Antologia LlullxLlull

Títol: LlullxLlull

Autor: Joan Santanach

Editorial: L’Avenç 

Any d’edició: 2016

 

Sinopsis: Amb motiu del setè centenari de la mort de Ramon Llull, Llull x Llull ens descobreix la dimensió sobretot literària, però inevitablement polièdrica, de l’escriptor mallorquí. En els seus llibres, d’una extraordinària qualitat literària, ben desconcertant si tenim en compte que Llull parteix gairebé del no-res, pel que fa a l’existència d’una tradició prèvia en llengua catalana, hi afloren el seu pensament, les seves inquietuds i els seus projectes. L’objectiu de l’antologia, a cura de Joan Santanach, professor de literatura de la UB i comissari de l’Any Llull, és oferir un tast dels títols més representatius d’un autor bàsic, per bé que al mateix temps encara molt desconegut, de la literatura catalana. Llull x Llull, així, ofereix aproximacions al Llibre de contemplació, al Llibre de l’orde de cavalleria, al Llibre del gentil e dels tres savis, al Romanç d’Evast e Blaquerna, amb el conegut Llibre d’amic e amat, al Llibre de meravelles o Fèlix, a l’Arbre de ciència, que inclou l’extraordinari Arbre exemplifical, o al Cant de Ramon. Els passatges escollits van acompanyats d’il·lustracions en color i de breus explicacions que els contextualitzen i ajuden a interpretar-los. L’antologia Llull x Llull és una coedició de la Institució de les Lletres Catalanes i L’Avenç amb motiu de l’Any Llull.

 

Podeu descobrir els enigmes de Llull en aquest booktrailer de presentació.

 

Ressenya

Abans de que acabi definitivament l’Any Llull 2016 us vull ressenyar una de les publicacions que s’han fet arrel d’aquesta commemoració. És una obra molt especial per a mi, doncs em portà a viure una experiència fantàstica. I no tan sols això! Gràcies a ella vaig fer un dels meus primers sortejos al blog!

  

Es tracta de l’Antologia LlullxLlull, una edició a cura de Joan Santanach, ni més ni menys que el comissari de l’Any Llull. Tal i com va explicar a la Setmana del Llibre en Català 2016, aquest llibres intenta ser una “mirada calidoscòpica” que acosta al lector a l’obra de Llull a través dels segles i “una proposta per mostrar fins a quin punt Llull és un magnífic escriptor” 

 

Certament no és un novel·la com qualsevol altra. En ella hi ha concentrada una selecció curosa de les més de 260 obres del teòleg mallorquí, així que us recomano que les degusteu al vostre ritme. La obriu per la pàgina que la obriu segur que trobareu alguna frase que us cridarà l’atenció i us farà reflexionar.

 

Precisament, una de les coses que m’agraden més d’aquesta antologia són els pròlegs que Santanach escriu entre volum i volum, perquè junt amb el glossari final, és una alenada d’aire fresc per aquells que no dominem gaire el català antic. Ens ajuda a entendre i copsar millors els missatges que Llull vol transmetre a les seves obres i ens permet entendre millor el seu autor i les seves motivacions més profundes:

 

“I és que l’objectiu de Llull no era compondre una producció literària que perdurés, i que li donés fama i reconeixement, sinó que les obres que escrivia, literàries, teològiques o científiques, contribuïssin a la salvació del proïsme”

 

L’edició en sí també és senzilla però moderna, i en ella trobareu tota mena d’il·lustracions que acompanyen la lectura: des de miniatures d’inicis del segle XIV conservades a la Biblioteca Diocesana de Palma de Mallorca, fins a figures de l’Art demostrativa de la Biblioteca Nazionale Marcina de Venècia passant per gravats de la Biblioteca de Catalunya.

 

Resumint... regaleu “LlullxLlull” aquestes festes i de ben segur que els sorprendreu! 

 

Mx


Write a comment

Comments: 0