Bagieu
Il·lustradora: Pénélope Bagieu
Traducció: Montserrat Terrones
Editorial: Finestres
Pàgines: 312
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Estrella del rock o dona barbuda, atleta o xamana, exploradora o treballadora social; lluitant contra vent i marea per fer el que havien de fer, les Intrèpides han traçat el seu camí. Amb un estil amè i un caràcter lúdic que vol apel·lar a tots els públics, Pénélope Bagieu ens lliura trenta retrats de científiques, activistes i actrius que han fet de la necessitat virtut i que han deixat petja en tots els camps de la societat. Publicat originalment a l’edició digital de Le Monde, i més tard recopilat en dos volums independents, Intrèpides arriba una edició integral per a col·leccionistes. Esdevingut un supervendes a França, on només el primer volum ja va fregar els 70.000 exemplars venuts —internacionalment, n’acabarà venent més d’un milió—, aquest recull inclou perfils de figures com Agnòdice, Wu Zetian o Margaret Hamilton. Intrèpides va ser guardonat amb el Premi Eisner a la Millor Obra Internacional el 2019.
Títol: La canya rebel
Autor: Nina Berbérova
Traducció: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº25
Pàgines: 81
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El 2 de setembre de 1939, el dia després de la invasió de Polònia per part de l’exèrcit alemany, dos amants se separen a París. L’Olga, exiliada russa, s’acomiada de l’Einar, que marxa a Suècia amb l’esperança que aviat es podran tornar a reunir. L’Einar li diu que espera que ella vagi a Estocolm, que podrien anar junts al Brasil, o viatjar a Rússia... Ni s’imaginen la magnitud de la guerra que està a punt d’esclatar ni les dificultats a què s’hauran d’enfrontar. ¿Sobreviurà aquest amor?
Títol: Madame de Treymes
Autor: Edith Wharton
Traducció: Marta Pera Cucurell
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº26
Pàgines: 126
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un elegant cavaller novaiorquès anomenat John Durham arriba a París amb la intenció de demanar matrimoni a la seva amiga d’infantesa, la Fanny Frisbee, que ara ja és tota una dona acostumada a la sofisticació del Vell Continent. Encara que tots dos estan molt enamorats, el pla té un greu impediment: la Fanny està separada (però no divorciada) del marquès de Malrive, un aristòcrata dissolut que es nega a concedir-li el divorci per evitar l’escàndol i que fins i tot està disposat a retirar-li la custòdia del fill que tenen en comú. En Durham, resolutiu i directe, demana ajuda a la cunyada de la Fanny, l’enigmàtica Madame de Treymes, que es mostra disposada a intercedir per ells, però a la seva manera.
Títol: El nàufrag feliç
Autor: Ramon Folch i Camarasa
Editorial: Viena Edicions
Col·lecció: Petits Plaers nº27
Pàgines: 180
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Una tendra història d'amor en la Barcelona dels anys cinquanta. Una petita joia oblidada que es llegeix amb un somriure als llavis. El protagonista, que havia estat un escriptor d’èxit, és víctima d’un petit accident de trànsit sense transcendència, però, com que s’ha fet mal al canell, li recepten una temporada de repòs. Desvagat per obligació, aprofita aquesta pausa per recordar com va conèixer per casualitat la Maria... quan ell era considerat el nou prodigi de les lletres catalanes, estava força pagat de si mateix i prou perdut a la vida.
Títol: Drets fràgils
Autora: Gemma Lienas
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 177
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Amb aquest assaig divulgatiu, Gemma Lienas continua donant veu a un feminisme que no vol quedar eclipsat. Des de la mirada d’una nena que va néixer a començament de la dècada dels cinquanta, que va ser dona jove durant la transició i primers anys de la democràcia, i gran a l’època dels atacs organitzats contra el feminisme, l’autora evoca la historia d’una generació de dones que van lluitar perquè la igualtat entre dones i homes fos legal i real. Un llibre ple d’informació, reflexiu, serè, personal, que retrata una lluita històrica d’unes dones que com ella van haver de començar a picar pedra en un camp en el qual els camins oberts eren escadussers i que ara, ja grans, continuen en la lluita i veuen el futur una mica incert. Unes pàgines que també pretenen ser memòria per a les joves, perquè no oblidin que els drets conquerits per les dones són fràgils i es poden perdre en qualsevol moment.
Títol: Capgirats. El Daimon retrobat
Autor: Simone Costa
Il·lustració: Laura Palau Rof
Editorial: El Cap i la Nansa
Pàgines: 97
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Amb un eficaç desplegament imaginatiu, desbocat i volàtil, Simone Costa ens corprèn en un relat capaç de produir transposicions en l’espai i en el temps.
Tot comença a València. En Gargori passeja tranquil·lament pel centre de la ciutat quan, de sobte, un so terrible escampa la por entre la gent. A partir d’aquí inicia l’increïble periple d’en Gargori, que viatjarà fins a Girona a la descoberta d’ell mateix, en aquest i en altres mons, acompanyat per vells amics i nous personatges excèntrics, en un entramat d’històries que es mouen entre les fronteres del màgic i del real.
El protagonista del llibre és una persona especial. Es podria definir com allò que els grecs anomenaven Daimon: un geni abstracte i inquiet que pot desencadenar impulsos i forces misterioses.
Títol: Amb cor de dona
Autor: Elvira Moreno
Il·lustració: Estel Puigarnau i Núria Moreno
Editorial: Publicalis
Pàgines: 119
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest llibre és un recull d’històries, de diferent pes i llargada, teixides al llarg d’estones robades a la feina o al descans. Totes tracten de l’univers de la dona i ella n‘és la protagonista indiscutible. Totes són fictícies, però podrien perfectament ser verídiques. De fet, la majoria estan inspirades en vides reals, algunes molt llunyanes i d’altres, en canvi, molt properes. És un llibre per a les dones i per a tots aquells que les estimen, les valoren i les acompanyen en el seu caminar.
La majoria de relats estan tractats amb una gran dosi de sensibilitat i tendresa. Alguns sobten per la seva força i contundència i d’altres mostren una punta d’ironia i d’humor. Alguns caminen amb pas més lent, però d’altres passen gairebé volant. Tots estan pensats i escrits des del cor d’una dona que des de petita volia ja contar històries a tot aquell que volgués escoltar-la i ara, per fi, us les pot oferir com un regal perquè les passegeu tant com pugueu. Feu-les córrer, que no s’aturin!
Títol: Bruna Brown
Autora: Marta Bellvehí
Il·lustració: Marta Bellvehí
Editorial: Fanbooks
Pàgines: 379
Any d’edició: 2022
Sinopsis: La Bruna és una noia de Barcelona, amant de l’ordre, introvertida, que amaga un munt d’inseguretats. El dia que ha de fer el primer examen de selectivitat, pateix un atac de pànic provocat per la por a fracassar. Aquest fet la impulsa a prendre una decisió que li capgira la vida: marxar a Anglaterra a treballar com a au pair. A Birmingham viu algunes experiències doloroses i d’altres alliberadores, s’envolta de persones que entren dins el seu petit món amb intensitat, aprèn a superar obstacles i deixa de fugir per començar a prendre les seves pròpies decisions.
