Tots dos moren al final

Títol: Tots dos moren el final

 

Autor: Adam Silvera

                                                   

Traducció: Alexandre Gombau i Arnau

 

Il·lustració: Simon Padres

 

Editorial: Fanbooks

 

Pàgines: 350

 

Any d’edició: 2022

 

Sinopsis: En un present alternatiu, en el qual és possible predir la mort en un termini de vint-i-quatre hores, Mateo i Rufus reben la notificació més temuda: només els queda un dia de vida. En circumstàncies normals, els dos mai s’haguessin conegut, però ara recorren a Última Amistat, una aplicació de cites que et permet contactar amb algú disposat a compartir el teu últim dia. Mateo i Rufus viuran la seva última i estremidora aventura, descobrint els fils que els uneixen i mostrant al món la seva veritable identitat. Una novel·la emotiva i original, que aborda la proximitat de la mort per plasmar la imparable força de la vida, l’amistat i l’amor.

 

Ressenya

  • Punts forts 

p.105 «Llàstima que la vida no ens permeti ajustar-li els engranatges com a un rellotge quan necessitem més temps.»

 

L’agost de 2020, tres anys més tard de la publicació en anglès de “Tots dos moren al final”, el llibre va tornar a figurar a les llistes d’èxits de vendes dels Estats Units. L’autor, Adam Silvera, se’n feia creus, perquè no tenia ni idea a què es devia aquest fenòmen. La resposta era a Booktok, la comunitat de lectors a TikTok que ha tingut una gran influència al sector editorial. Durant la pandèmia, “Tots dos moren al final” s’havia començat a recomanar constantment a l’app, i va tenir tanta repercussió que avui en dia és un dels llibres de capçalera de Booktok.

 

Enguany per fi el tenim disponible en català (amb contingut extra, com ara les primeres notes manuscrites de la llibreta d’Adam Silvera) així que he decidit descobrir de primera mà per què aquesta història gairebé s’ha convertit en un clàssic de la literatura juvenil. Una bona pista ens la dóna el missatge de la coberta: “Un llibre emotiu, original i extrem que ens revela com de fràgils i preciosos són els fils que ens uneixen”. 

 

Recopilació de TikToks sobre el llibre  

 

“Tots dos moren al final”, amb un títol trencador, presenta una premissa simple i impactant: què faries el teu últim dia si sabessis que has de morir? Silvera es centra en l’últim dia de dos personatges completament oposats, i va alternant els seus punts de vista amb el d’altres personatges que directa o indirectament tindran un impacte a les seves vides (i viceversa). 

 

El resultat és una història introspectiva, tendra i punyent que ens anima a reflexionar sobre les coses que de veritat importen, el valor del temps, i la necessitat de viure la vida al màxim. Sens dubte, una de les coses que més m’ha agradat ha sigut la radiografia del món de les xarxes socials i la subtil crítica al consumisme. Avui més que mai sembla que hi ha gent disposada a aprofitar-se i lucrar-se de qualsevol oportunitat sensacionalista, i un públic disposat a veure-ho. 

  • Punts febles

He trobat alguns capítols un xic repetitius, i el final m’ha semblat una mica anticlimàtic. A més, m’he quedat amb les ganes de conèixer el desenllaç dels personatges amb els que també havia empatitzat.

 

D’altra banda, m’hauria agradat aprofundir en l’impacte de l’empresa Mort-Sobtada i conèixer millor la gent que hi treballa. El funcionament de les seves temudes trucades roman un misteri, i el plantejament xoca amb algunes paradoxes sobre el lliure albir. 

 

En fi, sigui com sigui, en el fons l’ambientació d’aquesta novel·la passa a ser secundària, una excusa per posar els personatges al límit i fer-los evolucionar. 

 

Adam Silvera
Adam Silvera
  • Personatges 

Adam Silvera aconsegueix crear personatges complexos i imperfectes, cosa que fa que hi connectem encara més. També en destaco la forma orgànica i natural amb la que afegeix diversitat i representació de col·lectius a l’obra.

  • Prosa 

La prosa de l’autor és senzilla, propera i emotiva. Fa servir recursos intel·ligents per donar ritme i emoció a la trama, com ara intercalar els punts de vista en tercera persona de diversos personatges amb la narració en primera persona dels protagonistes. 

  • A qui el recomano? 

A tothom que necessiti recordar que cal atrevir-se a viure la vida gaudint de cada moment.

 

Mx


Write a comment

Comments: 0