L’accident de caça | Intrèpides

 

Títol: L’accident de caça

 

Autor: David L. Carlson

 

Il·lustrador: Landis Blair

 

Traducció: Carlos Mayor

 

Editorial: Finestres

 

Pàgines: 464

 

Any d’edició: 2021

 

 

Sinopsis: Va ser un accident de caça, d’això en Charlie n’està segur. Així va ser com el seu pare, Matt Rizzo —un intel·lectual gentil que escriu poemes èpics en braille— havia perdut la visió. No és fins que en Charlie arriba a l’adolescència i ha d’afrontar les conseqüències dels seus petits delictes, que el jove descobreix la veritat. Matt Rizzo es va quedar cec per un tret d’escopeta a la cara, però va ser mentre participava en un robatori a mà armada. Cec i sense esperança, Matt inicià una nova i desolada vida a la presó de Statesville. Tanmateix, en aquest lloc desagradable, la vida i l’ànima de Matt van ser salvades per un dels assassins més odiats dels EUA: Nathan Leopold Junior, dels infames Leopold i Loeb. Una història real d’un pare, un fill i un viatge notable des de la desesperació cap a la il·lustració.

 

 

Títol: Intrèpides

 

Autora: Pénélope Bagieu

 

Il·lustradora: Pénélope Bagieu

 

Traducció: Montserrat Terrones

 

Editorial: Finestres

 

Pàgines: 312

 

Any d’edició: 2021

 

 

Sinopsis: Estrella del rock o dona barbuda, atleta o xamana, exploradora o treballadora social; lluitant contra vent i marea per fer el que havien de fer, les Intrèpides han traçat el seu camí. Amb un estil amè i un caràcter lúdic que vol apel·lar a tots els públics, Pénélope Bagieu ens lliura trenta retrats de científiques, activistes i actrius que han fet de la necessitat virtut i que han deixat petja en tots els camps de la societat. Publicat originalment a l’edició digital de Le Monde, i més tard recopilat en dos volums independents, Intrèpides arriba una edició integral per a col·leccionistes. Esdevingut un supervendes a França, on només el primer volum ja va fregar els 70.000 exemplars venuts —internacionalment, n’acabarà venent més d’un milió—, aquest recull inclou perfils de figures com Agnòdice, Wu Zetian o Margaret Hamilton. Intrèpides va ser guardonat amb el Premi Eisner a la Millor Obra Internacional el 2019.

 


Ressenya

  • Punts forts

“L’accident de caça” i “Intrèpides” són els dos primers títols publicats per la nova Editorial Finestres de còmic en català (ambdós guardonats amb diversos premis). Trobo que són una molt bona manera d’inaugurar el catàleg, sobretot perquè...

 

“Intrèpides” de Pénélope Bagieu és la recopilació de dones inspiradores més completa, variada i addictiva que ha anat a parar a les meves mans. Trobareu dones de totes les èpoques i continents, molt més enllà de les figures històriques més famoses. Des de guerreres implacables fins a raperes que trenquen les convencions socials, passant per ginecòlogues de l’antiga Grècia i vulcanòlogues obstinades. Tot plegat amanit amb l’humor i l’expressivitat de les il·lustracions de Bagieu. 


"L’accident de caça” de David L. Carlson i Landis Blair també m’ha sorprès més del que m’esperava. Com em podia imaginar que aquesta història (real!, a més a més) contindria un homenatge tan profund al poder dels llibres, la poesia, la filosofia i la imaginació?

 

p.48 «Tothom és poeta, Charlie. Tots fem servir símbols lingüístics per descriure la realitat. Però pot ser una maledicció. Jo m’aferro a aquesta maledicció no per por, sinó per un deure... i una esperança. Fer poesia, donar nom, permet a l’ànima trobar el seu lloc dins l’ordre diví.»

 

A més, destaco les metàfores visuals de l’il·lustrador, i la gran varietat de composicions més enllà de les típiques vinyetes. “L’accident de caça” és un bon exemple que de vegades una imatge val més que mil paraules.

 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql)


  • Punts febles 

“Intrèpides” és una edició integral per a col·leccionistes que recull totes les biografies que Bagieu havia estat publicant a l’edició digital de Le Monde. I trobo que són històries ideals per anar llegint de forma periòdica, perquè poden saturar al lector si es llegeixen molt seguides. La meva recomanació és anar obrint el llibre a l’atzar i deixar-se sorprendre de tant en tant.

 

 

En el cas de “L’accident de caça”, l’estil de Landis Blair pot arribar a ser molt tenebrós i inquietant a estones, i algunes escenes m'han resultat força dures de llegir (si bé entenc que aquesta és la intenció de l'artista). D'altra banda, les llargues cites de la novel·la d’en Matt que s'intercalen entre capítols poden resultar un xic feixugues i trencar el ritme de la història. 

 

D'esquerra a dreta: Landis Blair, Pénélope Bagieu i David L. Carlson

  • Personatges

No és fàcil resumir les vides de tantes dones, però a “Intrèpides” Pénélope Bagieu aconsegueix perfilar-les amb molt poques vinyetes i sense pèls a la llengua.  És a dir, si bé no es recrea en les escenes més crues, tampoc les passa per alt.

 

En el cas de “L’accident de caça”, la història de la relació entre en Matt i en Nathan ha sigut per a mi el més fascinant del llibre, perquè ens fa reflexionar sobre la facilitat amb la que jutgem les persones i la complexitat dels seus actes. 

  • A qui els recomano?

A tothom que estimi les humanitats, el pensament crític i la creativitat, i/o defensi els drets de les dones.

 

Mx

 


Write a comment

Comments: 0