Títol: El secret de les flames
Autor: Carles Solé Torres
Editorial: Amazon
Pàgines: 144
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El secret de les flames és una sorprenent i original aventura que ens descobreix la història d’en Nico, la Mar i la Léa, tres joves universitaris que s’assabenten inesperadament que l’Alexandra, una carismàtica veïna seva, desapareix en l’incendi del seu pis. Les estranyes circumstàncies de l’accident, juntament amb els misteriosos missatges que rep en Nico, els fan sospitar que podria tractar-se d’un homicidi. Aviat rebran una carta plena de referències que hauran de desxifrar si volen saber què s’amaga darrere aquests fets inesperats. Novel·la original, didàctica i divertida alhora, on es desvelen fenòmens físics del dia a dia i es desperta la curiositat i l’esperit crític del lector.
Títol: La colla dels 11
Autor: Rocío Bonilla
Il·lustració: Rocío Bonilla
Editorial: Animallibres
Pàgines: 43
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan el van convidar a unir-se a aquella colla, el Benjamí es va sentir important. Era extraordinari formar part de la colla dels 11, tothom els admirava i respectava! Però era admiració de debò o simplement els tenien por? El Benjamí havia de prendre una decisió: continuar sent el peix número 11 o defensar l’amistat i el veritable respecte. Una història sobre la força del grup i la importància del pensament i les decisions que prenem com a individus.
Títol: Quin tràfec amb el monstre de l’armari!
Autor: Antoine Dole
Traducció: Teresa Broseta Fandos
Il·lustració: Bruno Salamone
Editorial: Animallibres
Pàgines: 33
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El monstre de l’armari m’ocupa tant d’espai a l’armari que ja no puc endreçar les meves coses. Tinc l’habitació feta un desastre! Crec que és hora de buscar-li un altre lloc per viure. Però on? A la bossa de la mare? Al calaix dels mitjons del pare? A la meva motxilla? O potser a les golfes? Quin tràfec! M’ajudes a trobar-li el lloc ideal?
Títol: El petit científic malvat
Autor: Carlo E. Gallucci
Il·lustració: Dani Gómez
Editorial: Meraki
Pàgines: 56
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Des que va descobrir el llibre «La guia del científic malvat», del Dr. Víktor Von Jansson, el Roc somia poder convertir-se, ell també, en un gran científic malvat. El Roc és un veritable geni, i té moltíssima traça amb la ciència. Ara bé, tan sols hi ha un petit problema: tots els experiments li surten malament! Que potser s’ha equivocat de camí, i no té fusta de científic malvat? Només hi ha una persona al món capaç d’ajudar-lo…
Títol: El gnom de balcó
Autor: Carlo E. Gallucci
Il·lustració: Dani Gómez
Editorial: Bindi Books
Pàgines: 12
Any d’edició: 2020
Sinopsis: En Gretten, un gnom de balcó, era feliç imaginant en quina classe de jardí meravellós el posarien.
Però el dia que el van comprar, no el van portar allà on havia somniat…
Una divertida història que ens mostra com la felicitat, sovint, està a les nostres mans.
Títol: I mira ara
Autor: Shinsuke Yoshitake
Traducció: Marta Morros Serret
Editorial: El dimoni Pelut
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Per a tu que et fas adult. Per a tu que has estat nen. A la vida canvien moltes coses. Excepte el més important.
Títol: Històries de la nostra era. Ressenyes sobre l’antropocè
Autor: John Green
Traducció: Alexandre Gombau i Arnau
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Antropocè és la nostra actual era geològica, en què l’activitat humana ha modificat profundament el planeta. En Històries de la nostra era. Ressenyes de l'Antropocè, John Green ‒l’aclamat autor de No està escrit a les estrelles i Ciutats de paper, entre d’altres‒ revisa, amb una excel·lent capacitat d’explicar històries, diferents facetes de la vida al nostre planeta puntuant-les en una escala d’1 a 5 estrelles. Parant atenció en aspectes tan dispars com les pintures rupestres, el teclat QWERTY o el joc Super Mario Kart, podem comprendre moltes coses sobre l’univers i el paper que els éssers humans hi tenim. Una important reflexió sobre la nostra era de la mà d’un dels autors més interessants del panorama literari actual.
Títol: El secret de la llum i l’ombra
Autora: Laura Pagès
Any d’edició: 2022
Sinopsis: «Quan el foc s’alci, la teva vida girarà de tal manera que res tornarà a ser com abans...» Després d’escoltar aquestes paraules, l’Ahra Folch creu que la tarotista de la fira de la bruixeria està com un llum.
¿La seva vida? ¿La d’una simple venedora de supermercat? ¿Al poblet d’Erítia...? ¡Au, vinga! Ella té molt clar que passarà la resta dels seus dies guanyant-se el pa a la mateixa botiga de sempre i cobrint un únic secret amb la perruca. Amb una mica de sort, pensa que potser podrà enamorar el seu company de feina universitari i viure feliç com un anís amb ell i el Quisso.
Poc sap l’Ahra, però, que els seus plans s’allunyen més de la realitat que aquella lectura de bola de vidre. I menys s’imagina, encara, que aquell secret seu tan ben guardat, és tan sols el cim d’una gran muntanya. La nostra incrèdula s’aixeca de la cadira i deixa a la boca de la vident prediccions amb dos pols oposats. Al cap i a la fi, tampoc no s’hauria cregut unes històries en què la llum i l’ombra tenen cara.
Títol: L’home que plantava arbres
Autor: Jean Giono
Traducció: Isabel Clara-Simó
Il·lustracions: Francesc Viladot
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En una comarca deshabitada i inhòspita de la Provença, un pastor solitari planta arbres, milers d’arbres. Aquesta és la història d’Elzéard Bouffier, un home silenciós de muntanya que, sense esperar cap reconeixement a canvi, transforma el paisatge que l’envolta.
Amb una extraordinària simplicitat que ens recorda El Petit Príncep, Giono ens fa el retrat d’un personatge que ens commou sense ni obrir la boca, i que testimonia l’enorme valor d’un gest tan senzill com és plantar un aglà i esperar que creixi. I repetir-ho milers de vegades…
Títol: El gran circ domèstic
Autor: Ramon Pardina
Editorial: Pagès Editors
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un presentador de late night que veu com la seva vida s’esquerda a partir d’un acudit, un escriptor que cau enamorat del seu propi pis, una dona que vol redimir al protagonista d’un anunci de publicitat o una parella de pallassos, un d’ells august i l’altra carablanca, que són també parella sentimental a la vida real són alguns dels personatges que desfilen pel tapís d’aquest llibre de relats humorístics. Un circ ambulant de personatges tragicòmics que busquen el seu lloc al món a través de formes de cultura, com el cinema, la televisió o els tallers d’escriptura. Pallassos, trapezistes, freaks i domadors de la vida quotidiana, que malden per entretenir-nos però, al mateix temps, ens congelen el somriure.
