La treva

Títol: La treva

 

Autor: Toni Galmés

                                                   

Editorial: La Galera

 

Pàgines: 64

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: Brusel·les, 25 de desembre del 1914. En plena Primera Guerra Mundial es decreta un alto el foc. Un oasi de pau que durarà només el que dura un dia. El dia de Nadal. Després d'abandonar les armes, els combatents d'ambdós bàndols surten de les trinxeres i comparteixen records i xocolata i, finalment, juguen un partit de futbol. I és que, moltes vegades, el més extraordinari t'atrapa on menys t'ho esperes!

 

Ressenya

  • Punts forts 

Aquest hivern vaig poder entrevistar a Toni Galmés sobre el seu darrer àlbum il·lustrat, “La treva” (publicat per La Galera). Està ambientat a l’oasi de pau que hi ha va haver el Nadal de 1914 durant la Primera Guerra Mundial. Els propis soldats van declara un alto al foc temporal... i (entre d’altres) es van posar a jugar a futbol! A través de la carta que en Tommy (un soldat anglès) envia a casa, descobrirem els fets de la Treva de Nadal, i veurem com sorgeix l’amistat entre ell i un soldat alemany, en Günter.

 

 

Les il·lustracions són d’allò més elegants i plenes de detalls. La majoria estan retallades sobre un fons blanc, però d’altres (a tota pàgina i color) són precioses. De fet, al centre del llibre fins i tot hi trobareu un gran desplegable espectacular que em va agafar per sorpresa. Toni Galmés transmet molt a través del seu pinzell, i converteix als personatges en metàfores (com ara un adorable pit-roig que per a mi simbolitza l’esperança i la pau). La narració és senzilla i tendra, però conté un potent missatge antibel·licista a favor de la tolerància i l’amistat que us arribarà al cor.

 

«Ell venia somrient i em saludava amb la mà.

Quantes vegades l’havia tingut al punt de mira del meu fusell, preparat per disparar-li...!

I ara que el tenia davant, desarmat, tan cansat com jo d’aquesta miserable guerra, m’ha allargat la mà, i m’ha dit:

-Ich bin Günter.

-Doncs jo soc en Tommy. 

I d’entre els núvols ha sortit un sol radiant, com si ja hagués arribat la primavera.» 

  • Punts febles

M’hauria agradat aprofundir una mica més als personatges (sobretot conèixer el punt de vista d’en Günter), però Toni Galmés aconsegueix fer un resum acurat i molt emotiu. A més, si us heu quedat amb ganes de més, podeu veure les il·lustracions que va penjar al seu Instagram durant l’Inktober 2022 (un repte que consisteix en penjar un dibuix cada dia durant el mes d’octubre). Estan totes centrades en les vivències d’en Tommy durant la guerra (i tenen un final feliç).

 

  • A qui el recomano? 

A qui vulgui descobrir la inoblidable Treva de Nadal, i a tothom que cregui en la pau.

 

Mx 


Write a comment

Comments: 0