Castells a l'aire

Títol: Castells a l’aire

 

Autora: Dolors Garcia i Cornellà

 

Editorial: Edicions Bromera

 

Any d’edició: 2018

 

Sinopsis: La vida de Mary Wollstonecraft Shelley no és menys apassionant que l’obra que la va fer famosa, Frankenstein o el Prometeu modern, la novel·la gòtica que va propiciar el naixement de la ciència-ficció literària. Nascuda en un ambient intel·lectual, progressista i obert, Shelley va mostrar sempre unes idees avançades al seu temps i una sensibilitat pròpia de les grans veus literàries. I tot això, malgrat viure envoltada per la pèrdua: primer de la seva mare, més tard de la seva parella –el poeta Percy B. Shelley– i, finalment, dels seus propis fills.

 

En aquesta biografia novel·lada, Dolors Garcia i Cornellà obre de bat a bat les finestres de la vida interior de Mary W. Shelley i ens descobreix un món insòlit, a cavall entre èpoques revolucionàries, farcit d’esperances, de llums i d’ombres.

 

Ressenya

Durant la Setmana del Llibre en Català 2018 vaig fer un somni realitat... conèixer per fi en persona a l'entranyable l'escriptora Dolors Garcia i Cornellà! Però si això no em feia ja prou feliç, vaig descobrir que la Dolors havia publicat una biografia novel·lada de Mary Shelley.

 

Ver esta publicación en Instagram

Amb la #DolorsGarciaiCornellà a @lasetmana... Un somni fet realitat! 💗

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql) el


Segur que us estareu preguntat... Així doncs, quina mena de llibre és Castells a l’aire? Garcia i Cornellà alterna capítols narrats des del punt de vista de la Mary (que et transporten de ple al seu món), junt amb explicacions adreçades al lector o resums d’alguns esdeveniments que agilitzen el ritme de la història. 

 

Mary Shelley
Mary Shelley

El llibre comença amb el naixement de la Mary i acaba amb la seva mort, encara que la novel·la es centra en la seva joventut. M’hauria agradat saber més coses sobre la resta de  la seva vida, però tal i com va dir la Dolors Garcia i Cornellà durant la Tarda Fanatàstica de la Setmana del llibre en Català: <<són els primers 25 anys on hi ha veritablement la Mary>>.

 

<<M’ho vaig passar molt bé escrivint, intentant entendre-la>> afegí Dolors. Tal i com descriu al pròleg: <<Darrere seu va deixar una vida turbulenta, inquieta, apassionada, culta, trencadora, rebel, tràgica i tremendament intensa.>> La filla de Mary Wollstonecraft realment va tenir una vida vertiginosa, que sembla sortida d’una novel·la de drama i misteri. De fet, a dia d’avui encara hi ha fragments de la seva vida i dels que la van envoltar que segueixen plens de misteri, especulacions i teories.

  

Malauradament, l’obra de “Frankesntein” ha acabat passant a la història per un reguitzell de tòpics falsos que no tenen gaire a veure amb el que Shelley volia transmetre. Després de conèixer els fets i les persones que la van rodejar i influenciar, també entendreu millor la seva obra més coneguda. Per això Dolors Garcia i Cornellà dedica alguns espais a parlar de personalitats de l’època, i a descobrir a fons la doble moralitat de la societat. 

 

Pel·lícula "Mary Shelley" protagonitzada per Elle Faning
Pel·lícula "Mary Shelley" protagonitzada per Elle Faning

 

Mary Shelley, en canvi, sembla que va viure d’acord amb els seus ideals gairebé sempre, sense importar-li el que pensés d’ella la gent. Tot i així, em dóna la sensació de que com més gran es feia i més responsabilitats tenia, s’anava penedint d’algunes decisions, com per exemple tenir una relació tant oberta amb el seu únic i gran amor, Percy Shelley. 

 

Ara que tinc fresca la seva vida m’agradarà comparar l’adaptació a la gran pantalla que s'ha estrenat aquest any 2018 protagonitzada per Elle Fanning. Me la va recomanar bastant la Marta del canal “La prestatgeria de Marta”:

 


 

Resumint, m’atreviria a dir que Mary Shelley fou una Ventafocs poc convencional, doncs ressuscità d'entre els morts la seva pròpia Madrina: una criatura sensible i intel·ligent que l’ajudà a construir castells a l’aire

 

Mx


P.D. Quina banda sonora creieu que li escauria al llibre? Durant la Nit dels Autors de la Setmana del Llibre en Català, la escriptora i músic Maria Escalas es dedicava a musicar qualsevol llibre. Quan li vaig dir que m'acabava de comprar la biografia novel·lada de Mary Shelley no s’ho pensà gaire i posà el Romanç per a violí i piano d’Amy Beach, una compositora brillant igual de menystinguda que Shelley. Sonava de meravella! Estic convençuda que la creació d'en Frankenstein la sabria també apreciar. ^.^ D'altra banda, jo no he pogut evitar pensar en la tornada de la cançó de Alberto Cortéz "Castillos en el aire"... Què us semblen les dues cançons?

 



Ver esta publicación en Instagram

#Castellsal'aire #Castellsalaire #bookstagram #DolorsGarciaiCornellà

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql) el



Write a comment

Comments: 0