Títol: Hierba mora
Autora: Teresa Moure
Traducció del gallec: Teresa Moure
Editorial: Hoja de Lata
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un día de mediados del siglo XVII, el carruaje de Christina de suecia se detiene frente a una casucha en Ámsterdam. ¿Qué demonios hace allí? Ya se sabe que la real señora nunca ha estado muy cuerda, que lo mismo le han valido mancebos que muchachitas, que de ser esposa y madre ni hablar, y que por eso ha abdicado. No digamos ya su fascinación por ese filósofo de moda, René Descartes, que acaba de morir en su castillo… La casucha en cuestión es de Hélène Jans, hija de boticario, partera respetada, maestra en hierbas y también, amante de Descartes. Christina ha venido a conocerla, pero poco más sabemos, ya que no hubo quien fisgara por la ventana ese día.
Tres siglos después, la estudiante de filosofía Inés Andrade, última descendiente del matriarcado de las Pereiro, descubre un viejo arcón en el desván de su casa y, al abrirlo, estalla la maravilla: allí hay bebedizos para enamorar, polvos para secar las lágrimas, canciones de la reina de Suecia o el Libro de remedios de una tal Hélène Jans. E Inés, que a fin de cuentas viene de una estirpe de mujeres sabias, tiene claro que ha llegado el momento de desempolvar un poco el mundo y de fisgar por la ventana de aquella casucha de bruja. Una historia de mujeres que dignifica siglos de cuidados, sororidad e ideas retenidas en el puchero.
Títol: Ens recordaran
Autora: Carla Gracia
Il·lustrador de la coberta: Ignasi Font
Editorial: Univers
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Ens recordaran duu al lector a l’estiu de 1794 que Goethe i Schiller van passar junts, uns dies que van esdevenir crucials no només pel que fa a la seva obra, sinó també per a la seva relació personal. Aquest llibre és, sobretot, la història d’una amistat, de l’home que s’amaga rere el mite, de les seves il·lusions i de les seves recances, dels seus anhels més profunds i de les seves pors inconfessables. Aquest llibre és la història de dos dels autors més influents de la literatura europea sempre aguaitat per la presència infal·lible de les dones de les seves vides, sovint únics punts de llum en una existència que s’enterbolia fins a la foscor més absoluta.
Títol: Anna de Teules Verdes
Autora: Lucy Maud Montgomery
Traductora: Mariona Arabia
Il·lustrador: Antonio Lorente
Editorial: Baula
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Els germans Marilla i Matthew Cuthbert volen adoptar un nen perquè els ajudi en les tasques de Teules Verdes, la granja on viuen. En comptes d’un nen, però, els envien l’Anna Shirley, una nena pèl-roja amb molt de talent, sensibilitat i fantasia. Aquest afortunat error inesperadament els canviarà la vida a tots tres i activarà la petita comunitat d’Avonlea.
Títol: Qui va trencar la lluna
Autor: Albert Thió
Editorial: Ediciones Oblicuas
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Qui va trencar la lluna és tot allò que no hauria de ser una novel·la. Comença amb l’epíleg i acaba amb el pròleg; i entremig, hi ha cinquanta-cinc relats que expliquen una sola història. No és una història bonica. Quan Duke es queda sense amor, es troba desemparat en un món que detesta. Mentre el consumeix la tristesa, els seus relats li ofereixen el poc consol que troba en el seu miserable dia a dia. A través d’ells, parla d’ànimes esquinçades, de joves perduts, de pallassos sense gràcia, de rebels sense esperança, de meteorits a punt de caure i d’hiverns interminables. Parla de refugiar-se de la bogeria i de fugir per poder tornar a trobar-se. I, sobretot, parla d’una lluna trencada, que amaga els seus bocins entre aquestes mateixes pàgines.
Títol: El color de la màgia
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En algun punt de la frontera entre el pensament i la realitat existeix el Discmón, un lloc i un temps paral·lel que pot sonar com el nostre i fer la mateixa olor, però que sembla completament diferent.
Sobretot, perquè és un món pla sostingut per quatre elefants recolzats a la part posterior d’una tortuga gegant que es mou per l’espai.
I aquí és on comença tot, amb el primer turista del Discmón, l’excepcionalment ingenu Doslliris i el ferotge equipatge que el segueix a tot arreu amb el seu centenar de potetes.
En Gratavent, un mag benintencionat però notablement inepte, s’encarregarà de guiar i protegir l’estranger durant una expedició tan divertida com perillosa.
Títol: Déus menuts
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La religió és un negoci controvertit al Discmón. Tothom té la seva opinió i, de fet, els seus propis déus, que es manifesten en totes les formes i mides. En un entorn tan competitiu, hi ha una forta necessitat de les divinitats de fer sentir la seva presència.
I, certament, no és gaire útil aparèixer en forma de tortuga, una manifestació molt per sota de l’estatus de déu al llibre de qualsevol persona. En aquests casos, cal un acòlit, i ràpid. Preferiblement, aquell que no farà massa preguntes…
Gedmà és un noi senzill i analfabet que s’enfronta a terribles problemes. Un déu li ha parlat i s’ha convertit en l’Elegit. Vol acabar amb una Església poderosa i corrupta, vol evitar una horrible Guerra Santa, vol pau i justícia. Però, per sobre de tot, el que realment vol és que el seu déu triï algú altre!
Títol: La llum fantàstica
Autor: Terry Pratchett
Traducció: Ernest Riera
Il·lustració: Marina Vidal
Editorial: Mai Més Llibres
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Mentre avança cap a una col·lisió aparentment inevitable amb una malèvola estrella vermella, el Discmón només té un possible salvador. Malauradament, aquest és el mag singularment inepte i covard anomenat Gratavent, que es va veure per última vegada caient de la vora del món. És una llàstima, perquè és tot el que hi ha…
Les novel·les del Discmón es poden llegir en qualsevol ordre, però La llum fantàstica és el segon llibre de la sèrie Els Mags i és on, amb l’amenaça de la destrucció del món a l’horitzó, Gratavent, Doslliris i el ferotge Equipatge finalitzen el viatge que van encetar a El color de la màgia.
Dins del llibre també trobareu l’article Com ser boxejador professional, en el qual Terry Pratchett dona consells a escriptors novells.
Títol: Quan xiula el tren
Autora: Núria Albó
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Amb motiu del norantè aniversari de la novel·lista Núria Albó, recuperem la seva obra més emblemàtica
Una trobada fortuïta en un tren i un crepuscle de tardor desvetllen en la Rosa un seguit d’imatges, que semblaven oblidades, del seu paisatge íntim, de la seva família... Tot d’una, la guerra, la postguerra, els diferents llocs on ha viscut, la gent que ha estimat, desfilen pel seu record com els meandres d’un riu plàcid en aparença, però que, de tant en tant, amaga remolins inesperats.
Asseguda en un banc del llarg passeig del seu poble, la Rosa perd la noció del temps fins que sent xiular un tren i s’adona que ja s’ha post el sol, comença a fer fred i és força lluny de casa.
