La cova dels dies

Títol: La cova dels dies

 

Autor: Marc Artigau i Queralt

 

Editorial: Fanbooks

 

Any d’edició: 2018

 

Sinopsis:  La nit en què la Júlia fa divuit anys, el seu avi mor. El matí de l’enterrament, quan busca la documentació per a la funerària, la Júlia no troba el DNI, ni cap factura a nom seu, ni comptes, ni cap document... Sembla que l’home no hagi existit mai.

 

A partir d’aquí, comença una aventura delirant per descobrir qui era en realitat l’avi i per trobar el motiu de la seva mort. La Júlia no s’imagina el que l’espera: la descoberta d’una cova dels dies, un lloc secret i diminut de la terra on no existeix el temps...

 

 

Ressenya

Com haureu vist, aquests dies estic sortejant al blog i canal un exemplar signat de “La cova dels dies” de Marc Artigau, l’aposta juvenil en català d’enguany de l’editorial Fanbooks.

 

Què m’ha encantat...

 

 • És una novel·la juvenil que no només reivindica que els joves també llegim, sinó que també ens poden captivar els clàssics
 • És una oda a la importància d’explicar i compartir històries 
 • La trama és àgil i intrigant 
 • El ritme és frenètic i enganxa des del principi. Viatjareu per mig món en menys de 200 pàgines i gairebé no tindreu temps per recuperar l’alè!  
 • M’ha sorprès el peculiar estil narratiu de Marc Artigau: dinàmic, desimbolt, fresc...
Marc Artigau
Marc Artigau
 • Tot i ser una novel·la etiquetada com a juvenil, la pot llegir gairebé tothom perquè els temes que tracta són atemporals: com l’amor, el temps, la mort, la set de poder, o la màgia de la literatura.
 • Es poden fer vàries “lectures” del llibre i trobar picades d’ullet i referències de l’autor amagades durant la història.
 • La novel·la està plena de reflexions que us donaran en què pensar.
 • El principi i el desenllaç han estat les meves parts preferides del llibre, per l’intriga i misteri que desprenen.
 • Encara que al final queden alguns interrogants i històries secundàries per explorar, “La cova dels dies” és una novel·la auto conclusiva i ho agraeixo moltíssim. 

 

Què no m’ha agradat tant... 

 • Personalment, la trama no m’ha semblat molt original. Tot i que de vegades l’autor juga intencionadament amb alguns tòpics, no m’ha sorprès tant com voldria.

 

Jardins Bòboli (Florència, Itàlia) un dels escenaris de la novel·la
Jardins Bòboli (Florència, Itàlia) un dels escenaris de la novel·la

-Alguns trossos de la història m’han resultat previsibles i m’ha exasperat que els protagonistes no ho veiessin a venir!!

 

-No és gens fàcil jugar amb el temps, però de vegades he llegit alguna incongruència a la trama, com per exemple aquestes dos explicacions que semblen contradir-se al capítol “La bala”. Si no us voleu fer cap spoiler no ho llegiu!

 

SPOILER

 

p.59 “[...] va ser ell [en Petrarca] qui va convèncer els Nens perquè en Lleó es quedés a viure per sempre a la cova. En Francesco Petrarca, l’home del nas punxegut, l’estàtua de la Piazza degli Uffizi... va ser un dels primers a descobrir aquella cova prodigiosa...” 

 

p. 63 “Quan en Lleó el va veure arribar amb la barca, i amb el cadàver de la Laura als braços, el van acollir. [En Petrarca] era un ancià a punt de desaparèixer a causa del viatge i la nostàlgia. Es va quedar a la cova. Malgrat que els nens no hi veien gens clar. Llavors no hi havia tanta gent.”

 

FI DE L'SPOILER

 

En poques paraules...

 

Em sembla una novel·la ideal per iniciar-se en el món dels thrillers i les novel·les de misteri i m’encantaria que tingués una bona acollida entre els adolescents per la seva peculiar manera d’apropar-nos la literatura.

 

Però tingueu l’edat que tingueu, tant de bo desperti en vosaltres la curiositat per alguns clàssics. Tal com deia l’autor a la presentació del llibre “A mi m’agradaria que els joves s’atrapessin des del principi... i si llegissin alguna de les novel·les que es mencionen això ja seria fantàstic!” 

 

Mx


Algunes de les obres que es mencionen


Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Nina (Wednesday, 26 October 2022 17:07)

  me ha gustado