Janowitz

Títol: Janowitz

 

Autors: Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón

 

Editorial: Fanbooks

 

Any d’edició: 2021

 

Sinopsis: Janowitz és un lloc diferent al nostre món, on hi conviuen persones com nosaltres i criatures estranyes, i ara està en perill. Una batalla entre faccions contràries s’està produint, i si no s’hi posa remei deixarà d’existir. Assistim a batalles entre exèrcits, manifestacions de ciutadans de signe contrari, premonicions d’oracles, forces obscures que intervenen i diàlegs esfereïdors entre els personatges. Però... on som realment...?

 

Ressenyes

Macip & Garzón (el dúo format per Ricard Ruiz Garzón i Salvador Macip) han tornat a ordir una novel·la! Després de guanyar el Premi Ramon Muntaner 2016 amb “Herba negra”, han publicat amb Fanbooks (català) i Obscura (castellà) “Janowitz”, una història ben extravagant. Ja es veu que a aquest parell no se'ls pot deixar sols ni un moment... perquè ara "l'univers està en joc!"

 

Anomalies, rebels, líders que s’aprofiten de la fe de la gent, i un gran enigma són els ingredients de l’apocalipsi que viuen els nostres protagonistes. Aquesta novel·la coral (narrada des de múltiples punts de vista) conté tones d’intriga i punts de girs que us faran ballar el cap tota l’estona.

 

La bookstagrammer Meyonbook i jo vam realitzar una lectura compartida a Instagram el passat mes de maig i vàrem trigar gairebé una hora a comentar tot el que ens havia transmès el llibre! Per començar l’heu de llegir amb la ment oberta i tenir paciència, doncs la primera meitat de la novel·la avança força lentament. Això sí, un cop us fiqueu dins la història necessitareu saber com acaba!

 

 

La Meyonbook i jo vam arribar a la conclusió que aquesta novel·la no té edat, però que si sou amants de la ciència-ficció, la informàtica i les matemàtiques la gaudireu moltíssim més. Igual que passa amb els videojocs, la novel·la de Macip & Garzón està plena d’Easter Eggs: petits homenatges a nombrosos universos. Jo de seguida em vaig proposar treure-li l’entrellat i em va semblar descobrir referències a personatges de la mitologia grega, cantants de pop, clàssics de la ciència-ficció, i fins i tot novel·les de Virginia Woolf i Maria Aurèlia Capmany.

 

D’altra banda, en destaco també la potent crítica a la corrupció, el nostre frenètic estil de vida, l’addicció a la tecnologia, els falsos profetes, la manipulació de masses...

 

D'esquerra a dreta: Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón
D'esquerra a dreta: Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón

p.64 «O és que no sabíeu potser que la tecnologia us generava dependència? O és que no sospitàveu potser que la paraula us era mentidera? Mentien els polítics, sí, i els savis, i les màquines, vet-ho aquí! Menteix, i molt, l’Hègemon, tant com parla, i menteixen els seus tècnics, i menteixen els Argius amb els seus actes aparentment oposats. Aquesta és la gran mentida, estimats: no veieu com ens necessiten? Penseu-hi bé, sumeu-ho tot! Es fabriquen els enemics a mida per distreure’ns!»

 

Si bé hauria escurçat diversos capítols (doncs em van resultat un xic repetitius), sens dubte Janowitz és una de les novel·les més peculiars que he llegit últimament. Així que us repto a donar-li una oportunitat... quants Easter Eggs sereu capaços de descobrir vosaltres? 

 

Mx


Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql)


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Salvador Macip (Sunday, 13 June 2021 02:04)

    Gràcies per la ressenya! Heu trobat un munt d'Easter Eggs (i alguna interpretació que a nosaltres no se'ns havia acudit :)).