Amb una prosa delicada tenyida de malenconia, Núria Albó viatja, a través de la memòria de la protagonista, cap al nostre passat més recent, i ens el fa compartir d’una manera prodigiosa.
Títol: Tomàquets verds fregits
Autora: Fannie Flagg
Traducció: Marc Donat
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L’Evelyn Couch és una dona de mitjana edat i de classe mitjana que no sap ben bé què fer de la seva vida. Cada setmana acompanya dòcilment el seu marit a la residència de gent gran on viu la mare d’ell, que no la vol ni veure. En una d’aquestes visites coneix una velleta anomenada Ninny, que també s’està a la mateixa residència i que alleuja les esperes de l’Evelyn explicant-li històries de la seva joventut, als anys vint, quan vivia a Whistle Stop, un poblet d’Alabama, amb la meravellosa família Threadgoode, que la van adoptar. Però la majoria dels seus records giren a l’entorn de dues dones, la seva germanastra Idgie, atrevida i esbojarrada, i la seva amiga Ruth, les quals regentaven un petit cafè a l’estació del ferrocarril de Whistle Stop, en què s’oferia carn a la brasa acompanyada dels tomàquets verds fregits que les van fer famoses a tota la comarca.
Títol: Casus Belli
Autora: Teresa Saborit
Editorial: La Llibreta Vermella
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Casus Belli, una novel·la sobre el sector editorial català (vist des de dins). La Tina és una escriptora víctima d’un plagi, a qui una autora supervendes acaba de robar la novel·la que havia estat escrivint durant els últims set anys. La Cris és una petita editora, farta de ser trepitjada pels gegants del sector. La primera viu reclosa a casa, dormint de dies i escrivint de nits. La segona pateix episodis d’amnèsia. A les dues els han declarat la guerra i les dues s’alçaran decidides a recuperar allò que els pertany. Qui guanyarà la batalla?
Títol: La casa a la mar més blava
Autor: TJ Klune
Traducció: Anna Puente i Llucià
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En Linus Baker viu una vida que no és res més que una vida monòtona.
Inesperadament, l'Alta Administració Extrema al Departament a Càrrec de la Juventut Màgica l'envia a supervisar un orfenat en una illa enmig d'una immensa mar blavíssima; el projecte té una classificació nivell quatre de confidencialitat.
En Linus haurà de deixar enrere una feina en una trista oficina d'un edifici trist, i la seva vida en una ciutat grisa on les seves úniques relacions consisteixen en companys indiferents, caps autoritaris, una veïna intolerant i la seva gata que no miola.
Títol: Un dia tot això serà teu
Autor: Adrian Tchaikovsky
Traductor: Octavi Gil Pujol
Il·lustradora: Amelia Sales
Editorial: Chronos
Any d'edició: 2021
Sinopsis: Un altre dia perfecte a la fi del món.
Així ens rep el protagonista a la seva granja ubicada a la fi dels temps. És un supervivent de la Guerra de la Causalitat; l’únic, de fet. Algú que, fart de lluitar per un passat i un futur impossibles, ha decidit viure el seu present. Acompanyat de la fidel Miffly, es dedica a conrear la terra i a eliminar el rastre d’aquells que arriben fins allà per voluntat pròpia o per accident. Però un dia uns nouvinguts posen en dubte tot allò en què creu. Seguirà sent la fi del món un paradís?
Títol: Antic llinatge
Autor: Adrian Tchaikovsky
Traductor: Lluís Delgado
Il·lustradora: Elsa Velasco
Editorial: Chronos
Any d'edició: 2022
Sinopsis: En un planeta llunyà en Nyr, antropòleg transhumà que estudia els descendents dels primers colons espacials, rebrà la visita de la Lynesse Quarta Filla. La jove invocarà el pacte entre la seva família i el bruixot per derrotar el dimoni que terroritza el regne. Però en Nyr no és cap bruixot, té prohibit intervenir i sap que els dimonis no existeixen. O potser es troben més a prop del que sembla?
Títol: La llista de les coses impossibles
Autora: Laura Gonzalvo
Editorial: Columna Edicions
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Diu la Clara que quan el Guim la va deixar, algunes setmanes abans de fer divuit anys, ho va fer perquè tenia ganes de fer coses, de viure la vida. Que no sabia, que no podia saber, que només sis mesos després es quedaria tetraplègic en un accident de moto i que seria ella qui viuria la vida que ell s’havia imaginat. Diu que la del Guim va acabar sent una vida totalment diferent. Una on tot allò que anhelava eren coses que no podria tornar a fer o a tenir mai. O això era el que els altres li deien.
PREMI CARLEMANY PER AL FOMENT DE LA LECTURA. Votat per noies i nois d’entre catorze i setze anys.
Títol: Cosmo
Autora: Carlie Sorosiak
Traductora: Scheherezade Surià
Il·lustradora: Araceli Plata
Editorial: Bindi Books
Any d’edicio: 2022
Sinopsis: La família del Cosmo s’està distanciant. I és responsabilitat seva mantenir-la unida. Sap exactament el que ha de fer, però només hi ha un petit problema: el Cosmo es un golden retriever. Aquesta és la història divertida i commovedora de la missió d’un gos per salvar la seva família, convertir-se en estrella de cinema i afartar-se de bacó.
Seleccionat com a Un dels millor llibres de l’any (Kirkus Review 2019) i Millor libre de l’any (The Irish Independent’s), entre d’altres premis i nominacions.
Títol: La llibretera de París
Autora: Kerri Maher
Traducció: Eduard Sepúlveda
Editorial: Navona
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Quan la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre Shakespeare and Company en un carrer tranquil del París de 1919, no s'imagina que canviarà el curs de la literatura.
Shakespeare and Company és molt més que una llibreria. Hemingway i molts dels escriptors de la Generació Perduda la consideraran la seva segona casa. Allà també es forgen algunes de les amistats literàries més importants del segle XX, com la de James Joyce amb la mateixa Sylvia. Quan la controvertida novel·la de Joyce, Ulysses, és prohibida, Beach decideix publicar-la sota la protecció de Shakespeare and Company.
Però l'èxit i la fama que comporten publicar la novel·la més controvertida i influent del segle té uns costos molt elevats: la rivalitat d'altres editors que també somien publicar Joyce.
Títol: Les nostres riqueses
Autora: Kaouther Adimi
Traducció: Anna Casassas
Editorial: Periscopi
Any d’edició: 2017
Sinopsis: L’estiu del 2017 un estudiant rep l’encàrrec de buidar una petita llibreria d’Alger que s’ha de convertir en una botiga de bunyols. Es tracta de la casa de lletres que Edmond Charlot va obrir l’any 1936 amb una idea revolucionària: instaurar un espai cultural i literari en un país convuls i conformista. La presència d’un inquietant guardià de la llibreria destorbarà la tasca del jove i li farà descobrir el poder de la literatura com a generador de memòria col·lectiva.
