Nascuts per ser Breus

Títol: Nascuts per ser breus

 

Autor: Toni Mata

 

Editorial: La Galera

 

Any d’edició: 2020

 

Sinopsis: Al cel, un comptador indica que la població mundial està a punt d'arribar al seu límit, els 10.000 milions. Tothom treballa de pressa perquè saben que el suburbi menys productiu serà llaurat de dalt a baix. Tothom serà anihilat.

 

L'única manera de fugir per sempre de la llaurada i deixar de ser un Breu és convertir-se en un Etern i entrar a Ciutat Eterna, on es pot perllongar la vida indefinidament injectant-te una cura. En Hunter creu que ha trobat una escletxa per resistir les llaurades i infiltrar-se a la ciutat, tot destruint un sistema que els condemna a ser esclaus o adob.

  

Nascuts per ser Breus és una distopia que ens situa en una societat cruel però reconeixible. Una història coral on els personatges s'han d'enfrontar a dilemes morals que els posaran a prova. Podran canviar el món o els passarà pel damunt?

 

Ressenya

Per fi ja ha arribat a les llibreries el Premi Joaquim Ruyra 2019, “Nascuts per ser breus”! Durant la Setmana del Llibre en Català vaig tenir el plaer de moderar un parell de taules de novetats, i això em va permetre conèixer l’autor en persona, Toni Mata. A banda d’escriptor, és guionista, creador de formats audiovisuals i presentador de televisió. Perquè us en feu una idea, ha estat guionista d’Andreu Buenafuente, el Hormiguero, Còmics o Juego de Niños.

 

De fet, “Nascuts per ser breus” és la seva primera incursió fora de la comèdia... i quina primera incursió més impactant! Des del primer capítol resulta impossible no seguir llegint, perquè planteja una situació estremidora i brutal. Tal i com diu Isaac Asimov a la cita inicial del llibre: «L’aspecte més trist de la vida actual és que la ciència guanya en coneixement més ràpidament que la societat en saviesa.»

 

Presentació de novetats juvenils a la Setmana. D'esquerra a dreta: Jordi de Manuel, Toni Mata, Alfred Sala i Mixa
Presentació de novetats juvenils a la Setmana. D'esquerra a dreta: Jordi de Manuel, Toni Mata, Alfred Sala i Mixa

 

Durant la presentació a la Setmana, Mata va explicar que la història havia nascut originalment com un guió, i realment no podria ser més visual. Tal i com està estructurada, intercalant diferents punts de vista, és molt fàcil imaginar les escenes. A més, la combinació de ritme, acció i drama és l’adient per captar a la majoria de joves lectors, sobretot als que necessiten un extra d’emoció i adrenalina per enganxar-se a una història (en el meu cas, en canvi, hauria preferit estalviar-me les escenes més explícites i un xic morboses). D’altra banda, trobo que l’accelerat tempo de la trama impedeix conèixer en més profunditat els personatges.

 

Toni Mata
Toni Mata

Toni Mata també ens va comentar que havia escrit la novel·la amb la intenció de llançar una pregunta als seus lectors... Què faries tu si estiguessis al lloc dels personatges? És a dir... Fins on arribaries per salvar la teva família? Creus que una causa noble justifica la barbàrie? Els instints més baixos acaben guanyant sempre els ideals més elevats? Existeix realment la justícia? La vida té sentit si no té final? És el mateix estar viu que viure?

  

El que més valoro de “Nascuts per ser breus” són els dilemes morals que planteja i els missatges que transmet. En primer lloc, perquè és un mirall envers la corrupció, el poder i la desigualtat de la nostra societat: una història repetida en bucle al llarg dels segles on molts han de malviure i morir per aconseguir que uns pocs visquin amb privilegis. En segon lloc perquè ens apropa als reptes, tripijocs i estratègies de la política. I per últim (però no menys important) perquè és una oda a la joventut i al carpe diem. Fins i tot reivindica que els joves som capaços de molt més del que alguns adults es pensen!

 

p.68 «Els vells perdem la curiositat, ja ho hem vist tot mil vegades i ens és igual. Vivim de memòria. Només els joves tenen aquesta espurna, aquesta avidesa. […] Són el caviar dels humans. La resta només som rèpliques barates d’una cosa que hem perdut.»

 

 

p.128 «Que ximple que havia estat! Quanta gent com l’Hera havia menystingut i desaprofitat pels seus prejudicis? Ell, que creia que cada generació era més superficial i acrítica que l’anterior, va rebre tot un bany de fogositat rebel. Aquell cervell fulgurant no estava cansat (com ell) per l’experiència. Tenia tota la informació, però també tenia la il·lusió, l’empenta i les ganes de batalla que a ell ja li mancaven»

 

Si sou fans de les distòpies, o vau gaudir amb pel·lícules com “Elysium” o “In time”, “Nascuts per ser breus” us farà mossegar-vos les ungles. No hi trobareu conceptes innovadors, però us colpirà amb la seva crítica social, i us aportarà el bocí d’esperança que tant necessitem ara mateix. «Per canviar la societat, l’únic que podem fer és canviar-nos a nosaltres mateixos.»

 

Mx


Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Marieta (Tuesday, 24 November 2020 15:00)

    Ostres, quina portada més xula! La veritat és que m'ha cridat molt l'atenció i crec que està molt ben feta. Respecte a la història, quan has comentat que és un mirall envers la corrupció, el poder i la desigualtat de la nostra societat m'ha recordat a Divergent, perquè també fa una crítica sobre la societat. Tot i així, crec que les dues novel•les són bastant diferents entre si. De fet, recomano molt que llegiu la saga Divergent si us agraden les novel•les distòpiques, d'aventures i plenes d'acció!

    Una abraçada, bones lectures i fins la pròxima!

    Marieta ~ Relatos de una náufraga

  • #2

    Erik (Tuesday, 21 November 2023 21:09)

    Resumen del capitulo 4 del libro "NASCUTS PER SER BREUS"