Qui viu al castell? | Sant Jordi i el drac Patac

 

Títol: Qui viu al castell?

Autora: Rebecca Colby

Il·lustrador: Tom Froese

Traducció: Abel Carretero

Editorial: Baula

Any d’edició: 2021

 

 

Títol: Sant Jordi i el drac Patac

Autora: Jordi Grifoll

Il·lustradora: Cris Tarradas

Editorial: Castellnou Edicions

Any d’edició: 2021

 


Ressenya

“Qui viu al castell?” es pregunten Rebecca Colby i Tom Froese. Diuen que hi viu un rei... però no us penseu pas que hi viu tot sol. Al castell hi habiten persones amb oficis ben diversos, i tots estan convençuts que el seu ofici és el millor: paletes, que tallen blocs de pedra i aixequen murs; fusters i ferrers, que fabriquen eines; mossos de quadra i cavallers, a més de mercaders, que venen els seus productes, juntament amb forners, servents, joglars i bugaderes. 

 

 

Aquest llibre il·lustrat ens proposa un original viatge al passat i descobreix als infants com era la vida als castells medievals. A més, a la nota final s’explica que «a diferència del que passa avui, en l’època medieval quasi tots els habitants del castell eren homes. Només l’esposa i les filles del rei hi vivien, amb els seus servents i les seves parelles, però, a banda d’aquest cas, les úniques dones que hi havia al castell eren criades, mainaderes, bugaderes o potser forneres».

 

Amb un text ple de rimes (traduïdes per Abel Carretero) Rebecca Colby ens demostra que encara que el rei sigui un poderós governant, necessita l’ajuda de totes aquestes persones perquè el seu castell es mantinguin en peu (rodolí!).

 

Ah! Heu trobat els gats de les il·lustracions de Tom Froese? N’hi ha que intenten robar una mica de peix de la taula del banquet reail, i d'altres que observen les justes entre cavallers o s’enfilen pels merlets del castell... S’amaguen a cada pàgina, així que sereu capaços de clissar-los a tots?

 

 

I si parlem de reis i cavallers, vull aprofitar per recomanar-vos “Sant Jordi i el drac Patac”, el primer títol de la col·lecció “Llegendes i tradicions” de Castellnou Edicions. Tot i que aquest llibre està dissenyat especialment per a la Diada, en podeu gaudir el 365 dies de l’any, doncs està ple d’activitats per a lectors a partir de 5 anys: laberints, reptes de dibuix, preguntes...

 

Jordi Grifoll recupera la llegenda original amb alguns tocs d’humor, i forma un bon equip amb Cris Tarradas (qui aconsegueix dibuixar un drac ben terrorífic!). Sobretot destaco el personatge de la princesa Margarida perquè, encara que reconegui tenir pànic a ser devorada pel drac, decideix fer el cor fort (i fins i tot es prepara llegint uns quants llibres sobre els costums dels dracs!). 

 

Si voleu seguir descobrint les llegendes de Catalunya amb un toc diferent i interactiu, no us perdeu el segon títol de la col·lecció, “L’escut de Catalunya”, il·lustrat per Aina Pongiluppi. I vet aquí un castell i vet aquí un drac... aquesta ressenya s’ha acabat!

 

Mx


Write a comment

Comments: 0