Kaouther Adimi barreja passat i present, realitat i ficció, per explicar-nos la història de la llibreria i editorial que va esdevenir punt de trobada d’autors com Saint-Exupéry i André Gide, i que va desafiar la censura publicant el primer text d’Albert Camus. Amb sensibilitat i destresa l’autora guia el lector pels carrers d’una ciutat on un home somiava reunir totes les veus del Mediterrani.
Títol: Cònan el bàrbar
Autor: Robert. E. Howard
Traducció: Jordi Vidal Tubau
Il·lustració: Toni Benages
Editorial: Laertes
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un jove Cònan, lluny de la seva Cimèria natal, viatjarà per les terres del sud on provarà de guanyar-se la vida com a lladre i mercenari. Fent ús de la seva espasa, la seva força i la seva audàcia, s’enfrontarà a hordes de guerrers, bruixots mil·lenaris amb poders obscurs, monstres esfereïdors —tangibles i intangibles—, gegants de gel i, fins i tot, a homes amb habilitats demoníaques. El viatge el durà per unes terres —més o menys— civilitzades, regides per lleis i convencions socials que s’escapen als principis i costums bàrbars del jove cimeri.
Títol: La casa infernal
Autor: Richard Matheson
Traducció: Natxo Morera de la Vall
Il·lustració: Raúl Grabau
Editorial: Laertes
Any d’edició: 2022
Sinopsis: El 1940, cinc persones es van internar a la Casa Belasco amb la intenció d’esbrinar els secrets i posar llum als misteris de la que era considerada la casa encantada més perillosa del món. Només una va aconseguir sortir-ne amb vida. Trenta anys després, el milionari Rolf Randolph Deutsch contracta quatre estranys, entre ells l’únic supervivent de la massacre del 1940, per demostrar l’existència de la vida després de la mort. Per això hauran de passar una setmana a la Casa Belasco. La Casa Infernal els ha permès entrar, però els deixarà sortir?
Títol: La casa de Mango Street
Autor: Sandra Cisneros
Traductor: Míriam Cano
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Quan és adolescent, l’Esperanza i la seva família es traslladen a Mango Street, en un barri hispà als afores de Chicago. La casa nova, tot i suposar una millora, no és, ni de bon tros, la casa on ella voldria viure, i l’Esperanza es passa el dia somiant en el moment en què podrà tenir una casa pròpia. Les converses i discussions amb la seva germana petita i les seves amigues, les anècdotes dels veïns i veïnes del barri i la curiositat pel sexe i l’amor formen part de l’educació sentimental d’aquesta adolescent somiadora que lluitarà per empoderar-se i per la llibertat de triar el seu propi futur.
Títol: Mary John
Autor: Ana Pessoa
Il·lustrador: Bernado P. Carvalho
Traductora: Mercè Ubach
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Maria João decideix escriure una llarguíssima carta adreçada al seu amor de la infància, en Júlio. A través d’aquesta carta anem coneixent els inicis de la seva amistat a la placeta, l’especial vincle que els uneix i com n’arriba a ser d’important en Júlio a la vida de la Maria João (o Mary John, com l’anomena ell). Però el sentiment és correspost o només són imaginacions seves? A través d’aquest escrit, la Mary John anirà plasmant les reflexions, els sentiments que l’acompanyen en aquest moment en què la seva vida està canviant més que mai.
Títol: Aristòtil i Dante es capbussen a les aigües del món
Autor: Benjamin Alire Sáenz
Traductora: Anna Llisterri
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2022
Sinopsis: L’Ari ha passat els seus anys d’institut intentant amagar el seu veritable jo, mantenint-se sempre al marge, callat i invisible. I estava convençut que l’últim curs seria igual, però alguna cosa va canviar quan es va enamorar d’en Dante: de sobte, se sorprèn a si mateix buscant noves amistats, enfrontant-se als abusadors i fent sentir la seva veu. I al costat hi té sempre en Dante, llest i somiador, que té l’habilitat de treure’l de polleguera i, alhora, fer-lo sospirar d’amor.
Títol: Poesia de Jordi de Sant Jordi
Autor: Jordi de Sant Jordi
Traductor: Carles Duarte
Editorial: Barcino
Any d’edició: 2022
Títol: Aún el mar
Autor: Miquel Arimany
Traductora: María de Luis
Editorial: Huerga&Fierro
Any d’edició: 2020
Títol: L’aire daurat
Autor: Marià Manent
Edició: D. Sam Abrams
Editorial: Adesiara
Any d’edició: 2020
Títol: Les bones bestioles
Autora: Joana Raspall
Il·lustradora: Núria Tamarit
Editorial: Dimoni Pelut
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un recull de 7 poemes de la Joana Raspall que ens parlen d’amistat, cooperació i suport entre bestioles. Les magnífiques il·lustracions de la Núria Tamarit son una alenada d’aire fresc a les paraules de Joana Raspall i a la poesia en general.
Títol: Petits poemes
Autor: Joan Brossa
Curació: Judith Barnés
Il·lustradora: Mercè Galí
Editorial: El Cep i la Nansa
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Petits poemes de Joan Brossa conté 16 poemes que ens permeten viatjar i jugar per l’obra del poeta. Una excel·lent manera d’inciar-se en l’amor per les paraules!
Títol: Soc una dona
Autora: Maria Aurèlia Capmany
Il·lustradora: Jorgina Juvé
Editorial: Dimoni Pelut
Any d’edició: 2022
Sinopsis: Un text fresc i divertit de Maria Aurèlia Capmany que expressa amb humor les desigualtats de gènere i l'alegria de ser dona. Una delícia per a totes les edats.
Títol: Novel·la d’escacs
Autor: Stefan Zweig
Traductor: Manuel Lobo
Editorial: Quaderns crema
Any d’edició: 1987
Sinopsis: Negat per qualsevol altra activitat intel·lectual, Mirko Czentovicz va revelar-se des de nen com un geni dels escacs, i ara n’és el campió del món. Però, en un viatge de Nova York a Buenos Aires, li sorgeix un contrincant enigmàtic: el senyor B., un noble vienès que fuig dels nazis. Un dels passatgers prova d’acostar-se a tots dos personatges, i així, el lector en descobreix les històries i assiteix a la seva confrontació.
Títol: L’Onada
Autor: Todd Strasser
Traductora: Imma Falcó
Editorial: Blackie Books
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Sembla ficció, però és un fet real. El 1969, en un institut de Califòrnia, un professor va posar en marxa l’experiment educatiu més controvertit de la Història: va crear un moviment entre els seus alumnes, al qual va batejar L’Onada, per il·lustrar l’auge del nazisme a Alemanya i els terribles esdeveniments que va comportar. Es pensava que ho tenia tot sota control, però s’equivocava.
Títol: Maus. Relat d'un supervivent
Autor: Art Spiegelman
Traductor: Felipe Hernández
Editorial: Inrevés
Any d’edició: 2003
Sinopsis: Maus està considerat unànimement per la crítica com un dels millors còmics de la història. És la història d'un supervivent d'Auschwitz, Vladek Spiegelman narrada al seu fill Art, l'autor del llibre. Però a més, en Maus l'autor també realitza un retrat del seu pare en l'actualitat (en el moment en què s'entrevista amb ell perquè li relati els seus records de la guerra).
