Soc activista

Títol: Soc activista

 

Autora: Caroline Paul

 

Il·lustradora: Lauren Tamaki

 

Traductora: Júlia Ferrer Moya

 

Editorial: Flamboyant

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: Si tens un alt sentit de la justícia, molt sentit de l’humor i un cor molt gran, aquest llibre és per a tu. En aquesta guia pràctica et donem pistes de com fer-ho: consells i tàctiques per marcar la diferència, un munt d’activitats pas a pas i històries inspiradores de nens i nenes que han obert camí. Des d’activistes com Malala Yousafzai o Greta Thunberg fins a joves que, com tu ben aviat, han aconseguit fer-se escoltar i canviar les coses.

 

ressenya

L’any passat, l’editorial Flamboyant va animar els seus joves lectors a excel·lir en qualsevol habilitat que es proposessin amb “Ets genial” de Matthew Syed. I ara que ja ens sentim segurs de nosaltres mateixos... estem preparats per aprendre a canviar el món! Qui diu que cal créixer per començar a tenir un impacte positiveu en tot allò que ens envolta?

 

Caroline Paul (escriptora, periodista i ex bombera) comença explicant als joves lectors que aquest llibre va de coses de “superherois que, tot i la seva integritat i coratge, no deixen de ser humans”... i per tant els anomenem activistes.

 

«Aquest llibre no et diu per què has de lluitar i per què no. Tampoc defineix què és correcte i què no ho és perquè això, en el fons, tu ja ho saps. El que trobaràs en aquest llibre són recursos que t’ajudaran en la recerca de la justícia (Menys la capa. La capa l’hauràs d’aconseguir pel teu compte.) Moltes gràcies per endavant per canviar el món.»

 

 

“Sóc activista” és un manual amb altes dosis d’humor per canalitzar la indignació davant les injustícies amb creativitat i determinació. Al llibre trobareu 18 tàctiques que altres nens i nenes d’arreu del món han dut a terme amb èxit per fer escoltar la seva veu (començant per ser ells mateixos el canvi que volen veure al món).

 

Cada proposta va acompanyada d’històries inspiradores, i algunes m’han emocionat de valent, com ara la carta que l’Alex Myteberi (de 6 anys) va enviar al president Obama: li demanava permís per acollir un noi sirià que havia perdut la seva família per culpa de la guerra civil. Realment no hauríem de deixar de veure el món a través dels ulls dels infants! Fan tan senzilles les coses que els adults s’escarrassen en complicar... 

 

(Si tu també vols enviar una carta, l’editorial Flamboyant ha afegit

un parell d’adreces físiques i virtuals on els lectors catalans

poden adreçar les seves queixes i peticions)

 

En tot moment, Caroline Paul et recorda la importància d’animar a la gent a sumar-se a la causa que vulguis defensar, perquè... no pots canviar el món tu sol. I perquè és molt més divertit fer-ho amb els teus amics!

 

D’altra banda, t’anima a posar-te sempre a la pell de l’altre i a ser conscient dels privilegis que t’atorguen les característiques tradicionalment valorades com a “positives” amb les que has nascut: el color de la pell (si ets blanc), gènere (si ets home) o orientació sexual (si ets heterosexual).“Un cop entenguis els privilegis que tens, pots utilitzar-los per ser més bon activista en contra d’aquest sistema injust”

 

També repeteix sovint que passar a l’acció no és bufar i fer ampolles, perquè cal planejar-ho molt bé i documentar-se! De fet, en aquest llibre hi ha molts consells que es poden aplicar a la vida en general, com ara ser exigents amb nosaltres mateixos i constants en tot el que fem. Si no aconsegueixes el que vols a la primera, ho has de seguir intentant per altres mitjans.

 

 

p.107 «Tu i el teus amics i amigues podeu fer servir totes aquestes tàctiques diligentment, i, tot i així, per desgràcia vostra, potser no aconseguiu canviar el món. Això no mola. Però els canvis volen temps. És una roda; fa l’efecte que no es mou res, però ho fa, a poc a poc. Aquesta és la raó per la qual els activistes són gent resistent i saben que alçar-se i lluitar sempre té recompensa, tot i que a vegades, al principi, els canvis siguin petits. D’això se’n diu resiliència, i passa el mateix que amb les piles: no ve mai inclosa. No obstant això, la resiliència, a diferència de les piles, la pots trobar dins del teu cor i en el dels teus amics i amigues.»

 

En poques paraules, “Sóc activista” és un manual respectuós però exigent, optimista però realista, honest i esperançador... Quan acabeu de llegir-lo tindreu ganes de sortir a canviar el món (amb capa de superheroi o sense)... Paraula de Mixa!

 

Mx


Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Marieta (Monday, 17 August 2020 14:23)

  Bones!

  Quina portada més xula! Ostres, gràcies a les teves ressenyes estic descobrint molts llibres, hehe. De fet, aquest que ressenyes m'encantaria llegir-lo, perquè sembla molt interessant. A més, sembla molt divertit i a la vegada crec que podria aprendre moltes coses. Moltes gràcies per aquesta recomanació!

  Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

  Marieta ~ Relatos de una náufraga