El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos

Títol: El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos

 

Autora: Joanna Gruda

 

Editorial: Blackie Books

 

Any d’edició: 2014

 

Sinopsis: La història del Julek és tan increïble que només la pot explicar ell. I només ell pot fer-ho amb una mirada de nen: tendra, trista i còmica; de vegades càndida i d’altres massa madura; entre El diari d’Anna Frank i La vida és bella. La mirada d’un nen que canvia tres cops de nom, viatja per tot Europa i pateix el fanatisme de massa banderes. Té dues armes secretes: sap riure i també sap parlar l’idioma dels gossos. 

 

Quan a Joanna Gruda li preguntaven per la increïble història del seu pare acostumava a contestar: «Bé, millor que ens asseguem, això serà llarg i complicat...» De manera que, cansada de repetir el ritual, va decidir posar-la per escrit. El resultat és El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos, una novel·la meravellosa que situa el seu petit protagonista, el Julek, en la categoria de grans herois de la literatura universal com Tom Sawyer i Huckleberry Finn. Amb la diferència que les rocambolesques peripècies del Julek són absolutament reals.

 

Ressenya

Fa temps que tenia pendent fer la ressenya d’aquesta història sorprenent que vaig descobrir gràcies a Biblioteques de Barcelona. Em va cridar l’atenció la bona crítica rebuda internacionalment i sobretot el titular del diari Libération: “Fresc, sincer i ple d’amor”. Tenien tota la raó!

  

Aquesta novel·la és, sens dubte, un dels llibres més curiosos que he llegit aquest 2016! La història del Julek és increïble però certa, plena d’anècdotes i “rocambolesques peripècies” que ens permeten veure la guerra a través dels ulls d’un nen rebel i despert, amb una vida molt poc convencional.

 

Julian Gruda a l'actualitat
Julian Gruda a l'actualitat

Tot i que conté escenes punyents que us tocaran el cor, “El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos” no és un drama, sinó una aventura emotiva, sorprenent, corprenedora, cínica, peculiar i divertida... Una autèntica lliçó de vida! Pel meu gust com a lectora, potser m’esperava una mica més d’acció o sensació de clímax a la meitat de la novel·la, però és clar, aquesta no és una trama qualsevol sinó una història ben real... i de vegades costa recordar-ho! Amb això ja us ho he dit tot, oi? ;-D

 

Del que podeu estar convençuts és que us serà impossible no empatitzar amb el Julek! Quan acabeu la lectura us prometo que tindreu ganes d’encaixar les mans amb ell i donar-li les gràcies per un relat tan especial... Paraula de Mixa! 

 

Mx


Write a comment

Comments: 0