Títol: Ecoterroristes
Autor: Isaac Palmiola
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2022
Sinopsis: "Benvolguda Bianca, rebre aquest missatge no es una bona notícia ni per a tu ni per a mi. Significa que ells m'han trobat i que les coses s’han torçat de debò. Has d’actuar ara mateix, sense perdre temps. No parlis amb ningú i encara menys amb la policia. Posaràs en perill a tothom amb qui ho parlis. De fet, ni t'imagines el que podries posar en perill si parlessis amb algú." Fins on arribaries per aturar el canvi climàtic i deixar un món millor a les generacions futures? Un thriller trepidant que et farà pensar...
Títol: Com canviar el món
Autor: Naomi Klein & Rebecca Stefoff
Traductor: Alexandre Gombau Armau
Editorial: Fanbooks
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La famosa periodista americana Naomi Klein ofereix un manifiest de rebel·lió contra la crisi ecològica i climàtica a què estem abocant el nostre planeta. Es dirigeix especialment als joves fent una crida a l'acció, ja que no només formen part d'un moviment de canvi, sinó que el poden liderar, tal com ho demuestra el cas de Greta Thunberg. Amb propostes concretes per revertir l'amenaça climàtica, Naomi Klein alça la veu amb seny, intel·ligència i passió.
Títol: El gran Gatsby
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Traductor: Ferran Ràfols Gesa
Editorial: LaBreu Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Jay Gatsby és un home que ho té tot: diners, bellesa i una vida luxosa. Però hi ha coses que un sempre desitja secretament. Tothom amb una mica d’ínfules glamuroses a Long Island va a les famoses festes que celebra a la seva mansió. De dia i de nit la seva casa bull amb convidats que beuen, ballen i especulen sobre l’origen de les riqueses de l’atractiu amfitrió, quasi sempre invisible.
Però Gatsby, envoltat de misteri, sempre s’escapoleix entre els convi- dats, a l’espera d’un senyal que li faci recuperar el passat: el raig verd que encamina tots els seus pensaments cap a un amor. Sota la seva superfície brillant i feliç, s’hi amaga un secret, una obsessió silenciosa que amarga la seva vida. En una xafogosa nit d’estiu tot allò que anhela- va forçarà una tragèdia que no havia arribat a imaginar, en un juny que prometia delícies i una vida regalada.
Títol: Orgull i prejudici
Autora: Jane Austen
Traducció: Yannick Garcia
Editorial: La casa dels clàssics
Any d’edició: 2021
Sinopsis: «És una veritat acceptada a tot arreu» que Orgull i prejudici és una de les millors novel·les de tots els temps. Publicada l’any 1813, el missatge de l’obra mestra de Jane Austen continua ben vigent avui dia: la importància d’escoltar el nostre propi desig i de no fer cas ni de convencions ni d’aparences. A través d’uns diàlegs magistrals i plens d’irona, i amb una galeria de personatges que van del grotesc al sublim, la gran novel·la de Jane Austen evoca un món en què l’esnobisme, la rigidesa dels costums i l’obsessió per la renda familiar semblen determinar les relacions entre els seus personatges un món que, amb intel·ligència i espontaneïtat Elizabeth Bennet serà capaç de fer a miques. Quart volum de la nova col·lecció «Bernat Metge Universal» traduït per Yannick Garcia i amb un pròleg inèdit de Colm Tóibín.
Títol: Cua de Castor
Autor: Daniele Mocci
Il·lustrador: Luca Usai
Traducció: Xavier Solsona
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2022
Sinopsis: En Cua de Castor és un petit indi de la tribu de les Llengües Rectes, la més honesta que mai hagis conegut! Juntament amb el castor Ba-da-bum, el poltre Aixella Tacada i els seus amics Llentia Bullida, Arc Tort, Moltes Paraules i Tempesta de Calamarsa, frustrarà el malvat pla dels Cap de Pal, la tribu enemiga que ha contaminat el llac proper al seu llogaret per expulsar-los de les seves terres.
Títol: Estel Fugaç
Autora: Ursula Wölfel
Il·lustradora: Regina Kehn
Traducció: Marta Pera
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Estel Fugaç vol fer com els grans. Llavors podria muntar a cavall i caçar búfals! Però fa dies que els caçadors tornen amb les mans buides. L’home blanc els ha espantat i el seu poble passarà gana si no aconsegueixen trobar-los. Llavors el noi decideix anar en secret allà on viu l’home blanc. Els dirà que han de marxar perquè el búfal torni i tot torni a ser com abans.
Títol: Vaig néixer contenta a Oraibi
Autora: Bérengère Cournut
Il·lustrador: Ignasi Font
Traducció: Marta Marfany
Editorial: Bambú
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El poble hopi viu des de fa segles en un altiplà àrid. Sotmès a les dures restriccions d’una regió desèrtica d'Arizona, ha desenvolupat una cosmogonia extraordinària i unes creences que lliguen la vida i la mort, la llum i la nit, els esperits, els animals i els homes. A través de la recerca d’una jove òrfena que en néixer saluda el Sol tot rient, se’ns revela la bellesa d’aquest món que es troba a les antípodes del nostre.
Títol: Animal
Autora: Lisa Taddeo
Traductor: Ricard Vela
Editorial: Més Llibres
Any d’edició: 2021
Sinopsis: La Joan s’ha passat mitja vida suportant les crueltats dels homes. Però quan un d’ells comet davant seu un acte de violència estremidor, fuig de Nova York i se’n va cap a la costa oest a buscar l’Alice, l’única persona que la pot ajudar a trobar un sentit al seu passat. Des dels turons sufocants que dominen Los Angeles, la Joan recorda un fet terrible que va presenciar quan era petita i que l’ha turmentada des d’aleshores. La primera novel·la de Lisa Taddeo és un retrat mordaç de la ràbia femenina més crua i una exploració visceral dels efectes col·laterals de la societat patriarcal.
Títol: Un país amb el teu nom
Autor: Alejandro Palomas
Editorial: Columna
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En Jon, cuidador d’elefants al zoo, i l’Edith, una vídua que viu amb els seus onze gats, són els únics habitants d’un poblet abandonat. L’amistat entre en Jon i una callada elefanta que es diu Susi, la relació entre l’Edith i la seva filla Violeta, allunyades durant dècades, i una hora de la nit –l’Hora Trèmula– en què tot passa i tot queda conformen "Un país amb el teu nom": una història sobre l’amor amb majúscules, sobre l’honestedat amb els propis somnis i sobre la llibertat portada a la seva expressió més pura.
Títol: Un fill
Autor: Alejandro Palomas
Editorial: Bridge
Any d’edició: 2015
Sinopsis: En Guillem és un nen introvertit, amb un somriure permanent, i és un àvid lector de tot allò que li cau a les mans. Té només una amiga. Fins aquí tot en ordre. Però rere aquesta aparença de tranquil·litat s'amaga un món fragilíssim, agafat amb pinces i amb un misteri per resoldre. El trencaclosques el configuren un pare en crisi, una mare absent, una professora intrigada i una psicòloga que mira de recompondre el que amaga el nen. Una novel·la coral que traspua sentiments, buits, paraules no dites i un misteri corprenedor.
