L'enigma de Craco

Títol: L’enigma de Craco

 

Autor: Josep Maria Ibarra

                                                   

Editorial: Aledis

 

Pàgines: 258

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: L'origen d'aquesta nova aventura de la Colla del Segon Soterrani té l'Amanda, que està de vacances a Itàlia, com a protagonista. Allà s'entossudeix a entrar a Craco, una vila en ruïnes, sense imaginar-se que el que allà trobarà, acabarà revelant secrets ocults d'un personatge de la història catalana tan transcendental com desconegut: en Roger de Flor.  Cavallers, templers i croades, fidelitats i traïdories, codis indesxifrables i enigmes, pocions i verins, malediccions i trampes cruels es mesclen en aquesta odissea que situarà el lector a cavall entre dues èpoques que, sense saber-ho es vinculen irremeiablement, i que podrien explicar dos misteris irresolts. Què se'n va fer del tresor templer embarcat a Terra Santa el 1291 i per què la ciutat de Craco va ser desallotjada precipitadament el 1963, després de portar dempeus milers d'anys.

 

Ressenya

  • Punts forts 

Després que l’editorial Gregal tanqués les seves portes, la col·lecció de “La Colla del Segon Soterrani” de Josep Maria Ibarra es va quedar òrfena, però gràcies a la recent fundada editorial Aledis per fi podem gaudir de la seva cinquena aventura en el temps.

 

Aquest cop serà l’Amanda la que guiarà els seus companys de dret a un enigma d’allò més intrigant ambientat a l’Itàlia medieval. Un cop més, Ibarra ens transmetrà la seva passió per les incògnites més curioses de la història i la ciència.

 

p.154 «-Per cert, sabeu per què el divendres 13 s’associa amb la mala sort?

Sense esperar resposta, el mestre continua.

-El divendres 13 d’octubre de 1307 va ser la data en què es va executar l’ordre de detenció i empresonament dels cavallers templers arreu.»

 

En aquesta aventura ens veurem immersos en conspiracions i conxorxes entre espies, mercenaris i cavallers dels imperis més poderosos del segle XIII i XIV. A més, els membres de la Colla tindran la possibilitat de tornar a salvar vides i hauran d’esmolar el seu enginy al màxim!

 

  • Punts febles

La manera en que l’Amanda es topa per casualitat amb aquest misteri em va semblar una mica massa forçada, i els primers capítols no em van acabar d'atrapar. Tot i així, a mesura que la tensió i la intriga s'acumulaven ja no vaig poder deixar anar el llibre!

  • Personatges 

Estigueu alerta! L’autor és molt trapella i ha convertit els noms d’alguns personatges en anagrames que haureu de desxifrar per descobrir la seva veritable identitat (i n’hi ha que són personatges històrics importants!). 

  • Prosa 

Josep Maria Ibarra intercala hàbilment els capítols ambientats al passat i al present, i ens fa mossegar-nos les ungles fins que les trames es troben. Com sempre, la seva prosa és àgil, però de tant en tant també inclou frases fetes i vocabulari una mica més complex per fer-nos exercitar la ment.

 

Pel que fa a la veu dels personatges, he trobat a faltar elements que ajudin a distingir les personalitats dels membres de la Colla quan parlen entre ells (o amb personatges més adults). 

  • A qui el recomano? 

A tothom que vulgui viure de nou (o per primera vegada) una de les emocionants aventures de La Colla del Segon Soterrani.

 

Mx 


Write a comment

Comments: 0