Ets genial

Títol: Ets genial

 

Autor: Matthew Syed

 

Idioma: Català (també disponible en castellà)

 

Traductora: Maria Cabrera Callís

 

Editorial: Flamboyant

 

Any d’edició: 2019

 

Sinopsis: En Matthew Syed va ser esportista olímpic i número 1 al Regne Unit durant una colla d’anys i en aquest llibre parla, des de la seva experiència personal i amb un llenguatge planer, sobre com explotar el teu potencial i arribar a ser genial en allò que et proposis. Oblida la idea de “o neixes amb un do o és impossible assolir allò que et proposes”.

 

Els consells i el guiatge d’en Matthew t’ajudaran a afrontar tant els reptes més quotidians (aprovar un examen, actuar en una obra de teatre escolar, fer trucs amb l’skate) com els més atrevits (ser una estrella del pop, guanyar un campionat internacional). Tot és qüestió de canviar de mentalitat, aixecar-te del sofà i entrenar la teva genialitat.

 

ressenya

El llibre que us porto avui és d’allò més especial, tant per com ha arribat a les meves mans com per la història que us està esperant al seu interior. Ja sabeu que els llibres d’autoajuda normalment no em criden l’atenció, però aquest té un missatge molt senzill i alhora impressionant, positiu, realista i divertit que val molt la pena seguir...

 

Però anem per parts, us dic com va arribar a les meves mans? Sí, ja sé que tots els llibres ens arriben d’una manera peculiar i inesperada, però què hi ha més sorprenent que poder llegir un manuscrit abans de que s’enviï a impremta?

 

Com que es tracta de la primera vegada que l’editorial Flamboyant publica un llibre juvenil, ens va demanar a uns quants joves i booktubers la nostra opinió (que de fet, trobareu a la primera pàgina del llibre!). Per descomptat, em va fer molta il·lusió participar, i el llibre... em va encantar!

 

De fet, tal i com diu la contraportada “Aquest llibre és obra d’un equip genial: Matthew Syed, campió de tennis de taula i autor d’èxits de vendes; Matt Whyman, terapeuta oficiós i autor infantil; Kathy Weeks, transformadora de mentalitats, i Toby Triumph, il·lustrador genial.”

 

Com que Matthew Syed és qui fa de narrador i ens explica la seva pròpia experiència, em referiré a ell en aquesta ressenya, però no heu d’oblidar tota la gent que ha fet possible que “Ets genial” surti a la llum (inclosos els editors!).

 

Doncs bé, Syed sap en tot moment del que parla, és humil i sap fer-se molt proper al lector. No és condescendent ni es passa d’optimista. De fet, és realista en tot moment i no et fa promeses impossibles. Però sí que confia en que després de llegir el llibre tots serem capaços d’aconseguir molt més del que ens hauríem imaginat. Al capdavall, la base de qualsevol èxit és l’esforç i la perseverança... És a dir, no rendir-se mai.

 

Syed ens demostra que tots ens equivoquem, però que dels errors s’aprèn. A banda de la història sobre com va convertir-se en un campió, en Matthew també comparteix amb nosaltres “fracassos famosos”: petites biografies de celebrities que tots hauríem pensat que van néixer triomfant...

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Cuinant Literatura (@cuinantliteratura) el

Una foto genial de @cuinantliteratura! Passeu a la segona imatge per veure les opinions dels lectores


 

J.K. Rowling, Serena Williams o fins i tot Mozart! Tots ells han sobresortit en el que fan gràcies a moltes hores de feina i una voluntat de ferro. 

 

p.35 «El món que ens envolta està canviant tan ràpid...! És normal que de vegades patim perquè no sabem com encaixar-hi. Ens preguntem si som prou llestos o no. I ens fa por provar coses per por de no semblar beneits. De vegades és temptador deixar-ho córrer, fins i tot sense haver-ho intentat. [...] Però la tria és cosa teva. 

 

Tant com pujar dalt del podi, o veure’m a la portada dels diaris, hi va haver un viatge que em va fer canviar en moltes aspectes. (I no parlo de quan em vaig equivocar de bus i vaig acabar a Bargen, Alemanya, en comptes d’anar a Begen, Noruega... No pateixis, això ja t’ho explicaré després.) Vet aquí unes quantes coses que he après al llarg del camí:

 

  • Ningú no ha nascut amb una pala de ping pong a la mà, ni amb una calculadora al cap, ni amb tot un diccionari de mandarí al cervell.
  • Arribar a ser bo en alguna cosa et pren molt de temps, no passa de la nit al dia. (Sobretot no passa de nit, perquè normalment dormim com lirons.)
  • Ser genial en alguna cosa et pren molt de temps; ser campió del món encara te’n pren més.
  • Tothom que aprèn com ser bo en alguna cosa ha fet molts (i quan dic molts, vull dir MOLTS) errors.  [...]
  • Quan les coses es compliquen, no les deixo estar de banda. Perquè que sigui difícil no vol dir que jo no valgui per a res i hagi de deixar d’intentar-ho. [...]
  • No puc ser bo en tot. Vull dir que segur que hi ha un munt de coses en les quals podria ser bo si les practiqués prou (una vegada vaig intentar arreglar-me jo mateix l’skate: vaig arreglar un cargol però van caure les dues rodetes. NO us recomano els skates fets a casa...). Admetem-ho, el dia només té 24 hores.»

El llibre gira al voltat d’aquests punts, i mica en mica anirem descobrint que el nostre cervell és més flexible i capaç del que us pensàveu. I us estareu preguntant... I com ho aconsegueixo, tot plegat? Al llibre també trobareu consells i exercicis per aprendre a millorar habilitats i gestionar el vostre temps per aconseguir-ho.

 

 

És més, tot donant-nos aquests consells, Syed alhora comparteix i difons valors molt positius que ens poden servir en qualsevol moment de les nostres vides, com ara saber tirar endavant i reaccionar enfront les adversitats, o buscar sempre la crítica constructiva.

 

Tot plegat ho diu sense alliçonar ningú, explicant anècdotes hilarant i entranyables de la seva joventut (i fins i tot alguna de força boja!).

 

Matthew Syed us demostrarà que sou capaços de (gairebé) tot el que us proposeu amb la mentalitat ideal... No, no es tracta del típic missatge estampat en una tassa, perquè Syed és la prova de que funciona.

 

Malgrat que el llibre està adreçat als joves, em penso que mai és tard per deixar-se contagiar pel bon rotllo de Syed i companyia... “Ets genial” canviarà la vostra manera de veure el món i us deixarà amb un somriure als llavis... Paraula de Mixa!

 

Mx


Al Challenge lector d'avent vaig parlar sobre "Ets genial"


Write a comment

Comments: 0