Títol: El bosc de les ombres
Autor: Ignasi Garcia Barba
Editorial: Aila Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El Miquel i la Rosa arriben a la vall Negra des de la ciutat per allotjar-se provisionalment a casa del seu avi, que viu aïllat al bosc i manté una relació distant amb la família.
El Xavi, germà gran del Miquel i la Rosa, ha patit un greu accident de cotxe i els pares l’han d’atendre a l’hospital. Mentre són a la vall Negra, el Miquel i la Rosa coneixen la Teresa, una jove que viu al bosc amb la mare, i que guarda un gran secret. Les coses comencen a complicar-se quan unes estranyes criatures que habiten aquell bosc es desperten i comencen a atacar els seus habitants.
Títol: Caminant junts per la lluna
Autor: Pep Puig
Il·lustracions: Ignasi Font & Joan Badia Font
Editorial: L’Altra Tribu
Any d’edició: 2020
Sinopsis: A la platja d’Altafulla quatre amics aprofiten per fer l’últim bany de l’estiu. El Pitus, que sempre va a la seva, s’ha tret el banyador i s’ha posat de cap per avall. El Marcel, el narrador d’aquesta història, només vol que arribi la nit per trobar-se d’amagat amb la Guida, l’enigmàtica germana de l’Enzo. El Júnior, que no ha fet l’estirada ni sembla que vulgui fer-la, gaudeix de les onades com quan tenia deu anys. L’únic que no es banya és l’Enzo. Uns instants més i l’estiu ja s’haurà acabat. Potser és el moment, doncs, de tornar al principi i donar una mica més de temps a aquest grup de nois, abans no es facin grans del tot.
Títol: El dia de l’esquerda
Autor: Mar Bosch
Disseny de coberta: Eva Mutter
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2021
Sinopsis: L'amistat és la força que et calma quan la vida s'esquerda. En Lluci reuneix els seus amics per explicar-los que aviat marxarà del poble. De sobte, un terratrèmol fa trontollar els seus plans i tot el planeta: del centre de la Terra en surt una noia misteriosa que canviarà les seves vides per sempre més. Fenòmens sorprenents. Éssers al·lucinants. Un grup d'adolescents i un secret dels seus pares que els capgira el món tal i com el coneixen. El futur els demana que formin part d'aquesta aventura. Quan la Terra es mou, és senyal que el món està a punt de canviar...
Títol: Musclos per sopar
Autora: Birgit Vanderbeke
Traductora: Marisa Presas
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: Un vespre, una modèlica família alemanya espera la tornada del pare, el cap de casa, que ve d’un viatge de negocis que ha de suposar un ascens laboral i social. Han preparat musclos per sopar, el seu plat preferit, tot i que a cap dels altres els agraden especialment. Però passen les hores i el pare no arriba... Mare, fill i filla comencen a parlar i a poc a poc es va gestant una revolta que posarà en qüestió el sistema patriarcal al qual es troben sotmesos.
Títol: Relat d'un desconegut
Autora: Anton Txèkhov
Traductor: Jaume Creus
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2021
Sinopsis: L’Stepan, un jove aristòcrata minat per la tisi, decideix donar sentit a la seva vida servint els seus ideals subversius. Per això s’infiltra com lacai a casa de l’Orlov, un funcionari del règim tsarista, fill del cap de policia. La seva vida consisteix a complir amb una feina burocràtica i absurda, i jugar a cartes amb els amics, tan superficials i inútils com ell mateix. I de nit trobar-se furtivament amb la jove i bella Zinaïda, la qual anhela viure una gran història d’amor.
Títol: La carta
Autor: W. Somerset Maugham
Traductor: Yannick Garcia
Editorial: Viena Edicions
Any d'edició: 2022
Sinopsis: Un jove advocat anglès instal·lat a Singapur rep la visita del seu amic Robert, propietari d’una plantació de cautxú. L’empresari arriba molt alterat perquè la seva dona, la Leslie, ha estat arrestada per l’assassinat de Geoffrey Hammond, propietari d’una altra plantació, i vol demanar a l’advocat que s’encarregui de la seva defensa. A priori no sembla un cas gaire complicat, si més no fins que apareix una carta.
Títol: Lapislàtzuli
Autora: Elena Cases Rodríguez
Editorial: El Cep i la Nansa
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Lapislàtzuli és un viatge interior on els personatges expressen totes les preguntes que s’acumulen dins del seu ser, i on, a través de la mort i de l’amor, intenten comprendre el significat de la seva existència. El llibre està tenyit d’un llenguatge feminista i reivindicatiu que intenta desconstruir tot allò que ens han ensenyat per crear un pensament crític. Una novel·la que tracta temes d’actualitat i alhora es planteja d’altres que han estat arraconats i que han esdevingut tabús. Elena Cases interroga. Us heu preguntat, algun cop, si els fets que emprenem són fruit del camí preestablert que la societat considera com a convencional?
Títol: El ceptre de Zink
Autors: Mercè Masnou i Joan Llongeras
Il·lustració coberta: Joan Puig
Any d’edició: 2006
Any de reedició: 2016
Edició: CreateSpace (Amazon)
Sinopsis: La Ishtar és una nena ben poca-solta, amb gran imaginació i un sentit de l’humor d’allò més irreverent, que descobreix el dia del seu onzè aniversari un portal dimensional i apareix en un món paral·lel habitat per criatures fantàstiques.
Superat l’ensurt inicial, descobreix que la seva misteriosa àvia en realitat pertany a aquest planeta extraordinari… I que ha desaparegut sense deixar cap rastre! La Ishtar es disposa a emprendre un llarg viatge per a trobar-la. Però l’Usúmgal, el cruel senyor de Zapp, no li ho posarà gens fàcil…
Títol: La criatura
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any d’edició: 2020
Sinopsis: Coneixeu la història del Dr. Frankenstein? Doncs, just quan el Sr. Flat ens l’estava explicant, el Dr. Brot la va sentir i va tenir una idea... Es va posar a crear la seva pròpia criatura amb la idea d’escampar el mal i el caos pertot arreu. El pobre ésser va rebre el nom de Criatura i, tot i que al principi ens feia una mica de por, no vam trigar a entendre que calia ajudar-la! Vols saber com ho vam fer?
Títol: Destructor
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Ep, hola! Soc l’Agus Pianola, ja em deveu conèixer... I potser també coneixeu la Lídia, el Sr. Flat i tots els monstres, oi? Som de mena lectora, nosaltres, i també ens agrada mirar pel·lícules. Ara estem molt interessats pel tema dels robots; és al·lucinant! Doncs sí, aquesta aventura va de robots... i de robatoris! El cas és que tenim un problema dels grossos i no hi ha manera humana de resoldre’l.
