Lectures en ruta. Seguint les passes de Pedrolo


Ha arribat per fi el dia, i el grup de les Lectures en Ruta hem viatjat a Tàrrega, la ciutat de l’escriptor Manuel de Pedrolo.

 

La ruta d’avui es titula “Activitats entorn de l’escriptor, amb motiu de la commemoració del centenari del seu naixement a la seva terra natal.” I això és justament el que farem!

 

De bon matí participem en una ruta guiada a càrrec de Xavier García, el comissari de l’exposició 'Pedrolo, pas a pas: Tàrrega, la ciutat del Mecanoscrit'. Tot i així, no només ens centràrem en l’obra que el va fer més famós, sinó en totes les seves vessants com a escriptor, que mai deixen de sorprendre’m!

 

Xavier García amb els meus companys de Lectures en Ruta
Xavier García amb els meus companys de Lectures en Ruta

Per això, vàrem visitar alguns punts de la ciutat que Pedrolo va incloure o descriure en alguna de les seves obres. De fet, el misteriós indret on viuen els protagonista del Mecanoscrit abans de la fi del món, Benaura, és sense cap mena de dubte Tàrrega.

 

Segons García, Pedrolo era un home que vivia per escriure. De jove fou rebel i no gaire bon alumne. De gran va viure de forma molt austera. “No tenia ni tele, ni cotxe, ni tan sols toca-disc” ens explicà García, tot un entès en la seva vida i obra, la qual de vegades oblidem que tractà pràcticament tots els gèneres, inclosa la poesia visual i experimental.  De fet, Xavier García va publicar un recull amb Pagès Editors titulat “Us conviden a l’acte”, un volum que recull mig centenar dels seus poemes visuals, explícitament eròtics (un collage de imatges de revistes com Penthouse, i d’invitacions a actes culturals que Perdolo rebia, d’aquí el títol del llibre).

 

D’altra banda, em quedo amb les ganes de descobrir alguns dels contes de Pedrolo més estrafolaris i originals, com per exemple “Les civilitzacions són mortals” o “La transformació de la ciutat”, relat on d’un dia per l'altre els carrers de la metròpoli desapareixen.

 

Escultura a l'entrada de Tàrrega

La ruta va concloure a l’exposició sobre el Mecanoscrit, que es troba a la Sala Marsà de Tàrrega i que encara podeu visitar fins el 30 de setembre. En ella trobareu des d’una mostra de totes les traduccions del Mecanoscrit, fins a una bassa d’aigua (que imita la del principi del llibre) plena de les edicions que se n’ha fet en català al llarg dels anys surant a la superfíie (sí, ja ho heu llegit bé!). Per no mencionar la reproducció a gran escala pintada a mà d’una vinyeta del còmic del Mecanoscrit, o l’arma que utilitzen els alienígenes per eliminar la humanitat. Aneu amb molt de cura de no tocar-la i provocar un accident nefast!

 

Foto de grup davant del mural de Manuel de Pedrolo
Foto de grup davant del mural de Manuel de Pedrolo

Després de dinar tot compartint impressions, vàrem dirigir les nostres passes fins a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega. Allà ens van cedir la sala d’actes per dur a terme un taller d’escriptura creativa a càrrec d’un dels nostres coordinadors, Albert Forns, autor de les novel·les Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)” (Premi Documenta) “Jambalaia” (Premi Llibres Anagrama) i el poemari “Ultracolors”

 

Durant el taller exprés de dos hores, vàrem treballar, entre d’altres conceptes, el record com a fons inesgotable de idees i la importància de construir personatges coherents i complexos, començant per imaginar fins els aspectes més banals de la seva vida i personalitat. 

 

Per la tarda ja és hora de marxar (a mi personalment m’espera a Barcelona el meu cinquè i últim dia a la Setmana del Llibre en Català). De la meva primera visita a Tàrrega m’enduc la pau, la seva peculiar font groga, els nous coneixements sobre Pedrolo i el fantàstic i enorme mural que li han dedicat.

 

Amb tot, es pot dir que, bressolats pel riu Ondara, ara sí hem sigut batejats com a membres de ple dret d’aquesta primera edició de les Lectures en ruta. El proper cap de setmana ens espera la ruta sobre “Les relacions entre la literatura i el paisatge”... Priorat, prepara't que venim!

 

 

Mx

 


Write a comment

Comments: 0