La Setmana més gran!

Cartell de la 39a edició de La Setmana dissenyat per Eugenia Aviles («evoca el fet de donar la volta al paper i de crear noves històries»)
Cartell de la 39a edició de La Setmana dissenyat per Eugenia Aviles («evoca el fet de donar la volta al paper i de crear noves històries»)

 

La Setmana del Llibre en Català ja escalfa motors, i avui s’han sabut totes les seves emocionants novetats! Les han anunciat Joan Carles Girbés (president de La Setmana) i Joan Sala (president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana) a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès (una de les noves entitats col·laboradores d'enguany).

 

Des que va començar la pandèmia, la Setmana del Llibre en Català ha sigut un dels pocs esdeveniments culturals que no s’ha cancel·lat, i, de fet, va marcar el camí a seguir als altres festivals. L’edició del 2020 fou un èxit: malgrat el canvi d’ubicació per respectar les mesures de seguretat, van assistir més de 25.000 persones! Potser per això aquest 2021 s’han batut tots els rècords: un centenar d’inscripcions per part d’entitats i editorials, i més de 500 activitats proposades. 

 

D'esquerra a dreta: Joan Carles Girbés i Joan Sala
D'esquerra a dreta: Joan Carles Girbés i Joan Sala

Sí, ja ho heu llegit bé! La 39a Setmana del Llibre en Català serà la més gran fins ara amb 69 mòduls, 270 novetats editorials, 150 signatures d’autors i prop de 250 activitats programades. Tot i que en un futur es vol mantenir l’emplaçament a l’Avinguda de la Catedral, per poder complir amb tots els protocols sanitaris aquest setembre tornarem a llegir i contemplar el mar al Moll de la Fusta de Barcelona... i ho dic literalment, perquè en aquesta edició s’incorporarà un espai per la lectura i el descans.

 

Parlant de novetats, el periodista cultural Xavier Graset inaugurarà un nou premi creat per la Comissió Organitzadora: el Premi Difusió (que busca reconèixer personalitats públiques que contribueixin de manera notable a la divulgació de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional). D’altra banda, el clàssic Premi Trajectòria ja compta amb el seu vint-i-cinquè guanyador: Biel Mesquida i Amengual (per la seva trajectòria com a narrador, poeta i agitador cultural).

 

Així doncs, La Setmana es consolida com un punt de trobada entre lectors, entitats, festivals, periodistes culturals, autors i editors internacionals... En resum: entre aquells que estimen la llengua i la literatura catalana. Contestant a la meva pregunta sobre quin seria el públic objectiu d’enguany, Joan Carles Girbés ha explicat que aquesta edició vol poder oferir activitats per a tots els gustos i totes les edats: des d’amants dels clàssics fins a lectors ocasionals, lectors de novel·la negra, fantàstica, juvenil... Hi haurà taules rodones, vermuts, homenatges, divendres joves, esclats poètics, premis literaris i molt més!

 

L'artista Regina Giménez cedeix la seva obra "Collage sobre coberta de llibre antic" al guanyador del Premi Trajectòria. Tots aquells que vulguin tenir una reproducció la podran trobar a les tradicionals bosses i punts de llibre
L'artista Regina Giménez cedeix la seva obra "Collage sobre coberta de llibre antic" al guanyador del Premi Trajectòria. Tots aquells que vulguin tenir una reproducció la podran trobar a les tradicionals bosses i punts de llibre

 

El més important de tot, però, és que la Setmana està causant una onada de foment lector que s’allunya de Barcelona. Cada cop es celebren més actes en el marc de La Setmana arreu del territori, i s’ha comprovat que les lectures en català s’incrementen de setembre a finals d’any.

 

En poques paraules, La Setmana s’està convertint en molt més que un festival (i jo ja compto els dies perquè arribi l’edició 2021!). Tal i com ha dit Izaskun Arretxe (Directora de l'Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull), «no hi ha res com ensenyar la Setmana al editors internacionals perquè entenguin ràpidament la vitalitat de la literatura catalana».

 

MxWrite a comment

Comments: 2
 • #1

  Marieta (Tuesday, 03 August 2021 16:36)

  Ostres, algun any m'agradaria anar a la Setmana del Llibre en Català. De fet, em van entrar moltes ganes de fer-ho amb els vídeos que vas publicar, perquè semblava que t'ho estaves passant molt bé.

  Moltes gràcies per la teva ressenya/crònica.

  Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

  Marieta

 • #2

  Mixa (Wednesday, 04 August 2021 10:08)

  Doncs aquesta és la teva! Si vens a l'edició d'enguany avisa que ens veurem!! ;-)

  Mx