Títol: Atlàntida
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El Sr. Flat ha perdut el seu exlibris i, si no el recupera, al Llibre dels monstres es quedaran sense biblioteca i sense llibres! Hem d’anar a l’Atlàntida per aconseguir un nou exlibris, tot i que això vol dir que haurem de separar-nos dels monstres per sempre més! Esteu preparats per a una cosa així? I en aquesta aventura coneixeràs l’exlibris guanyador del concurs «dibuixa el teu monstre»!
Títol: El drac d’or
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Uns caçadors han arribat al Bosc Blau a la recerca del drac d’or. I si el confonen amb en Rufus? En Bitmax i els habitants del bosc organitzen un pla per protegir-lo, però… què farà, l’Evo?
Títol: Paolo, el gos pastor
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: En Paolo ha fet una feina molt dura. Ser pastor vol dir estar sempre a l’aguait! Però, cal posar tant ordre al Bosc Blau? Segur que l’Evo hi està d’acord. En Bitmax, en Wagner i la Mus hauran de resoldre aquest embolic!
Títol: Salvem l'Evo!
Autor: Jaume Copons
Il·lustradora: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un camió accidentat ha capgirat el Bosc Blau. L’Evo ha rebut de valent i, per això, en Bitmax, en Wagner i la Mus busquen una solució: portar-lo a la ciutat per curar-lo. Però serà capaç l’Evo d’acabar aquesta aventura sense embolicar la troca?
Títol: El darrer cop d’arquet. Relats IV
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2020
Sinopsis: El quart volum de relats del cànon homesià reuneix algunes de les històries més cèlebres del detectiu. Aquest volum aplega set relats que es van publicar conjuntament el 1917; és a dir, 14 anys després de l’aparició del volum anterior, El retorn de Sherlock Holmes. En aquell moment, Europa vivia temps convulsos per l’efecte de la Gran Guerra, en què van combatre i morir milers de joves, un dels quals va ser, precisament, el fill de l’escriptor. Enmig d’aquestes turbulències emocionals, lectors i editors no paraven de demanar a Conan Doyle noves aventures del famós Sherlock Holmes, una petició a la qual ell acabà accedint amb aquests set relats.
Títol: L’arxiu de Sherlock Holmes. Relats V
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Traducció: Xavier Zambrano
Il·lustrador: Jordi Vila Delclòs
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Aquest volum aplega els dotze darrers relats protagonitzats pel famós detectiu, publicats a The Strand Magazine entre l’octubre del 1921 i l’abril del 1927; és a dir, després d’un silenci de quatre anys d’ençà de l’aparició del volum anterior, El darrer cop d’arquet, en què Arthur Conan Doyle havia fet dir al seu personatge que ja vivia jubilat, dedicat a l’apicultura i altres aficions domèstiques. Per tant, les dotze noves històries que trobarem en aquest volum corresponen a casos que Holmes havia resolt anteriorment, abans de jubilar-se, i que Watson (o excepcionalment el mateix Holmes) ara transcriu per fer les delícies dels seguidors del detectiu.
Títol: L’assassina de Venècia
Autor: Pol Castellanos
Il·lustrador: Pep Boatella
Editorial: Estrella Polar
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Venècia, 1914. La Carla Herzog, a punt de complir catorze anys, descobreix que té el poder de preveure desgràcies poc abans que es produeixin. El seu pare, un home molt ric i poderós i amb una mentalitat molt estricta, l’acusa de bruixeria i la tanca en un reformatori. Una nit, la Carla aconsegueix escapar juntament amb dos companys. Tots tres viatjaran a diversos llocs d’Europa a la recerca d’un llibre misteriós que conté l’explicació dels seus poders, alhora que la policia de Venècia busca la Carla acusant-la falsament d’assassinat. Mentrestant, esclata la Primera Guerra Mundial…
Títol: Mentre durin les espelmes
Autor: Josep Rodríguez i Ferrer
Editorial: Voliana
Any d’edició: 2021
Títol: Escales avall
Autora: Cinta Arasa
Editorial: Columna edicions
Any d’edició: 2021
Sinopsis: Un dia entre la primavera i l’estiu del 2017 la Maria Cinta i la Laia intenten localitzar la Montse al mòbil. Les dues, que són la seva mare i la seva filla respectivament, tenen un bon motiu per trucar-li, però ella té un bon motiu per no agafar-los la trucada. La Montse ha apagat el telèfon. Espera una notícia però no en vol dir res a ningú fins que no en tingui la confirmació, sigui quina sigui.
Durant les hores en què no poden comunicar-se, totes tres –àvia, filla i neta– fan balanç de la vida, cadascuna de la seva, però es passegen inevitablement per records que els són comuns. I llavors, com si fessin girar a poc a poc un calidoscopi, secrets, mentides, veritats, dolors i alegries apareixen des dels tres punts de vista i doten el text d’una profunditat psicològica excepcional, posant en dubte la veracitat del relat que fem sobre la nostra pròpia existència i sobre el jo.
Escales avall és una biografia a tres veus de tres generacions de dones d’una família i un recorregut apassionant per la història de Catalunya des dels anys trenta del segle XX fins als mesos previs a l’1 d’octubre del 2017.
Títol: El drac blanc i altres personatges oblidats
Autor: Adolfo Córdova
Il·lustrador: Riki Blanco
Traducció: Anna Llisterri
Editorial: Meraki
Any d’edició: 2021
Títol: Faules
Autor: Jean de La Fontaine
Selecció i il·lustracions: Henri Galeron
Adaptació: Carmen Gil
Traducció: Jordi Vintró
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: Agnes Grey
Autora: Anne Brontë
Traducció: M. Dolors Ventós
Editorial: Viena Edicions
Any d’edició: 2021
Títol: La veu melodiosa
Autora: Montserrat Roig
Epíleg: Betsabé Garcia
Editorial: Edicions 62
Any d’edició: 2021
Títol: Ell
Autora: Núria Giralt i Clausells
Il·lustradora: Núria Giralt
Editorial: SD Edicions
Any d’edició: 2021
Títol: Mira
Autora: Tina Vallès
Il·lustradora: Mercè Galí
Editorial: Animallibres
Any d’edició: 2021
Títol: Sang calenta
Autora: Irène Némirovsky
Editorial: Viena Edicions
Traductora: Anna Casassas
Any d’edició: 2021
Títol: Les gratituds
Autora: Delphine de Vigan
Editorial: Edicions 62
Traductor: Jordi Martín Lloret
Any d’edició: 2021
Títol: A foc lent
Autora: Paula Hawkins
Traducció: Núria Parés Sellarès
Editorial: Columna
Any d’edició: 2021
Sinopsis: El descobriment del cadàver d’un noi assassinat brutalment en una casa flotant de Londres desencadena sospites sobre tres dones. La Laura és la noia conflictiva que va quedar amb la víctima la nit en què va morir; la Carla, encara de dol per la mort d’un familiar, és la tieta del noi, i la Miriam és la indiscreta veïna que oculta informació sobre el cas a la policia. Tres dones que no es coneixen però que tenen diverses connexions amb la víctima. Tres dones que, per diferents motius, viuen amb ressentiment i que, de manera conscient o inconscient, esperen el moment de reparar el mal que els han fet.