Abecedari del cel i la terra | Un any de poesia

 

Títol: Abecedari del cel i la terra

Autora: Vanesa Amat

Il·lustradora: Judit Piella

Editorial: Eumo Editorial

Any d’edició: 2021

 

 

Títol: Un any de poesia

Autors: V.V.A.A.

Il·lustrador: Albert Arrayás

Editorial: Bindi Books

Any d’edició: 2020


Ressenya

Voleu encomanar el gust per la poesia als més menuts? Els dos llibres que protagonitzen la ressenya d’avui ens acosten els versos i les rimes d’una manera propera i especial, i poden ser gaudits per grans i petits (rodolí!).

 

El primer es titula “Abecedari del cel i la terra” d’Eumo Editorial. Segons explica la sinopsis, els infants senten fascinació per tot el que s’amaga al cel i a la terra: es fixen en animalons petits, baden observant un núvol… Un globus, un dragó o una marieta són un bon motiu per meravellar-se’n.

Vanesa Amat (autora) i Judit Piella (il·lustradora) han fet com els nens; han alçat la vista i han mirat a sota els peus. I després han omplert aquest abecedari amb textos i dibuixos sobre animals, plantes o fenòmens meteorològics. Totes les lletres de l'abecedari estan representades per una paraula clau (aranya, boira, camí...) que protagonitza cadascun dels poemes. Versos senzills, dolços i entranyables amb els que podem empatitzat fàcilment.  

A més, cada poema va acompanyat d’una petita curiositat: frases fetes, sinònims, descobriments sorprenents, informació sobre flora i fauna, i més! Per exemple, sabíeu que les papallones absorbeixen l’escalfor del sol amb les ales?  O que els tortosins, els valencians i els eivissencs anomenen milotxa a l’estel que fem ballar amb un cordill? I sabíeu que l’abellaïta és la primera espècie mineral descoberta a Catalunya?

 

 

Un cop acabada la lectura, trobareu una petita guia amb idees per fer a continuació: des de rellegir els poemes que més ens hagin agradat fins a jugar a crear les nostres pròpies rimes. «No cal parlar sempre del que es llegeix, però és bo trobar moments per conversar sobre aspectes que han cridat l’atenció. […] Les creacions dels altres activen les nostres ganes de jugar, imaginar, crear... Aprofitem-ho!» 

 

 

D’altra banda, si voleu que la poesia us acompanyi els 365 dies no us podeu perdre “Un any de poesia”. Aquest recull de poemes, refranys i cançons està il·lustrat per Albert Arrayás, i és una iniciativa de Bindi Books. Després de mesos d’esforç, van aconseguit reunir en un sol llibre alguns dels versos més emblemàtics d’una trentena de poetes. Des de Jacint Verdaguer fins a Lola Casas, passant per Joan Maragall, Joana Raspall, Maria-Mercè Marçal, Ramon Llull, Miquel Martí i Pol... I molts més!

Les estacions i els dotze mesos de l’any divideixen aquesta antologia (que comença al gener i acaba al desembre), i cada setmana (de la 1 a la 52) està protagonitzada per un poema i un grapat de refranys i cançons diferents. Així que hi ha moltes maneres d’explorar aquest llibre, ja sigui en família o a l’escola! Podeu llegir-lo d’un sol cop, saltar directament als vostres mesos preferits de l’any, o anar descobrint els poemes segons el calendari.

 

 

Avui, per exemple, hauria d’anar-me’n a la setmana 33 i... sobre un cel estelat (una de les especialitats d’Albert Arrayás) hi trobaria la cançó popular de “la lluna, la pruna” i un poema de Maria-Mercè Marçal titulat “Cançons de paper fi”. El voleu llegir? Acabo la ressenya amb ell (i aprofito per felicitat un cop més a Bindi Books per aquest llibre "d’orfebreria"!):

 

Cançons de paper fi

m’omplen la sàrria

i em foraden el fons

de la butxaca

 

Mireu quin caramull

de llunes blanques!

Duc llunes i cançons

per arracades.

 

Mx


Write a comment

Comments: 0