Tu i jo, germans | Millors amigues (quasi sempre) | Cadascú és com és

Títol: Tu i jo, germans

Autora: Elisenda Roca

Il·lustració: Guridi

Editorial: Combel

Any d’edició: 2020

Títol: Millors amigues (quasi sempre)

Autora: Naomi Danis

Il·lustració: Cinta Arribas

Traducció: Gemma Garcia

Editorial: Flamboyant

Any d’edició: 2021

 

Títol: Cadascú és com és

Autor: Jaume Copons

Il·lustració: Gusti

Editorial: Combel

Any d’edició: 2021


Ressenya

Sovint les relacions entre amics, germans, o fins i tot amb nosaltres mateixos poden ser complicades. Per això avui us porto tres àlbums il·lustrats que acosten aquests temes als més petits de la casa.

 

“Tu i jo, germans” és el segon àlbum d’Elisenda Roca i l’artista Guridi sobre les peripècies del dia a dia dels germans. Els rodolins i rimes de Roca van acompanyats de les il·lustracions minimalistes i acolorides de Guridi (que sovint també juguen amb el collage), i plegats ens parlen amb humor i afecte sobre els conflictes i els sentiments. Perquè... de vegades tenir un germà o germana és complicat, però en el fons també és molt divertit i especial!

 

«Tothom diu que és un sol.

És clar, perquè no el veuen convertit en Rei de la Tempesta.

Quan intento llegir, ell m’interromp fent una festa.

 

Tothom diu que és una nena molt dolça.

No l’han vist transformada en la Reina Corglaçada.

Sempre em diu que li deixo l’habitació desendreçada.

 

[...]

 

-Germanet, el teu riure s’encomana.

-M’agrada com balles, germana.

-Sempre estaré al teu costat, nino. 

-Jo també, perquè t’estimo.»

 

 

“Cadascú és com és” és el nou àlbum il·lustrat de Jaume Copons i Gusti, el nom artístic de Gustavo Ariel Rosemffet Abramovich. Aquest cop l’il·lustrador argentí crea imatges llampants amb ceres de tots els colors per acompanyar el text de Copons, el qual ens recorda que sovint quedem enlluernats per com són els altres o per les coses que tenen o que fan. I, aleshores, pensem que voldríem ser com ells. Però..., estem segurs que ens agradaria ser com una altra persona?

 

Copons i Gusti ens mostren molt breument (gairebé com una petita introducció) els estralls que causen les inseguretats i la falta d’autoestima. Però és tan breu (sobretot el final) que m’he quedat amb ganes de conèixer millors els personatges i desenvolupar el seu missatge! Al capdavall, la colla d’en Jan aprendrà a valorar les seves qualitats (enlloc de fixar-se només en les dels seus amics) i animaran als lectors a mostrar-se tal com són. 

 

 

“Millors amigues (quasi sempre)”, és un àlbum il·lustrat de Naomi Danis i Cinta Arribas. Les millors amigues juguen, comparteixen secrets i galetes, riuen, es preocupen l’una per l’altra… però també s’enfaden, opinen diferent o, simplement, hi ha moments que no se suporten. La protagonista parla de manera sincera sobre els seus sentiments i fa que molts altres nens i nenes s’hi puguin sentir identificats. Perquè l’amistat té els seus alts i baixos, però no per això és menys especial!

 

Per cert, sabíeu que les il·lustracions de Cinta Arasa amaguen detalls personals entranyables? Segons deia la il·lustradora en aquesta entrevista: «Hi ha algunes coses que espero incorporar a les il·lustracions que sovint passen desapercebudes, com les joguines que tenia de petita que veus a l’habitació de la nena, o el que m’agradava a la meva infantesa, com era fer una casa amb una manta.»

 

En fi, les protagonistes d’aquest àlbum ens animen a arribar a les nostres pròpies conclusions. Així que jo crec que ens demostren que la veritable amistat és acceptar la diferència i saber fer costat a les persones que t’importen quan més ho necessiten... Paraula de Mixa!

 

Mx


Write a comment

Comments: 0