L'home que plantava arbres

Títol: L’home que plantava arbres

 

Autor: Jean Giono

 

Traducció: Isabel Clara-Simó

 

Il·lustracions: Francesc Viladot

 

Editorial: Viena Edicions

 

Any d’edició: 2021

 

Sinopsis: En una comarca deshabitada i inhòspita de la Provença, un pastor solitari planta arbres, milers d’arbres. Aquesta és la història d’Elzéard Bouffier, un home silenciós de muntanya que, sense esperar cap reconeixement a canvi, transforma el paisatge que l’envolta.

 

Amb una extraordinària simplicitat que ens recorda El Petit Príncep, Giono ens fa el retrat d’un personatge que ens commou sense ni obrir la boca, i que testimonia l’enorme valor d’un gest tan senzill com és plantar un aglà i esperar que creixi. I repetir-ho milers de vegades…

 

Ressenya

  • Punts forts

“L’home que plantava arbres” (1953) és un clàssic de la literatura francesa que recuperà Viena Edicions l'any passat amb la traducció de la gran Isabel-Clara Simó. Segons el seu autor (Jean Giono) és un dels textos dels quals estava més orgullós.

 

Jean Giono
Jean Giono

Tot i així, no va començar amb bon peu: l’editorial nord-americana que li havia encarregat el relat va acabar rebutjant-lo. Ells volien que girés al voltant d’un personatge real i inoblidable, però Giono va crear un personatge inoblidable... de ficció. Així que va decidir distribuir el llibre pel seu compte sense cobrar ni un cèntim. Amb el pas del temps, es va traduir a multitud d’idiomes, i ha acabat donant la volta al món.

 

Tot i així, m’atreviria a dir que els editors estaven equivocats. La història que narra Jean Giono és ben real. Tal i com explica el geòleg, naturalista i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada a l’epíleg d’aquesta edició:

 

«Als Estats Units, l’acció de restaurar les terres malmeses per sobreexplotació s’inicià l’any 1877, concretament a Nebraska. Amb aquest mateix objectiu, el governador Norton hi va instituir l’Arbor Day, un dia en què els ciutadans havien de fer una replantació d’arbres en la terra malmesa [...]. Segons sabem, la proposta de Norton va impressionar l’enginyer de forest tarragoní Rafael Puig i Valls, en un viatge que va fer als Estats Units, i fou ell qui va convocar la primera Festa de l’Arbre a Catalunya, l’any 1899. Aquesta iniciativa tingué un èxit de participació molt gran, especialment dels escolars, en una formulació considerada històricament la primera activitat d’educació ambiental del país.»

 

I aquestes només són algunes de les iniciatives que han anat sorgint al llarg dels anys! Cada vegada més persones han fet de la reforestació la seva lluita personal, i han demostrat que un arbre pot marcar la diferència. Per exemple, l’activista política i ecologista Wangari Maathai (coneguda com la Dona Arbre), va guanyar el Premi Nobel de la Pau per, entre d’altres, fundar al 1977 el Moviment del Cinturó Verd, una organització que ensenyava a dones d’àrees rurals de Kenia a plantar i tenir cura de vivers a les seves comunitats. Avui en dia el Moviment assegura que gràcies a això s’han plantat més 50 milions d’arbres nous, i l'organització s’ha ampliat emprenent projectes en sectors com l’educació, defensa de drets, seguretat alimentària, nutrició i safaris ecològics. 

 

Wangari Maathai (1940-2011) i el Moviment Cinturó Verd

  • Punts febles:

Si bé els seus missatges són preciosos, he trobat el relat de Giono massa pla pel meu gust. Tampoc he connectat amb les il·lustracions d’aquesta edició (obra de Francesc Viladot), tot i que capturen la simplicitat i el missatge d’esperança de l’obra.

 

Per un altre cantó, crec que l’obra encaixava millor a la col·lecció “El cercle de Viena” (on es va publicar originalment) que no pas a la col·lecció de clàssics infantils i juvenils “El jardí secret de Viena”, perquè la seva aparent senzillesa no implica que pugui ser gaudida pel públic infantil. De tota manera, crec que llegir-la en família és una excusa perfecta per obrir debat sobre temes tan actuals com el valor de la sostenibilitat. 

  • Personatges:

 El protagonista d’aquesta història, Elzéard Bouffier, ens demostra que, com diu Giono: «els homes poden ser tan eficaços com Déu en altres àmbits que els de la destrucció.»  M'hauria agradat que la història aprofundís més en la seva personalitat, però l’autor aconsegueix que aquesta figura humil ens inspiri a ser més responsables amb els nostre entorn, i a gaudir de la màgia de la natura. 

  • A qui el recomano?

A tothom qui vulgui recuperar una mica de fe en la humanitat. ;-)

 

Mx

Write a comment

Comments: 0