PEN Català. 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió

 

El PEN Català va celebrar els seus 100 anys des del Palau Robert de Barcelona el dia 8 de setembre. Membres del món del llibre i la cultura es van reunir per retre homenatge a una organització que, tant a casa nostra com a nivell internacional, defensa incansablement la literatura, els drets lingüístics i la llibertat d’expressió. 

 

El PEN Català va ser creat l’any 1922 –només un any després que C.A. Dawson Scott fundés el PEN Internacional a Londres– per Josep M. López-Picó i Carles Riba, qui fou el primer president. Al llarg dels anys també ho han estat figures com Pompeu Fabra, Josep Carner, J.V. Foix, Joan Oliver, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Sarsanedas, Dolors Oller, Carme Arenas… I, des d’aquest 2022, Laura Huerga.

 

Durant la celebració, la nova presidenta afirmà que celebren aquest llegat i miren cap al futur amb ganes de seguir treballant. Ho fan, entre d’altres, publicant una edició especial del llibre “PEN internacional. Una història il·lustrada” que inclou un capítol dedicat íntegrament al PEN Català.

 

Ho publica Galaxia Gutenberg i és una edició imponent amb 500 imatges i quadres dels artistes que han col·laborant amb l’organització al llarg dels anys (a casa nostra ho han fet artistes com Antoni Tàpies, Jaume Plensa o Mireia Sallarés). Aquest volum -que afirma “La literatura no coneix fronteres”- és un reconeixement a la feina dels 40.000 socis del PEN Internacional.

 

Tal i com deien Biel Mesquida i Dolors Udina durant la conversa amb la periodista cultural Anna Guitart, el PEN no només va crear una xarxa d’escriptors arreu de gairebé 100 països, sinó que va crear una xarxa de comprensió i tolerància. Malauradament, avui en dia encara hi ha autors que són condemnats a l’ostracisme, la tortura o la presó per les seves idees o per la llengua en la que les escriuen. I no només pateixen una censura legal, sinó també social, a casa nostra. «Defensar la literatura és una batalla» afirmà Mesquida, i des del PEN Català volen seguir-la protegint.

 

Mx

 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql)

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Mixa (@mixa_ql)


Write a comment

Comments: 0