Bibliomanías [CAT]

Títol: Bibliomanías

 

Guionistes: The Wild Detectives

 

Il·lustradora: Laura Pacheco

 

Traducció: Carmen Pacheco

 

Co-editat per: Pepitas de calabaza, The Wild Detectives

 

Any de publicació: 2019

 

Sinopsis: Ya sea en el salón de casa o en mitad de un naufragio, los bibliómanos –esa subespecie humana más preocupada por terminar un libro que por la paz mundial– dan rienda suelta a su amplio abanico de neuras y excentricidades. Todos conocemos a alguien así. Quién sabe, quizás seas tú uno de ellos. Bibliomanías recopila esas situaciones, absurdas a veces, demasiado reales otras, en las que el placer de leer supera con creces el sentido común.

 

ressenya

La concepció d’aquest còmic s’origina en un bar-llibreria a Dallas anomenat The Wild Detectives  (en honor a la novel·la de Roberto Bolaño). Va ser fundat el 2014 per dos espanyols de La Rioja: Javier García del Moral i Paco Vique. Poc després es va sumar al projecte Andrés de la Casa-Huertas, un almerienc que va deixar enrere la seva vida a Londres, i que junt amb la il·lustradora Laura Pacheco van donar vida al compte de Instagram Reading Quirks.  

 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Reading Quirks (@readingquirks) el

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Reading Quirks (@readingquirks) el


Javier García del Moral i Paco Vique ho expliquen a l’epíleg: 

 

p.91 «El recuerdo de cuándo iniciamos este libro es algo más claro: fue a través de una idea que propuso Andrés en mi casa mientras cocinaba unas patatas con chorizo –dato importante este último. Siempre he sospechado que el aroma del chorizo (de contrabando) actuó de psicoactivo y nos animó a convencernos de que seríamos capaces de publicar, cada semana durante un año y medio, una tira cómica que ilustrara las vidas de quienes viven los libros. A mí, la influencia de las patatas me duró poco, pero Andrés, afortunadamente, se mantuvo firme y se ocupó, junto a Laura, de que las tiras salieran religiosamente todas las semanas.»

 

The Wild Detectives, Dallas
The Wild Detectives, Dallas

Així doncs, Bibliomanías es va publicar com a Reading Quirks –originàriament en anglès- a les xarxes socials de The Wild Detectives, tots els dimecres, durant 72 setmanes, entre setembre de 2016 i gener de 2018. Per a l’edició d’aquest llibre es van descartar 14 tires i s’hi van afegir 14 històries noves.

 

Sembla ser, però, que Bibliomanías és el resultat de molta gent diferent. Javier García del Moral també és el guionista d’algunes pàgines, i Claudia Herrington és co-guionista d’unes altres. La traducció al castellà va a càrrec de la germana de Laura Pachecho, Carmen Pacheco (autora del pròleg), i la majoria dels protagonistes de les tires són reals: des de presidents dels Estats Units fins a amics dels autors que van compartir les seves bibliomanies (al final de tot trobareu els seus noms).

 

I com va arribar aquest còmic a les meves mans, us estareu preguntant? Doncs va ser gràcies a una altra lectora apassionada:  Laura Jacas (@ldelectures). Vaig veure la seva recomanació a Instagram i vaig córrer a buscar el llibre a la biblioteca.  

El vaig devorar i em va encantar. Excepte la bibliomania de doblegar les pàgines (penso humilment que aquest acte hauria de ser castigat amb una pena terrible XD) m’he sentit d’allò més identificada amb la majoria de tires. Són cíniques, iròniques, dolces, i plenes de referències literàries i algunes reflexions profundes. Si sou amants de la lectura no us el podeu perdre, Paraula de Mixa!

 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Reading Quirks (@readingquirks) el

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Reading Quirks (@readingquirks) el


Per sobre de tot, però, us farà veure que no sou els únics amb manies incompreses quan llegiu: el vostre patiment lector està repartit per tot el món... Com diuen en anglès: “Been there, done that...” 

 

p.91 «Así que, lector, lo que tienes entre las manos no es sino el reflejo de lo que le pasa a mucha gente cuando descubre la lectura y su vida cambia irremediablemente. Si este es tu caso, no desesperes, no estás solo, ven a visitar-nos y lo comprobarás. Te esperamos.»

 

Mx


Bar-llibreria The Wild Detectives


Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Ldelectures (@ldelectures) elWrite a comment

Comments: 0