Liberisliber 2020. Crònica de la Mixa

Podríem dir que s’ha convertit en una tradició ininterrompuda molt especial per a mi assistir a la fira d’editorials independents LiberisLiber a Besalú. Aquest any, però, l'edició 2020 es balancejava sobre la corda fluixa degut a la pandèmia. Per sort, més de mig centenar d’editorial independents van fer pinya per tirar endavant una nova edició excepcional que complís totes les mesures de seguretat. L’espai de la fira va comptar amb un control d'accés, no va escassejar el gel de mans i tampoc no van faltar els detectors de temperatura. Les instruccions eren ben senzilles: 

 • Respectar la distància de seguretat
 • Fer ús de les mascaretes
 • Seguir les senyalitzacions 
 • En cas de veure un virus... xutar-lo! ^.^

D’altra banda, el que sí vam aconseguir foragitar fou el mal temps... Tot i l’amenaça de núvols i baixes temperatures, va fer un dia fantàstic. El sol t’enlluernava i t’entabanava (perquè et feia creure que l’estiu no havia marxat), i l’ombra et recordava que la tardor ja havia arribat. 

 

Malgrat que el programa d'aquesta edició no va comptar amb tantes activitats i tallers com en anys anteriors, no van faltar les engrescadores iniciatives habituals. Personalment vaig reservar plaça al "bus indi" a la velocitat de la llum (no només et porten de Barcelona a Besalú -i viceversa-, sinó que et donen un val per comprar un llibre pel mateix import del bitllet). Un cop a la fira, havies de ser àgil perquè les primeres 100 persones que compraven 2 llibres s’enduien una bossa plena de queviures variats! Us ho creieu o no, enguany la promoció no va durar més de tres hores i escaig. Això és més d’un llibre venut al minut! 

 

 

A més a més, per cada llibre adquirit podies afegir el teu nom a l’urna del mega sorteig. Jo en vaig afegir dos i em vaig poder endur la bossa de l’edició, que, tot i estar buida, aviat vaig omplir amb llibres. I és que cada any l’oferta literària va en augment! Aquest 2020 la LiberisLiber va batre rècords amb 65 editorials independents convidades (i no només de Catalunya!).

 

Evidentment em va fer molta il·lusió descobrir les editorials nouvingudes i retrobar-me amb les més veteranes. També vaig poder compartir la vetllada amb amics lletraferits que venien per primera vegada o repetien l’experiència (i no vaig coincidir pels pèls amb altres booktubers que tampoc es van voler perdre l’ocasió, com ara l’eixerida Literatita! Us deixo el seu reportatge aquí). Plegats vàrem recórrer la fira vàries vegades (descobrint quelcom nou cada cop), vàrem fer fotos artístiques del pont de Besalú, i miràrem embadalits els aneguets del riu Fluvià. Què més es pot demanar? ;-D

 

 

El cruiximent del dia posterior va ser important, però representava una victòria. Havíem pogut gaudir de la LiberisLiber un any més gràcies a la determinació i empenta d’editors i organitzadors, i d'un públic cada vegada més variat i compromès. Paraula de Mixa que el bon ambient que s'hi respira no és tal sols per l'aire pur de la muntanya. Ens hi retrobem l'any que ve?

 

Mx


LiberisLiber 2020
LiberisLiber 2020

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Marieta (Wednesday, 27 January 2021 20:30)

  Molt bona crònica, Mixa! A veure si aquest any m'animo i hi vaig, perquè un any vaig estar una estoneta a la fira, però m'agradaria poder assistir a alguna xerrada o a alguna activitat que facin. Ojalà que aquest any també s'organitzi!

  Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

  Marieta ~ Relatos de una náufraga

 • #2

  Mixa (Thursday, 28 January 2021 14:23)

  Gràcies! Et recomano anar-hi un any a passar el dia sencer (o el cap de setmana!). Hi ha un ambient fantàstic!

  Mx