Històries de la nostra era. Ressenyes sobre l’antropocè

Títol: Històries de la nostra era. Ressenyes sobre l’antropocè

 

Autor: John Green

 

Traducció: Alexandre Gombau i Arnau

 

Editorial: Fanbooks

 

Any d’edició: 2021

 

Sinopsis: L’Antropocè és la nostra actual era geològica, en què l’activitat humana ha modificat profundament el planeta. En Històries de la nostra era. Ressenyes de l'Antropocè, John Green ‒l’aclamat autor de No està escrit a les estrelles i Ciutats de paper, entre d’altres‒ revisa, amb una excel·lent capacitat d’explicar històries, diferents facetes de la vida al nostre planeta puntuant-les en una escala d’1 a 5 estrelles. Parant atenció en aspectes tan dispars com les pintures rupestres, el teclat QWERTY o el joc Super Mario Kart, podem comprendre moltes coses sobre l’univers i el paper que els éssers humans hi tenim. Una important reflexió sobre la nostra era de la mà d’un dels autors més interessants del panorama literari actual.

 

Ressenyes

  • Punts forts

“Històries de la nostra” de John Green fou una de les meves lectures d’estiu de l’any passat. Tenia ganes de conèixer una faceta diferent de Green (autor de best-sellers juvenils com “No està escrit a les estrelles”) i realment fou una lectura refrescant i ideal per a les vacances. Resulta que els petits monòlegs que feia John Green al seu podcast The Anthropocene Reviewed tingueren tant d’èxit (amb més de 10 milions de descàrregues) que decidí convertir-los en un llibre i afegir-ne uns quants d’inèdits.

 

p.29 «Ara bé, imaginem la història de la Terra com un calendari anual, amb la formació del planeta sent l’1 de gener, i el dia d’avui, el 31 de desembre a les 11:59h de la nit. [...] L’Homo sapiens no forma part de la història fins el 31 de desembre a les 11:48h de la nit. [...] Trobo consol a saber que la vida continuarà encara que nosaltres no. Però al·legaria que, quan la nostra llum s’apagui, serà la tragèdia més gran de la Terra, perquè, tot i que els éssers humans tenim tirada a l’ensuperbiment, també penso que som, de lluny, el més interessants que li ha passat mai a la Terra.»

 

John Green
John Green

Green barreja records, anècdotes molt íntimes, metàfores, curiositats històriques, ciència i literatura en aquest recull de petits assaigs amb un gran propòsit: puntuar els avenços de la humanitat i allò en el que ens hem convertit. I això com es fa? Doncs des de les coses més senzilles i aparentment trivials (però que diuen molt de nosaltres com a espècie). A través d’elements tan variats com el Monopoly, la bola de pintura més gran del món o el teclat QWERTY (entre tants d’altres), l’autor reflexiona sobre pràcticament tot el que us pugueu imaginar: el capitalisme, les paradoxes de la naturalesa humana, la desigualtat, la desinformació, la depressió, el canvi climàtic, la fe o la nostra capacitat per meravellar-nos. És impossible predir amb quina una et sortirà al següent capítol, així que no pots parar de llegir... 

  • Punts febles:

Si bé hi ha bellesa dins del caos de temes que tracta Green, he trobat a faltar algun element extra que els vertebrés. Alhora, alguns escrits m’han semblat un xic repetitius, i crec que un recull més breu hauria funcionat millor.

 

Però un dels grans punts febles del llibre per a mi ha estat sens dubte la mida de la lletra. Era massa petita i les pàgines gairebé no tenien marges. :-(

  • Prosa:

John Green és irreverent, mordaç, irònic, sentimental en els moments justos, i sempre aconsegueix commoure amb les paraules justes. A més, el format d’aquest recull dóna molt de joc: fins i tot trobareu ressenyes amagades a la pàgina de drets (sí, la que està al costat de la dedicatòria) o a la portadella de la novel·la (on precisament puntua la funció de les portadelles). Només us diré que el meu exemplar està ple de paràgrafs marcats i frases subratllades.

 

p.235 «L’art també és triar un blau cel per a la teva capa de la bola de pintura més grossa del món, sabent que aviat hi pintaran al damunt, una vegada i una altra.»

 

  • A qui el recomano?

A tothom qui vulgui reflexionar d’una manera atrevida sobre el millor i el pitjor de la humanitat. Li poso quatre estrelles a la capacitat de John Green per no deixar de sorprendre’ns i emocionar-nos.

 

p.257 «Com glaç en una estufa, hem de continuar endavant mentre la terra es fon, sabent tota l’estona que es fon. Una espècia que només ha trobat la manera de ser més, ara ha de trobar la manera de ser menys. Hi ha moments que em pregunto com poden sobreviure en aquest món quan, com Mary Oliver va dir, “tot / tard o d’hora / forma part de tota la resta”. D’altres, recordo que jo no sobreviuré pas, per descomptat. Tard o d’hora seré el tot que forma part de tota la resta. Fins aleshores, però, quin miracle respirar en aquest planeta que respira. Quin goig ser la terra estimant la terra.»

 

Mx


Write a comment

Comments: 0