La literatura en un tuit

Títol: La literatura en un tuit

 

Autora: Laura Borràs

 

Editorial: Símbol Editors

 

Any d’edició: 2017

 

Sinopsis: La literatura en un tuit és una porta d’entrada a algunes de les millors obres de la literatura universal, un convit a llegir-les en tota la seva extensió i profunditat. 

 

De la Bíblia a Mercè Rodoreda, passant per Èsquil, els trobadors, Shakespeare,  Flaubert o Sylvia Plath, la història de la literatura està plena d’obres i escriptors  imprescindibles.

Ressenya

Quan vaig veure que Laura Borràs havia tret un nou llibre amb un títol tan curiós, ja podeu pujar-hi de peus que vaig sortir corrents a buscar-lo. I és que una de les novetats editorials més original que podíeu trobar aquest passat Sant Jordi a les llibreries és “La literatura en un tuit” de Laura Borràs.

 

Per si no ho sabíeu, la Directora de la Institució de les Lletres Catalanes és molt activa a les xarxes socials, i sempre tuiteja cites literàries que ens permeten als seus seguidors (re)descobrir autors i textos. Seguint aquesta idea també ha escrit alguns llibres com ara “Clàssics moderns” per animar a la gent a endinsar-se en el fantàstic món de la literatura com tan sols ella és capaç de fer. Però el llibre que us vinc a ressenyar avui és molt diferent de tot plegat!

 

Els editors de Borràs es van posar en contacte amb ella i li van dir que volien que representés i resumís la literatura en un format de tuit. Com ella mateixa explica al Pròleg: “El repte era majúscul, encara que prengués una forma mínima” Vosaltres creieu que és possible? Laura Borràs diu que no, però el mèrit d’aquest llibre és la seva capacitat de resumir obres magnes, donar-nos-en un tastet i deixar-nos amb la mel als llavis. 

 

Citant de nou el pròleg: “Els tuits que podrem llegir de vegades són descriptius, contextualitzadors, d’altres volen ser suggeridors, incitants, irònics, juganers, divertits... Neixen del meu amor per la literatura i de les diverses maneres amb què podem intentar divulgar-la.”

 

Foto de perfil de Laura Borràs a Twitter
Foto de perfil de Laura Borràs a Twitter

De fet, us citaria el pròleg sencer, si pogués, perquè a través d’ell Laura Borràs s’ha fet escudera i cavaller de les xarxes socials, i ens demostra cada dia que llegir en temps de Twitter és possible.

 

“Sí, vivim temps dispersos, accelerats, hipermoderns, líquids. Però els clàssics són recés, exigeixen temps, i d’alguna manera, ens situen fora del temps. [...] L’esperit que impulsa aquest llibre rau en la intenció de combinar dues maneres de concebre el món antagòniques: la immediatesa, brevetat i acceleració de Twitter, com a màxim exponent del que representen les xarxes socials, i la permanència, profunditat i perdurabilitat de la lectura, i encara més, dels clàssics."

 

Així doncs, a través de “La literatura en un tuit” Borràs convida a tothom a endinsar-se en la curosa selecció de 112 de les seves obres preferides transformades en un (o més!) tuits. Crec que aquesta és una proposta original, atrevida i necessària, però per sobre de tot molt entretinguda! A més a més, tot i que recomano aquest llibre tingueu l’edat que tingueu, crec que els joves no podem deixar-nos-el perdre!

 

Ah, que no sou usuaris de Twitter i les xarxes socials us apassionen ben poc? No passa res! Llegiu aquest llibre i veureu com li donareu un “m’agrada” ben gran i us fareu “followers” de Laura Borràs! ;-)

  

Mx