Premonicions

Títol: Premonicions

 

Autor: Emili Bayo

 

Editorial: Estrella Polar

 

Setena edició: 2018

 

Sinopsis: El dia que en Jan fa 16 anys rep un regal molt especial, una capsa de fusta amb tres pedres i una nota que hi diu: "Si la genètica és justa, sabràs què fer amb aquestes pedres". No porta remitent i tot el que sap és que fa dotze anys algú va deixar aquest paquet preparat, i que dotze són precisament els anys que han passat des de la mort del seu pare, Però quin significat té? En Jan fa temps que té somnis premonitoris, fins ara no hi ha donat gaire importància però cada vegada passen coses més extranyes i inexplicables que tenen relació amb el passat del pare i la seva misteriosa mort. Per resoldre-ho haurà d'aconseguir desxifrar el secret de les tres pedres.

 

ressenya

Creieu en el poder dels somnis? La porta al nostre inconscient ha fascinat a la humanitat durant segles, i la veritat és que a dia d’avui sabem menys sobre el nostre cervell del que ens agradaria. Fa uns anys, l’escriptor Emili Bayo va escriure una novel·la de misteri inspirada en aquest món oníric com a regal pel tretzè aniversari del seu fill, i amb el temps s’ha convertit en un best-seller d’Estrella Polar (amb gairebé una desena d’edicions publicades).

 

A finals del 2020 vaig conversar amb els escriptors Emili Bayo i Toni Cotet al Festival Vilassar de Noir sobre la novel·la juvenil de misteri, i justament vaig poder descobrir l’origen de “Premonicions”. Segons explicava Bayo, el llibre va néixer arrel d’una anècdota curiosa. Un nit, el seu fill va somiar que un professor de l’institut no es presentaria el dia següent a l’examen i... es va fer realitat!

 

“Quan m’ho va explicar vam anar plegats a Google a preguntar-li què sabia dels somnis premonitoris” deia Bayo “i ens vam trobar amb milers de testimonis de gent que assegurava haver tingut un somni premonitori que els havia canviat la vida. Què hi ha de veritat en tot això? És difícil de determinar, però sí que és un món atractiu i interessant.”

 

 

Durant la conversa al Festival Vilassar de Noir, Cotet i Bayo van estar d’acord en que la bona literatura infantil i juvenil prepara als joves a gestionar les seves emocions, i “Premonicions” gira precisament al voltant de la confusa transició entre la infantesa i la maduresa. I si l’adolescència ja pot ser prou complicada, imagineu-vos sumar-li el do de veure el futur! Això és justament el que li passa al Jan, el nostre protagonista, qui fa temps que té somnis premonitoris.

 

La novel·la comença el dia del seu setzè aniversari, quan rep un regal inesperat que el forçarà a enfrontar-se als fantasmes del passat. La trama està dividida en tres parts, i narra el present i el passat del nostre protagonista. La segona part (on s’explica l’estiu que li va canviar la vida) és la que menys m'atrapat (doncs és la més lenta i repetitiva). 

 

Edició en castellà (publicada el 2020 per Versátil Ediciones)
Edició en castellà (publicada el 2020 per Versátil Ediciones)

A més, m’ha donat la sensació que s’havia afegit a posteriori, ja que no acaba d’encaixar amb les altres dos (no em quadra que al principi la Marta es mostri escèptica sobre el do del Jan quan fa uns anys en va ser testimoni en primera persona).

 

La tercera part, en canvi, m’ha semblat la més emocionant, doncs el Jan i els seus amics hauran de fer de detectius! Pel que fa al final, m’hauria agradat que fos un xic més apoteòsic i sorprenent (perquè el gir final s’insinua al llarg de la novel·la).

 

De tota manera, la història m’ha resultat intrigant, i em quedo sobretot amb el seus missatges. “Premonicions” tracta la pèrdua, el poder de l’amistat, la força destructora de les enraonies, i el pes de la responsabilitat. Però sobretot defensa la teoria de que el destí es pot canviar, perquè som nosaltres els que l’escrivim amb cadascuna de les nostres accions. Així doncs... triem sàviament!

 

p.170 «Mira, és cert que tothom té uns condicionants que li marquen l’existència. La vida del cec estarà molt condicionada per la ceguesa o el coix difícilment podrà aspirar a guanyar una medalla olímpica d’atletisme. Però gran part del que som ho decidim nosaltres cada dia, a cada moment.»

 

Mx


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    noidentificado (Wednesday, 01 June 2022 16:05)

    teniu resum per capitols?