Què hi tens al cap, Lis?

Títol: Què hi tens al cap, Lis?

 

Autora: Ruth Tormo

                                                   

Il·lustració: Robert Garcia

 

Editorial: Barcanova

 

Pàgines: 151

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: La Lis té l'honor de dur el cognom Testa, i formar part de la saga d'inventors per excel·lència del món. Però a la seva edat encara no s'ha estrenat com a inventora, i sap que el temps se li esgota. I és que mai cap Testa no ha trigat tant a presentar el seu primer invent. ¿Pot ser que hi tingui alguna cosa a veure el fet que sigui l'única noia Testa viva que existeix? I si resulta que no és una Testa autèntica? Serà la primera Testa no Testa de la història? Ben aviat descobrirà el secret que s'amaga darrere les poques dones Testa inventores que hi ha hagut al llarg dels anys. I es veurà immersa en una missió ben complicada per enderrocar la seva pròpia família.

 

Ressenya

  • Punts forts 

“Què hi tens al cap, Lis?” és un novel·la de fantasia i ciència-ficció que narra les peripècies estrambòtiques de la Lis Testa per seguir la tradició familiar. Ella tan sols desitja estar a l’alçada de les expectatives que recauen en ella, però, de cop, es veurà involucrada en una missió per salvar la seva família i descobrir qui vol ser el dia de demà.

 

Ruth Tormo dedica el llibre “A totes les dones que han estat oblidades o silenciades”, i justament la novel·la és un homenatge al paper de les dones a la ciència. De fet, tot el llibre està farcit de notes a peu de pàgina amb curiositat i informació sobre invents i descobriments (la majoria ideats per dones), com ara:

 

p.58 «L’alemanya Bertha Benz va inventar les pastilles de fre dels vehicles. Ara bé, el nom del seu marit, Carl Benz, creador del primer vehicle motoritzat de tres rodes, és el que va figurar en el document de la patent de l’invent.»

 

  • Punts febles 

Si bé el gir sobrenatural que l’autora es treu de la màniga a la meitat de la història no m’ha acabat de fer el pes, entenc que aquest element fantàstic és una metàfora sobre com els homes han arraconat i invisibilitzat a les dones al llarg de la història quan s’han sentit amenaçats pel seu potencial. Tormo fa una crida a treballar en equip i a celebrar el talent de tothom. 

  • Personatges 

Durant la seva aventura, la Lis aprendrà que les idees i la inspiració no són fàcils de perseguir, però que no val la pena obsessionar-se pel que “encara” no has aconseguit. Qui no s’ha sentit així alguna vegada? És inevitable empatitzar amb el viatge vital de la Lis, paraula de Mixa!

 

p.33 «-Les idees i la música són com les plantes, cal treballar-se: una mica d’aigua, una mica d’amor, paciència, i quan menys t’ho esperes, ja han florit!»

  • Prosa 

La novel·la juga amb l’exageració i les caricatures, i conté una dosis generosa d’humor escatològic que segur arrencarà més d’una rialla al públic infantil. També fa ús de jocs de paraules i descripcions divertides, com per exemple:

 

p.53 «Heu vist mai algú amb un coet enganxat al cul? Doncs poseu-hi imaginació, perquè així corria la Lis. A més, el seu era un coet de triple metxa, que la va fer córrer llarga estona mentre s’empassava l’aire a glopades.»

 

p.151 «Tos dos es van fondre en una abraçada llarga i flonja, de les que t’inflen el cor i conviden a dir “ohhh” als que se la miren. Una abraçada que si no existís caldria inventar ara mateix, i a la qual potser caldria dedicar una cançó.» 

  • A qui el recomano? 

A tothom que vulgui reflexionar sobre el paper oblidat de les dones a la història a través d’una aventura ben esbojarrada! 

 

Mx

Write a comment

Comments: 0