Criaturas fantásticas [CAT]

Títol: Criaturas fantásticas

 

Autor: V.V.A.A.

 

Traductor: Jaime Valero Martínez

 

Il·lustradora: Briony Morrow-Cribbs

 

Editorial: Anaya Infantil y Juvenil

 

Any d'edició: 2015

 

Sinopsis: Un grifo, un hombre lobo, un pájaro solar... Son algunas de las criaturas fantásticas que encontrarás entre estas páginas. Desde el cacatucán, cuyas carcajadas cambian la faz de un reino entero, hasta la bestia informe y errante que acecha en un bosque. Toda una colección de especies fabulosas e insólitas que no han existido nunca en ningún lugar, salvo en los ricos parajes de la imaginación.

 

 

 

ressenya

Dies enrere, una companya del programa El Club dels Experts ens va avisar que regalava alguns exemplars del seu prestatge, i no em vaig poder resistir a adoptar “Criaturas fantásticas”.

 

Però abans de començar amb la ressenya deixeu-me que us avisi... En primer lloc: no, el llibre no té res a veure amb l’univers de Harry Potter i les aventures de Newt Scamander. I segon: la lletra petita ja ho deixa ben clar: aquest volum ha estat recopilat amb l’ajuda de Neil Gaiman, però no és una obra seva. L’únic relat escrit per la seva ploma és “El pájaro solar” (que va ser publicat el 2005). La resta són d’autors d’èpoques molt diferents, i de fet, tan sols un parell són inèdits.

 

Autors donants de criatures. D'esquerra a dreta: Anthony Boucher, Maria Dahvana Headley, Samuel R. Delany, E. Nesbit

Dit això, penso que el resultat d’ajuntar tots aquests relats inquietants, estranys i estrambòtics proporciona una experiència de lectura diferent i interessant. La veritat és que feia temps que no llegia res fantàstic ni sobrenatural i penso que ha estat enriquidor descobrir tots aquests autors. Sobretot perquè cada història ens parla de cultures molt diferents i variades: des de la mitologia de països d’arreu del món, fins a societats completamnt inventades.

 

També vull puntualitzar que estic satisfeta amb la traducció al castellà (doncs Jaime Valero Martínez s’ha preocupat de posar notes al peu i alertar al lector de la majoria de jocs de paraules intraduïbles) encara que el títol és un tema més complicat.

 

En anglès el llibre es diu “Criatures anti-naturals”, perquè la majoria de protagonistes d’aquestes històries no són els típics monstres i éssers fantàstics dels que ens disfressem per Tots Sants. N’hi ha de terrorífics, enigmàtics i d’altres d’aparença molt corrent: arbres, abelles, penja-robes... Obriu la ment i deixeu-vos sorprendre! I si alguna història no us convenç, sempre podeu donar-li una oportunitat a la següent, que serà completament diferent.

 

Autors donants de criatures. D'esquerra a dreta: Larry Niven, Saki, Neil Gaiman, Diana Wynne Jones

 

Per no fer una ressenya massa llarga, comentaré les històries que més m’han agradat i sorprès. Per no mencionar la divertida dedicatòria de Neil Gaiman:

 

“Dedicado al Yeti, a los viajeros temporales, a los piratas, a los robots, a los aburridos (que obviamente no son agentes secretos haciéndose pasar por aburridos), a los que viajan a bordo de cohetes espaciales y a nuestras madres”.

 

-“La sonrisa en el rostro” de Nalo Hopkinson

 

Aquesta història juvenil, que tracta temes com l’assetjament escolar, la pubertat i l’autoestima té el toc sobrenatural just per convertir-la en una història original i que ens deixa amb un bon regust de boca... a cireres. ^:^

 

Autors donants de criatures. D'esquerra a dreta: Peter S. Beagle, Megan Kurashige, Avram Davidson, Nalo Hopkinson

-“El vuelo del caballo” de Larry Niven

 

Realment original i divertit... Tot comença quan la humanitat del futur post-nuclear envia a un home molt enrere en el temps per intentar capturar un exemplar extint de... cavall. Això no és cap clickbait... no us creureu el que passa a continuació!

 

-“Las avispas cartógrafas y las abejas anarquistas” de E. Lily Yu

 

M’ha encantat. No podia parar de riure davant d’aquesta ocorrent crítica a la humanitat. A través d’avespes i abelles, l’autora fa un retrat molt fidel de les dictadures, les revolucions i els engranatges de qualsevol imperi. Que original posar-se a la pell d’aquestes criatures úniques!

 

I fins aquí el meu TOP 3! Les heu llegit? Quins van ser els vostres relats preferits? Deixeu-m’ho tot als comentaris, i fins a la propera ressenya... serà millor que no mireu què s’amaga sota el llit! ;-)

 

Mx 

Autors donants de criatures. D'esquerra a dreta: Frank R. Stockton, E. Lily Yu, Nnedi Okorafor, Gahan WilsonWrite a comment

Comments: 0