Com es fan les pel•lícules

Títol: Com es fan les pel·lícules

 

Autor: Sidney Lumet (1924-2011)

 

Traductora: Ada Arbós

 

Editorial: Viena Edicions

 

Sinopsis: Una masterclass de cinema, d’un dels grans directors de tots els temps.

 

Què pot fer que un director esculli un guió, mentre en rebutja molts d’altres? Com es pot mantenir l’estat d’ànim d’un actor o una actriu que ha repetit una escena dramàtica més d’una vintena de vegades? Com es prepara una escena exterior amb un centenar d’extres i diversos vehicles que topen al mig de la ciutat? Què pot fer un director per acontentar els productors sense perjudicar la pel·lícula?

 

ressenya

Unes setmanes després de llegir “Zen en l’art d’escriure” de Ray Bradbury, he complementat la lectura amb “Com es fan les pel·lícules” de Sidney Lumet. Ara ja podré escriure i adaptar les meves pròpies obres! Hehe ^.^ Bromes apart ha sigut una lectura fascinant. Lumet va viure l’evolució del cinema en primera persona, i la seva carrera inclou des de pel·lícules en blanc i negre fins algunes de molt trencadores.

 

En aquest llibre/autobiografia, Lumet ens explica el sinuós camí del setè art, mentre comparteix amb nosaltres tota mena d’anècdotes hilarants i singulars. El llibre està dividit i organitzar cronològicament segons els passos que ha de seguir una producció cinematogràfica, des del guió fins a la còpia zero.

 

Sidney Lumet de jove
Sidney Lumet de jove

La lectura és molt amena, i fins i tot els capítols més tècnics es fan prou llegidors i no resulten feixucs per als no entesos en el tema (com jo). Lumet desprén passió, entusiasme, i indignació envers totes aquelles persones que no es prenen seriosament la que és (segons ell) “la millor professió del món”.

 

p.68 “Fer una pel·lícula sempre ha estat explicar una història. Algunes t’expliquen la història i et deixen amb un sentiment. D’altres t’expliquen la història, et deixen amb un sentiment i et donen una idea. I unes altres t’expliquen la història, et deixen amb un sentiment, en donen una idea i et revelen alguna cosa sobre tu mateix i sobre els altres.”

 

Sidney Lumet parla de la seva experiència amb algunes de les seves pel·lícules més famoses, i descobrirem el “making off” de cada una d’elles. La veritat és que al principi desconeixia que Lumet va dirigir la famosa adaptació de “Assassinat a l’Orient Express” d’Àgata Christie, i després de tot el que he llegit, estic convençuda que no la tornaré a veure amb els mateixos ulls.

 

Alguns pel·lícules de Sidney Lumet
Alguns pel·lícules de Sidney Lumet

 

Fer pel·lícules requereix una feinada que sovint els espectadors oblidem. És increïble com tantes i tantes hores de creació, producció, rodatge i muntatge es resolen en tan sols 120 minuts. Per no mencionar que Lumet no comptava amb la tecnologia d’avui en dia!

 

Tampoc es talla un pèl en dir el que pensa sobre la industria amb cinisme i ironia. És molt sincer i humil reconeixent els seus errors i la força del treball en equip. No s’atribueix tots els mèrits i reconeix que no té el secret de l’èxit. Els camins d’una pel·lícula taquillera són inescrutables, fins i tot per a un director avesat com ell.

 

p.168 “Mirar el copió sempre emociona i espanta una mica. [...] Allò que va dir l’Ollie d’encreuar els dits no és res estrany; hi acostuma a haver més supersticions en aquesta sala que al vestidor d’un equip de beisbol a punt de jugar el quinzè partit en ratxa de la temporada. [...] On s’assegui tothom aquell dia s’hi haurà d’asseure cada dia fins que acabi la pel·lícula; ningú no es pot canviar.

 

No sé per què, però els productors i els directius dels estudis s’asseuen a l’última fila. Jo penso que és perquè odien el cinema. O potser és perquè el telèfon acostuma a estar al final de la sala, tot i que ningú truca mai, quan mirem el copió.”

 

Resumint: aprendreu, us meravellareu en veure l’intricat engranatge de les pel·lícules i passareu una molt bona estona. Està clar que aquesta és només la visió de Lumet, però us asseguro que canviarà la vostra manera de veure el cinema i us despertarà molta admiració... Paraula de Mixa!

 

Mx



Cinco años después de su muerte, TCM rinde homenaje a Sidney Lumet con la emisión de un documental que repasa la vida y obra del director norteamericano.


Write a comment

Comments: 2
  • #1

    niloteiro (Thursday, 11 April 2019 15:43)

    hola soc un nen on ens vas explicar una mica sobre tu, bueno que m' agradaria ser com tuuu.

  • #2

    Mixa (Thursday, 11 April 2019 16:10)

    Hola Nil!

    Moltes gràcies per deixar el teu comentari! Si t'agradaria obrir un blog o convertir-te en booktuber, endavant! Ja veuràs que és d'allò més divertit! Si ho fas et seguiré encantada ^.^

    I si necessites algun consell em pots escriure un correu a mixaql@gmail.com

    Ens llegim!

    Mx