100 dones catalanes. 100 inspiracions creatives

Títol: 100 dones catalanes. 100 inspiracions creatives

 

Autor: Antoni Gelonch

 

Editorial: Viena edicions

 

Any d’edició: 2019

 

Sinopsis:  Aquest llibre recull els pensaments de cent catalanes que han reflexionat sobre l'art, el procés creatiu i el paper de les dones en la producció artística. Des del segle XIX fins als nostres dies. Des de Rosa Sensat fins a Txell Bonet, passant per Caterina Albert, Aurora Bertrana, Montserrat Roig, Sol Picó, Natza Farré i Lita Cabellut, entre moltes altres. Un centenar de textos seleccionats que resulten especialment inspiradors i que ens fan pensar sobre el fet artístic i sobre l'art de viure.

 

ressenya

Un llibre que ja vaig recomanar pel dia de la Dona, però que es pot gaudir tots l’any, és “100 dones catalanes”. Des de principies del segle XIX fins a finals del segle XX, Antoni Gelonch ens presenta una selecció de personalitats femenines que van deixar petja a la nostra societat.

 

A cada pàgina hi trobareu una breu biografia i una cita destacada, que podeu llegir en l’ordre que vulgueu. Es pot comença pel passat i avançar fins al futur, retrocedir en el temps o senzillament començar pels noms que us cridin més l’atenció.

 

Gelonch ha barrejat personalitats mediàtiques amb altres de més modestes, i estic convençuda de que no haurà sigut una tria fàcil. Podreu descobrir les vides de dones catalanes neurocientífiques, arquitectes, matemàtiques, aviadores, directores de teatre, historiadores d’art, artistes, metgesses, poetes, pintores, mestres i activistes humanitàries entre moltes altres professions.

 

Com bé diu la periodista Mònica Terribas al pròleg: «Aquest llibre és un finestral immens que s’obre a l’autoestima d’aquest país. No a la de les dones d’aquest país, sinó a la de totes les persones que l’estimem. Capbussar-t’hi és constatar la riquesa i la fortalesa del teixit transversal que ens ha proveït d’un mantell imbatible amb el qual no sabem encara com cobrir-nos.»

 

Certament, moltes de les protagonistes d'aquest volum han tingut renom internacional, però on és, el nostre, de reconeixement? No deixa de ser irònic que aquest recull sigui creació d'un home, però em sembla fantàstic que Gelonch hagi contribuït a donar visibilitat a tantes dones i animar-nos a aprofundir en el tema. Independentment del gènere tothom l'hauria de llegir!

 

Personalment, us recomano que el llegiu a glops i busqueu més informació sobre totes elles, doncs les biografies són concises i no poden abastar totes les seves gestes! De fet, l’únic que he trobat a faltar ha sigut alguna imatge d’elles per poder recordar-les millor.

 

Tot i així, felicito als editors per un exemplar tant elegant, de paper i tapes robustes, i una explosió de colors negres, blancs i vermells.


 

Acabo doncs, la ressenya, amb algunes de les meves cites preferides:

 

p. 187 «Els llibre són la porta de la llibertat, el lloc on viuen les pors i els somnis, i on neixen les penes de l’ànima. No concebo la vida sense llibres, i no concebo els llibres sense una vida intensa que els motivi.» Pilar Rahola i Martínez (periodista, escriptora i política)

 

p. 181 «La cultura ha estat sempre un refugi per a la llibertat. És l’espai de la creació, la imaginació, i els somnis. És l’expressió d’allò que hem estat, som i volem ser. La cultura és pensament, reflexió, espontaneïtat i tradicions que evolucionen.» Carme Forcadell i Lluís (lingüista, activista i política)

 

p. 141 «La literatura no és útil, és un instrument cultural de pensar i de sentir. Qui vulgui coses útils, que vagi a la ferreteria.» Isabel-Clara Simó i Monllor (escriptora, periodista i política valenciana)

 

Mx



Ja només em queda animar-vos a complementar la lectura amb obres com “Compromeses. Vuit dones catalanes excepcionals” o l'anterior volum de Gelonch "100 dones. 100 inspiracions creatives"

Write a comment

Comments: 0