La polaroid i altres relats

Títol: La polaroid i altres relats

 

Autora: Marta Romagosa

 

Editorial: Rosa dels Vents

 

Any d’edició: 2019

 

Sinopsis: La Polaroid són tretze històries entrellaçades les unes amb les altres a través de personatges tan normals com especials que parlen de l'excepcionalitat de les coses quotidianes i de la universalitat de la intimitat. Contes curts i intensos que no deixaran cap lector indiferent, sagetes que arriben directes al cor per despertar tots els sentits.

 

 

Després de l'èxit de Tots els noms del desig i de 22 homes i un desig, Marta Romagosa torna a la narrativa catalana amb una nova selecció de relats intimistes, escrits per ser explicats, quasi sempre amb una sorpresa argumental i amb la particular veu narrativa de l'autora.

  

ressenya

La periodista Marta Romagosa ha publicat per tercer any consecutiu un nou llibre de relats... “La polaroid i altres relats”. De fet, recordo que durant la presentació a la Setmana del Llibre en Català, Romagosa confessà que li encanta seguir fent àlbums de fotos de paper malgrat que col·lecciona traumes relacionats amb revelats catastròfics i càmeres perdudes. 

 

En efecte, el punt d’inici d’aquesta sèrie de relats serà una polaroid oblidada. Arrel de la foto, anirem descabdellant una sèrie de històries amb algun personatge en comú. Romagosa també va explicar a la presentació que li fascina la facilitat amb la que tots estem connectats. Qui sap, per exemple, quantes vegades hem aparegut a les selfies dels demés? 

 

Marta Romagosa
Marta Romagosa

De fet, cada relat de “La polaroid” ens narra un moment important en la vida del protagonista (colpidor, tendre o important) que quedarà gravat a la seva memòria per sempre, ben bé com una fotografia... Tot i així, la majoria de les vides dels personatges són bastant quotidianes, i Romagosa torna a aconseguir que gairebé tothom s’hi pugui sentir identificat.

 

Sense fer cap spoiler, diré que els relats tracten temes molt variats: ruptures, pèrdues, malalties, addiccions, amistat, amor en totes les seves formes...  Els que més m’han agradat són aquelles històries amb protagonistes i finals sorprenents, com “Perdonar” o “Canvi de guàrdia”, doncs Romagosa intenta posar-se a la pell de personatges sobre els quals la gent sovint oblida que també tenen sentiments.

 

Això sí, ja us aviso que alguns relats se us faran tan curts, que us quedareu amb ganes de saber què els hi passarà als protagonistes! Vol dir això que tindrem una segona part? Si és així, l’únic que li demanaria seria enfortir el fil conductor, doncs de vegades resulta un xic confús (sobretot si no teniu molta memòries pels noms).

 

Canviant de tema... Tal i com li vaig dir a Marta Romagosa durant l’entrevista sobre el seu anterior llibre de relats, “22 homes i un desig” és una bona lectura per descobrir racons de Barcelona... “La polaroid”, en canvi, es podria considerar una guia de viatge! Prepareu les maletes perquè volareu a ciutats de gairebé tots els continents! Melbourne, Tokio, Grècia...

 

 

D’altra banda, el que es manté en aquest recull és l’estil narratiu: ple d'expressions poètiques i molt àgil de llegir, ben bé com si te les estiguessin narrant a cau d’orella! De fet, la prova del cotó de l’autora és llegir les seves històries en veu alta... i si vosaltres també ho preferiu així, esteu de sort! L’audiollibre de “La polaroid” està narrat íntegrament per Marta Romagosa, i en podeu escoltar un tastet aquí.

 

Sigui com sigui, el llibre és ben lleuger, literal i metafòricament, i no us pesarà a la bossa o la motxilla si voleu fer com una de les protagonistes, i llegir al transport públic. Feu-ho, perquè així quan aixequeu la vista no podreu evitar plantejar-vos fins a quin punt estem tots connectats...

 

MxWrite a comment

Comments: 0