Les bones bestioles | Petits poemes | Soc una dona

Títol: Les bones bestioles

Autora: Joana Raspall

Il·lustradora: Núria Tamarit

Editorial: Dimoni Pelut

Any d’edició: 2021

 

 

Sinopsis: Un recull de 7 poemes de la Joana Raspall que ens parlen d’amistat, cooperació i suport entre bestioles. Les magnífiques il·lustracions de la Núria Tamarit son una alenada d’aire fresc a les paraules de Joana Raspall i a la poesia en general.

 

Títol: Petits poemes

Autor: Joan Brossa

Curació: Judith Barnés

Il·lustradora: Mercè Galí

Editorial: El Cep i la Nansa

Any d’edició: 2021

 

Sinopsis: Petits poemes de Joan Brossa conté 16 poemes que ens permeten viatjar i jugar per l’obra del poeta. Una excel·lent manera d’inciar-se en l’amor per les paraules!

 

 

 

Títol: Soc una dona

Autora: Maria Aurèlia Capmany

Il·lustradora: Jorgina Juvé

Editorial: Dimoni Pelut

Any d’edició: 2022

 

 

Sinopsis: Un text fresc i divertit de Maria Aurèlia Capmany que expressa amb humor les desigualtats de gènere i l'alegria de ser dona. Una delícia per a totes les edats.

 


ressenya

El 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia, i avui us porto tres novetats que acosten aquest gènere als més menuts de la casa. Comencem per l’editorial Dimoni Pelut, que ha engegat sèrie de poemes il·lustrats d’autores com Joana Raspall i Maria Aurèlia Capmany (ni més ni menys!). De moment han publicat “Les bones bestioles”, il·lustrat per Núria Tamarit, i “Soc una dona” amb les il·lustracions de Jorgina Juvé.

 

Aquest últim títol, el més recent de la col·lecció, és un poema irònic i reivindicatiu de Maria Aurèlia Capmany, una de les veus més rellevants del feminisme a Catalunya. Jorgina Juvé intercala il·lustracions entranyables d’una nena que juga, dibuixa i es disfressa amb representacions de la pròpia Maria Aurèlia al llarg de la seva vida (i picades d’ullet a les seva obra). 

 

 

Anna Capmany, la neboda de Maria Aurèlia, diu al final del llibre que “En uns quants dels seus llibres, i també en aquest poema, no només explica com n’està d’orgullosa i satisfeta de ser una dona, també explica amb claredat quina mena de dona vol ser. I us dono fe que, allò que volia ser, ho va ser plenament-. Us ho puc ben assegurar jo, que soc la seva neboda i la vaig conèixer bé. Tant debò el poema que acabeu de llegir us serveixi per començar a conèixer qui va ser la Maria Aurèlia. I tu, ara, quina mena de persona vols ser?”

 

 

“Les bones bestioles”, en canvi, és un recull de set poemes de la fantàstica Joana Raspall, una de les poetes que ha ajudat a més nens a descobrir la màgia de les paraules. Molts dels seus poemes giren al voltant de la natura, i Núria Tamarit s’ha encarregat d’il·lustrar alguns dels seus versos més “animals”, protagonitzats per un bon grapat de bestioles: papallones, mosquits, aranyes, formiguetes... En destaco l’explosió de colors, i uns cels estrellats embadalidors. A més a més, podreu escoltar els poemes musicats per La Cuca Viu escanejant el codi QR que trobareu al final del llibre.

 

Això sí, els dos àlbums us faran volar la imaginació tant amb les paraules com amb les imatges, i ajudaran a que més nens i nenes descobreixin poetes i artistes de casa nostra!

 

 

D’altra banda, El Cep i la Nansa també ha concebut una introducció pels més petits a un altre clàssic... els “Petits poemes” de Joan Brossa (poeta, dramaturg i artista plàstic que definia tot el que feia com a “poesia). Aquest àlbum que compta amb la curació de Judith Barnés (membre de la Fundació Joan Brossa) i les il·lustracions de Mercè Galí, conté 16 poemes que ens permeten viatjar i jugar per l’obra de Brossa.

 

Són poemes que proposen jocs divertits amb lletres i paraules, i... que la seva aparent simplicitat no us enganyi! Us faran reflexionar de valent. A més, al final de tot trobareu un manual d’instruccions per fer poemes i aprendre a observar tot el que ens envolta des d’una perspectiva diferent. Ja ho diu la introducció:

 

“Benvinguts a l’univers creatiu de Joan Brossa. Us convidem a transitar els mots d’aquestes pàgines i a viatjar espais enllà en companyia d’un poeta que feia visible l’invisible. Enllà, ben enllà, us espera la poesia en majúscula. El món en llibertat.”

 

 

I vosaltres, com celebrareu el Dia Mundial de la Poesia? Per cert, quins poemes van marcar la vostra infantesa? Ens llegim als comentaris!

 

Mx


Write a comment

Comments: 0