Breu Gatopèdia il•lustrada

Títol: Breu Gatopèdia il·lustrada

 

Autora i il·lustradora: Zoraida Zaro

 

Traductora: Silvia Negre Mascaró

 

Editorial: Lata de Sal

 

Any d’edició: 2016

 

Sinopsis: Breu Gatopèdia Il·lustrada és una especial i original enciclopèdia felina on es descriuen amb enginy 16 gats o escenes “gatunes” que tots coneixem.

 

Cadascun d'aquests relats fantàstics ens transporta a un món imaginari creat per l'autora. Un llibre que compagina, en el talent incomparable de Zoraida, il·lustracions plenes de vida i color un text que desborda humor i subtilesa.

 

La Col·lecció Gats reuneix per primera vegada els millors llibres il·lustrats sobre gats amb una selecció que deixarà una empremta. Llibres d’arreu del món amb protagonistes enigmàtics, curiosos, independents, elegants... per miolar d’emoció. Són llibres per a les teves set vides.

 

ressenya

Sabíeu que l’editorial Lata de Sal està especialitzada en llibres sobre gats? Amb el temps va anar afegint altres col·leccions, però els seus punts forts són el món natural i animal. Jo vaig descobrir la seva Col·lecció Gats durant la fira LiberisLiber de Besalú 2020, i no em vaig poder resistir a comprar la “Breu Gatopèdia il·lustrada” de Zoraida Zaro. Si “obriu la llauna” al principi de tot del llibre, descobrireu la biografia d’aquesta artista “miautàstica”:

 

«Va començar a il·lustrar quan era així de petita (o una mica més) i ha continuat fins avui. Va començar dibuixant tot el que veia i ha acabat dibuixant tot el que no es pot veure, que és més entretingut. Es va llicenciar en Belles Arts a València (2005) i ha treballat fent còmic infantil, per a adults, humor gràfic, llibres de text, algunes coses relacionades amb el disseny i alguns coses que no hi tenen cap relació. Com que escriure no deixa de ser dibuixar amb lletres, també escriu.»

 

El Gat Amagat
El Gat Amagat

 

Com podeu comprovar, no ens trobem davant d’un àlbum il·lustrat tradicional. Les pàgines d’aquesta “Gatopèdia” estan carregades d’humor i ironia que farà les delícies de grans i petits (però sobretot entusiasmarà als amants dels gats).

 

Zoraida Zaro juga amb tota mena d’expressions i frases fetes relacionades amb els felins per inventar gats increïbles... Els peixos gat (que es pesquen llençant un cabdell de llana al mar), el Gat Amagat (que en realitat és un ésser de confiança), el Gat Hidràulic (que oposa un forta resistència davant banyeres, piscines o galledes plenes d’aigua), o fins i tot el Gat de Tres Peus (al qual li diverteix enormement caminar fent veure que en té quatre).

 

«A les persones aficionades a les dites populars els agrada dir de tant en tant que no se li han de buscar tres peus al gat. També diuen que no s’han de buscar les pessigolles i que no cal buscar agulles als pallers. En general, són gent de poc buscar.»

 

Però sens dubte, els meus preferits han sigut la “Gata de biblioteca” (per al·lusions), el Gat de Schrödinger (reconvertit en un felí molt entremaliat) i el Gallet (la seva il·lustració m’ha fet somriure d’orella a orella).  A més, les descripcions de tots aquests gats estan plenes de picades d’ullet a l’art, la física quàntica, l’arqueologia... A través de tots aquests gats únics, Zoraida Zaro es diverteix buscant possibles explicacions esbojarrades als misteriosos comportaments dels gats. Intenta treure’n l’entregat, vaja! Ah, us esteu preguntant quants jocs de paraules puc fer amb la paraula “gat”? Doncs us asseguro que la Zoraida en pot fer molts més (i imagino que adaptar-los haurà sigut un repte per a la traductora!).

 

«“Gatocalipsi” és una paraula grecollatina (del llatí cattus, “gat” i el grec apokálypsi, “revelació”) que fa referència al moment en què el gat s’adona que ha arribat l’hora de menjar i el seu plat encara és buit, que hi ha una cortina nova penjada, que el portem al veterinari o que hi ha un test que, decididament, no hauria de ser allà on és.

 

Quan un gat té una d’aquestes revelacions (o qualsevol altra), acostuma a prendre mesures a l’instant; demostrar que el test queda més bé al terra amb un moviment de cua, posar a prova la qualitat de la cortina amb les urpes (que cinc minuts abans eren tan sols ungletes), esbufegar i inflar-se com un peix globus […] i un llarg etcètera que depèn de cada gat, però que sol ser molt variat, perquè són animals amb recursos.»

 

 

Ja he dit que les il·lustracions són d’allò més entranyables, oi? Doncs no sé què és més adorable... les imatges a tota pàgina o els esbossos de les guardes! N’hi ha per llepar-se’n els bigotis... Paraula de Mixa! (mai millor dit ^.^)

 

Mx


Write a comment

Comments: 0