Il·lusions trencades

Títol: Il·lusions trencades

 

Autor: Toni Cotet

 

Il·lustració coberta: Àlex Santaló

 

Editorial: Llibres del Delicte

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: Mentre en Marc i la Cris fan parkour en un edifici abandonat, el noi perd la vida en estranyes circumstàncies. Es tracta d’un fatídic accident, d’un assassinat o tan sols és una mort sense explicació? Que en Marc fos una jove promesa del futbol amb grans interessos econòmics darrere només fa que augmentar les sospites, i tothom vol saber què ha passat. Fins i tot la investigació policial que es durà a terme, entre secrets i mentides, tractarà de descobrir si la vida de la futura estrella esportiva d’en Marc amagava un costat fosc i perillós.

 

ressenya

L’editorial Llibres del Delicte ha publicat el segon títol de “Delictes juvenils”, una col·lecció que fou estrenada amb la novel·la “Entre nosaltres” de la joveníssima Aina Huix (i que ja va per la segona edició). Ara és el torn de Toni Cotet, qui ens presenta “Il·lusions trencades”, un misteriós cas al voltant del món de l’esport. Cotet és professor de català a Secundària, i diu que gràcies al contacte diari amb els seus alumnes -i al coneixement de les seves inquietuds i preferències- es sent com un peix a l’aigua escrivint novel·les adreçades als joves.

 

De fet, “Il·lusions trencades” té molts ingredients per enganxar al públic juvenil: capítols curts, intriga constant, diferents punts de vista... I un principi emocionant on el parkour és el protagonista (quan el llegia no podia evitar pensar en el videojoc “Mirror’s Edge”!).

 

p.12 «Per practicar aquesta disciplina s’hi ha de ser amb els cinc sentits i considero que entre els salts de gat, passatanques i d’altres moviments que executo no ens podem distreure. Jo vaig al davant i em disposo a fer el primer salt que separa els dos edificis, amb una bona gambada el supero sense cap mena de problema. Aleshores giro el cap esperant en Marc i ho veig perfectament: agafa embranzida, salta i... incomprensiblement no calcula bé la potència.»

 

A més a més, la història ens parla dels secrets del món de l’esport, i trenca la imatge idealitzada de les estrelles del futbol: la pressió a la que estan sotmeses, la ferotge competitivitat, la facilitat amb la que es poden perdre els valors... De fet, quan s’anuncià la mort de Maradona de seguida vaig pensar en “Il·lusions trencades”: al llibre es menciona que podria haver estat el millor jugador de la història del futbol si hagués pogut superar els seus problemes amb les drogues.

 

Toni Cotet
Toni Cotet

p.93 «El moment més traumàtic de la temporada era el mes de juny, justament quan l’entrenador i el secretari tècnic responsables de les categories inferiors ens anaven citant un per un a tots els jugadors i ens feien entrar a un despatx on ens comunicaven si l’any que ve continuàvem al club o ens feien fora perquè havien aconseguit fitxar algú molt millor que ben bé podia venir de qualsevol lloc del món. Allò era la llei del més fort i tothom intentava, durant tota la temporada, fer el millor paper per poder continuar un any més, ja que significava poder aspirar encara als somnis d’arribar a ser un futbolista professional.»

 

D’altra banda, a la novel·la tampoc li falten embolics amorosos. Cotet ens recorda que la confiança és la clau de qualsevol relació, i que hem de saber escoltar el cap i el cor... Paraula de Mixa!

 

Si voleu saber-ne més, el passat 6 de desembre vaig poder conversar amb els autors Toni Cotet i Emili Bayo al festival Vilassar de Noir sobre la literatura juvenil de misteri. Tot seguit us deixo el vídeo de l'acte... Fins a la propera!

 

MxWrite a comment

Comments: 1
  • #1

    Fono (Monday, 22 March 2021 13:36)

    Uapo el libro