Lectures en ruta. Tret de sortida


Lectures en ruta és una immersió literària” sento que diu Clara Saperas des de l’escenari. Està presentant junt amb Albert Forns un programa de Tramoia Cultura des de la Setmana del Llibre en Català. “Lectures en ruta” compta amb la col·laboració del Departament de Cultura (a través del Servei de Biblioteques) la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT) i l’Ajuntament de Barcelona.

 

Gairebé una desena de joves d’entre 18 i 24 anys ens estem apunt d’enrolar en un seguit d’activitats durant els propers 5 caps de setmana. I m’incloc perquè he tingut el gran plaer de ser acceptada i guardonada amb una de les 5 beques que oferia el Servei de Biblioteques.

 

El grup de Lectures en Ruta
El grup de Lectures en Ruta

Plegats visitarem exposicions, fires, biblioteques, escoles d’escriptura, ens unirem a espectacles, rutes guiades, tertúlies i fins i tot gaudirem d’un baixada literària en piragua pel riu Ebre! (ai mare meva, respecte això últim sí que no les tinc totes!). Cadascuna d’aquestes propostes tindrà lloc a diferents punts de Catalunya (des de Besalú fins El Priorat, passant per Tàrrega i Barcelona), que ens asseguren una experiència emocionant. Però no estarem pas sols! Coneixerem, escriptors, editors, traductors, poetes, comissaris d’exposicions... i aprendrem un munt d’ells.

 

<<Us convidem a endinsar-vos en aquest panorama, i veure què és cou>> afegeix l’Albert Forns. Tal i com diu el subtítol del programa... <<Es busquen joves amb inquietuds lectores>> i estic convençuda que als meus companys d’aventures literàries no els hi falten pas. De seguida que ens hem trobat al matí al peu de les escales de la catedral de Barcelona hem congeniat força bé, i m’he adonat que compartim expectatives respecte tot el que vindrà. Predominen les ganes d’aprendre, descobrir nous indrets, i conèixer gent amb passions afins. Hem vingut a compartir el nostre amor pels llibres, i el tret de sortida es dóna en un marc inmillorable, La Setmana.

 

És per això que hem aprofitat per conversar amb varis membres de l’associació d’editorials independents Llegir en català... Són unes editorials que em semblen més interessants cada any que passa, i ha sigut genial descobrir-ne més coses de la mà dels seus editors. Tot seguit us deixo les darreres ressenyes que he escrit sobre alguns dels seus llibres...

 

Després de donar una volta en grup per la Setmana, és hora de continuar el nostre itinerari, que acaba al Centre Cívic Pati Llimona. Es troba al cor de la Barcelona més antiga, al carrer Regomir 3, i si us animeu a traspassar el pati de l’entrada, descobrireu un equipament cultural de proximitat  que dóna suport a tota mena d’arts (cinema, cuina, plàstica, lletres...) i especialitzat en fotografia i audiovisuals.

 

És un espai molt especial, ja que just al mig d’una exposició d’art podreu veure el començament d’unes ruïnes romanes que s’endinsen per l’edifici. Però avui no hem vingut a posar la mirada en el passat, sinó en el futur que ens espera. Esteu preparats? Les lectures en ruta es posen en marxa! 

 

Mx

Fotografies del Flickr de La Setmana fetes per Manuel Medir Roc (Instagram @mmrmedia)