Salvem la terra! Oriol i Lis al rescat

Títol: Salvem la terra! Oriol i Lis al rescat

 

Autora: Eva Santana

                                                   

Il·lustració: Jaume Bosch

 

Editorial: Baula

 

Pàgines: 279

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: L’Oriol s’adona que haurà de posar-se les piles si vol fer bé el treball que els han encarregat a classe, 10 COSES QUE JO PUC FER PER SALVAR EL PLANETA, perquè a casa seva no hi té bons exemples: «Reduir el consum d’aigua? La meva mare té una llista de reproducció amb 175 cançons horroroses i no surt de la dutxa fins que no les ha cantades totes de dalt a baix. Reciclar les escombraries? A casa meva no diferencien entre una llauna i un tros de cartró, es pensen que tot està fet del mateix. Soc jo el pobre desgraciat que baixa les escombraries i es dedica a separar-les davant dels contenidors».

 

Ressenya

  • Punts forts

“Salvem la terra! Oriol i Lis al rescat” és el 16è títol de la col·lecció Oriol Pelacanyes, escrita per Eva Santana i il·lustrada per Jaume Bosch. Tot i així, aquesta ha sigut la meva primera incursió en les peripècies esbojarrades de l’Oriol i companyia... i m’ho he passat genial!

 

Avui en dia cada vegada hi ha més llibres que acosten la importància de cuidar el nostre planeta als més petits, però segur que no n’heu llegit un com aquest! No només dona consells sostenibles interessants, sinó que a més a més fa un crítica al greenwashing i a la nostra societat consumista. També reivindica que podem aprendre molt de l’estil de vida dels nostres avis, ja que abans tot es reciclava i reutilitzava molt més i millor. L’arenga de l’Anselm (l’amic i veí jubilat de l’Oriol) a l’escena del supermercat sens dubte ha sigut una de les millors parts del llibre:

 

p.92 «–Els tomàquets i els cogombres ja tenen pell! Per què n’hi han de posar una de plàstic? I, a sobre, en safata? Qui necessita un trist tomàquet en una safata d’aquestes? L’amanida! –ha cridat fora de si, i alguna gent ja començava a mirar-se’l de lluny-. En una bossa! On s’és vist! Què passa, que us fa mandra netejar una escarola? De veritat? Us deixeu tractar de ganduls i us cobren el triple!

 

-Sí senyor! Molt ben dit! –l’ha animat una dona que feia cua a la xarcuteria.

 

-I aquests préssecs, d’on venen? Aviam, nena, llegeix tu l’etiqueta que no la veig.

 

La Lis ha llegit l’etiqueta i li ha dit alguna cosa molt fluixet, tant, que jo ni l’he sentida.

 

-De l’altre cap de món, venen! En avió! –gesticulava l’Anselm, i he començat a tenir por que no tingués un atac de cor-. Per quin motiu hauríem de comprar préssecs que han de venir en avió si en tenim aquí al costat??? Què li deuen pagar al pagès de l’altra cap de món perquè els surti a compte carregar-los en un avió? I tot el combustible i els recursos que es gasten pel camí? [...] Quan jo era petit, ens feia una il·lusió tremenda quan podíem tastar el primer préssec o la primera maduixa. I ara què? Tenim maduixes en ple mes de febrer i a costa de què? Del planeta, senyores i senyors!»

 

  • Punts febles

Algunes situacions m’han semblat una mica massa exagerades, i la segona part del llibre no m’ha atrapat tant com la primera, però en general m’he fet un bon tip de riure. ^.^ 

  • Personatges 

Què passaria si la Matilda de Roald Dahl no fos superdotada però seguís tenint una família desastrosa? Més o menys aquest és el cas de l’Oriol, que desitja amb tot el seu cor que algú l’adopti. Encara que no és cap geni, sí que té un superpoder molt poderós: amics que li donen suport i el do de la resiliència! Perquè mira que li passa de tot, al pobre! 

  • Prosa 

La història està narrada des del punt de vista de l’Oriol, i llegir els seus pensaments en directe fa que la història sigui encara més hilarant. A més, fa servir tota mena d’expressions catalanes que ja no se senten tan como abans sense que la prosa deixi de ser àgil. Combinada amb l’acció constant, fa que no pugueu parar de llegir. 

  • A qui el recomano?  

A tothom que vulgui aprendre a ser més sostenible i riure pels descosits! ;-)

 

Mx


Write a comment

Comments: 0